Invazija navijača Lacija posle osvojenog skudeta u poslednjem kolu (© Reuters)
Invazija navijača Lacija posle osvojenog skudeta u poslednjem kolu (© Reuters)

Buongiorno Italia: Erikson priziva pljusak iz Peruđe

Vreme čitanja: 9min | uto. 17.05.22. | 13:29

Navijači Juvea hoće Sergeja, Murinjo Matića, a navijači Juventusa zviždali Anjeliju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dibala, Morata, Bernardeski na izlazu, Pogba, Perišić, Di Marija na ulazu. Nisu svi sigurni da je izbor Juventusa ispravan, ali vreme je galantan gospodin koji bolje od bilo kog drugog daje precizne odgovore na postavljena pitanja, sumnje ili nedoumice.

Izabrane vesti

Paulo Dibala nije bio na visini u poslednje dve godine (povrede, kovid 19, oscilacije forme i raspoloženja). Tačno, ali ne može se reći da je Pol Pogba briljirao u poslednje tri godine u dresu Mančester junajteda. Naravno, u prilog francuskog asa ide činjenica da je nekoliko igrača Junajteda procvetalo u Seriji A posle prilično neubedljivih sezona na Old Trafordu, Romelu Lukaku i Kris Smoling, pre svih. Naravno, Dibala odlazi bez evra obeštećenja, Pogba na papiru dolazi bez evra obeštećenje, jer će Juve sigurno morati da plati proviziju agenciji „One“ pokojnog Mina Rajole. Plata koju će Pogba imati u Juveu više-manje bi trebalo da bude na visini prvobitnog dogovora kluba sa Dibalom, osnovica od 8.000.0000 evra plus 2.000.000 evra kroz bonuse.

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli je bio propisno izviždan sinoć na Alijanc stadionu. Crno-beli narod Stare dame je uz Dibalu, još više posle neutešnog plakanja pred 40.000 ljudi na tribinama i milionskim auditorijumom pred televizijskim ekranima. Plač Dibale je pokazao da Argentinaca još uvek nije sklopio dogovor ni sa jednim drugim klubom i da se nadao do kraja da bi mogao da ostane u Juventusu. U svakom slučaju Dibala odlazi i ostavlja Andreu Anjelija da razmišlja koliko će visoku cenu platiti zbog odluke da udalji Hoju iz Kontinase.

Alvaro Morata svakako nije golgeter, ali imajući u vidu tip igre koji je praktikovao Alegri na kormilu Juventusa, ali i godine Anhela di Marije, nedoumice lebde u vazduhu. Naravno, čijenica da Juve mora da plati otkup Morate Atletiko Madridu je otežavajuća okolnost i pored toga šte su Bjakoneri platili već 20.000.000 evra Kolćonerosima za dvogodišnju pozajmicu. Kada se na pomenutu sumu doda Moratina plata, dolazi se do iznosa od oko 50.000.000 evra, toliko je Alvaro koštao Juve u prethodne dve godine i sada bi mogao da ode bez evra nadoknade, štaviše sa obrnutom logikom: Stara dama će uštedeti 50.000 evra (35.000.000 evra za otkup plus bruto plata oko 15.000.000 evra). Uz to Di Marija verovatno neće prihvatiti mnogo manju platu od Moratine.

Federiko Bernardeski nije opravdao očekivanja. Bivši igrač Fjorentine je stigao u Juve kao velika nada i bio je plaćen 40.000.000 evra pre pet godina. Odlazi na isteku ugovora i Juve neće inkasirati evro od njegovog transfera. Ako gledamo na kratak rok i učinak u sezoni koja se privodi kraju zameniti Bernardeskija sa Perišićem je unosan posao. Međutim, Hrvat je pet godina stariji od Italijana i ušao je u životno doba kad u samo nekoliko meseci ili nedelja fizički parametri, a pogotovo brzina, mogu da dožive vertikalni pad. Primer Huana Kvadrada je pred očima svima. Kolumbijac je i dalje validan igrač, ali je daleko od onog kog smo poznavali do pre godinu ili dve.

Takođe, Bernardeski je primao platu 4.000.000 evra, Perišić je tražio Interu 6.000.000 za produžetak ugovora, što znači da će u toj „razmeni“ troškovi porasti.

MILINKOVIĆ POBEDIO VLAHOVIĆA U SRPSKOM DERBIJU

Sergej Milinković Savić prima čestitke posle gola Juventusu (© Reuters)Sergej Milinković Savić prima čestitke posle gola Juventusu (© Reuters)

Juve i Lacio su remizirali (2:2). Jedan Srbin je otvorio seriju golova, drugi je zatvorio. Dušan Vlahović je doveo u vođstvo Juve, a Sergej Milinković Savić stavio tačku. Između, sudeći po učinku na terenu, ali i ocenam izveštača, Sergej je dobio na poene svog zemljaka. Dušan je ocenjen sa 6,5 i 7 u italijanskim medijima, dok je Sergej za pola boda iznad, 7 i 7,5. Takođe, vezista Lacija je od svih izveštača promovisan kao najbolji u redovima Lacija, a za dobar deo njih je bio ispred svih aktera jučerašnjeg dvoboja.

Navijači Juventusa su nedvosmisleno pokazali kojeg igrača bi voleli da vide u dresu Bjankonera: Sergeja Milinkovića Savića. Srpski reprezentativac je dočekan i pozdravljen ovacijama. U Torinu kažu da dolazak Pogbe ne znači automatski da bi Juve zatvorio vrata Sergeju Milinkoviću Saviću, dobar deo fudbalskih stručnjaka smatra da Pogba i Milinković mogu da igraju zajedno. Mnogo veći problem od komplementarnosti dvojice igrača je cena koju predsednik Lacija Lotito traži za Sergeja.

Milinković je juče postigao 11. gol u Seriji A u ovoj sezoni. Nijedan igrač veznog reda nema takav učinak u svih pet najjačih evropskih liga i normalno je što u Torinu sanjaju da vide sprski tandem Milinković-Vlahović. Ruku na srce, jedini način da Milnković pređe u Juve je da se ponovi scenario oko prelaska Vlahovića u redove Bjankonera, odnosno da patron kluba Džon Elkan potpiše ček ili menicu za isplatu Milnkovića.

Milinković je mudro i elegantno izbegao ili je dao neodređene odgovore na sva pitanja koja su se ticala njegove budućnosti i veza sa Juventusom. Srpski as se koncentrisao na tekuću sezonu i priznao je da je Lacio krenuo sa ambicijom da izvadi kartu za Ligu šampiona, ali da im je nedostajalno nekoliko igrača, tačnije jača klupa da realizuje prvobitni cilj.

MURINJO ZOVE MATIĆA

Putevi Žozea Murinja i Nemanje Matića bi mogli da se ukrste treći put. Posle Čelsija i Mančester Junajtede, Portugalac i Srbin bi mogli da se nađu na novom zajedničkom zadatku u Romi.

Matić je sa Murinjom osvojio Premijer ligu u Čelsiju a zatim su zajedno podigli poslednje pehare na domaćoj i internacionalnoj sceni koje je Mančester junajted osvojio. U Rimu bi prvi zadatak bio da se u sledećoj sezoni Đalorosi vrate u Ligu šampiona.

Murinjo je garantovao Fridkinovima da je Matić fizički i psihički srpeman da odigra barem dve sezone na visokom nivou i da je veoma motivisan i oran da potpiše poslednji veliki ugovor u svojoj karijeri.

Romi je neophodan igrač Matićevih kvaliteta na sredini terena i on bi bio na terenu „lunga manus“ portugalskog stručnjaka. Njih dvojica se savršeno razumeju i Murinju bi bio od velike pomoći u stvaranju pobedničkog duha i adekvatne atmosfere za velika dela.

Matić ima ugovor sa Junajtedom do 2023. koji mu garantuje 7.000.000 evra po sezoni. U ugovoru srpskog internacionalca postoji i klauzula po kojoj može da napusti bez većih peripetija Old Traford. Budući da bi stigao u Rim bez evra obeštećenja, razlika u plati (Roma ne bi mogla da mu garantuje 7.000.000 evra) bi mogla da se reši kroz dvogodišnji ugovor i premiju za potpis ugovora.

Optimizam da bi Matić mogao da obuče dres Rome osnažuje činjenica da je Murinjov kredit i dalje veoma veliki i da će Fridkinovi pokušati da izađu u susret zahtevima Portugalca svaki put kada je to moguće.

MILANO SE SPREMA ZA SKUDETO

Jedna stvar je sigurna, skudeto će se slaviti u Milanu. Nedoumica je samo gde će biti epicentar slavlja, na trgu ispred milanske katedrale ili ispred zamka familije Sforca. Prva je rezervisana za Milan, druga je meta Interovih navijača u slučaju da se ponovi „Peruđa“.

Simone Inzagi je osvojio, kao igrač, skudeto kome se gotovo niko nije nadao. Bilo je to pre 22 godine kada je sa Sinišom Mihajovićem i Dejanom Stankovićem nosio dres Lacija, a Peruđa im je pobedom nad Juventusom poklonila titulu prvaka koju su prethodne godine, bukvalno bacili, u poslednjih par kola u trci sa Milanom.

Kao Peruđa pre 22 godine protiv Juvea, ni Sasuolo osim prestiža, nema ništa da zaradi u susretu sa Milanom u Ređo Emiliji. Logika kaže da na Mapei stadionu teško može da dođe do iznenađenja jer je Milanu dovoljan i remi da bi se okitio 19. titulom prvaka.

Nade Inzagija i njegovih igrača je galvanizovao Sven Goran Erikson. Šveđanin koji je predvodio Lacio tokom zlatnog perioda Nebeskoplavih je podsetio u intervjuu za Gazetu delo Sport da je u fudbalu sve moguće: „Lacijov skudeto je dokaz da se nikada ne treba predati. To iskustvo iz 2000. godine nas je naučilo da ništa nije nemoguće. Nikad se ne zna, možda u Ređo Emiliji počne da pljušti kiša, kao u Peruđi …“. Erikson je takođe rekao da u Interu mogu da budu zadovoljni čak iako ne osvoje skudeto jer su osvojili dva trofeja pobedivši Juventus kao i da su ostali do kraja u trci za skudeto.

Generalni direktor Bepe Marota je otkrio u jednom televizijskom intervjuu da je posle odlaska Antonija Kontea prvo kontaktirao Maksa Alegrija, ali da je onda promenio pravac interesovanja i koncentrisao se na Simonea Inzagija. Marota je prepričao i vrlo sočnu anegdotu priznavši da je odlučujući telefonski poziv sa Inzagijem bito tokom večere predsednika Lacija Klaudija Lotita sa italijanskim stručnjakom. Praktično, tokom večere Lotita i Inzagija je telefonom odrađen prelazak Simonea iz Lacija u Inter. „Naravno, Inzagi je bio u vrlo nezgodnoj situaciji i bilo mu je prilično nelagodno“, ispričao je Marota.

BERARDI ROSONERI, SKAMAKA I FRATEZI NERAZURI

Domeniko Berardi (© Reuters)Domeniko Berardi (© Reuters)

Meč protiv Milana će biti istorijski i za Sasuolo. Izuzetno talentovana generacija igrača tima iz Emilije će igrati poslednji put zajedno. Domeniko Berardi je već viđen u dresu Milana, Đanluka Skamaka i Davide Fratezi su gotovo Interovi, Đakomo Raspadori koketira sa Juventusom, a Traore je na nišanu Napolija.

Za sve njih je meč sa Rosoonerima prilika da se na najbolji mogući način oproste od kluba u kome su se afirmisali i zahvaljujući kojem će imati priliku da nose najvažnije dresove u Seriji A.

Berardi je Milanu dao čak deset golova. Skamaka je na San Siru u ovoj sezoni protiv Rosonera, ali i protiv Nerazura izgledao kao mlađa verzija italijanskog Zlatana Ibrahimovića.

Svemu tome treba dodati da je familija Skvinci, vlasnici Sasuola, već generacijama Rosonera. Pokojni patron Sasuola Đorđ Skvinci je bio sponzor i član upravnog odbora Milana pre nego što je preuzeo Sasuolo.

Generalni direkor Đovani Karnevali ima odlične odnose sa oba kluba. Paolo Maldini i Riki Masara su za Karnevalija više od poslovnih partnera i imaju vrlo plodotvornu saradnju dok je Bepe Marota više od običnog prijatelja za Karnevalija. Sve prethodno rečeno objašnjava delikatnost pozicije Sasuola kome ne ginu prekoravanja tipa što su „ginuli“ ili što su „pustili“.

Indikativna je izjava Demetrija Albertinija, jednog od autora skudeta iz 1999. godne koji se poredi sa ovim koji se smeši Pioliju i njegovim momcima u nedelju. „Samo Milan može da izgubi skudeto“.

IBRIBNO KOLENO KLECA, ADIO BLIZU

Zlatan Ibrahimoviće će biti na klupi u Ređo Emiliji, spreman da uđe u igru ako zatreba. Ibra će, međutim, morati da stisne zube jer mu koleno zadaje veliki probleme. Protiv Atalante, Ibra nijednog momenta nije bio kandidat da uđeu igru, protiv Sasuola bi mogao da bude poslednja karta ako stvari krenu po zlu.

Bol u kolenu je primorao Ibrahimovića da revidira stavove. Šveđanin je želeo da igra još jednu sezonu, ali kako stvari stoje morao bi da se podvrgne još jednoj intervenciji na kolenu da bi bio kadar da trenira i igra ili da primeni jendu od inovativnih konzervativnih terapija sa krajnje neizvesnim rezultatom imajući u vidu da je reč o operisanm kolenu i da Zlatan ima 41 godinu.

Prema najavama iz Milanela, Ibra će sledeće nedelje imati susret sa čelnicima kluba i tada bi trebalo da se donese odluke da li će se i u kome obliku nastaviti saradnja. U igri nije samo da Zlatan nastavi igračku karijeru već i mesto u upravi kluba Rosonera, a nije isključeno ni da preuzme agenciju „One“ svog pokojnog mendžera i prijatelja Mina Rajole. U Milanelu i iz Ibrinog okruženja tvrde da nije predviđen nikakav program za oproštaj Ibre. Pioli je na konferenciji za novinare pred meč sa Atalantom rekao da se nada da ovo nisu poslednje utakmice Ibrahimovića. Sve opcije su i dalje u igri.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko PantelićDomeniko BerardiSven Goran EriksonSimone InzagiZlatan IbrahimovićĐorđo KjeliniAndrea AnjeliPaulo DibalaSergej Milinković SavićDušan VlahovićŽoze MurinjoNemanja Matić

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara