Romelu Lukaku (AFP)
Romelu Lukaku (AFP)

Buongiorno Italia: Kralj se vratio u Milano

Vreme čitanja: 7min | sre. 29.06.22. | 13:29

Lukaku potpisuje, De Liht može da ide, Milan još nije produžio ugovore Maldiniju i Masari

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Romelu Lukaku se vratio ovog jutra u Milano, grad u kome se proglasio za fudbalskog kralja. Ironija sudbine je da je Big Rom prošlog avgusta otišao jer mu je Čelsi nudio 5.000.000 više od plate koju je imao u Interu, sada se vraća prihvatajući platu koju je imao u Apijano Đentileu.

Izabrane vesti

Ono što je izgledalo nezamislivo do pre par meseci doživelo je danas svoju realizaciju. Da se nešto valja iza brda bilo je jasno prošlog Božića kada je Lukaku, ne obaveštavajući Čelsi, iznenada dao dugački i neuobičajeno dugi intervju italijnskom Skaju u kome se izvinio navijačima Intera zbog načina na koji je otišao iz kluba i izjavljujući ljubav prema Nerazurima.

Naravno, povatak Lukakua bi ostao samo pusti sanak da Rusija nija napala Ukrajinu i proizvela lančanu reakciju posledica među kojima je i prisilna prodaja Čelsija od stane Romana Abramoviča.

Nekada svemoćna generalna direktorka londonskih Plavaca Marina Granovskaja zaklela se posle pregovora sa Interom oko transfera Lukakua da nikada više neće napraviti nijedan posao sa milanskim klubom. Bepe Marota se pokazao kao tvrd pregovarač i izvukao je svih 115.000.000 evra koje je tražio za prodaju Belgijanca što je, bukvalno, izludelo "caricu" kako se apostrofirala Granovskaja u njenim slavnim danima.

U fudbalu nije dovoljno imati kvalitet, znanje da bi se formirao vrhunski tim. Potrebno je mnogo sreće i povoljnih sticaja okolnosti. Način na koji je stvoren tim Crvene Zvezde koji je osvojio titulu prvaka Evrope je najbolji primer.

Bepe Marota i Pjero Auzilio su vispreni fudbalski rukovodioci, ali im ne bi to mnogo pomoglo u slučaju Lukakua da je Čelsi ostao ruskom vlasništvu, kao što ni prelazak Henrika Mhitarjana ne bi bio izvodljiv da je Roma odradila svoj deo posla sa Jermenom.

Paolo Dibala će biti šlag na torti pralzanog roka Nerazura. Pakt između Argentinca i generalnog direktora Marote je i dalje na snazi iz dva razloga. Prvi je vezan za gotovo familijarni odnos generalnog direktora Intera i argentinskog reprezentativca, drugi je mnogo više konkretan: nijedan klub nije ponudio finansijske uslove Dibali kao Inter.

Štaviše, Dibala u ruci ima samo definisanu ponudu milanskog kluba. Svi drugi klubovi nisu otišli dalje od interesovanja, između ostalog što ni Milan, a ni Roma ne mogu da se približe plati koju je stavio na sto Inter, 7.000.000 evra.

Milan Škrinjar je sve bliže PSŽ-u i interes Čelsija za Slovaka je dobrodošao Interu u pregovorima sa timom u vlasništvu katarske vladajuće familije. Škrinjar je sve utanačio u međuvremenu sa Parižanima: 7.700.000 evra po sezoni plus bonusi. Pred takvom perspektivom je teško reći ne. S druge strane, poslednja ponuda Interu od strane Nasera Al Kalaifija je 60.000.000 evra plus Julijan Draksler što znači da smo veoma blizu dogovora budući da je cilj vicešampiona Italije da inkasira 70.000.000 evra.

U Apijano Đentileu je potvrđeno da klub želi da angažuje dva defanzivca i upravo zbog toga je bitno da se dobije tražena cena za Škrinjara. Nije tajna da su dva imena na listi Marote i Auzilija: Glejson Bremer i Nikola Milenković.

KARDINAL I ĐAVO

Šta je u glavi Džerija Kardinalea? To je pitanje koje se provlači kroz glavu navijača Milana ovih dana. Na papiru u Milanelu bi trebalo da vlada veliki entuzijazam, osvojen je skudeto, došlo je do promene vlasnika, to jest imamo savršen spoj promena i uspeha.

Međutim, držanje Paola Maldinija i Rikija Masare bez produženog ugovora, bukvalno do poslednjeg dana važećeg, nije signal koji uliva optimizam. Malo ko sumnja da neće biti produžena saradnja sa Maldinijem i Masarom, ali ostaje činjenica da je mnogo više odmoglo nego što je pomoglo odugovlačenje stavljanja novog potpisa sa dvojicom rukovodilaca.

Paradoksalno, Maldini i Masara, bi mogli sledeće ponoći da budu slobodni na fudbalskoj pijaci i dakle sa svim regularnim kartama da potpišu ugovore sa drugim klubovima.

Maldini i Pioli u zagrljaju (AFP)Maldini i Pioli u zagrljaju (AFP)

Objašnjenje da su Maldini i Kardinale postigli već dogovor, ali da još nije sve ozvaničeno jer se čeka autorizacija za stavljanje parafa od strane novog vlasnika je, s jedne strane, ohrabrujuća a sa druge je unezmirajuća. Drugim rečima, smiruje ambijent Rosonera jer garantuje nastavak saradnje, ali unosi nemir s nedoumicom zbog čega se odlaže do poslednjeg momenta.

Kolateralna šteta neizvesne pozicije Maldinija i Masare je prelazak Svena Botmana u Njukasl.

Naruku Milana ne ide ni veoma dobar posao koji je Inter napravio u prelaznom roku. Štaviše, aktivnost Nerazura pojačava kontrast sa pasivnim odnosom Milana. Dolazak Lukakua u Inter i Origija u Milan slikovito govori o relaciji između dve kampanje pojačanja.

Milanskom čaršijom kruže priče da bi Milan mogao da se ubaci u trku za Dibalu. One su malo verodostojne ako imamo u vidu plafon za plate igrača koje su potrđene i od novog vlasnika: 4.500.000, maksimalno pet. Podsetimo, Dibala i njegov menadžer Horhe Antun su već stavili do znanja da ispod 7.000.000 evra ne sedaju za sto da pregovaraju.

DE LIHT MOŽE DA ODE

Već nekoliko nedelja treperi u vazduhu u Kontinasi ideja da Matijs De Liht može da napusti Juventus. Holanđanin nije više nedodirljiv. Trener Juvea Maks Alegri ima jasne ideje, kao i uprva kluba, potrebno je formirati tim koji može da osvoji skudeto u sledećoj sezoni, ako je cena tog poduhvata žrtvovanje De Lihta, neka tako bude.

Juve insisitra na izlaznoj klauzuli od 120.000.000 evra za prodaju holandskog defanzivca, što ne znači da ne bi saslušala svaki drugi klub koji bi ponudio cifru izmđu 80 i 120 miliona evra.

Juventusu ide u prilog što su za De Lihta zainteresovana tri engleska kluba, Čelsi, Mančester Siti i Mančester Junajted. Takav razvoj događaja omogućava Staroj dami da igra na povećanje cene.

Matijs De Liht (AFP)Matijs De Liht (AFP)

Na drugom koloseku se radi na pripremi terena da se novac od eventualne prodaje De Lihta reinvestira u igrače koji trebaju Alegriju. Kulibali je prvi izbor Juventusa, ali ne treba isključiti ni Glejsona Bremera. Bjankoneri bi mogli da se ubace u trku za defanzivca Torina igrajući na kartu Rolanda Mandragore. Vezni igrač Juvea na pozajmici u Torinu se veoma sviđa treneru Ivanu Juriću i predsednik Urbano Kairo bi mogao jednim udarcem da ostvari dva cilja: zaradi više novca i obraduje Jurića sa poklonom Mandragora.

Nikolo Zaniolo je i dalje u vrhu liste Juveovih želja za sledeću sezonu, zajedno sa Filipom Kostićem i Anhelom Di Marijom koji je već, praktično, novo pojačanje Juvea.

Na programu je u sledećih par dana novi susret sprotskog direktora Federika Kerubinija i generalnog direktora Rome Tijaga Pinta. Juve pokušava da ubaci u posao barem jednog svog igrača i tako smanje novčani deo transfera. Roma je, za sada, tvrda na stavu da traži svih 50.000.000 evra u kešu.

Kao zamena za Kulibalija, ako stvari ne budu išle željenim tokom, spominje se Manuel Akanji iz Borusije Dortmund. Švajcarski reprezentativac ima ugoovor koji itiče 2023. godine i Milioneri traži između 20 i 25 miliona evra.

MURINJO SVE NESTRPLJIVIJI

Žoze Murinjo je uzburkao strasti u Večnom gradu objavljujući fotografiju na društvenim mrežama sa zatvorenim kompjuterom i praznim papirima sa telefonom i olovkama.

Murinjov potez se interpretira kao signal njegovom zemljaku Tijagu Pintu da počne da raelizuje dogovorene ciljeve.

Jedino pojačanje Rome, dosada, je Nemanja Matić a Murinjova lista želja je podugačka. Problem Tijaga Pinta je u tome što su njegove ruke vezane budući da mora prvo da proda 11 igrača Rome koji ne ulaze u Murinjove planove. Taj posao neće biti nimalo lak jer je reč o fudbalerima sa visokim platama i vrlo limitiranim brojem klubova koji bi mogli da ih angažuju.

Interesantno je da se dvojica Portugalaca međusobno optužuju za dovođnje Šomurodova i Vinje, koštali su klub 35.000.000, a u novoj sezoni, ako ostanu u Trigoriji, biće rezerve rezervi.

U Rimu je takođe procurela priča da je Roma otkazala učešće na Gamper trofeju na pritisak predsednika ECA Nasera El-Kalifija. Prvi čovek PSŽ-a i ECA stvara neku vrstu alijanse evropskih klubova protiv „superligaša“ i u tom kontekstu je želeo da markira distancu, posebno prema španskim klubovima i Juventusu, koji su najtvrđi zagovornici „Superlige“.

MILIINKOVIĆI OSTAJU GDE JESU?

Sergej i Vanja Milinković-Savić uprkos brojnim najavama bi mogli da ostanu u Laciju i Torinu. Stariji Milinković je „žrtva“ previsoke cene koju traži Klaudio Lotito, dok Vanja ne može da nađe adekvatnu destinaciju.

Sportski direktor Lacija Igli Tare je u Londonu ovih dana i šuška se da je otišao sa zadatkom da proda Sergeja Čelsiju. Plavci ne žele da potroše više od 50.000.000 evra za dovođenje veziste Lacija i bili bi, eventualno, spremni da uz novac daju Laciju jednog od svojih igrača koji nisu u prvom planu Tuhela a sviđaju se Sariju. Tu se pre svega misli na Emersona Palmijerija i Rubena Loftus-Čika.

Podsetimo, Lotito je postavio granicu na 80.000.000 evra u kešu za srpskog reprezentativca. Igra predsednika Nebeskoplavih je prilično rizična jer Sergeju ističe ugovor 2024. godine i mogla bi da se vrati kao bumerang gazdi rimskog kluba jer bi Milinković-Savić mogao da napusti Formelo bez evra odštete.

Fjorentina je jedina pokazala interesovanje za Vanju Milinković-Savića i rešenje bi mogla da bude razmena golmana budući da se Grantama dopada Drongovski. Poljski čuvar mreže je u prethodnoj sezoni izgubio mesto u prvom timu od Teračana i nije isključeno da prihvati transfer u pjemontsku prestonicu.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko PantelićSerija ARomelu LukakuJuventusMatijs de Liht

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara