Bufon (©Reuters)
Bufon (©Reuters)

Bufonov revolucionarni predlog: Hajde da povećamo golove

Vreme čitanja: 2min | pon. 01.01.24. | 11:39

„Iste su dimenzije već 138 godina“, kaže legendarni golman

Svet fudbala prolazi kroz fazu velikog preispitivanja. Decenijama se nikakvi noviteti po pitanju pravila, formata takmičenja itd. nisu menjali, ali u 21. veku maltene sve se našlo pod lupom.

Cirkulišu sve veće sume novca, sve više se troši, prohtevi su sve veći, pa otud i revidiranje Lige šampiona, lansiranje Superlige, stvaranje timova vrednih milijarde evra...

Izabrane vesti

U cilju da fudbal postane što atraktivniji, svojih „pet dinara“ dao je i legendarni italijanski golman Đanluiđi Bufon. I ono što je rekao teško da će se dopasti njegovim kolegama po poziciji.

„Mogli bismo da razmisimo o povećanju golova. Kada sam počeo da branim 1998. godine bio sam među pet najviših igrača Serije A. Prošle godine u Parmu sam isto bio među pet najviših, ali od 22 igrača na terenu“, objašnjavao je Bufon.

I zaista se zalaže da se tu nešto promeni.

„Dimenzije golova su iste od 1875. godine, kada su možda bile prevelike. U narednih 50-60 godina su bile adekvatne, a sada kada vidite kako izgledaju neki golmani i igrači, ne možete da ne razmislite“.

Nastavio je Bufon...

„Kako današnji golmani utiču na utakmice najbolje se vidi kod šuteva sa distance. Pre 30 godina od 50 udaraca deset je završavalo u mreži. Danas ako uđu dva ili tri, to je previše. Postalo je jako teško postići gol pored golmana dvometraša“, poentirao je Điđi. Ili bar on misli da jeste...

Dimenzije fudbalskog gola su 7,32 metra u širinu i 2,44 metra u visinu i takve su zvanično od 1886. godine. I ništa se oko toga od tada nije menjalo. Što se tiče golmana, gotovo jedina promena koja se dogodila u njihovom delu „posla“ je što je od 1992. godine zabranjeno da hvataju loptu rukom kada im njihov saigrač namerno vrati.

 


tagovi

Đanluiđi BufonFIFAUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara