(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Arapi odvode i Imobilea i ostaju jedina solucija za Lukakua

Vreme čitanja: 6min | čet. 20.07.23. | 15:36

Legende Juventusa dižu ruke za Vlahoviću u dilemi između njega i Lukakua

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Al Šabab se ne predaje. Kapitenu Lacija Čiru Imobileu je stigla ponuda koja se ne odbija sa napunjene 33 godine: 70 miliona evra za dve sezone. Pred pojedinim ponudama padaju u vodu sve priče o privrženosti dresu, kapitenskoj traci, Evropskom prvenstvu, reprezentaciji, čak i činjenica da se seliš u državu koja ima srednjovekovnu strukturu vlasti baziranu na Kuranu, apsolutističku monarhiju u kojoj je kralju dozvoljeno bukvalno sve, gde se žene tretiraju kao niže bića sa ograničenom poslovnom sposobnošću.

Izabrane vesti

Predsednik Lacija Klaudio Lotito igra dvostruku igru. S jedne strane se kune da ne želi da proda Imobilea, a sa druge kaže da ne želi da zadrži nikoga ko ne želi da ostane u Formelu i nađe klub spreman da plati otkupninu. „Pagare moneta, vedere camello“ (plati pa vidi kamilu, bio bi bukvalni prevod, u suštini bi moglo da se prevede na srpski „plati pa klati“) upotrebio je Lotito pre pentnaestak godina šaljivu izreku odgovarajući na interesovanja drugih klubova za Gorana Pandeva. Od tada se veoma često koristi u fubalskom žargonu, značajno pre robusnog uletanja Saudijaca u biznis najvažnije sporedne stvari na svetu.

Dobro obavešteni krugovi oko predsednika Lacija tvrde da on čeka pravu ponudu do Al Šababa ili drugog kluba iz Saudijske Arabije. Navodno, Lotito želi da inkasira 40.000.000 evra od prodaje Imobilea, mada bi i sa 35 miliona bio zadovoljan.

Pred ciframa koje su na stolu niko ne može da zameri Lotitu i Imobileu odluku da stave tačku na jednu od najplodonosnijih saradnji od kada je Klaudio preuzeo klub pre 19 godina. Podsetimo, Lacio je platio Imobilea samo devet miliona Sevilji. U prethodnih sedam sezona italijanski napadač je postigao gotovo 200 golova u dresu Lacija u Seriji A, Kupu Italije i evropskim kup takmičenjima, oko 30 po sezoni u proseku.

Međutim, ono što brine, pre svega trenera Mauricija Sarija, je vrlo mršav učinak uprave kluba na polju dovođenja novih pojačanja. Dosada je završen samo dolazak Kasteljanosa koga Sari nije tražio i do pre deset dana nije nikada video nijedan meču kome je Argantinac nastupao.

Imajući u vidu da je Kasteljanos plaćen skoro 20 miliona postavlja se nekoliko logičnih pitanja počev od toga zašto Lotito plaća za rezervu Imobilea bez problema pomenutu cifru, a pravi pitanje oko Ričija, Berardija, Toreire i Žjelinskog za koje njihovi sadašnji klubovi traže nekoliko miliona više od ponuda Lacija?

Lacio je sa Lotitom do Lige šampiona stigao samo dva puta, plus jedan nastup u plej-ofu za LŠ. U sva tri prethodna slučaja nije ništa uradio da pojača tim za najvažniju evropsku pozornicu. Postoji strah da bi ovoga puta Lacio mogao da prođe i gore, to jeste da bude slabiji nego što je bio. Milinković i Imobile su sa Luisom Albertom godinama činili noseće stubove tima i garantovali su, samo njih dvojica, preko 50 golova što direktno, što preko asistencija.

Drugim rečima, Lacio je već bio u problemu kako da nadomesti odlazak Milinkovića sa adijom Imobilea situacija bi postala dramatična. Žjelinski i pored toga što ne igra na poziciji Milinkovića bi mogao da se posmatra kao solidna alternativa, ali Čolito Simeone ili Dia iz Salernitane, imena koja se pominju kao zamene ako Imobile ode u Al Šabab, ne daju garancije.

U međuvremenu, u Formelo se vratio iz Praga Dimitrije Kamenović pošto Sparta nije želela da ga otkupi. Sari je ostao dosledan i ne vidi Kamenovića kao deo svog projekta. To znači da će srpski defanzivac morati da pronađe novi klub u koji bi otišao na pozajmicu ili po mogućstvu definitivno. Tokom prethodnih meseci bilo je naznaka da bi TSC iz Bačke Topole mogao da ga angažuje, ali su te priče utihnule.

LUKAKU OD TRAŽENOG DO NEŽELJENOG

Romelu Lukaku bi u sledećoj godini mogao da bude najskuplje plaćeni trening-igrač ako Čelsi ne pronađe klub koji bi bio po volji Belgijanca. Ne bi mu bilo loše - svakog meseca ima zagarantovanih milion funti od Plavaca – da nije ambiciozan i da ne želi da bude protagonista na sledećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Izgleda da se Big Rom pokajao i da je pokušao da ispegla odnos sa Interom, ali da su u klubu bili žestoko povređeni činjenicom da je Belgijanac nekoliko meseci flertovao sa Juventusom i da ga je njegov advokat ponudio i Milanu.

Lukaku trenira sa igračima koji su van spiska fudbalera na koje računa Poketino čekajući signal od Juventusa. Nije isključeno da se radi o čekanju Godoa budući da Juve mora prvo da proda Dušana Vlahovića.

Dodatni problem pravi ambijent u Torinu koji je prilično neprijateljski nastrojen prema Lukakuu. Italijanski dnevnici već danima intervjuišu bivše asove Juventusa i gotovo svi, plebiscitarno, glasaju za Vlahovića i savetuju klub da ne pravi grešku. Poslednji u nizu je Miralem Pjanić koji je bez dlake na jeziku rekao da Lukaku nije Iguain i da on lično preferira Vlahovića.

Praktično, jedini čovek u Kontinasi i okolini koji želi da zameni Vlahovića sa Lukakuom je Maks Alegri. U takvoj konstelaciji nije isključeno da Lukaku na kraju završi u Saudijskoj Arabiji, što bi takođe bio uspeh Juventusa budući da su svojim potezom i učešću u igrokazu Lukakuovom advokata Ledura uspeli, barem zasada, da oslabe direktnog takmaca, Inter.

Inače, tehničkom direktoru Đuntoliju su ruke vezane kada su u pitanju pojačanja. Prvo mora da proda i to dobro Vlahovića ili Kjezu ili obojicu i da sredi otvorena pitanja sa nizomfudbalera, od kapitena Bonučija preko Zakarije do Aleksa Sandra.

ZOMER STIŽE U ROKU OD 48 SATI, ZA NAPADAČA IMA VREMENA

Apsolutni prioritet Intera u ovom momentu je angažovanje novog golmana Jan Zomera. Simone Inzagi želi da povede švajcarskog čuvara mreže na američku turneju. Milinski klub je spreman čak i da plati nekoliko miliona evra za čuvara mreže Bajerna i pored toga što ima 34 godine. Bavarci još tvrde pazar jer pre nego što daju Zomera žele da imaju čistu situaciju sa Valensijom oko dovođenja Mamardašvilija koji bi trebalo da stasa uz Nojera u sledećoj sezoni.

Dolazak Zomera ne isključuje angažovanje Trubina. Golman Šahtjora ostaje jedan od prioriteta, ali sa Zomerom u Apijano Đentileu Inter može da čeka do kraja prelazanog roka kada će Ukrajinci morati da spuste cenu jer Trubinu ističe ugovor sledeće godine.

Interu se ne žuri ni oko napadača. Nerazuri sa Lautarom Martinezom, Tiramom, Koreom i mladim Espozitom su, barem kada je u pitanju brojno stanje, ok. Naravno, svima je jasno da vicešampion Evrope mora da pronađe još jednog dobrog centarfora. Balagun je prvi izbor. Arsenal traži previše novca u ovom momentu, ali bi do kraja avgusta moglo sve da se promeni, kao i da Tobdžije spuste cenu. U svakom slučaju Marota i Auzilio smtraju da bi u sledeće dve-tri nedelje mogle da iskoče i izuzetno povoljne situacije kada se zavrti valcer centarfora sa Harijem Kejnom, Embpaeom i eventualno našim Dušanom Vlahovićem ili Osimenom.

MILAN UDVOSTRUČUJE ULOG

Ne samo Danžuma nego i Čukvueze. Ili još bolje rečeno Čukvueze i Danžuma pošto Milan ima nameru da kupi Nigerijca dok bi Holanđanin mogao iz Viljereala na pozajmicu. Takav rasplet događaja bi bio idealan za Rosonere jer bi obezbedili i alternative u napadu ne samo za Pulišića već i za Žirua.

Milan je spreman da plati Čukvuezea do 25.000.000 evra sa bonusima što nije mnogo daleko od tražene cifre Viljareala.

I dok bi dvojica igrača iz Viljareala mogla da pojačaju redove milanskog kluba, Origi, Rebić, Bajo Ture, Kaldara i naš Lazetić su dobili vrlo indikativnu poruku: neće biti na spisku igrača za turneju po Sjedinjenim Američkim Državama što znači da bi trebalo da ozbiljno traže novi klub gde će nastaviti karijeru.

PELEGRINI REKAO NE ARAPIMA

Ima neko ko zna da kaže i ne Arapima. Kapiten Rome Lorenco Pelegrini se zahvalio na izdašnoj ponudi Al Nasra stavljajući do znanja da nema nemru da se seli iz Rome. Al Nasr je sa Pelegrinijem želeo da napravi poker budući da već u svojim redovima ima Ronalda, Brozovića i Fofanu.

Alvaro Morata je, prema pisanju Korijere delo Sporta odlučio da čeka Romu. Familija Fridkin je dala nalog Tijagu Pintu da obezbedi novac za kupovinu Morate prodajom igrača na transfer listi. Inače, Inter se povukao iz trke za Moratu, dok Juve monitoriše situaciju i mogao bi da se ubaci ponovo u trku tokom avgusta.

Đalorosi su sve bliži Đanluki Skamaki pošto je Vest Hem uzeo Broju iz Čelsija i sada bi Italijan mogao da stigne na pozajmicu sa uslovnim obaveznim otkupom. U slučaju da nešto krene naopako, Roma će usmeriti svoju pažnju na Andre Silvu i Duvana Zapatu.


tagovi

LacioĆiro ImobileJuventusDušan VlahovićRomaRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio
Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara