(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Lotito i Tare pred razvodom posle skoro dve decenije

Vreme čitanja: 8min | pon. 04.07.22. | 12:23

Bajern dolazi po Osimena, Milan čeka De Ketelera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predsednik Lacija Klaudio Lotito i sportski direktor Igli Tare su pred razvodom posle 17 godina provedenih zajedno.

Izabrane vesti

Tare je bio jedan od prvih igača koje je Lotito kupio kao vlasnik nebeskoplavog kluba, a imao je i dovoljno hrabrosti da promoviše albanskog fudbalera u sportskog direktora, što bi se reklo pravo iz kopački, u leto 2008. godine i to umesto Valtera Sabatinija.

Tare ima ugovor sa Lacijom do juna 2023. i u Rimu su uvereni da je ovo njegova poslednja sezona u Formelu. Odnosi između predsednika i njegovog prvog operativaca već duže vreme nisu kao što su bili nekada, a tome treba dodati i činjenicu da su relacije između Sarija i Tarea takođe prilično, eufemistički rečeno, hladne.

Potez Lotita da skine pomdladak Lacija iz nadležnosti Tarea se interpretira kao prvi korak ka odjavnoj špici jednog od najdugovečnijih „brakova“ u Kalču. Tare je imao katastrofalno loše rezultate sa podmlatkom u poslednjih nekoliko godina, baš kao što je „promašio“ previše igrače u poslednje tri godine, pre svih Murićija i Vavra za koje je Lacio potrošio više od 30.000.000 evra.

U rimskoj čaršiji se prepričava i da su njih dvojica imali vrlo žestok verbalni obračun u subotu veče i da su letele teške reči s obe strane. Istini za volju, to ne mora mnogo da znači jer gazda Lacija ima manir da veoma živo „debatuje“ i da posle završene prepirke čak i zagrli svog duelanta. Lotito ima hiljadu mana, ali nije zlopamtilo i ne smatra da mu je neprijatelj onaj ko različito misli i suprotstavi mu se argumentovano.

Prošle noći, manje od 24 sata od prezentacije novih dresova Lacija na „Piazza del Poopolo“, stiglo je dugo očekivano zeleno svetlo: Alesio Romanjoli je postigao dogovor sa Nebeskoplavima. Italijanski defanzivac će realizovati svoj san, nosiće nebeskoplavi dres sa brojem 13 svog idola iz dečačkih dana Alesandra Neste.

Romanjoli će se praktično vezati za Lacio do kraja karijere, osim petogodišnjeg ugovora (2.800.000 evra po sezoni plus bonusi) biće stavljana na papir mogućnost da Alesio produži ugovor i na šestu godinu, plus otvorena vrata za ulazak u rukovodeći kadar Lacija.

žDojučerašnji defanzivac Milana je i pored toga što je u mlađim kategorijama igrao za Romu, istinski navijač Lacija. Tu ljubav Romanjoli je demonstrirao i kroz odbijanje ponuda iz Premijer lige koje su bile izadšnije od one rimskog kluba. U konkretnim brojevima, Romanjoli je pristao da zaradi barem 5.000.000 evra manje u sledeće četiri godine da bi nosio dres voljenog kluba.

RomanjoliRomanjoli

Mauricio Sari će pored Romanjolija imati još jednog defanzivca. Toskanski stručnjak želi Nikoloa Kazalea iz Verone dok je kandidat i Mario Hila iz Real Madrida. Lotito je sa svojim prijeteljom Mauricijom Setijem u poslednjih godinu dana već zaključio dva posla, Zakanji i Kančelijeri. Mogao bi još dva, pored Kazalea sve je već, više manje dogovoreno, oko Ivana Ilića. Ako bi se to verifikovalo ne bismo preterali u konstataciji da se uspostavila osovina Lacio - Verona.

Međutim, da bi Ilić došao u Formelo mora da bude prodat Luis Alberto. Lotito traži 30.000.000 evra Sevilji za igrački karton Španca, između ostalog i zato što mora da prebaci 30 posto Liverpulu na osnovu potpisanog ugovora kada je Lacio preuzeo Luisa Alberta od Redsa. Sportski direktor Andalužana Monči je ponudio 13.000.000 plus Olivera Toresa, čija je vrednost između osam i devet milona evra. Malo za Lacio tim pre što bi polovina keša morala da ode u kase Liverpula ako bi prihvatili Toresa kao parcijalnu kontrapartiju.

Pitanje golmana je komplikovanije nego što se mislilo. Naime, u Rimu se verovalo da Lacio već im konfekcionisan dogovor sa jednim čuvarom mreže posle raskida ugovora sa Rejnom, međutim to nije slučaj i posle Atalante koja je odbila ponudu Lacija za Karnesekija i Empoli nije bio zadovoljan količinom novca za Vikarija. Osim dvojice mladih italijanskih golmana kao potencijalni kandidati se pominju i Neto, rezervni golman Barselone i Maksimijano iz Granade.

Nema novina kada je u pitanju Sergej Milinković-Savić a za navijače Lacija, baram kada je u pitanju Sergej, važi staro pravilo: no news, good news.

MURINJOV PRITISAK NA PINTA

Žoze Murinjo se vratio u Rim, oran da počne svoju drugu sezonu na klupi Rome. Personalna istorija portugalskog stručnjaka kaže da po pravilu najbolje od sebe daje u drugoj sezoni. Sa Portom i Interom je osvojio Ligu šampiona, sa Čelsijem je dominirao u Premijer ligi, a sa Real Madridom je osvojio titulu prvaka Španije u konkurenciji Barselone Pepa Gvardiole i Lea Mesija.

Pričaću tek 13. avgusta“, odgovorio je Murinjo novinarima koji su ga čekali na aerodromu. Žozeovo ćutanje je bučnije od bilo koje fraze ili suda koji bi mogao da iznese.

Javna je tajna da nije zadovoljan kako prelazni rok teče za Romu, kako po pitanju pojačanja tako i oko prodaje igrača na koje više ne računa, a ima ih dosta - više od deset.

Generalni direktor Tijago Pinto ima veoma težak zadatak pred sobom: mora da zadovolji apetite svog zemljaka i da pokaže Danu i Rajanu Fridkinu da je dovoljno dobar za ulogu koju su mu poverili.

Bivši rukovodilac Benfike mora da proda ili oslobodi Romu milionskih plata čak 11-orice fudbalera na koje Murinjo ne računa, a pod višegodišnijm su ugovorima sa Đalorosima. Paralelno mora da obezbedi i dodatna sredstva za kupovinu pojačanja preko prodaje Nikoloa Zaniola.

Drugim rečima, od rezultata na fudbalskoj pijaci u sledeća dva meseca zavisi da li će Pinto biti potvrđen ili ne kao prvi operativac Rome.

RAĐA SE MOĆAN JUVENTUS

Pod uslovom da Federiko Kerubini i Mauricio Arivabene ispune želje sa liste Masimilijana Alegrija, Juve će imati veoma ozbiljan tim za osvajanje skudeta i ulogu protagniste u Evropi. Imena Pogbe, Di Marije, Kulibalija, Bremera, Kostića, Arnautovića i Zaniola ukazuju da bi tekući prelazni rok Stare dame mogao da bude najspektakularniji u poslednjih nekoliko godina.

Đovani Galeone, Alegrijev maestro i neka vrsta „ispovednika“ u intervjuu za Tutosport kaže da su Pogba i Di Marija već završeni poslovi i da je Alegri računao na mogućnost da ostane ovog leta bez De Lihta i da je zato stavio na svoj spisak Kulibalija i Bremera kao zamene za Holanđnanina.

AlegriAlegri

Pregovori oko Zaniola su ušli u ozbilju fazu. Juve i dalje pokušava da ubaci barem jednog igrača koji bi svojim prelaskom u Romu olakšao novčani deo transfera Nikoloa dok su Đalorosi, zasada, decidirani da prihvataju samo keš.

Kao kompromis se sve češće pominje formula pozajmica sa obaveznim otkupom: 10.000.000 plus 40.000.000. Pričalo se da bi Roma mogla da prihvati ponudu od 50.000.000 za Zaniola, međutim to bi moglo da se promeni ako Juve predloži plaćanje na rate 40.000.000 evra. U tom slučaju bi rimski klub mogao da podigne cenu.

Pregovori oko dolaska Arnautovića i Kostića su i dalje aktuelni i pored toga što u ovom momentu nisu u prvom planu. Alegri želi obojicu igrača.

DIBALA, DE KETELER I ZIJEH ZA PIOLIJA

Milan je danas počeo pripreme za sledeću sezonu dok je priortitet Paola Maldinija i Rikija Masaer da pojačaju napad Rosonera i pronađu adekvatnu zamenu za Kesija, pošto ni Pobega ni Adli nemaju karakteritike kao reperezentativac Obale Slonovače.

U Milanelu se još nadaju da bi mogli da se dokopaju Renata Sančeza iz Lila, ali sve visi o koncu zbog budžeta koji ne prelazi 50.000.000 evra. Dobar deo tog novaca će otići, ako se realizuju planovi Paola Maldinija, za Šarla De Ketelera. Belgijanac je profil iigrača koji se sviđaju Maldiniju i Masari, ali i Pioliju i apsolutno ulazi u okvire postavljene od starih i novih vlasnika kluba. Igrač Briža ima samo 21 godinu, prima relativno malu platu, veliki je talenat i ima cenu koju Milan može da plati, oko 35.000.000 evra.

U Milanelu ima mesta samo za dvojicu od pomenute trojice igrača i budući da je De Keteler prvi izbor, Zijeh je mnogo kompatibilniji igrač sa njim nego Dibala koji više nastpa kao solista.

Na Maldinijevoj listi su i Asensio i Berardi s tim što bi reprezentativac Italije mogao da uđe u igru ako propadne ideja dovođenja De Ketelera pošto Sasuolo traži 30.000.000 evra. Uz Berardija bi se uklopio Dibala budući da bi došao bez evra obeštećenja, detalj koji nije zanemarljiv u mršavim vremenima za Kalčo.

INZAGIJEVA PRVA DILEMA: HANDANOVIĆ ILI ONANA

U Interu kažu da će dvovlašće na golu između Handanovića i Onane biti hendlovano po uzoru na rešenje primenjeno na Tolda i Žulia Sezara. U prevodu, Handanobvić će početi kao starter, ali će postepeno ustupati sve više mesto svom predodređenom nasledniku.

Kapiten Intera će morati da se navikne na činjenicu da posle deset godina neće biti neprikosnoveni starter na golu Intera i da će morati da otvori prostor za 12 godina mlađeg kolegu iz Kameruna.

HandanovićHandanović

Zadatak Inzagija, ali i Handanovića će biti da omugući brzu i što bolju adaptaciju Onane na italijanski fudbal i Seriju A. Trener Intera nema nameru da stvori rivalstvo i nesigurnost kao što je uradio Poketino u PSŽ-u sa Navasom i Donarumom. Hijerarhija će postojati sa tendencijom da bude izmenjena kako prolazi sezona.

BAJERN DOLAZI PO OSIMENA

Novi problemi za Lučana Spaletija. Posle Insinjea, Mertensa i Ospine, natezatanja oko produžetaka ugovora Fabijana Ruiza i Kulibalija, poslednje što je trebalo Napoliju pred početak priprema su glasine o interesovanju Bajerna za Osimena.

Istina je da je Spaleti stavio veto na prodaju samo jednog igrača Napolija: Kalida Kulibalija. Međutim, ako bi mogao da skine sa fudbalske pijace još jednog igrača onda bi to bio nigerijski centarfor.

Spaleti je čovek koji vrlo dobro razume kako svet funkcioniše i jasno mu je da nema mnogo opcija, ako su tačne tvrdnje da su Bavarci spremni da plate 110.000.000 evra koliko traži De Laurentis za centarfora Napolija.

Patron „Azura“ već duže vreme drži kao rezervnu kartu Đanluka Skamaku. Napoli je spreman da potroši 40.000.000 evra za italijanskog reprezentativca ako proda Osimena nemačkom šampionu.

Selektor Italije Roberto Mančini je dao samo jedan savet Skamaki: „Izaberi klub gde ćeš igrati u kontinuitetu“. PSŽ sigurno može da ponudi veću platu mladom Rimljaninu, ali je pitanje koliko bi imao prostora u društvu zvezda Svetaca pogotovo ako Nejmar ostane u Gradu svetlosti. S druge strane, Napoli bi bio idealna stanica, ne samo zbog sigurnog statusa startera već i zbog stila igre Spaletija u koju se Skamaka savršeno uklapa.


tagovi

Serija AKlaudio LotitoIgli TareLacioRomaJuventusMilanInter

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Roma
Lacio
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara