Paolo Maldini (©Reuters)
Paolo Maldini (©Reuters)

Buongiorno Italia: Maldini traži autonomiju i budžet za evropski Milan, Viola s Jovićem cilja Ligu šampiona

Vreme čitanja: 6min | čet. 30.06.22. | 13:14

Žoze Murinjo ima plan za Mileta Svilara

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Paolo Maldini ne želi da potpiše novi ugovor sa Milanom bez pisanih garancija da će imati potpunu autonomiju u donošenju odluka o kupovini i prodaji igrača i u sportsko-tehničkom sektoru generalno. Takođe, tvorac najvećeg fudbalskog čuda u Italiji u poslednjih par decenija, traži da ima budžet za pojačanja neophodna da otvore Rosonerima put ka evropskom vrhu.

Izabrane vesti

Prvi cilj Maldinija je da Stefanu Pioliju obezbedi tim koji bi bio kadar da prođe grupnu fazu Lige šampiona i da stablizuje u vrhu evropskih klubova, odnosno da redovno stiže barem do četvrt finala najprestižnijeg takmičenja.

Podsetimo, Maldiniju i Rikiju Masari ugovor ističe u ponoć i njih dvojica, ako ne stave paraf na novi ugovor, od sutra će biti bez posla. U Milanu niko ne veruje da je takav scenario moguć, već da će se dve strane na kraju dogovoriti.

Odnosi između generalnog direktora Ivana Gazidisa i Maldinija su na najmanjem mogućem nivou. Njih dvojica i pored toga što rade u istoj zgradi i što bi, po logoci njihovih položaja, trebalo da rade rame uz rame, ne samo da nisu razgovarali nego se nisu ni videli u poslednjim nedeljama.

Posledice natezanja oko produžetka ugovora Maldinija već imaju negativne efekte. Sven Botman i Renato Sančez sa kojima je Maldini već imao postignute dogovore su otišli na drugu stranu. Holanđanin u Njukasl, a Portugalac je blizu PSŽ-a.

Takođe, trener Stefano Pioli i Zlatan Ibrahimović, druga dva stuba šampionskog Milana, su vezana za Maldinija troduplim nitima i oni bi mogli da budu prve kolateralne žrtve odnosa povuci – potegni sa vlasnicima kluba i njihovim ljudima u klubu.

Inače, potvrđivanja svih rukovodilaca na čelu Milana i pored promene vlasnika je neuobičajena, tim pre što je fond Eliot, bivši vlasnik, pozajmio novac RedBirdu (novom vlasniku) za kupovinu Milana. To nije toliko neuobičajeno, ali uglavnom za posledicu ima promenu menadžmenta što se nije dogodilo.

Naime, Džeri Kardinale je, sledeći klasični redosled poteza, trebalo da potvrdi odmah Maldinija i Masaru, a da smeni generalnog direkotra Gazidisa i predsednika Skaronija.

Dobra vest za Milan je novi ugovor sa Pumom koji će do 2028. godine garantovati svake godine 30.000.000 evra u kasi Rosonera. Nemački proizvođač opreme je više nego udvostručio svoje izdatke budući da je Milan dobijao tek 13.000.000 evra od 2018. godine do danas.

VLAHOVIĆ DOČEKUJE POGBU, KULIBALI MENJA DE LIHTA

Dušan Vlahović i Pol Pogba su pilastri na kojma će počivati Juventus Maksa Alegrija čiji će zadatak biti da vrati titulu u Torino sledeće godine. Srpski reprezentativac će biti u Kontinasi na prvom danu okupljanja za novu sezonu i u Torinu se nadaju da će Dušan moći već sledeće nedelje da pozdravi i zagrli velikog povratnika Pola Pogbu.

Generalni direktor Muricio Arivabene, osim što je potvrdio glasine da je Matijs De Liht na prodaju, u intervjuu za Tutosport je naglasio da će novi Juventus biti po ukusu Maksa Alegrija odnosno da će mnogo više odgovarati njegovim zahtevima i planovima.

Osim Pogbe i Di Marije koji su de fakto već igrači Juventusa, Stara dama ne odustaje od Nikoloa Zaniola i Leandra Paredesa, dok su Kalidu Kulibali i Nikola Milenković kandidati za pojačanje odbrane. Kulibali ne isključuje dolazak Milenkovića, pošto je zamisao Alegrija da kompletira četvorku centralnih bekova sa njima, Leonardom Bonučijem i Federikom Gatijem, dok bi Danijele Rugani mogao da bude prodat.

Osim De Lihta koji će, po svoj prilici, igrati od sledećeg avgusta u Premijer ligi, i Adrijen Rabio želi da se preseli na Ostrvo. Francuski reprezentativac želi da se oproba u najjačoj ligi na svetu i budući da ima još godinu dana ugovora mogao bi da omogući Juventusu lepu “plusvalencu” i keš za Paredesa ili drugog veznog igrača.

LUKAKU 90, BIG ROMU JE SVE OPROŠTENO

Romelu Lukaku (©Inter/Twitter) Romelu Lukaku (©Inter/Twitter)

Ostalo je samo par usijanih glava u militantnom delu navijačke armije Nerazura koji odbijaju da se prepuste entuzijazmu koji je preplavio Interov narod posle povratak Romelua Lukakua.

Apeli navijača po profesiji, po pravilu kriminalaca sa dugačkim dosijeima, da se ne dočekuje Lukaku su pali u vodu. Interovi tifozi su priredili prijem kakav dolikuje idolu koji je u dve godine postigao više od 50 golova za Nerazure, plus osvojeni skudeto i finale Lige Evrope.

Sve poznate ličnosti, a ima ih mnogo kojima je srce crno-plavo, pozdravile su povratak Big Roma, od sina Đakinta Faketija do najpoznatijeg televizijskog voditelja Paola Bonolisa. Lukaku nije nikada izašao iz kuća i srca interista i pored načina na koji je napustio klub prošlog avgusta.

Koliko Lukakuov povratak menja karte na stolu osetio je, u pozitivnom smislu, i Kristijan Aslani koji je bio bukvalno egzaltiran dočekom navijača pošto je u isto vreme imao zakazane medicinske preglede.

Od mladog veziste koji dolazi iz Empolija očekuje se da uči od Marcela Brozovića i da postane njegov naslednik u ulozi režisera igre Nerazura.

Dolazak Lukakua u Inter raspalio je i seksi debatu ko ima najjači napad u Seriji A, Juventus ili Inter? Lukaku, Lautaro Martinez, Džeko (Dibala) ili Vlahović, Kjeza, Di Marija?

FJORENTINA SA JOVIĆEM PUCA NA LIGU ŠAMPIONA

Frančesko Čičo Gracijani, bivši igrač Fjorentine i član tima Azura koji je osvojio titulu prvaka sveta pre tačno 40 godina na Mundijalu u Španiji, nema nikakvu sumnju: Ljubičasti su sa dovođenjem Jovića napravili veliki posao. “Luka mi se uvek dopadao. Ima karakter i kvalitet. Ne treba da vas zavara poslednji period u Real Madridu, pravi Jović se video u Ajntrahtu i sa njim navijači Fjorentine mogu da sanjaju”, kaže Gracijani.

Jović se u Firenci svrstava u red velikih golgetera koji su predovdili napad toskanskog kluba, od Amarilda i Batistute preko Đilardina i Tonija do Vlahovića. Srpski centarfor će nositi teško breme jer u toskanskoj prestonici očekuju mnogo od njega i biće neizbežna poređanja sa njegovim prethodnikom Vlahovićem.

Činjenica, da Real Madrid plaća polovinu plate i da nije želeo da prihvati ni mogućnost prava na oktup Fjorentine ukazuje da na Santjago Bernabeu veruju i dalje u Jovića i da bi godina u Seriji A, ali i Mundijal u Kataru mogli da im vrate Luku u najboljem sjaju, to jest kadrog da ponese nasleđe Karima Benzeme koji je već stigao do 35 godine.

Sa Jovičem ambicije Fjorentine značajno rastu kako u Seriji A tako i u Ligi konferencije.

FRATEZI SE VRAĆA U ROMU, SVILAR DOLAZI DAN RANIJE

Generalni direktor Rome Tijago Pinto i njegov kolega iz Sasuola Đovani Karnevale su dogovorili susret na marginama manfestacije u Riminiju na kojoj se obeležava zvanični početak prelaznog roka. Na agendi je prelazak Davida Fratezija, ili bolje rečeno povratak, u Romu.

Sasuolo traži 30.000.000, odnosno 21.000.000 budući da je Roma vlasnik 30 odsto igračkog kartona veznog igrača. Đalorosi nisu voljni da plate više od 15.000.000. Ključ za pronalaženje dogovora bi moglo da bude ubacivanje jednog od talentovanih igrača Đalorosih. Dva kluba već imaju pozitivna iskustva sa takvim operacijama, pre svih sa kapitenom Rome Lorencom Pelegrinijem koji se kalio u Sasuolu uz pravo kontraotkupa.

Sasuolo bi želeo mladog vezistu Edoarda Bovea, međutim Žoze Murinjo je stavio veto na njegovu prodaju ili slanje na pozajmicu, tako da je Roma stavila na tacnu Feliksa Afena Đana i Kristijana Volpata.

Mile Svilar je u očima Žozea Murinja golman za budućnost Rome. Srpski čuvar mreže će doći ranije nego što je predviđeno u Večni grad kako bi bio već spreman da se stavi na raspolaganje portugalskom stručnjaku. Murijov plan je da Svilar ove godine sazri i stekne iskustvo u italijanskom fudbalu pod zaštitnim krilom Rui Patrisija i onda da sledeće godine preuzme ulogu prvog golmana od Portugalca.


tagovi

Mile SvilarPaolo MaldiniRomelu LukakuLuka JovićDavide Fratezi

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara