Lautaro Martinez (©Reuters)
Lautaro Martinez (©Reuters)

Buongiorno Italia: Dibala i Kjeza oživeli Staru damu, Lautaro godinu dana čeka na gol u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 6min | sre. 03.11.21. | 14:22

Đan Pjero Gasperini zadovoljan posle remija sa Mančester junajtedom, Lotito nudi Sariju ugovor do 2025. godine. Romanisti pohrlili po karte, željni su krvi i osvete Bode Glimtu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sa Pauolom Dibalom i Federikom Kjezom kakve smo videli protiv Zenita, Juventus ima budućnost. Naravno, potreban je kontinuitet, odnosno da Dibala bude zdrav, a Kjeza da smanji oscilacije u igri.

Izabrane vesti

Dibala je sa jučerašnja dva gola prestigao na večnoj listi strelaca Juventusa Mišela Platinija. Hoja je proslavio svoj 106. gol u dresu Bjankonera zauzimajući čuvenu ležeću pozu Platinija na finalu Interkontinentalnog kupa protiv Argentina Juniorsa posle fantastičnog ali poništenog gola.

U međuvremenu je Dibali stigao poziv da se vrati pod nacionalnu zastavu u mečevima kvalifikacija za Mundijal u Kataru, a po povratku iz Argentine bi trebalo, konačno, i da potpiše novi ugovor sa Juventusom.

Bjankoneri su zajedno sa Bajernom prva dva tima koja su obezbedila zimovanje u Ligi šampiona. Ovo je osma uzastopna sezona u kojoj Juve stiže do nokaut faze najprestižnijeg klupskog takmičenja. Protiv ruskog šampiona Juve je posle dužeg vremena postigao više od jednog gola na utakmici i čini se da je pronašao svoju fizionomiju sa Kjezom na krilu i Dibalom i Moratom u napadu.

Maks Alegri je i pored zamerki svojim igračimo zbog poslednjih pet minuta meča, odlučio da ih nagradi sa privremenim prekidom karantina koji je, zajedno sa prisustvom psihologa profesora Đuzepea Verčelija, dao prve rezultate. Sada se očekuje da se promene vide i u Seriji A, gde Juve od meča sa Sampdorijom, krajem septembra, nije postigao više od jednog gola.

ATALANTA PROKOCKALA JOŠ JEDNU PRILIKU PROTIV JUNAJTEDA

Čudna je fudbalska kabala. Atalanta je iščupala bod protiv Lacija u subotu sa golovima postignutim u sudijskoj nadoknadi vremena. Sinoć je na istom stadionu ispustila pobedu nad Mančester junajtedom jer joj je Kristijano Ronaldo dao golove u nadoknadi prvog i drugog polovremena, kao Zapata i De Ron, tri dana ranije u Seriji A.

Šef stručnog štaba Atalante Đan Pjero Gasperini je bio vidno zadovoljan posle meča i pored činjenice da se pobeda izmigoljila u završnici zahvaljujući kiler-instinktu Ronalda. Za Atalantu je bilo najvažnije da zadrži sudbinu u svojim rukama, ako pobedi Viljareal kod kuće i Jang Bojs u Bernu, treći uzastopni prolazak u osminu finala Lige šampiona je zagarantovan.

Ostaje u vazduhu pitanje šta bi se dogodilo da je Atalanta imala na raspolaganju pet povređenih fudbalera (Gosens, Hatebor, Pesina, Toloi i Đimsiti). Pozitivna strana odsustva startera je otkriće da De Ron može da igra na vrhunskom nivou i u odbrani, kao i da je Kopmejners igrač na nivou evropske Atalante. U svakom slučaju i jučerašnji duel na Gevis stadionu je pokazao da je Dea, uslovno rečeno, najevropskiji klub u Seriji A, to jest da pruža najspektakularnije partije.

Zlatan Ibrahimović (©Reuters)Zlatan Ibrahimović (©Reuters)

NEIZRECIVA ISTINA ROSSONERA

Iluzorno je očekivati da klub koji je bio sedam puta prvak Evrope i tehnički direktor koji je podigao pet puta pehar sa velikim ušima „dignu ruke“ od Lige šampiona pre nego što i poslednja nada ispari. Međutim, gledajući najavu sastava Milana za dvoboj sa Portom na San Siru, stiče se utisak da Stefano Pioli više razmišlja o derbiju nego o duelu sa Portom.

Za Milan je velika šteta, ekonomska pre svega, izostanak plasmana u osminu finala LŠ, međutim silaženje u Ligu Evrope bi bila neka vrsta podvale, koju u Milanelu žele da izbegnu. Računica je vrlo jasna, Milan Ligu šampiona ne može da osvoji a skudeto je tu na dohvat ruke.

Pioli će protiv Porta poštedeti nekoliko ključnih igrača, od Kjera u odbrani, preko Kesija u veznoj liniji do Ibrahimovića u napadu. Reč je o trojici igrača koji su bukvalno izneli pobedu nad Romom. Kjer je imao više odbrana od Tatarušanua u odbrani, Kesi je bio egzekutor ključne taktičke varijente koja je poslala u tilt Murinjovu Romu. Reprezentativac Obale Slonovače se spuštao u liniju sa Kjerom i Tomorijem, omogućavajući svom timu da lako izađe iz presinga Rome a istovremeno je davao priliku Kalabriji i Teu Ernandezu da se podignu i budu značajno ofanzivniji nego što se to očekivalo.

Zlatan Ibrahimović je poglavlje za sebe. Javna je tajna da Ibra radi šta hoće u Milanelu, ali njegova odluka da prihvati poziv Švedske i da igra kvalifikacione utakmice za Mundijal u Kataru nije najbolje prihvaćena. U petoj deceniji života Ibra bi morao da racionalno raspoređuje snage, odlazak na reprezentativne mečeve se posmatra kao preveliki i nepotrebni rizik.

Pomenutu trojicu igrača će zameniti Romanjoli, Tonali i Žiru. U timu ćemo videti i Tea Ernandeza koji će morati da preskoči sudar sa Interom zbog crvenog kartona na utakmici sa Romom, a u startnu ekipu se vraća Brahim Diaz.

INTER ČEKA LAUTAROVE GOLOVE

Večeras je tačno godinu dana od poslednjeg gola Lautara Martineza u Ligi šampiona. Argentinac je zatresao, prošlog 3. novembra, mrežu Real Madrida. Takođe, napadač Nerazura je na postu i u Seriji A. Od meča sa Sasuolom u Ređo Emiliji se nije radovao svom golu.

Trener Nerazura je poštedeo Martineza u meču sa Udinezeom ubacivši ga u igru tek u završnici partije na San Siru i u Tiraspolju očekuje da proradi. Za razliku od Piolija, Inzagi ne može sebi da priušti luksuz da taktirzira i razmišlja o derbiju u nedelju. Protiv Šerifa igraju najbolji jer je ulog veliki. Interu je preko potreban svaki milion a kamoli preko 20, koliko bi dodatno inkasirao samo od prolaska u osminu finala.

Na sredini terena ćemo videti Artura Vidala koji se oporavio od prehlade koju je imao i nalazi se u dobroj formi. Jedina nedoumica oko sastava se odnosi na Bastonija. Italijanski defanzivac prolazi kroz vrlo delikatan period, samopouzdanje mu se zaljuljalo zbog serije greški i propusta na startu sezone i nije isključeno da večeres dobije šansu Dimarko pored De Fraja i Škrinjara. Bivši igrač Verone je u prethodnoj sezoni često bivao korišćen, od strane trenera Ivana Jurića, u toj ulozi.

Čiro Imobile (©Reuters)Čiro Imobile (©Reuters)

LACIO BEZ IMOBILEA PROTIV MARSEJA?

Čiro Imobile je imao paralelno malu prehladu i bol u levom kolenu zbog čega je propustio jučerašnji trening, a ovog jutra je odradio individualni trening. Prema najavama iz Formela, Mauricio Sari će povesti kapitana na gostovanje protiv Olimpika, ali će najverovatnije ostati na klupi.

Najznačajnija vest iz tabora Lacija se odnosi na planove predsednika Klaudija Lotita da produži već sada ugovor Mauriciju Sariju do 2025. godine. Sari je ostavio snažan utisak na Lotita zbog načina na koji upravlja svlačionicom i čeličnom disciplinom koja vlada u Formelu.

Gazda Nebeskoplavih želi da otvorio novi ciklus sa Sarijem i osim produženog ugovora nameran je da mu poveri i odlučujuću ulogu oko dovođenja i prodaje igrača. U prevodu, Lotito želi da poveri Sariju ulogu kakvu imaju menadžeri u Premijer ligi. Takav potez predsednika Lacija može da se tumači i kao još jedna potvrda da odnosi između njega i Iglija Tarea nisu više idilični kao što su bili tokom prethodnih 14 godina.

ROMA VEĆ MISLI NA JANUARSKI PRELAZNI ROK

Statistike pokazuju da Roma trči manje i sporije u poslednje dve utakmice. Odluka Žozea Murinja da odstrani četvoricu fudbalera (Dijavara, Viljar, Borha Majoral i Rejnolds, plus Santon i Facio) i da upotrebljava maksimalno 13-14 igrača počinje da uzima danak.

Portugalski stručnjak je, izgleda, ubedio Fridkinove da je neophodno kompletirati revoluciju, već u januaru. Najavljuju se velike promene za dva meseca. Pomentih šest udaljenih fudbalera, kao i Kumbula biće na transfer listi već u januaru. Generalni direktor Tijago Pinto će pokušati da izvuče što je više moguće novca od prodaje prodaje precrtanih igrača, a Fridkinovi su spremni da dotiraju kupovinu novih pojačanja.

Na Murinjovoj listi želja za januar se nalazi nekoliko igrača, od Sebaljosa i Zakarije do Pedersena, Nača i Loftusa-Čika. Priča se i da bi u junu veliki poklon mogao da bude Rudiger kome ističe ugovor sa Čelsijem.

Inače, za meč sa Bodo Glimtom vlada veliko interesovanje. Očekuje se preko 40 hiljada navijača gladnih osvete za ponižavajući poraz od 6-1. Iz Trigorije stižu najave da će Murinjo napraviti minimalne rotacije, odnosno da će sutra od startera biti pošteđeni samo Pelegrini, Veretu i Vinja. Umesto njih će igrati Mhitarjan (El Šaravi će zauzeti mesto na levom boku od Jermena), Darboe i Kalafjori.


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AItalijaJuventusInterMilanRomaLacioAtalantaLautaro MartinezPaulo DibalaFederiko KjezaMauricio SariŽoze MurinjoMasimilijano Alegri

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara