Sergej Milinković Savić (© Reuters)
Sergej Milinković Savić (© Reuters)

Buongiorno Italia: Lacio žrtvuje Milinkovića da bi Sariju napravio novi tim

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.04.22. | 12:21

Murinjo može da donese prvi trofej na Apeninsko poluostrvo posle 12 godina, Gasperini bi da osvoji Ligu Evrope

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Roma i Atalanta se bore za čast italijanskog fudbala na međunarodnoj sceni. Posle kraha timova Serije A u Ligi šampiona i Azura u plej-ofu za Mundijal, Vučica i Dea su poslednje slamke spase da se spase obraz osvajanjem Lige konferencije ili Lige Evrope.

Izabrane vesti

Italijanski klubovi nisu osvojil evropski trofej već 12 godina,od čudesne madridske noći Intera u finalu Lige šampiona sa Bajernom. Kuriozitet je da je Žoze Murinjo poslednji trener koji je na kormilu tima iz Serije A podigao jedan evropski pehar i mogao bi da bude prvi posle decenijskog posta.

S druge strane, Atalanta je u istorij osvojila samo jedan trofej, pre 59 godina Kup Italije. Apetit Boginje budi činjenica da bi u slučaju da prođe Lajpcig imala otvoren put do finala budući da bi je u polufinalu čekao pobednik dvoboja Braga - Rendžers, protivnike koje smo dobro upoznali ove sezone u sudarima sa Crvenom zvezdom.

ROMA SPREMA OSVETU NA POLARNOM KRUGU

Rimski klub je došao naoštren na Arktički polarni krug da poravna račune sa Bode Glimtom koji ih je ponizio prošlog oktobra pobedivši sa 6:1 u grupnoj fazi Lige konferencije.

Žoze Murinjo je preuzeo odgovornost na sebe za debakl na Severnom polarniku priznavši da je pre pola godine imao strah od povreda, umora, sintetičke podloge, hladnog vremena... U suštini imao je strah od svega osim od poraza, zato je i poslao na teren deset rezervi plus golman Rui Patrisio i opekao se kao retko kad u svojoj karijeri.

Večeras će sve biti drugačije, mada će biti hladno za fudbalere naviknute na rimsku klimu (temperatura će biti ispod nule) a na veštačku travu igrači Rome svakako nisu naviknuti.

Kris Smoling (© Reuters)Kris Smoling (© Reuters)

Za razliku od prethodnog gostovanja, Murinjo će izvesti najjači sastav, onaj koji smo videli protiv Lacija i Sampdorije. Štaviše, može se reći da je Portugalac pronašao kvadraturu kruga svoje Rome. Postavka 3-4-2-1, bez Zaniola i Veretua (večeras neće biti ni na klupi jer je Nikolo povređen a Džordan pozitivan na Kovid-19), se pokazala kao dobitna.

Takvom razvoju događaja su doprineli uspon forme Krisa Smolinga i Tamija Ejbrahama. Bivši igrač Mančester junajteda ima dodatnu vrednost za Đalorose, pored njega mnogo bolje igraju Mančini, Ibanjez ili Kumbula, tako da se njegovo odsustvo oseća višestruko.

Nekadašnji napadač Čelsija se bolje snalazi u timu kada ima podršku duplog ofanzivnog pleja, Pelegrinija i Mhitarjana i to je bilo očigledno na poslednjim utakmicama. Posle prva dva, tri meča u tandemu sa Zaniolom koji su obećavali, Ejbraham i Nikolo nisu uspeli da unaprede saradnju i završili su na soliranju.

Liga konferencije, 21.00: (3,90) Bodo Glimt (3,50) Roma (2,05)

U Romi su odahnuli kada su i poslednji rezultati pokazali da ni Smoling ni Ejbraham nemaju ozbiljnije probleme sa kolenom, odnosno ramenom, tako da će obojica biti na terenu. Najprijatnije iznenađenje u 2022. godini je mladi Poljak Zalevski koji se nametnuo kao najbolje rešenje za desni bok u konkurenciji sa Vinjom i El Šaravijem, u iščekivanju povratka Spinacole.

Roma je posle dva startna poraza u 2022. godini, od Milana i Juventusa, na 13 mečeva, u prvenstvu, Kupu Italije i Ligi konferencije, izgubila samo od Intera u nacionalnom kupu. Vredan pomena je i podatak da su Đalorosi na poslednjih sedam mečeva primili samo dva gola, što najbolje svedoči o solidnosti igre koju je marljivo izgradio Murinjo u prethodna dva meseca.

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio – Mančini, Smoling, Ibanjez – Karsdorp, Kristante, Olveira, Zalevski – Pelegrini, Mhitarjan – Ejbraham.

ATALANTA ŽELI LIGU ŠAMPIONA

Duvan Zapata (© Reuters)Duvan Zapata (© Reuters)

Možda zvuči pretenciozno, uobraženo, drsko, ali ko poznaje Đan Pjera Gasperinija zna da nije lažna vest: Atalanta želi četvrtu sezonu zaredom da igra Ligu šampiona i kako stvari stoje jedini način da dostigne taj cilj je da osvoji Ligu Evrope.

U Bergamu niko ne želi da kaže naglas, ali mnogi ostavljaju slobodne dane za izlet u Sevilju 18. maja kada je na programu finale Lige Evrope. Nije tajna i da bi Bergamaski voleli da na terenu andaluzijske prestonice ukrste koplja sa Barselonom.

Dodatni optimizam u Zingoniji je rasplamsao Duvan Zapata. Zdravstveno stanje Kolumbijca je ohrabrujuće. Gasperini ga nije ubacio u igru protiv Napolija u drugom polovremenu, jer je rezultat već bio kompromitovan prednošću od dva gola Azura i nije bilo mudro riskirati Zapatu za meč koji je bio izgubljen.

Protiv Lajpciga ćemo sigurno videti Zapatu u drugom poluvremenu. Duvan će biti Gaperinijev džoker i uzdanica za povoljan rezultat pred revanš meč u Bergamu. Atalanta je u ovoj sezoni igrala promenljivo, nije uspela da ostvari kontinuitet kao prethodnih godina što ju je učinilo potpuno nepredvidivom. Jedan od ključnih razloga je veliki broj povreda i kovid-19 zbog kojih Gasperini dugo vremena nije mogao da računa na sve igrače. Ne može ni večeras, s obzirom da su van stroja reprezentativac Toloi, Đimšiti i Mele, a Iličić, taman kad je počeo da trenira, istegao je mišić na treningu.

Liga Evrope, 21.00: (1,80) RB Lajpcig (3,60) Atalanta (4,30)

Protiv Lajpciga Gasperini ima dve dileme oko sastava: da li da na teren izvede tim sa centarforom ili bez njega i oko modula da li da igra sa tri ili četiri defanzivca. Alternativa za Murijela je formacija bez špica u kojoj bi Boga i Malinovski otvarali prostor za ubacivanje Kopmajnersa, De Rona i Frojlera u napadačku liniju. Druga nedoumica se odnosi na način kako kormilar Dee želi da zaustavi Danija Olma, to jest da li će to biti zadatak mladog defanzivca Skalvinija ili iskusnog veznjaka De Rona.

ATALANTA 3-4–1-2: Muso – Skalvini, Demiral, Palomino – Hatebor, De Ron, Frojler, Zapakosta – Kopmejners – Malinovski, Murijel (Boga).

MILINKOVIĆ ĆE BITI ŽRTVOVAN ZA RAĐANJE NOVOG LACIJA

Procurele informacije sa trojnog sastanka predsednika Lacija Klaudija Lotita, sportskog direktora Iglija Tarea i trenera Mauricija Sarija nedvosmisleno govore da je postignut načelni dogovor: prodaja Sergeja Milinkovića Savića će poslužiti za restauraciju tima Nebeskoplavih.

Sari je tražio da dobije garancije da će Milinković ostati ili da novac od njegove prodaje bude upotrebljen za kupovinu igrača koji su mu potrebni za revoluciju u Formelu. Takođe, toskanski stručnjak je zahtevao da bude konsultovan oko imena novih pojačanja, nije pretendovao da ima poslednju reč, ali je insistirao da bude pitan za svako novo pojačanje. Lotito će tražiti 80.000.000 evra za prodaju Milinkovića, ali dobri poznavaoci lika i dela gazde rimskog kluba nisu sigurni da će sav taj novac biti upotrebljen za pojačanja.

Sariju je potrebno najmanje šest, sedam igrača. Podsetimo, osim transfera Milinkovića, Lacio će sigurno napustiti golman Strakoša, Luiz Felipe, Lejva, Patrik, Radu (ističe im ugovor) na izlaznim vratima su i Lacari i Ačerbi. Bivši igrač Spala, jer nije adekvatan za Sarijev stil igre, a Ačerbi zbog odnosa sa navijačima Lacija koji, izgleda, ne može da bude izglađen.

Iz Sarijevog okruženja je stavljeno do znanja da bi iskusni fudbalski vuk rado video u Formelu Ospinu ili Rika na golu (Kepa košta previše, zatim Romanjolija, Kazalea i Parizija u odbrani. Na sredini terena je prvo ime Alan, dok bi u napadu idealna rezerva za Imobilea bio Mertens kome ističe ugovor sa Napolijem.


tagovi

Žoze MurinjoMauricio SariGasperiniĐan Pjero GasperiniĐan-Pjer GasperiniAtalantaRomaLacioSergej Milinković SavićBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara