Fudbaleri MC Alžira (©YouTube)
Fudbaleri MC Alžira (©YouTube)

Buđenje velikog šampiona na krilima afričkog naftnog giganta i trofejnog reprezentativca

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.03.24. | 12:47

Muludija klub Alžir na sjajnom putu da osvoji titulu prvi put posle 14 godina patnje

Utakmica Saure i Muludije klub Alžira, koja se igra ovog ponedeljka od 15.30 časova, verovatno većini čitalaca Mozzart Sporta ne znači apsolutno ništa. Međutim, na severu Afrike, prema proceni Alžiraca, oko 5.000.000 navijača će sa nestrpljenjem da je čeka, jer ona bi za još jedan krupan korak mogla da približi tim iz prestonice ka dugo čekanoj tituli.

Konkretno, 14 godina već MC Alžir čeka na šampionski pehar. Predugo za najpopularniji klub u zemlji, ekipu koja je 1976. godine postala šampion Afrike. U poslednju trećinu nacionalnog prvenstva ušla je kao apsolutni lider, ima devet bodova više i odigran meč manje od drugoplasiranog Konstantina, a 11 više od aktuelnog šampiona Beluizdada, od kojeg je odigrao utakmicu više.

Izabrane vesti

MC je osnovan još 1921, a zlatne godine preživljavao u osmoj deceniji prošlog veka. U periodu od 1972. do 1979. godine je osvojio pet od ukupno sedam titula. Preostale dve je uzeo 1999. i 2010. godine.

Osim ta kratka uspona, Muludija decenijama nije igrala neku značajniju ulogu u alžirskom fudbalu. Uprkos tome, navijačka baza je ostala nepromenjena, a potencijal ovog kluba veliki. Navijači MC-a nose naziv „Čnaua“ na arapskom, što znači „Kinezi“, baš zbog svoje brojnosti. Uz to, Muludija je poznata i kao „narodni klub“, naravno zbog brojčane nadmoći u odnosu na ostale alžirske klubove.


15.30: (3,05) Saura (2,95) MC Alžir (2,40)


Prepoznali su sve to i u najvećoj naftnoj kompaniji u tom delu sveta Sonatrahu, odavno su počeli da sponzorišu klub i da pripremaju teren. Konačno, u decembru 2012. godine Sonatrah je otkupio sve klupske deonice i sada je jedini vlasnik. Prvi predsednik kluba pod novim rukovodstvom postao je Kamel Amruče, a od tada se u fotelji na svakih godinu ili dve našao novi čovek.

Sadašnji, Mohamed Hakim Hađ Ređem, promovisan je 21. marta 2022. godine i nedavno je obeležio drugu godišnjicu na funkciji. Rezultati prvog tima nagoveštavaju da bi mogao da bude najuspešniji predsednik MC-a u novijoj istoriji.

Otkad je Sonatrah preuzeo Muludiju, triput je zauzeto treće mesto (2017, 2020. i 2023. godine), što su bili najveći uspesi. Međutim, bilo je i onih slabijih sezona, poput 2015. i 2016, kada je ekipa završavala takmičenje u donjem delu tabele, nedaleko od zone ispadanja.

Muludija je prošle sezone bila treća, što bi joj donelo plasman u Kup konfederacije da u toj sezoni USM Alžir nije osvojio to takmičenje, a ASO Šelef bio najboli u Kupu Alžira. Ovako, u aktuelnoj sezoni joj je ostalo samo da se okrene domaćoj sceni.

Navijači Muludije (©AFP)Navijači Muludije (©AFP)

U martu prošle godine je na klupu došao francuski trener Patris Bomelj, nekadašnji selektor Obale Slonovače. Bomelj je godinama bio asistent Evru Renaru, ima dovoljno iskustva i svoj kvalitet je dokazao u Alžiru.

Nije zanemarljivo, tokom leta je dobio nekoliko veoma bitnih pojačanja. Aktivirao je svoje veze iz Obale Slonovače, doveo napadače Jusufa Daa i Romarika Uataru, te vezistu Mohameda Zugranu, na kojem je ASEK Mimozas zaradio 310.000 evra.

Najveće pojačanje ipak nije niko od igrača iz zemlje Slonova, već je stiglo iz Francuske. Preciznije, sa Korzike. Reč je o dugogodišnjem reprezentativcu Alžira Jusefu Belailiju, kojem je ovog leta istekao ugovor sa Ajačiom i rešio je da se vrati u domovinu.

Ovaj 32-godišnji krilni napadač je u Evropi igrao samo u Francuskoj (Anže, Brest i Ajačio), a najslavnije dane je proživljavao kao igrač Esperansa iz Tunisa. Sa njim je četiri puta bio prvak Tunisa, a u dva navrata najbolji u afričkoj Ligi šampiona. Naterao je Al Ahli iz Džede da plati 3.000.000 evra za njega.

Jusuf Belaili (©AFP)Jusuf Belaili (©AFP)

Belaili je u otadžbini igrao samo za Oran i USM. Muludija mu je treći klub, a deluje da će u njoj da ostavi najveći trag. Ima impozantan učinak na dosad odigranih 15 utakmica, postigao je 10 golova i zabeležio 11 asistencija!

U poslednja dva kola je bio suspendovan, zbog crvenog kartona koji je dobio protiv ES Setifa (0:1). Bez Belailija je MC Alžir uspeo da dođe do pobeda, savladao je ASO Šelef sa 6:3 i probuđeni Ben Aknun sa 3:2.

Veliki je favorit i protiv Saure, koja je 11. na tabeli sa 27 bodova. Saura je vezala pet mečeva bez pobede, eliminisao ju je pre dve nedelje niželigaš Tlemsen iz Kupa Alžira (0:0, penalima 7:6), a crni niz je konačno prekinula u prošlom kolu protiv El Bajada (1:0).

U prvoj polusezoni MC Alžir je deklasirao Sauru sa 4:0, uz dva pogotka Belailija.

ALŽIR 1 – 22. KOLO

Subota

Suf – El Bajad 4:5 (0:5)

Henčela – Oran 0:0

Nedelja

Magra – Konstantin 2:3 (1:3)

USM Alžir – Biskra 1:0 (0:0)

Kabilija – Beluizdad 0:1 (0:0)

ES Setif – ASO Šelef 0:0

Ponedeljak

15.30: (1,75) Paradu (3,35) Ben Aknun (4,70)

15.30: (3,05) Saura (2,95) MC Alžir (2,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Alžir 1MC Alžir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara