Bijelsa i Solskjer (©Reuters)
Bijelsa i Solskjer (©Reuters)

Brexit i posledice: Ole i Bijelsa po novim pravilima ne bi mogli u Englesku

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.02.21. | 10:01

Premijerligaši će mnogo teže dolaziti do stranih stručnjaka ubuduće...

Znalo se da će Brexit i te kako uticati na fudbal u Engleskoj. Sve ovo što se događa nije neočekivano.

Dejli mejl danas donosi dokument o imigracionim smernicama koji su prošlog meseca usvojili FA i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prema čijim pravilima Marselo Bijelsa ili Ole Gunar Solskjer ne bi mogli da preuzmu Lids, odnosno Mančester Junajted nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Izabrane vesti

U tom dokumentu postoji pet uslova koje treneri moraju da ispune kako bi dobili radnu dozvolu. Na 12 stranica objašnjeno je da su dva ključna uslova sledeća: dve uzastopne godine rada u klubu koji igra u vrhunskoj ligi (najverovatnije Španija, Italija, Francuska, Nemačka), ili najmanje tri godine rada u pomenutim ligama od poslednjih pet.

Kao primeri koji ne ispunjavaju uslove odmah su uzeti Bijelsa i Solskjer. Za Norvežanina se kaže da s Moldeom i norveškim šampionatom ne ispunjava nijedan od pet uslova, dok se Bijelsu navodi da je bivao kratko u Marselju, Laciju i Lilu, ali kako od 2017. nije imao posao takođe ne bi ispunjavao uslove za radnu dozvolu.

Jedini način da stranac dobije posao bez ispunjavanja ova dva uslova jeste da pet godina u nizu vodi neku reprezentaciju koja je konstatno bila u TOP 50 na FIFA rang-listi.

Naravno, ova ograničenja važe samo za menadžere iz inostranstva, koji "ulaze" u Premijer ligu. Za one koji su već tu nema nikakvih restrikcija.

Dejli mejl konstatuje da će nova pravila imati ogroman uticaj na dalji razvoj lige, jer će mnogi klubovi morati da se oslanjaju na sopstvene snage, kao i na školovanje trenera.

I opet primeri. Podsećanje da Norič nikako ne bi mogao da angažuje Danijela Farkea kao stratega koji nikada nije radio u ligi višoj od četvrte, kao ni Votford Munjoza, ili Barnsli Valerijana Ismaela.

Veliki problem predstavljaće i to što apsolutno ista pravila važe i za pomoćno osoblje. A dobro je poznato da gotovo svaki trener voli da sa sobom povede svoju ekipu stručnjaka. To će po novim pravilima biti neizvodivo. Na kraju se navodi da će radnu dozvolu biti moguće dobiti samo na tri godine, što bi trebalo da utiče na dužinu ugovora kod menadžera.

Isti izvor navodi da će se klubovi žaliti protiv ovakvih propisa, ali da su male šanse za popuštanje od strane zakonodavaca.


tagovi

Premijer ligaMarselo BijelsaOle Gunar Solskjer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara