Buongiorno Italia: Inter menja kompletan napad; pet razloga zbog kojih Milan osvaja "skudeto"

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.02.22. | 12:52

Na Apeninima zadovoljni rezultatima klubova u Ligi Evrope

 Italijani su zadovoljni učinkom svojih klubova u Ligi Evrope. Najbolji utisak je ostavio Napoli protiv Barselone, Atalanta je uspela da preokrene rezultat protiv Olimpijakosa i zaslužila je ubediljiviju pobedu od 2:1 dok je Lacio uprkos odsustvu Ačerbija, Imobilea i Lacarija, stigla do rezultata koji ostavlja nadu da Nebeskoplavi mogu do osmine finala.

SPALETI: OSEĆAM DA MI ZAVIDE

Izabrane vesti

Blistao je Lučano Spaleti od zadovoljstva posle meča sa Barselonom. „Ovo je dan u kome osećam da mi zavide“ rekao je toskanski stručnjak koji je priznao da je Barsa zaslužila remi, ali ne način na koji je do njega došla. Navodno igranje rukom Huana Žesusa je klasičan primer zloupotrebe VAR-a.

U svakom slučaju Napoli je još jednom pokazao da je „najevropskiji“ tim Serije A. I Napolitanci i Katalonci su doprineli da jučerašnji meč liči na sudar timova u Ligi šampiona a ne Lige Evrope. Italijanski klub je bio bolji u prvom a španski u drugom poluvremenu. Pored serije komplimenata na račun Napolija, treba podvući da je Lorenco Insinje propustio još jednu priliku da ostavi traga u važnim utakmicama a da je Viktor Osimen i dalje nebrušeni dijamant. Nigerijac mora više da radi na sebi: talenat i fizičke predispozicije su tu, neupitne, ali bez rada i eliminisanja ili svođenja na minimum mana neće napraviti kvalitativan skok od velike nade u top igrača.

Kulibali je potvrdio svoju klasu protiv Barselone. Još par ovakvih utakmica u Ligi Evrope u ovoj sezoni i Napoli će imati velike probleme da odoli ponudama za Senegalca. Ispit je položio i čitav vezni red, počev od Fabijana Ruiza koji je vodio bespoštedni duel sa novom nadom španskg fudbala Nikom do Pjotra Zjelinskog. Poljak, za razlliko od Insinje, retko kad promaši sastanak na velikim mečevima.

Kamenčić u cipeli Spaletijam kome se zavidi je pad igre u drugom poluvremenu koji se već registrovao u ovoj sezoni nekoliko puta, uključujući i meč sa Interom prošlog vikenda.

MILINKOVIĆ NA KORAK OD RAJA

Sergej Milinković Savić je imao dve izgledne prilike. U prvom poluvremenu je promašio šansu za 2:0 u drugom je imao loptu za 2:2. Tako je srpski as ostao na postu u evrokupovima koji traje već više od dve godine. Poraz Lacija od 1:2 bi bio mnogo povoljniji da su ostala na snazi stara pravila o golu u gostima, ovako će Nebeskoplavi morati da pobede sa dva gola razlike na Olimpiku da bi izvadili kartu za osminu finala. Poduhvat nimalo jednostavan. Još uvek se ne zna da li će Imobile moći da igra i u kakvom će stanju biti jer je prehlada poprilično gadna.

Dodatni problem za Sarija je što neće moći da računa na Zakanjija zbog kartona. Italijanski fudbaler je nepotrebno zaradio žuti karton u finišu meča na Dragau i tako sebe lišio mogućnosti da bude akter i na revanš meču. Izostanak Zakanjija je dodatni teret za Nebeskoplave jer je bivši kapiten Verone u ovom periodu u najboljoj formi od početka sezone.

Jučerašnji meč je potvdio ono što smo svi znali, Felipe Anderson i Pedro ne mogu da budu ni izbliza adekvatne zamene za Imobilea. Ohrabrujuća vest je da je Frančesko Ačerbi na putu povratka na teren i od sledećeg ponedeljka će početi da trenira sa ostatkom tima.

INTER MENJA KOMPLETAN NAPAD

Poraz od Liverpula je definitivno uverio upravu Intera da mora da napravi revolucionarni rez u napadačkom odeljenju, ako želi da napravi kvalitativan skok u Evropi. Pored odlaska Aleksisa Sančeza i Kaiseda, najavljuje se čak i moguća prodaja Lautara Martineza dok Džeko neće biti više starter a Korea je velika nepoznanica. Hoakin je u Interu nastavio sa istim navikama kao u Laciju: odigra odličan meč jednom mesečno i to je to.

Novac od eventualne prodaje Martineza bi mogao da bude iskorišćen za kupovinu Džonatana Dejvida iz Lila. Francuski klub traži za Kanađanina 50 miliona evra . Osim što ima 22 godine komparativna prednost Dejvida je njegova plata koja iznosi milion evra. Skamaka bi trebalo da pređe u Inter nevezano od drugih poteza na fudbalskoj pijaci. Centarfor Sasuola je odbio da pređe u Borusiju Dortmund i izgleda da je čvrsto rešio da obuče dres Inter. Slično Dejvidu i Skamaka košta prilično, 40.000.000 evra traži Sasuolo, ali ima veoma nisku platu za fudalske prilike: 400.000 evra.

Šlag na torti Interovog prelaznog roka sledećeg leta bi trebalo da bude Paulo Dibala. Argentinac bi stigao bez evra obeštećenja, mada nije za potcenjivanje suma koju će tražiti Dibalini menadžeri na ime provizije. Odlazak Lautara Martineza i Sančeza, njihove bruto plate koštaju Inter preko 20 miliona evra, bi oslobodile prostor za godišnja primanja Dibale.

Perišić je sa još jednom partijom na visokom nivou protiv Liverpula primorao Marotu i Auzilija da pozovu Perišićevog menadžera u Milano na razgovore. Priče se da je ponuda povećana sa četiri na pet miliona. Podsetimo, Ivan je tražio 6.000.000 po godini za novi ugovor.

U međuvremenu, bivši trener Intera Antonio Konte je poručio iz Londona da i u sledećoj sezoni vidi svoje nekadašnje igrače sa skudetom na grudima.

PET RAZLOGA ZAŠTO MILAN MOŽE DA OSVOJI SKUDETO

Gazeta je nabrojala pet motiva koji kvalifikuju Milan da osvoji šampionsku titulu u ovoj sezoni. Prvi je Piolijeva sposobnost da promeni mentalitet svog tima. U prošloj sezoni Ahilova peta Rosonera su bili mečevi sa prvoplasiranim timovima u Seriji A, ove godine u sudaru se „šest sestara“ Rosoneri su ostvarili, do sada, pet pobeda, tri remija i samo jedan poraz protiv Napolija.

 Drugi razlog je savršen spoj mladih i iskusnih igrača. Eksplozija sa zakašnjenjem od godinu dana Sandra Tonalija i druga fudbalska mladost Olivijea Žirua su najbolji primer te simbioze svežine i mudrusti.

Treći adut je Rafael Leao. Portugalac je ubitačno oružje Milana koje unosi samim svojim prisustvom nemir u odbrane protivničkih klubova. Leao je na najboljem putu da značajno popravi svoju efikasnost, odnosno poslednju komponentu koja mu nedostaje da uđe u društvo najboljih napadača na svetu.

Piolijev Milan je u ovoj sezoni pokazao da ima kapacitet da ostane u utakmicama i kada sve ide krivim smerom, što je odlika velikih ekipa, kao i da održi minimalnu prednost u mečevima koje je u prethodnim sezonama po pravilu remizirao.

Poslednji element je odbrana. Menjan na golu sa Tomorijem i probuđenim Romanjolijem, su prekrili plašt zaborava nad Donarumom i Kjaerom. Što se tiče meča sa Salernitanom, u startnu postavu se vraća Frank Kesi dok će Ibrahimović ponovo ostati kod kuće. Ovo je četvta uzastopna utakmice bez Ibre i u ovom momentu vlada uverenje da će se Ibra vratiti u igrački pogon za polufinale Kupa Italije protiv Intera početkom marta.


tagovi

Mauricio SariSergej Milinković SavićRafael LeaoFrank KesiLučano SpaletiKalidu KulibaliLautaro LopezLautaro Martinez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara