Saša Ilić, Slavko Matić i fudbaleri Ludogoreca (©Starsport, ©Reuters)
Saša Ilić, Slavko Matić i fudbaleri Ludogoreca (©Starsport, ©Reuters)

Bugarski fudbal u slobodnom padu, Saša Ilić i Slavko Matić pokušavaju da ga podignu i bace Ludogorecu rukavicu u lice

Vreme čitanja: 7min | pet. 08.07.22. | 11:14

Novi šampionat počinje u petak, tim iz Razgrada kreće na 12. uzastopnu titulu

Bugarski fudbal je u dubokom ponoru, kako reprezentativni, tako i fudbalski. Pred trojicom srpskih trenera je nemoguća misija da zaustave njegov pad, Mladen Krstajić je tokom ovog leta preuzeo reprezentaciju, a Saša Ilić i Slavko Matić klubove. Druga dvojica će već ovog vikenda da budu na ispitu, jer kreće prvenstvo.

Najveći problem Bugarske je bila loše odrađena privatizacija. To je dovelo gotovo do propasti najtrofejnijih klubova, pa sada imamo u Prvoj ligi dve CSKA Sofije, koje za sebe tvrde da su „prava“, Levski je dva puta jedva izbegavao bankrot, a zemljom već 11 godina vlada Ludogorec iz malog mesta Razgrad. Bugari su svima pokazali kako organizacija nekog sporta ne treba da izgleda.

Izabrane vesti

Urušeno je sve što je vredelo, a najviše trpi reprezentacija. Dotakla je suštinski samo dno pre dva meseca, kada ju je u Ligi nacija u sred Razgrada demolirala Gruzija sa 5:2. Okončala je tada ciklus od četiri meča bez ijedne pobede, zbog čega je uostalom Jasen Petrov i podneo ostavku, pa ga je sada zamenio Krstajić.

U klupskom fudbalu ne može da prođe nijedna sezona bez nekog skandala. Stizale su nam vesti o upadima navijača na konferencije da bi smenili trenera, tučama funkcionera sa novinarima, donošenja vatrenog oružja u svlačionicu… Pa pre samo nekoliko meseci prvenstvo se završilo jednim nestvarnim događajem, Carsko Selo je igralo sa Lokomotivom iz Sofije meč za opstanak, u 92. minutu je imalo penal pri rezultatu 1:1, a da je realizovan, ostali bi u elitnom rangu. Napadač Jusufa Jafa je uzeo da ga izvede, to se nije dopalo vlasniku kluba, koji je sišao iz lože na teren i doslovce mu oteo loptu iz ruku. Posle kraće svađe odgovornost je preuzeo Kavdanski, izveo je penal očajno i Carsko Selo je ispalo iz lige. I bolje je tako, pošto je reč o klubu koji je bio filijala CSKA sve do momenta kada je došlo do sukoba frakcija unutar uprave, pa se Carsko Selo „odvojilo“ sa ciljem da „uništi“ velikana iz Sofije. Kao da taj klub već sam po sebi nije pretrpeo dovoljno posle ispadanja iz lige i podele među navijačima, koji su sami pokrenuli svoj CSKA 1948.

20.00: (10,5) Septemvri (5,70) Ludogorec (1,23)

CSKA Sofija je tek u poslednje dve-tri godine počela da liči na malo ozbiljniji klub. Počela je da igra malo bolje na međunarodnoj sceni, 2020. je posle 10 godina dogurala do grupne faze Lige Evrope, a prošle se našla u grupi Lige konferencije. U prvenstvu je dugo pratila Ludogorec, mada su Zeleni na kraju imali 21 bod više u plej-ofu.

Sada je ekipu preuzeo Saša Ilić, doveo je u stručni štab Velička Kaplanovića, Darka Obradovića i Slobodana Milinkovića, a tim je pojačao Lazarom Tufegdžićem iz subotičkog Spartaka. Baš je za ovaj petak zakazana i promocija Daude Bambe, doskorašnjeg napadača Altaja, koji bi trebalo da bude najbliži Tufegdžićev saradnik u špicu. Pred njih je postavljen mnogo težak cilj, da napokon sruše Ludogorec i osvoje prvu titulu od 2008. godine. Ponavljanje prošlogodišnjeg uspeha, plasmana u evropsku grupu i osvajanja Kupa Bugarske, takođe je prihvatljiv rezultat. U Ligi konferencije Ilićevi izabranici kreću od 2. kola kvalifikacija, tamo će im rival biti Makedonija Đorče Petrov.

Na ruku im ide i primetan pad Ludogoreca. Nekada je tim iz Razgrada bio strah i trepet u evropskim kvalifikacijama, ali prošle sezone smo mogli uverimo koliko je prosečan tim postao. Crvena zvezda ga je u oba susreta u Ligi Evrope relativno lako savladala, sa po 1:0. Prvak Bugarske je bio ubedljivo poslednji u grupi sa samo dva boda.

Kiril Despodov protiv Crvene zvezde, u duelu sa Mirkom Ivanićem (©Starsport)Kiril Despodov protiv Crvene zvezde, u duelu sa Mirkom Ivanićem (©Starsport)

Suštinski, loše su prošle sezone odrađena oba prelazna roka. Uloženo je 8.350.000 evra na obeštećenja pojačanja, vraćen je Kiril Despodov iz Kaljarija, došli su i Igor Plastun, Olivije Verdon, na zimu Simon Sluga i Igor Tijago, ali nije to bilo tako dobro. Zato je sada gazda Kiril Domuščev zaključao kasu, nije ovog leta došao nijedan novajlija, starosedeoci će morati da opravdaju novac koji su dobili. Doduše, bez veterana Vandersona i beka Džordana Ikokoa, kojima su istekli ugovori.

Ludogorec u odbranu trona kreće već u petak od 20 časova, prvi rival će mu biti novi prvoligaš Septemvri iz Sofije. Reč je o klubu koji je najveći uspeh ostvario 1960. godine osvajanjem nacionalnog kupa, a koji je uglavnom igrao u nižim rangovima. U ovom veku je do sada svega dve sezone pre ove proveo u elitnom društvu.

Sada će prvoligaški status probati da zadrži uz pomoć Srba. Matić je postao trener ovog leta, a jedno od prvih pojačanja mu je doskorašnji defanzivni vezista Novog Pazara Mirza Delimeđac. On jedan od samo četvorice stranaca, Septemvri je ovog leta doveo i makedonskog ofanzivca Martina Stojanova iz Bregalnice, dok su od ranije u klubu portugalski vezista Espanjol i Albanac Redi Kasa.

Najveća zvezda tima je nekadašnji centarfor Partizana, lisabonskog Sportinga, Mančester Sitija, Juventusa i Fjorentine, Valeri Božinov. Ovaj 36-godišnjak je posle šest meseci bez kluba počeo da igra za Septemvri u februaru prošle godine. Potpomogao je borbi za promociju sa po jednim golom i asistencijom na 12 nastupa.

Valeri Božinov (©Starsport)Valeri Božinov (©Starsport)

Uoči svake sezone priča se o Levskom kao o jednom od najvećih rivala Ludogoreca, ali plavi to iz godine u godinu ne uspevaju da opravdaju. Tek prošle sezone je slavni klub koji nosi ime bugarskog revolucionara Vasila Levskog uspeo da zabeleži neki značajniji rezultat osvajanjem nacionalnog kupa. Pritom, to je učinio težim putem, najpre je u polufinalu savladao Ludogorec, a zatim u finalu CSKA.

Kao što smo već napomenuli, Levski je nekoliko puta bio pred gašenjem. Čak je pred kraj šampionata 2020/2021 upravni odbor zasedao zbog predloga da se proglasi bankrot, pa da klub poput Glazgov Rendžersa krene od nule iz nižeg ranga. Tada je ipak izglasano protiv toga.

Glavna snaga Levskog je solidna omladinska škola, do trofeja su plave prošle sezone vodili 18-godišnji ofanzivci Martin Petkov i Marin Petkov. Važnu ulogu su imali i nešto stariji Zdravko Dimitrov (23) Patrik Galčev (21), Ilijan Stefanov (23), Andrijan Kraev (23)… Ipak, najveća stvar koja se desila velikanu iz Sofije je povratak Georgija Milanova (30) u bugarski fudbal. Bivši vezista CSKA Moskve, Grashopersa i Videotona je 2020. doživeo tešku povredu, godinu dana je bio bez kluba, a odabrao je Levski kao mesto u kojem bi mogao da oporavi karijeru. Trebalo mu je vremena da uđe u ritam, ali je na kraju izrastao u lidera ekipe, sve to krunisavši sa po četiri pogotka i asistencije. Nedavno je produžio ugovor do leta 2023. godine.

U Bugarskoj će ove sezone igrati još dvojica srpskih fudbalera. Od 2021. je član Lokomotive iz Plovdiva nekadašnji desni bek niškog Radničkog Miloš Petrović, dok je ovog leta na jednogodišnju pozajmicu iz Frozinonea u Hebar je stigao Milan Kremenović. Reč je o 20-godišnjem štoperu, koji je u Srbiji igrao za Grafičar i Mačvu, pre nego što se prošlog leta otisao u Italiju.

Miloš Petrović (©Starsport)Miloš Petrović (©Starsport)

Hebar je takođe novi prvoligaš, na klupi sedi Italijan Fulvio Pea, pa nije čudo što se pojačao iz Serije B. Angažovao je ovog leta i sunarodnika Klaudija Bonanija (25) sa Malte, doskorašnjeg vezistu Birkirkare, ali i nekadašnjeg omladinca Totenhema Rodela Ričardsa (21), koji je poslednjih godinu dana bio bez kluba od kako se rastao sa Sparsima.

Inače, ove godine je bugarski šampionat proširen sa 14 na 16 klubova, pa su pored Septemvrija i Hebara novi prvoligaš je postao i Spartak iz Varne, dok je Botev iz Vraca sačuvao status kroz baraž sa Etarom. Prva liga će sada da bude odigrana prvo kroz standardnih 30 kola (po dva puta će odmeriti snage svako sa svakim), posle čega će šest najboljih ekipa da igra plej-of za titulu, timovi koji zauzmu od 7. do 10. mesta na tabeli baraž za plasman u Ligu konferencije, a od 11. do kraja će u plej-aut.

Ove sezone će Bugare u Evropi pored CSKA i Ludogoreca (započeo kvalifikacije za Ligu šampiona pobedom nad Sutjeskom sa 2:0) da predstavljaju Levski i Botev. Pitanje je koliko će se tamo zadržati, pošto će Levski u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije da igra sa PAOK-om, dok će Botevu iz Plovdiva rival da bude APOEL.

-------------------

SVI ŠAMPIONI BUGARSKE

31 – CSKA Sofija

26 – Levski

11 – Ludogorec

7 – Slavija Sofija

4 – Liteks

3 – Lokomotiva Sofija, Vladislav

2 – Botev Plovdiv

1 – Beroe, AS 23, Etar, Lokomotiva Plovdiv, Šipčenski Sokol, Spartak Plovdiv, Sportklub Sofija, Tiča, ŽSK Sofija

-------------------

BUGARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

17.30: (1,30) Botev Plovdiv (4,80) Hebar (9,50)

20.00: (10,5) Septemvri (5,70) Ludogorec (1,23)

Subota

17.30: (1,63) Lokomotiva Plovdiv (3,60) Pirin Blagojevgrad (5,20)

20.00: (3,50) CSKA 1948 Sofija (3,25) Levski Sofija (2,05)

Nedelja

17.30: (3,70) Lokomotiva Sofija (3,10) Černo More (2,05)

20.00: (1,50) CSKA Sofija (3,90) Arda (6,25)

Ponedeljak

17.30: (3,30) Spartak Varna (3,10) Slavija Sofija (2,20)

19.45: (1,82) Beroe (3,35) Botev Vraca (4,30)

***Kvote su podložne promenama

Večna tabela Prve lige Bugarske, Ludogorec tek na 14. mestuVečna tabela Prve lige Bugarske, Ludogorec tek na 14. mestu


TABELA ZA SEZONU 2021/2022:



tagovi

Bugarska 1LudogorecSaša IlićSlavko MarićCSKA SofijaLevski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara