Aurelio De Laurentis (©AFP)
Aurelio De Laurentis (©AFP)

Buongiorno Italia: De Laurentisova pravila, Sari sve nervozniji i slučaj Donaruma

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.07.23. | 13:36

Ultimatumi za Pjotra Zjelinskog i Irvinga Lozana, poremećena ravnoteža u Laciju i problemi za Điđija Donarumu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aureliju de Laurentisu se osladilo. Nakon prošlogodišnje „seče“ senatora po istom obrascu – Insinje, Kulibali, Mertens, Fabijan Ruiz, Ospini – produžetak ugovora uz smanjenje plate, do 30 odsto, predsednik Napolija nastavlja po starom. Pjotru Zjelnskom i Irvingu Lozanu je ispostavljen ultimatum: ili ćete potpisati novi ugovor sa smanjenim platama ili ćete biti prodati do kraja prelaznog roka.

Izabrane vesti

Zjelinski ima platu od četiri miliona evra a Lozano od 4.500.000. Njihova bruto primanja iznose jednu petinu ukupnog iznosa svih plata fudbalera Napolija. I to je ključni argument De Laurentisa koji i pored osvojene titule prvaka Italije i 70-80 dodatnih miliona evra koji će ući u kase klube želi da nastavi sa „kresanjem“ budžeta za plate fudbalera.

Imajući u vidu da Zjeliski i Lozano imaju 29 odnosno 28 godina jasano je da je sledeći ugovor neka vrsta životnog jer je poslednji u kome će moći da traže velike cifre. Dakle, De Laurentisova ponuda nije motivisana željom da fubdaleri ostanu već da se stvori alibi za navijače i da se krivica svali na fudbalere koji nisu želeli da produže ugovor a istovremeno primamljiv način da se upumpaju nove pare u klub i smanji obim plata. Napoli vrednuje veznog igrača 35 miliona evra a krilnog napadača 25 miliona.

Poljak i Meksikanac su shvatili poruku, tim pre što ih je De Laurentis podsetio i na slučaj Milik kada centarfor nije pristao na ultimatum, ali je onda završio van stroja i šest meseci je utakmice gledao samo na televiziji ili na tribinama.

Između Zjelinskog i Lozana postoji i jedna bitna razlika. Pjotr želi da zaradi dobro i da obezbedi sebe i svoja pokoljenja. Prva ponuda Ah Ahlija (12. 000.000 evra) nije prihvaćena jer Zjelinski smatra da nije ništa lošiji igrač od Milinkovića -Savića i Brzovića i pretenduje da i on bude plaćen kao oni. Arapi nisu pristali na tu ucenu, a Zjelinski je napravio korak unazad i dao je mandat svojim agentima da otvore pregovore o plati.

Lozano je stavio sportske ambicije ispred ekonomskih. Meksikanac želi da bude u top formi za Mundijal 2026. godine koji će se igrati u SAD, Kanadi i Meksiku. Dakle, pred svojom publikom Lozano želi da ostavi trag u meksičkoj reprezentaciji i zato ne želi da napušta Evropu odnosno najjače lige. Ako bude napuštao Napoli ovog leta to će bti samo ako dobije ponudu od klubova koji nastupaju u ligama „Petice“.

U međuvremenu Napoli i dalje čeka uplatu od Bajerna iz Minhena za Kim Min jaea. Podstetimo, prvak Italije će inkasirati malo više od 50 miliona evra od prodaje reprezentativca Južne Koreje. Prva alternativa za Kima ostaje Maks Kilman. Vulverhempton traži 41.000.000 evra za defanzivca dok Napoli nije preformulisao svoju prvobitnu ponudu od 35.000.000 evra. Očekuje sa da bi Napoletanci mogli da naprave dodatni napor kada stigne uplata za Kima.

SLUČAJ DONARUMA

Donaruma (©Reuters)Donaruma (©Reuters)

Enco Rajola, menadžer Điđa Donarume, tvrdi da nije tačno da Luis Enrike traži novog golmana za PSŽ jer italijanski čuvar mreže ne samo da ne zna da igra nogama već kad pokuša pravi nepopravljive štete. Neki u Parizu i danas ne mogu da mu oproste greške protiv Real Madrida.

Od dolaska španskog stručnjaka na kormilo francuskog šampiona se priče da Donaruma nije kompatibilan sa stilom igre koju praktikuje novi šef stručnog štaba. Naime, Luis Enrike taksativno traži od svojih igrača da počinju akcije bez preskakanja igre upotrebom dugih lopti, i da mu je u tom svetlu potreban golman koji učestvuje u igri i daje sigurnost zadnjoj liniji kod započinjanja akcija.

Donaruma je u prethodnih nekoliko godina pokazao da ne pripada pomenutoj kategoriji golmana, štaviše, bolje ga je ne uključivati u akcije jer je rizik od greške prevelik za ekstremnog defanzivca.

Tu izranja drugi problem. Donaruma ima monstruzno veliku platu u PSŽ-u – oko deset miliona evra - da bi bio rezerva, a broj klubova koji mogu da je plate u Evropi može da se odredi na prstima jedne ruke. Drugimr rečima, Donaruma riskira da bude talac svojih primanja.

SARI JE MALO NERVOZAN

Sari (©Reuters)Sari (©Reuters)

Muricio Sari postaje sve nervoznji. Od spokojnog i opuštenog trenera koga smo videl u poslednjem intervjuu za jedan italijanski sportski kanal nije ostalo mnogo. Odlazak Sergeja Milinkovića-Savića u Saudijsku Arabiju, plus glasine o mogućim odlascima Čira Imobilea i Adama Marušića su poremetili ravnotežu u redovima Nebeskoplavih. Ne toliko zbog oproštaja od Sergeja i uznemiravajućih informacija koliko zbog odsustva alternativa.

Predsednik Klaudio Lotito nije pronašao adekvatnu zamenu za Igli Tarea budući da su Tareov posao preuzeli ljudi koji su bili već u klubu. Istovremeno, Lotito je preuzeo na sebe obavezu da vodi pregovore za dolazak novih fudbalera. Ništa neobično reklo bi se na prvu loptu, međutim Lotito je prošle godine postao senator i vrlo je aktivan u poslaničkim klupama i sve više vremana posvećuje politici a manje Laciju. S obzirom na to da Lotito ne raspolaže sa ogromnim budžetom i da je poznat po tome što uvek želi da plati mnogo manje od realne cene, ne čudi zabrinutost Sarija.

Lacio nije angažovao nijednog igrača jer je Lotito do pre desetak dana bio angažovan u izbornim kampanjama na dopunskim izborima i nije imao kada da se bavi dovođenjem novih pojačanja. Sinoć je konačno imao susret sa Urbanom Kairom na kome je testirao raspoloženost predsednika Torina da proda svog dragulja Samuelea Ričija. Kao Lotito i Kairo je veoma težak pregovarač. Gazda Torina zna da je Lotito obezbedio 40 miliona evra od prodaje Milinkovića i da ima 50-60 miliona na raspolaganju od Lige šampiona i premija za televizijska prava zahvaljujući drugom mestu u Seriji A i zato ne želi da odobri popust za Ričija: traži između 25 i 30 milion u zavisnosti od formula kupovine.

Situacija se zakomplikovala i sa Galatasarajom oko Toreira. Turski klub sada traži 20 miliona evra za Urugvajca i ako ne dođe do preokreta veoma je teško zamisliti Toreiru u dresu Lacija. Lotito je izjavom da nema nameru da plaća 30 miliona evra fudbalere oko 30 godina - eventualno bi mogao da ih potroši igrače under 23 – je zatvorio vrata za eventualne dolaske Berardija i Zjelinskog, obojica 1994. godište.

Takođe i Lazar Samardžić, kome Sari proriče veliku budućnost i koga bi želeo u redovima Lacija – Lazar se smatra idealnim naslednikom Milinkovića – sa ulaskom u park fudbalera Rafaele Pimente (desna ruke pokojnog Mina Rajole) se prilično udaljio od Lacija.

Situacija je maglovita i oko napadača, bilo da se radi o ofanzivnom krilu ili zameniku Imobilea. Mnogo imena, ali vrlo malo naznaka da se sa nekim ušlo u ozbiljnu fazu pregovaranja.

Oko Imobilea se stvorila poprilična drama. Kapiten Lacija je juče stigao na pripreme u Auronco i za razliku od prethodnih godina izbegao je i navijače i novinare koji su ga čekali dva sata (kasnio mu je avion). Informacije koje kruže su kontradiktorne. Jedni tvrde da Lotitu ne pada na pamet da ga proda. Drugi su uvereni da igrač ne želi da napusti Lacio, treći da je Imobile postigao dogovor ali da Lacio traži više novca od ponuđenog, četvrti pišu da je Lotito spreman da poveća platu Imobileu i pored toga što ima ugovor do 2026. godine.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaAurelio De LaurentisPjotr ZjelinskiIrving LozanoĐanluiđi DonarumaMauricio Sari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara