Ohi Omoidžuanfo u dresu Crvene zvezde (©Starsport)
Ohi Omoidžuanfo u dresu Crvene zvezde (©Starsport)

Brendbijev trener analizirao Ohija: Ne može da igra kao desetka, previše voli šesnaesterac

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.04.24. | 13:58

Promena formacije nije uticala na status Norvežanina, sa kapitenskom trakom će predvoditi ekipu i protiv Silkeborga (ponedeljak, 19) u 3. kolu plej-ofa Superlige Danske

Prelazak iz Crvene zvezde u Brendbi možda je bio i najbolji potez u karijeri koji je napravio norveški fudbaler Ohi Omoidžuanfo. U Srbiji nije uspeo da se uklopi u ekipu, zato je Norvežanin u Danskoj svoj na svome, brzo je postao kapiten ekipe i sada je predvodi na putu ka 12. tituli, prvoj od 2021. godine. Klub iz Kopenhagena ima priliku da se vrati na čelo tabele ovog ponedeljka od 19 časova, kada će da ugosti najslabiju ekipu plej-ofa Silkeborg.

Omoidžuanfo je sa osam pogodaka i dve asistencije drugi strelac Brendbija, iza Nikolaja Valisa (10). Lider je ekipe, veoma poštovan od strane stručnog štaba i još uvek nije propustio nijedan meč ove sezone. Čak i u retkim situacijama kada nije bio starter, ulazio je sa klupe.

Izabrane vesti

Tokom polusezone Brendbi je promenio malo formaciju, umesto sa dva napadača i jednim polušpicem sada igra sa dva polušpica iza jednog isturenog centarfora. Isprobao je trener Jesper Serensen Ohija i kao desetku, ali nije baš dobio od njega ono što je zamislio. Zato, ubuduće će biti klasična devetka.

Veoma interesantnu analizu u jednom podkastu dao je glavni analitičar Brendbija i Serensenov pomoćnik Frederik Birk, koji je u detalje objasnio čitav napredak 30-godišnjeg Norvežanina od njegovog dolaska iz Beograda pre godinu i po dana.


19.00: (1,45) Brendbi (4,40) Silkeborg (7,25)


Pre svega, o tom pokušaju promene pozicije.

Posle svega, još mogu da se urade neke sitne korekcije. Međutim, jasno je da otkad smo promenili sistem težimo ka tome da napadamo protivničku odbranu pet na četiri. Kada igramo protiv odbrana sa četiri igrača u liniji jasno je da će Ohi da bude naš najistureniji igrač. On neće više igrati kao desetka. Ne poseduje taj kvalitet koji bismo voleli od igrača na tom mestu, devetka mu najbolje paše. A i on baš, baš voli da se kreće u šesnaestercu“, kazao je Birk.

Moderni treneri i skauti vole dosta da se oslanjaju na platforme koje u detalje analiziraju fudbalere. Birk kaže da je na njima od promene formacije Ohi malo pokvario statistiku, ali da ona zapravo ne pokazuje realne kvalitete nekadašnjeg golgetera Moldea.

Ohi voli da bude blizu šesnaesterca. Podaci pokazuju, doduše na malom primerku, da je njegov xG (očekivani golovi) opao otkad je sam u špicu. Problem je što u xG statistiku ne ulazi njegova dobra kretnja. Primera radi, kod vodećeg gola Suzukija protiv Silkeborga (4:1) pre dve nedelje je sam odvukao čitavu odbranu prema daljoj stativi. To se ne vidi u statistici“.

Za razliku od prve polusezone, Ohi više nema obavezu da se izvlači na krila.

Više je sada u sredini, to se odrazilo na to da bolje povezuje linije. Znam, zato što sam pričao sa njim o tome. Lakše mu je kada ulazi ‚iz mrtvog ugla‘, dobro koristi taj trenutak dok ga štoper vidi. Postoji nešto u njegovom paketu kvaliteta zbog čega mu više odgovara kada igra između dva štopera nego između štopera i beka. Sada kao devetka pokušava da navuče oba štopera na sebe, te da stvara protor desetkama. To najviše odgovara Valisu, koji je ranije bio napadač, jer tačno zna da pročita situaciju“.

Zanimljivo, Birk smatra da je Omoidžuanfo popravio u Kopenhagenu i svoju defanzivnu igru.

Drago mi je što kod njega vidim mnogo opreza prilikom presinga, gde nekad uspeva da pokrije i poziciju šestice kada mora. Na tome smo morali da radimo malo više otkad je došao, jer je on smatrao da je mnogo važnije šta se dešava kada je u opasnoj zoni pred protivničkim golom nego onoj drugoj. Rekao bih da je sada značajno popravio svoju igru protiv igrača sa loptom, igra sa više intenziteta i tako nam ‚kupuje‘ nekoliko metara prostora. Mi na klupi tokom utakmice, kada diskutujemo da li da igra Ohi ili ne, uvek uzimamo u obzir taj defanzivni momenat i drago nam je da je on to razumeo“, objasnio je Birk..

U poslednje vreme Brendbi izgleda moćnije i efikasnije, čitava ekipa se raspucala i očigledno je da je promena sistema donela više koristi nego problema. U poslednjih sedam kola Brendbi ima šest pobeda i jedan remi, a Ohi je bio strelac na četiri različita meča. Davao je po gol protiv Hvidovrea (4:0), Midtjilanda (1:0), Odensea (3:0) i Viborga (2:1).

U prošlom kolu je Brendbi ostvario jednu od najvažnijih pobeda, kao gost je savladao najljućeg rivala Kopenhagen (2:1) i tako ga praktično izbacio iz trke za titulu. Ohi je na tom meču igrao do 59. minuta, napustio je teren neposredno pošto je dobio žuti karton.

Kako je Kopenhagen u nedelju ponovo poražen, od Nordsjelanda (1:2) utisak je da ćemo u finišu sezone u Danskoj gledati trku udvoje za titulu. Midtjiland trenutno ima bod više od Brendbija, i meč više, dok je u odnosu na branioca trona na +6.

Ohi je do sada bio prvak Norveške sa Moldeom (2019. godine), sa kojim je osvojio i nacionalni kup (2021), dok je sa Zvezdom uzeo duplu krunu u sezoni 2022/2023. Sada je na odličnom putu da sa Brendbijem pokori još jednu državu.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


DANSKA 1 (PLEJ-OF) – 2. KOLO

Nedelja

Orhus – Midtjiland 0:1 (0:1)

/Osorio 21pen/

Nordsjeland – Kopenhagen 2:1 (2:0)

/Osman 22, Ingvarsen 29 – Oskarson 47/

Ponedeljak

19.00: (1,45) Brendbi (4,40) Silkeborg (7,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Danska 1Ohi OmoidžuanfoBrondbiSilkeborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara