Nova Superliga (©Starsport)
Nova Superliga (©Starsport)

Budućnost evro-fudbala? Liga zvezda i Zlatna liga sa po 16 klubova, Plava liga sa 32!

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.12.23. | 12:21

Iz domaćih prvenstava samo u Plavu ligu. Odatle promocija u više rangove. Besplatni TV prenosi i 400.000.000 evra isplate na ime solidarnosti, dva puta više no što Uefa sada nudi

Uefin 69-godišnji monopol je okončan odlukom Evropskog suda pravde u Lukseburgu. Utvrđeno je da su pravila međunarodnih fudbalskih organizacija protivne zakonima Evropske unije i da Uefa nije smela da klubovima zabranjuje da rade na osnivanju novog kontinentalnog takmičenja.

I mada se činilo da je ta ideja zamrla, novi predlog se pojavio gotovo istog trenutka kada je odluka objavljena. Izmenjen u odnosu na prvobitan prvenstveno u tome što se sada javno priča o tri ranga takmičenja u evropskoj fudbalskoj piramidi.

Izabrane vesti

E sad, ovaj sasvim izmenjeni predlog - a podsetimo da je po onom prvom evropsku Superligu trebalo da igra 18 klubova po NBA sistemu, dakle bez ispadanja - tek bi trebalo da bude prihvaćen ili odbačen. Najveći i najbogatiji verovatno ne bi imali ni šta protiv, ali biće zanimljivo videti reakcije velikana iz siromašnijih zemalja, recimo i iz Srbije, mada je Zvezda već objavila da je uz Uefu, pa i oni srednje veličine iz liga petice. Naravno, očekuje se i veliki otpor nacionalnih šampionata, možda i najviše Premijer lige, koja bi izgubila dominatnu poziciju.

EKSKLUZIVNO – Prvi čovek Superlige o uticaju na srpski fudbal: A, sad vam je sve dobro?

No, da prvo razjasnimo o čemu se radi. Kompanija A22, koja zastupa interese Superlige, u dopisu redakciji Mozzart Sporta precizirala je šta je tačno smislila.

LIGA ZVEZDA

Prvi rang takmičenja zvao bi se Liga zvezda i činilo bi ga 16 klubova, podeljenih u dve grupe sa po osam klubova. To znači da bi svako u grupnoj fazi odigrao 14 utakmica i tu se kalendar ne bi mnogo menjao u odnosu na ono što je Uefa zamislila za narednu sezonu Lige šampiona sa 36 klubova, 10 garantovanih utakmica, plus kasnije baraž okršaje. Grupna faza bi se igrala od septembra do aprila, a u četvrtfinale bi išla po četiri najbolja kluba iz svake.

Dva najgora tima iz Lige zvezda ispala bi u drugi rang takmičenja i tu leži opasnost. Jer teoretski je moguće da bi primera radi Mančester junajted mogao da kad jednom uđe u Ligu zvezda potpuno zanemari domaće takmičenje znajući da mu je dovoljno da bude u prvih 14 da bi ostao u evropskoj eliti.

ZLATNA LIGA

Drugi rang takmičenja zvao bi se Zlatna liga i takođe bi ga činilo 16 klubova. Isti sistem takmičenja. Posle grupne faze sledi nokaut faza. Dva najbolja kluba išla bi u Ligu zvezda. Jasno, dva najgora iz Zlatne lige bi ispala u…

PLAVA LIGA

Treći rang takmičenja do kojeg bi se dolazilo preko domaćih prvenstava. Bilo bi i najmasovnije. Igralo bi ga 32 kluba, podeljena u četiri grupa sa po osam klubova. U četvrtfinale bi se plasiralo po dva kluba iz svake grupe. Dva najbolja tima išla bi u Zlatnu ligu, a 16 bi ih sačuvalo status i za narednu sezonu. Najgorih 16 bi zamenili timovi iz domaćih šampionata.

Obećano je i da bi osam odsto od prihoda išlo u svrhu isplate solidarnosti za klubove koji ne igraju evropska takmičenja. Ta bi suma, uveravaju iz kompanije A22, iznosila minimalno 400.000.000 evra godišnje. Više nego duplo od onoga što trenutno daje Uefa.

Zanimljivo je i to što bi, uveravaju iz Superlige, prenosi svih utakmica bili besplatni na sasvim novoj striming platformi, Junifaj. Ona bi trebalo da predstavlja i osnovni izvor zarade Superlige.


tagovi

Evropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara