Dušan Vlahović Federiko Kjeza (Reuters)
Dušan Vlahović Federiko Kjeza (Reuters)

Buongiorno Italia: Juve na prvom mestu u Seriji A posle tri godine?

Vreme čitanja: 6min | pet. 27.10.23. | 12:45

Spremno 30.000 pištaljki za Lukakua, Pioli pod paljbom kritika

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus će protiv Verone imati priliku da se vrati na čelo tabele italijanskog prvenstva posle više od tri godine, barem na jednu noć, budući da Milan i Inter igraju dan kasnije.

Izabrane vesti

Poslednji put su Bjankoneri gledali sa visine ostale na kraju šampionata 2019/2020 kada su osvojili sa Sarijem poslednji skudeto. Od tada Bjankoneri nisu bili nijednom u trci za šampionsku titulu. Tri vezane pobede u prvenstvu, uključujući i veliki ulov na San Siru protiv Milana, omogućili su Maksu Alegriju i njegovim izabranicima da se popnu na vrh tabele.

Protiv Verone ćemo prvi put u ovoj sezoni imati rasprodat stadion protiv, uslovno rečeno, malog kluba, što dovoljno govori o povratku entuzijazma među crno-belom populacijom.

Prema najavama Dušan Vlahović i Federiko Kjeza bi trebalo da budu na terenu od prvog minuta dok će Danilo ostati još neko vreme van stroja.

U iščekivanju zimskog prelaznog roka koji bi trebalo da bude veoma važan za Staru damu tehnički direktor Kristijano Đuntoli je stavio na kolosek nekoliko pregovora za produženja ugovora. Posle Gatija, vernost bi trebalo da obnove u sledećim nedeljama, pre svih, Federiko Kjeza, zatim Adrijen Rabio, Glejson Bremer, Manuel Lokateli i čak Nikolo Fađoli. Juve i na konkretnom primeru želi da pokaže da stoji uz mladog fudbalera koji je završio u raljama ludopatije.

30.000 PIŠTALJKI ZA LUKAKUA

Na kraju neće biti 50.000 pištaljki za Romelua Lukakua, već 30.000 Toliko će vođe miltantnog dela navijača Intera podeliti tifozima, uglavnom na severnoj tribini. Svaki put kad Big-Rom dotakne lotpu biće upućene salave zvižduka. Jasan znak da mu nije oproštena „izdaja“ prošlog leta. Navijači Intera preciziraju da njihova reakcija nema veza sa izborom Lukakua da obuče dres Rome, već isključivo za njegovo, iz njihovog ugla, nekorektno ponašenje Belgijanca.

Frančesko Ačerbi će imati specijalan zadatak da čuva Lukakua. Njih dvojica se poznaju odlično s obzirom na to da su u prethodnoj sezoni na trening utakmicama i tokom uvežbavanja akcija igrali jedan protiv drugog. Italijanskom veteranu će morati da pomažu sa udvajanjima, nekad Pavar a nekad Bastoni.

Koliko situacija postaje zapaljiva ukazuje i činjenica da je Lukaku juče pozdravljen od navijača Rome prilikom zamene sa uzvicima „Inter, Inter vaffa…“.

Ulje na vatru je dodao i Murinjo svojim izjavama da ne razume u čemu je problem navijača Intera budući da je barem 200 fudbalera osvojilo sa Nerazurima što i Lukaku. Portugalac je podsetio na slučajeve Kanavara i Vijerija, ali i Čalhanoglua.

Generalni direktor Tijago Pinto je pozvao na smirivanje strasti, a onda je dodao ulje na vatru izvlačeći na površinu slučajeve Henrika Mhitarjana i Edina Džeka.

U svakom slučaju Inter će igrati sa najjačom formacijom protiv Rome. Simone Inzagi je prilično iziritiran konstatacijom Murinja da bi trebalo da osvoji skudeto sa 20 bodova prednosti i želi da vrati dug iz prethodne sezone. Podsetimo, Inzagi je ozbiljno rizikovao da bude otpušten prošle zime posle poraza od Rome i Monce na San Siru.

U timu Rome neće biti sigurno kapitena Pelegrinija, dok su Dibala i Smoling bliži soluciji da ostanu u Rimu nego da zaigraju protiv Intera. U najboljem slučaju mogu da budu na klupi.

PIOLI NA UDARU KRITIKA

Koliko su Paolo Maldini i Zlatan Ibrahimović bili značajni za Stefana Piolija vide se ove nedelje. Dve fudbalske legende su bile neka vrsta gromobrana za Piolija u prethodnim godinama. Bez njih šef stručnog štaba Rosonera je na vetrometini, svaki put kada kola krenu nizbrdo.

Pioli se posebno kritikuje zbog primenjen taktike i pojedinih rešenja u startnoj postavi. Posebno se ističe pogrešnost odluke da se prihvataju dueli na celom terenu 1:1 kada fudbaleri Rosonera nisu dovoljno spremni a neki nemaju ni kvalitet i iskustvo da bi tako igrali. Porazi od PSŽ-a i Juventusa su u dobroj meri ćerke takvog pristupa. Kritika Kalabrije saigračima posle meča je išla u tom pravcu jer nisu svi ostavljali, kako se to kaže u žargonu, srce na terenu.

Ključni problem Milana nije odbrana, i pored tri gola primljena od tima u vlasništvu Katara, već ofanzivna igra. Fabio Kapelo je zapazio da je Milan napravio samo jednu šansu i jedan ozbiljan udarac ka golu PSŽ-a i to posle degažiranja Menjana. Dakle, ne iz osmišljene akcije, već iz pojedinačne inicijative golmana Rosonera.

Napad Milana se opisuje na sledeći način: Žiru je prestar da bi bio nosilac napada, Leao je nestalan da bi bio oslonac, Jović nije na visini Milanovih ambicija, Okafor se ne zna šta je, Čukvueze je misteriozni subjekat a jedini koji je opravdao poverenje je Pulišić.

DE LAURENTIS NE ISPUŠTA NAPOLI

Napulj je poznat po sujeverju. Napisana su kjiževna remek-dela i snimljene filmske komedije koje su ovekovečile tu karakteristiku stanovnika grada podno Vezuva. Aurelio De Laurentis ne živi u Napulju već u Rimu, ali je dete Napulja i nosi njegove pozitivne i negativne karakteristike.

De Laurentisova terapija, svakodnevno prisustvo u Kastel Volturnu i putovanja s timom na gostovanja, je dala dobre početne rezultate i sada će Aurelio morati da nastavi tako do kraja sezone, poštujući pravila sujeverja i viših, nedokučivih, sila. Tako je patron Napolija bio i juče u sportskom centru kluba nadomak Napulja a najavljeno je i današnje prisustvo.

Ipak više od „magičnih“ sila, Napoliju je pomogao probuđeni Hviča Kvarchelija. U odsustvu Osimena, Gruzijac je preuzeo odgovornost na sebe i protiv Verone i Uniona je bio najbolji igrač Napolija. Njegovi potezi, golovi i asistencije su doneli preko potrebne bodove Azurima i u Seriji A i u Ligi šampiona.

Međutim, da bi pobede u poslednjih par dana dobile svoj smisao potrebno je osvojiti i tri boda protiv Milana na Maradoni. Između ostalog i da bi se promenila tendencija iz ove sezone. Šampion Italije izgubio je sve utakmice protiv jačih klubova na svom terenu u Seriji A i Ligi šampiona (Lacio, Fjorentina, Real Madrid) i zato je imperativ trijumfa nad Milanom veći.

IMOBILE U KRIZI

Zalazak karijere Čira Imobilea je izgleda počeo pre nego što se to očekivalo. Znalo se da se način na koji igra kapiten Lacija ne uklapa u dugačke golgeterske karijere, Imobile previše bazira svoje nastupe na kvantitetu što sa godinama može sve manje da se garantuje. Čiro nije centarfor-sidraš ili neko ko ima instinkt da otpatke pretvara u golove. Njegov radijus kretanja, požrtvovanost, ubacivanja, driblinzi, odigravanja jedan-dva zahtevaju top fizičku formu. Povrede, pet u poslednjih 12 meseci, su onemogućile Imobilea da bude u vrhunskoj fizičkoj formi. Više puta se povredio u poslednjih godinu dana nego u svih prethodnih sedam u dresu Lacija.

Slučaj je hteo da u Laciju prvi put ima ozbiljnu konkurenciju za ulogu startera. Imobile nije nikada želeo da ima kredibilnu alternativu jer ne podnosi konkurenciju. Razlog njegovih neuspešnih epizoda u Borusiji Dortmund i Sevilje se krije u njegovom niskom pragu podnošenje neizvesnosti i psihičke snage da se bori za mesto startera.

Mauricio Sari ne želi da izgubi Imobilea. Shvata da mu je potreban. Već je izgubio 20 golova sa odlaskom Milinkovića (golovi plus asistencije), ako bi ostao i bez Imobileovog učinka koji ide od 25 do 30 golova, jasno je da bi bilo veoma teško da ponovi uspeh iz prethodne sezone.

Šef stručnog štaba je zato uveo pravilo o rotaciji između dvojice napadača kako bi relaksirao odnose i uveo obojicu centarfora u kolotečinu u kojoj svako zna gde mu je mesto i da ima zagarantovanu minutažu.

Da li je taj potez Sarija plodonosan? Nisu svi sigurni i sve je više onih koji su spremni da se opklade da bi Imobile mogao da digne sidro pre nego što se očekuje.



tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio
Roma
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara