Kvarachelija (© Reuters)
Kvarachelija (© Reuters)

Buongiorno Italia: Kvarachelija, Leao, Kjeza, Milinković Savić i naravno Murinjo

Vreme čitanja: 7min | pon. 02.01.23. | 13:21

Pregled stanja u najpoznatijim klubovima Serije A uoči nastavka prvenstva

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski šampionat počinje prekosutra i iznenanđujući rezultati u Premijer ligi, španskoj La Ligi i francuskom prvenstvu ukazuju da bi i Serija A mogla da živi vatrometni nastavak sezone posle, gotovo, dvomesečne pauze.

Izabrane vesti

Napoli je posle poraza PSŽ-a od Lansa ostao jedini timu pet najvažnijih šampionata koji nije osetio gorčinu poraza u nacionalnom prvenstvu, međutim, kiksevi vodećih timova u Engleskoj, Španiji i Francuskoj su opomena za četu Lučana Spaletija.

Komparativna prednost Napolija u odnosu na druge timove je činjenica da ima sve igrače na raspolaganju. Povređeni, pre svega Kvarchelija i Rahmani, su se oporavili, a sa Mundijala su se svi vratili već u prvoj nedelji decembra.

Milan je desetkovan povredama. Golman Majk Menjan je postao slučaj, njegov povratak među stative je ponovo odložen. Rebić se pridružio Origiju i Ibrahimoviću na listi povređenih napadača. Pioliju je ostalo samo da se uzda u Svevišnjeg i njegovu blagonaklonost prema Žiruu.

Juventus je u podjednako velikim problemima van terena i na njemu. Alegri i dalje ima veliki broj igrača van stroja, uključujući i našeg Dušana Vlahovića (pubalgija) a svi se pitaju šta može da se očekuje od Di Marije koji nije ni raspakovao kofere u Torinu - u junu se vraća u Rosario, osim ako i on ne poklekne pred novcem ih „Hiljadu i jedne noći“ u Saudijskoj Arabiji – i od Paredesa koji će biti vraćen PSŽ-u.

Inter ima najgoru odbranu u Seriji A među timovima koji zauzimaju prvih deset mesta. Kompletna defanzinvna linija ima ugovore koji ističu u junu ili najdalje u leto 2024. godine, podatak koji se ne sme potceniti ma šta god mislili o profesionalizmu fudbalera. Protiv Napoija, Inzagi neće imati na raspolaganju, barem ne od prvog minuta, Marcela Brozovića.

Lacio se nalazi na prekretnici. Sergej Milinković Savić mora da odluči kako i gde želi da nastavi karijeru, Imobile za malo više od mesec dana puni 33 godine, Luis Alberto je po običaju, kao u pesmi Džonija Štulića, između nemira i strasti, a i jednog i drugog ima previše. Stiče se utisak da je ovo momenat u kome će Sari uspeti da lansira novi ciklus ili će se neslavno završiiti Inzagijev započet pre sedam godina.

Roma je, takođe, pod velikim znakom pitanja. Za razliku od drugih klubova čiji rezultati, u dobroj meri, zavise od igrača, pogotovo najvećih zvezda, u Trigoriji ostaje tačka oslonca Murinjo. Portugalac je stekao ulogu „mesije“, nekada bi rekli „pape stranca“ , ali budući da su poslednja trojica bili ili jesu stranci, ne funkcionište više kao opaska.

Protagonisti koji će uticati najviše na rezultat svog tima, po našem sudu su: Kvarchelija (Napoli), Leao (Portugal), Kjeza (Juventus), Lukaku (Inter), Milinković (Lacio) i Murinjo (Roma).

NAPOLI – KVARACHELIJA

Hviča Kvarcehlija je najveće otkriće Serije A i jedno od najvećih na fudbalskom nebu Evrope prethodne jeseni. Gruzin je dodatna vrednost Napolija koji nije samo poboljšao igru tima Lučana Spaletija, omogućio više taktičkih rešenja, nego ju je učinio krajnje nepredvidivom pokazujući se i kao bolji partner Osimena nego što je to bio bivši kapiten Insinje.

Kvarachelija nije samo demonstrirao veliki potencijal u Seriji A, već i u Ligi šampiona. Njemu se u dobroj meri duguje visoki rejting Napolija budući da je klub iz Napulja svrstan među favorite za osvajenje Lige šampiona, odnosno deli peto mesto sa Real Madridom i kvotom 12.

Predsednik Aurelio de Laurentis koji je sve samo ne darežljiv kada su u pitanju plate fudbalera, već je pokrenuo priču o produžetku ugovora i dupliranju plate Kvarchelije, pokazujući na praktičan način da ceni i priznaje doprinost Gruzina.

MILAN – LEAO

Paolo Maldini i pogotovo Stefano Pioli nisu bili mnogo razočarani što je selektor Portugala Fernando Santoš davao na kašičicu šansu Rafi Leau. U Milanu se nikom ne žuri da zaradi veliki novac od prodaje Leaa, štaviše, bili bi mnogo zadovoljniji da Portugalac ostane i postane prepoznatljiv znak novog Milana. Sudeći po Leaovim objavama na društvenim mrežama taj sentiment je obostran.

Leao će biti dramatično važan igrač za Milan u ovom mesecu kada se prelama sezona Rosonera. U odsustvu povređenih napadača (Origi, Ibrahimović, Rebić), sa Teom Ernandezom i Olivijeom Žiruom koji su se vratili prošlog petka u Milanelo, Leao je, bukvalno, jedini igrač koji pravi raziku u Piolijevom timu. Specifična težina Rafe je još veća budući da u januaru Milan želi da osvoji prvi trofej (Superkup protiv Intera) i da smanji bodovnu razliku u odnosu na Napoli profitirajući od kalandera koji predviđa tri teške provere za Azure: Inter, Juventus, Roma.

Produžetak ugovora, uz petostruko veću platu, pre početka Lige šampiona predstavljao bi veliki podsticaj za Portugalca, ali i za ceo Milan. Totenhem nije bauk za Rosonere i ako se oporave svi povređeni fudbaleri prštaće na sve strane između Milana i Totenheam.

JUVENTUS – KJEZA

Federiko Kjeza je svetlost koja bi trebalo da obasja put Juventusu u najdelikatnijem periodu po klub posle Kalčopolija. Italijanski reprezentativac je fundamentalan za Maksa Alegrija ne samo zbog ličnog doprinosa već i zato što se veruje da će se njim na terenu bolje funkcionisati i Dušan Vlahović i Filp Kostić.

Pre povrede Kjeza je slovio za najboljeg italijanskog fudbalera. Neće biti lako da povrati tu laskavu titulu, jer povrede ligamenata kolena ostavljaju dubok trag i malo je igrača koji su se vratili brzo u formu. Obično je bilo potrebno nekoliko meseci, pa čak i cela sezona. Kjeza i Juve ne mogu toliko da čekaju. Staroj dami je potrebno u najboljem izdanju vihorno krilo kako bi obezbedila plasman u Ligu šampiona.

Entuzijazam i motivacija Kjeze bi takođe mogli da budu neophodna varijabila za tim Alegrija u nastavku sezone. U Kontinasi se manje nade polaže u povratak Pola Pogbe, mada nije isključeno da „Polpo“ iznenadi sve. Dušan Vlahović će biti u velikoj meri uslovljen pubalgijom, ćudljivim problemom brojnih igrača jer za nju nema efikasnog leka a ni upsešne terapije. Nada je da bi, kao što je došla mogla i da ode.

INTER – LUKAKU

Romelu Lukaku na pragu svoje 30 neće samo determinisati svoju budućnost već i Intera. Od njegovog učinka zavisi dokle će dobaciti Inter. Računica je vrlo jasna: ako je Lukaku najbolji igrač tima Inter će biti još dugo u trci za skudeto i ko zna dokle bi mogao da dogura u Ligi šampiona, ako drugi napadači budu najbolji osvajanje četvrtog mesta u Seriji A i četvrt finale Lige šampiona će biti krajnji domet. To je ta razlika između Lukakua i njegovih klupskih drugova.

Big Rom je u poslednje tri godine dotakao dno, uzdigao se do zvezda i vratio se na dno. Pitanje je da li može da se još jednom uzdigne u svojoj karijeri koja je bila nalik rolerklosteru.

Centarfor Nerazura je u neku ruku gospodar svoje sudbine: jedini način da se ne vrati u omraženi Čelsi i ostane u voljenom Interu je da obezbedi Nerazurima plasman u sledeću Ligu šampiona i barem prolaz u osam najboljih timova Evrope. Na taj način bi omogućio milanskom klubu da produži pozajmicu i bude u poziciji da otkupi njegov ugovor u leto 2024.

LACIO – MILINKOVIĆ

Sergej i Imobile (© Reuters)Sergej i Imobile (© Reuters)

Sergej Milnković Savić nije uspeo da iskoristi vitrinu koju mu je nudio Mundijal. Ne svojom krivicom, malo zbog zgloba koji mu je pravio probleme sve vreme a malo i zbog saigrača koji su ga ostavljali često na cedilu sa dvojicom protivničkih fudbalera. Mogli bismo da kažemo da su u Laciju imali istu reakciju kao Milan za Leaa, to jest nije da su baš bili razočarani. U Formelu bi svi želeli da Sergej ostane do kraja karijere. Čak i predsednik Lotito preferira da ostane bez desetina milona evra a da ima Milnkovića još dugo vremena u svome „dvorištu“.

Za igru Mauricija Sarija srpski as je još važniji igrač od Čira Imobilea. Sa Sergejom u formi Nebeskoplavi se transformišu od solidnog u odličan tim. Od Milnkovićeve igre profitira pola njegovih saigrača, od Lacarija i Kataldija do Felipea Andersona i Imobilea. Nije slučajno da je Čiro sve golove iz igre postigao na asistencije Milinkovića.

Navijači Lacija se nadaju da će za razliku od Mundijala u Rusiji poslednji u Kataru imati potpuno drugačiji efekat i da će ga silno motivisati da pokaže da je najbolji vezni igrač u Seriji A.

ROMA – MURINJO

U Romi imamo slučaj sui generis, jer uticaj Žozea Murinja na rezultate tima je mnogo veći nego u drugim klubovima. Portugalac se nalazi pred veoma izazovnim odlukama koje mogu da usmere u jednom ili drugom pravcu njegovu karijeru i život.

Još od vremena Euzebija, Portugal nije imao tako kvalitetnu reprezentaciju, krcatu mladim super talentovanim fudbalerima. Jedini trener koji može da zatvori defnitivno stranicu Kristijana Ronalda je upravo Murinjo. I pored toga što imaju istog menadžer (Žorhea Mendeša) Special One i CR7 nikada nisu imali prisan odnos, čak ni trogodišnjih zajdnički period u Real Madridu nije to promenio.

U Rimu se svi pitaju da li je Murinjov odlazak sa klupe Rome samo privremeno odložen, za sledeće leto, ili je Portugalac zaista rešen da pokuša da demantuje svoje oponennte koji tvrde da je njegovo vreme prošlo. Poslednji otkazi u Čelsiju, Mančeseter junajtedu i Totenhemu su poprilično poljuljali status koji je Murinjo uživao.

Među navijačima Rome, ispuniće Olimpiko do poslednjeg mesta i protiv Bolonje u sredu (18 put za godinu ipo dana od kada je došao Murinjo), Portugalac i dalje uživa neograničeno poverenje i pored toga što delovi tifozerije, uglavnom dela koji nije militantan, počinju da negoduju.

Prema najavama iz Trigorije, Murinjo sprema revoluciju: odbana sa četiri defanzivna, šansa mladim snagama pre svega Benajminu Tahiroviću na sredini terena i igra sa Rominim „fab four“: Zaniolo, Dibala, Pelegrini, Ejbraham.


tagovi

Ćiro ImobileSergej Milinković SavićRafael LeaoRomelu LukakuŽoze MurinjoFilip KostićBuongiorno ItaliaHviča Kvarachelija

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara