Navijači Independijentea (©AFP)
Navijači Independijentea (©AFP)

Buenos Ajres je okupiran, Aveljaneda ključa: Igra se drugi najvažniji Klasiko Argentine

Vreme čitanja: 9min | sub. 19.03.22. | 22:22

Independijente dočekuje Rasing u sklopu 7. kola Liga kupa

Ajres je okupiran! Ajres ključa! Ofarban svim poznatim bojama i preplavljen njihovim fanatičnim pristalicama. Organi reda su u neviđenom grču, a čitava metropola dva dana biće u potpunom kolapsu. Neutralno stanovništo, ako uopšte tako nešto u ovom trenutku uopšte i postoji, na ivici je nervnog sloma, a turistima je savetovano da bez preke potrebe ne napuštaju mesto boravka. Na snazi je najluđi vikend u fudbalskom kalendaru Argentine, poznatiji kao Fecha de Clasicos, iliti kolo Klasika.

Prethodne noći, kao uvertira u ono što tek sledi, bio je Klasik Severne zone između Tigrea i Platensea (4:0), a koji se posle više od 40 godina ponovo našao na repertoaru glavne scene argentinskog fudbala. Za prvi dan vikenda, na programu su četiri derbija, čak tri su u okvirima glavnog grada, dok je jedan u susednoj provinciji Santa Fe. Prvi na teren izlaze igrači Lanusa i Banfilda u okršaju poznatom kao Klasiko Juga (Clasico del Sur), zatim sledi Komšijski Klasik (Clasico Portenjo) između San Lorenca i Urakana. Onda sledi kratak predah u prestonici, jer se teža ludila izmešta u susednu provinciju i grad Santa Fe gde svoj derbi igraju Kolon i Union. Naravno, najbolje i u ovom slučaju najluđe, rezervisano je za kraj (00.45) kada na scenu stupa drugi najveći derbi u Argentini, sukob Independijentea i Rasinga, poznatiji kao Klasiko Aveljanede (Clasico Avellaneda).

Izabrane vesti

Derbi Aveljanede, kao što smo već naglasili, drugo je po važnosti rivalstvo u argentinskom fudbalu, ali za ljude u ovom gradu definitivno najveće i najvažnije. Ipak, po svim tamošnjim parametrima, to je drugi najbitniji lokalni derbi, naravno iza Superklasika čiji su protagonisti Boka Juniors i River Plejt, koji se nalaze u susednom Buenos Ajresu. Derbi Aveljanede je ogromno fudbalsko rivalstvo, oba tima su veoma popularna u Argentini i spadaju u red "pet velikih timova fudbala u zemlji Gaučosa“.

Oba kluba su osnovana u ranim godinama dvadesetog veka. Rasing 25. marta 1903, a Independijente 1. januara 1905. godine, s tim što su Rohosi zvanično osnovani u Buenos Ajresu, a dve godine kasnije preselili su se u Aveljanedu i tu već počinju da pršte prve iskre danas velikog rivalstva. Premijerni susret između ova dva kluba dogodio se 1907, i pripao je Independijenteu 3:2. Prva sporna utakmica odigrala se 12. decembra 1915, kada je Independijente pobedio sa 2:1, ali je rezultat poništen i Rasingu je dodeljena pobeda. Dva boda iz te utakmice bila su dovoljna Akademcima za osvajanje šampionata 1915. godine.

00.45: (2,75) Independijente (2,65) Rasing (2,95)

Klasiko Aveljanede počeo je sa intenzivnim rastom 1919, kada su se oba tima pridružila disidentskoj amaterskoj ligi AAF, zajedno sa ostalim velikim klubovima iz Ajresa, što je dovelo do češćih sukoba lokalnih rivala. Rasing, kao šestostruki šampion u ovoj fazi, dominiraće ranim mečevima u rastućem rivalstvu.

Akademci su dodali još dva pehara šampiona, osvajajući tako osam pehara namenjenih nacionalnom prvaku do 1921. godine. Dok je Rasing dominirao, Independijente je u tišini stvarao svoj šampionski tim. Godinu dana kasnije, predvođeni inzvanrednim napadačem Manuelom Seoaneom, Crveni đavoli će osvojiti svoju prvu krunu. Do kraja dvadesetih Rasing se još devet puta peo na tron, dok je njegov crveni protivnik to uspeo tek jednom 1926. godine.

Dva leta kasnije, 1928. poslednji put dogodila su se pomeranja što se tiče njihovih stadiona. Ovoga puta, Independijente se još više primakao rivalskom zdanju, čineći danas prepoznatljivu sliku dva velelepna stadiona na udaljenosti nešto manjoj od 300 metara. U svetu fudbala, samo su stadioni škotskih Dandija i Dandi Junajteda bliži jedan drugome. Kako su se dva kluba zbližavala, tako je rivalstvo sve više raslo.

Prvi klasik u profesionalnoj eri argentinskog fudbala odigran je u septembru 1931. godine. Nezavidna situacija u Rasingu, prethodila je da na ovom susretu Akademci nisu uspeli da sastave zadovoljavajući tim, ali su i takvi pružili izvanrednu partiju, u kojoj su na kraju slavili sa 7:4. Ovaj susret i danas se smatra najboljim u istoriji dveju suprotstavljenih strana, ujedno to je bio i klasik sa najviše postignutih golova. Independijente je uspeo da se osveti 1940. godine, dvostrukim šampionatom nemilosrdno rušeći svoje lokalne rivale sa čak 7:0. Tih godina u napadu Rohosa nalazio se Arsenio Eriko, koji i danas sa 295 golova drži rekord u Primeri.

Argentinski fudbal nastavio se i tokom čedrdesetih godina prošlog veka. Dok je rat besneo širom sveta, Aveljaneda je vodila svoj sopstveni, fudbalski rat. Rasing je ponovo bio na putu uspeha, vezujući tri uzastopne titule, dok se Independijente tek jednom upisao na listu šampiona u pomenutoj dekadi. Sa uspehom zaraćenih strana i u profesionalizmu, činilo se da je Klasiko Aveljanede iz godine u godinu postajao sve žustriji, a ta napetost konačno je eskalirala u ekspoloziju početkom šezdesetih godina.

Sezona odigrana 1961. godine bila je mešovite sreće za obe strane. Rasing je ponovo osvojio titulu, ali je Independijente uspeo da se uteši pobedom u klasiku, i to na gostujućem terenu od 4:0. Drugi susret te godine upamćen je zbog nevolja na terenu, a koje su prouzrokovale da glavni arbitar meča pokaže osam crvenih kartona, sa po četiri na obe strane. Rezultat od 1:1 delovao je totalno nebitno. Nevolje sa terena prenele su se i na tribine stadiona, pa i van njega. Šezdesete su bile godine kada su se prvi put pojavile navijačke frakcije, formirajući bara brava grupe, inače preteča kasnijih ultrasa po Evropi. Tri godine docnije, Independijente je postao prvi argentinski klub koji je osvojio Kopa Libertadores. Titula najboljeg kluba na tlu Južne Amerike usledila je posle osvajanja nacionalnog prvenstva prethodne sezone, u kom je klasik ponovo pripao gostima. Ovoga puta Akademci su slavili na strani rezultatom 4:0, održavajući kontinuitet događaja iz 1961. godine. Naredne 1965. Đavoli su ponovili uspeh, savladavši ponovo Penjarol, kao i u pređašnjem finalu. Rasing je svoj prvi i jedini Libertadores osvojio 1967. godine, tako što je u finalu tukao drugog urugvajskog velikana Nasional sa 2:1.

Stadioni Independijentea i Rasinga (©Youtube)Stadioni Independijentea i Rasinga (©Youtube)

Tokom sedamdesetih, Independijente je osvojio četiri prvenstva. Ako to nije bilo dovoljno bolno za protivnike, postavio je i jedan rekord koji i dan danas čvrsto stoji. Osvojio je zapanjujuće četiri titule Kopa Libertadores zaredom u periodu između 1972. i 1975. godine. To mu je donelo ukupno šest od današnjih sedam šampiona kontinenta. Klub koji je dobio ime u duhu nezavisnosti i slobode podigao je najveći broj pehara najeminentnijeg takmičenja za klubove u Južnoj Americi, nazvanom po oslobođenju španskih kolonijalista.

Burne decenije rivalstva, tokom devedesetih godina prošlog veka prerasle su u pravo divljaštvo koje je obeležilo neke od najvećih sukoba navijača, kao što je događaj s početka novog milenijuma, kada se 2000. godine desila masovna tuča na ulicama Aveljanede. Sukob je započet na dan klasika, kada su ispred svojih stadiona brojne pristalice oba kluba priredile roštilj zabavu. Kako su stadioni udaljeni samo par stotina metara, jedan od navijača Independijentea usled standardnih čarki i dobacivanja, podigao je kamen, kojim je u glavu pogodio simpatizera Akademaca, i tada je nastao opšti haos, koji je odložio susret i naposletku se odigrao dan kasnije bez prisustva publike. Epilog svega, više stotina povređenih, što navijača oba kluba, što policijaca koji su intervenisali tom prilikom. U sličnim sukobima 2001. godine, nožem je izbodeno 17 pristalica Rasinga. A kao da sve to nije bilo dovoljno, nekoliko dana kasnije kao vid osvete, u jednoj od pucnjava, ubijen je Gustavo Rivera, jedan od vođa navijača Rohosa.

Iako je Independijente 2010. podigao pehar namenjen osvajaču Kopa Sudamerikane, tri godine kasnije prvi put je ispao u niži rang. Dve godine ranije isto se dogodilo i River Plejtu, ostavljajući tako Boku kao jedini tim iz velike petorke, i uopšte kao jedini tim koji nikada nije napuštao najjače društvo. Ipak, Đavoli su se brzo vratili u najjači rang, već naredne 2014. iste godine, samo par stotina metara dalje, Rasing je proslavio 17. titulu šampiona, kojom je pretekao svog večitog rivala, a sa kojim je do tog trenutka bio izjednačen.

Bizaran slučaj obeležio je i ovaj događaj, kada su pristalice Akademaca kroz ulice Aveljanede nosile mrtvački kovčeg sa grbom Independijentea na kom je pisao broj 16, aludirajući na broj titula. Još jedan pehar Kopa Sudamerikane došao je 2017. godine. Ovaj trofej zakucao je superiornost Independijentea, i ustoličio ga na pijedestal najtrofejnijeg argentinskog kluba na međunarodnoj sceni.

Godinu dana ranije Dijego Milito, zvanično je ušao u legendu kluba sa El Silindra, svojim poslednjim igračkim nastupom, dok je sa druge strane, njegov brat Gabrijel započeo trenersku karijeru upravo predvodeći svoje Đavole. Rasing je osvojenom titulom 2019. godine pobegao za dva pehara Independijenteu, koji i dalje ima epitet najuspešnijeg kluba u Kopa Libertadores sa sedam osvojenih titula, ali se toj brojki opasno približila Boka Juniors sa šest trofeja, i kojoj već godinama izmiče taj famozni sedmi.

Što se tiče odnosa snaga u međusobnim duelima, Đavoli i tu imaju prednost. Od 230, koliko se puta klasiko Aveljanede igrao do danas, Rohosi su ostvarili 88, naspram Rasingovih 68 pobeda, dok se sukob završio bez pobednika u 74 navrata.

Trenutno stanje na odvojenim tabelama Liga kupa Argentine posle šest odigranih kola je takvo da Rasing zauzima 4. mesto u Grupi A sa 12 osvojenih bodova, ostvarenih iz tri pobede i tri remija, dok je Independijente na 9. mestu u Grupi B sa sedam bodova.

Đavoli, predvođeni Eduardom Domingezom, imaju četiri uzastopna remija protiv Veleza, Boke, Godoj Kruza i Sentral Kordobe. U prva dva kola takmičenja pali su protiv Estudijantesa, a zatim pobedili Arsenal. El Roho trenutno zaostaje četiri boda za Bokom, koja je na četvrtom i poslednjem mestu koje vodi u narednu rundu.

Navijači Rasinga (©AFP)Navijači Rasinga (©AFP)

Sa druge strane, Rasing na gostovanje dolazi neporažen. Tim Fernanda Gaga imao je tri pobede i tri remija. U poslednjim utakmicama razbio je Atletiko Tukuman u gostima sa 4:0, a pre toga je remizirao sa Riverom na Monumentalu gde je bilo 2:2.

Što se tiče sastava domećih, Sebastijan Sosa, koji se oporavio od kidanja mišića lista, ponovo će biti startni golman. On će zameniti Miltona Alvareza među stativama. Zauzvrat, Heronimo Poblete, novo pojačanje, mogao bi takođe da se nađe u početnoj postavi. Jedna od Domingezovih nedoumica bila je formacija koju treba koristiti, a koja se modifikuje uz nova imena. Poslednji 5-2-2-1 protiv Sentral Kordobe nije funkcionisao kako se očekivalo. Jedna od varijanti koju je napravio za drugo poluvreme i koja je dala određeni rezultat je ulazak Leandra Benegasa umesto Hoakina Lasa, kako bi igra bila sa klasičnom 4-3-1-2 formacijom, a koja je napadačima dala više slobode.

Na strani Rasinga za sada sve funkcioniše po planovima. Akademci su na putu do velikog derbija slomili Atletiko Tukuman. Iz tog razloga, trener Fernando Gago ne bi trebalo da ima promena u timu, pa se očekuje da nastupi sa istih 11 sa kojim je slavio u Tukumanu. Zauzvrat, Euhenio Mena, koji se oporavlja od povrede, mogao bi da bude zamena. U međuvremenu, Matijas Rohas, koji je doživeo povredu mišića, već radi sa svojim saigračima, ali bi noćas mogao da se nađe na klupi za rezerve.

Poslednja tri okršaja ovih velikana završena su minimalnim pobedama, jednu je ostvario Independijente u poslednjem zvaničnom okršaju početkom avgusta prošle godina na istom ovom stadionu, dok su druga dva odigrana na El Silindru pripala Rasingu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ARGENTINA, LIGA KUP - 7. KOLO

Petak

Aldosivi - Patronato 3:1 (2:1)

/Kauteručio 8pen, 22, Silva 57 - Barios 33pen/

Tigre - Platense 4:0 (3:0)

/Kolidio 12, Manjan 33pen, 57, Blondel 35/

Subota

Barakas - Sarmijento 2:1 (0:0)

/Bandijera 66, Ferejra 74 - Toledo 58/

Lanus - Banfild /u toku/

San Lorenco - Urakan /u toku/

22.30: (2,40) Kolon (2,90) Union (3,15)

Nedelja

00.45: (2,75) Independijente (2,65) Rasing (2,95)

18.00: (2,20) Rosario (3,20) Njuels (3,20)

20.15: (2,75) Himnasija (3,00) Estudijantes (2,60)

23.00: (2,10) River Plejt (3,10) Boka Juniors (3,50)

Ponedeljak

23.15: (1,55) Defensa i Hustisija (3,80) Arsenal (5,90)

Utorak

01.30: (2,35) Argentinos Juniors (2,90) Velez (3,25)

23.15: (2,60) Atletiko Tukuman (3,00) Sentral Kordoba (2,75)

Sreda

01.30: (2,55) Taljeres (3,00) Godoj Kruz (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineIndependijenteRasing Klub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara