Detalj sa meča Inter – Napoli (© Reuters)
Detalj sa meča Inter – Napoli (© Reuters)

Buongiorno Italia: Martines i Tiram bez baruta, Alegriju krivi novinari, drčni Lotito

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.03.24. | 14:36

Aleksis Sančes kao muva zunzara, a trener Juventusa u lekciji „podučavanja novinara“

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pre ili kasnije moralo je da se dogodi: serija od deset uzastopnih pobeda Intera je prekinuta. Prvi remi u 2024. godini Nerezura u Seriji A ostao je u senci rasističkog ispada Frančeska Ačerbija. Defanzivac Intera je oslovio Huana Žesusa kao „crnčugu“ (negro) s ciljem da ga uvredi i isprovocira.

Izabrane vesti

Na kraju meča, Brazilac i Italijan su se zagrlili i razjasnili. Huan Žesus je u intervjuu posle utakmice potvrdio da ga je Ačerbi vređao na rasnoj osnovi, ali da se posle izvinio. Bivši igrač Intera je pokušao da opravda reprezentativca Italije podvlačeći da se na terenu svašta kaže, i ono što se ne misli, i da bi trebalo da važi pravilo ono što se dogodi na terenu, ostaje na terenu.

I pored Žesusovih dobrih želja, neće sve ostati na terenu. Ačerbija, ako istraga pokaže da je Brazilac rekao istinu, čeka suspenzija. To što se izvinio biće olakšavajuća okolonst, ali ga neće spasiti od sankcije. Da sve bude gore po Ačerbija protekli vikend je bio posvećen borbi protiv rasizma u Seriji A.

Osim Ačerbija, trenera Intera Simonea Inzagija brine njegov napadački tandem Lautaro Martines -Markus Tiram. Argentinac i Francuz su tresli rafalno mreže do pre mesec dana, a onda su se zaustavili. Toro nije postigao gol na poslednja tri meča a Markus od 16. februara. Njih dvojica su zakazala u Ligi šampiona protiv Atletika, a i sinoć protiv Napolija. Srećom po Inter skudeto je već prišiven pa može sebi da dozvoli luksuz i da ima na raspolaganju dvojicu napadača van forme.

Kako problemi ne dolaze nikada sami, povreda Marka Arnautovića se osetila i to poprilično. Martines i Tiram nemaju zamenu budući da je Aleksis Sančez, zvani „zunzara“, de fakto bivši igrač, i bez Arnautovića Inzagi nema validnu alternativu u napadu. U teoriji, trener Intera bi mogao da promeni formacijsku postavku i da igra sa jednim špicom, ali to je, poznavajući Inzagija, gotovo nemoguće.

Pobeda Barselone nad Atletikom u Madridu je samo pojačala žal zbog propuštene šanse da se obezbedi još jedna nezaboravna sezona u Ligi šampiona. Posledice preranog izlaska iz LŠ su se već verifikovale, svi pregovori o produžetku ugovora ključnim igračima, uključujući Barelu i Martinesa, su stopirani do kraja sezone.

Ako Inter i posle 20. maja – tada ističe obaveza Žangovih da vrate pozajmicu fondu Oaktree – ostane u vlasništvu Kineza, Nerazuri će morati da prodaju jednog ili dvojicu svojih top igrača kako bi ispunili uslove finansijskog ferp-pleja UEFA. Drugim rečima, Kinezi su omča o vratu sportskim ambicijama Intera i brana da klub nametne svoju dominaciju kao što je to uradio Juventus u prethodnoj decniji.

ALEGRI GUBI KONTROLU

 Nervoza među crno-belima (© Reurters) Nervoza među crno-belima (© Reurters)

Posle Žoze Murinja, Mauricija Sarija, Simonea Inzagija i Maks Alegri bi da uči novinare kako da rade svoj posao počev od toga koja pitanja su inteligentna i smislena, a koja nisu.

Čuveni odbojkaški trener Hulio Velasko je jednom prilikm rekao: „Ko pobedi slavi, ko izgubi objašnjava“. Maks Alegri koji nije osvojio ni deseti deo trofeja koje je podigao italo-argentinski stručnjak umesto da objasni zašto je Juventus na poslednjih osam utakmica osvojio sedam bodova, napao je novinare da nemaju pojma o fudbalu i da nisu kvalifikovani da ocenjuju njegov rad. Alegri je zaboravio da fudbal nije kvantna fizika i da nije tako jednostavan i banalan, trener Juventusa ne bi mogao da zarađuje 7.500.000 evra godišnje, a profesor na fakultetu par desetina hiljada evra.

Zadovoljstvo u Kontinasi zbog plasmana na Mundijal za klubove 2025. godine u SAD trajao je tek par dana. Remi sa Đenovom i isključenje Dušana Vlahovića – neće moći da igra protiv Lacija u sledećem kolu – vratili su Bjankonere u tunel.

Ako nešto ne promeni drastično, Juventus bi mogao da stavi na kocku plasman u Ligu šampiona. Osvajanje manje od jednog boda po utakmici projektuje Juventus na na 67, 68 bodova što bi moglo da bude nedovoljno i pored toga što će Italija, po svemu sudeći, imati pet predstavnika u sledećoj LŠ.

Federiko Kjeza i Dušan Vlahović su počeli odlično sezonu, ali su ih povrede i kriza rezultata učinili previše nervoznim, nestrpljivim i pokvarili su komplementarnost koja ih je krasila na startu prvenstva. Meč protiv Đenove je bio primer nerazumevanja i nekompatiblinosti dvojice napadača.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli je potvrdio Alegrija na klupi, ali više niko ne priča o produžetku ugovora. Đovani Galeone, Alegrijev maestro i intimus, je najavio da bi Maks mogao da krene stopama Kapela i Ančelotija i da se oproba u inostranstvu. Po Geleoneu, Alegriju bi savršeno sela Premijer liga.

LOTITO: NE PRODAJEM LACIO

Klaudio Lotito je oštro demantovao glasine da je stavio Lacio na doboš.

Nisam dao mandat nikome, pa ni konsultantskim firmama da traže kupca za Lacio ili eventualno novog partnera koji bi uneo sveži kapital u klub. Reč je o totalnim neistinama i izmišljenim pričama. Ne prodajem Lacio“, preneo je rimski Mesađero reči gazde Nebeskoplavih.

Lotito se pohvalio i da je uprkos zlim jezicima uspeo da za 24 sata reši pitanje trenera Lacija. Presednik rimskog kluba je priznao da se o Igoru Tudoru razmišljalo posle poraza od Salernitane krajem novembra, ali da je ostalo samo na razmišljanju.

Nismo imali ništa pripremljeno. Sari je dao ostavku iznenada i mi smo pokušali da ga ubedimo da promeni odluku. Istina je da nekome smeta što sam u roku od 24 sata uspeo da rešim pitanje trenera. Pozvao sam Tudora, sreo sa njegovim menadžerima i dobili smo zeleno svetlo od trenera koji je prethodno odbio Romu i Napoli“, precizirao je Lotito.

Tudor danas stiže u Rim i prvi trening sa igračima Lacija će održati u sredu. Prema najavama, u Formelu se spremaju velike promene i najverovatnije u sledećoj sezoni nećemo videti u nebeskoplavom dresu kapitena Čira Imobilea i Luisa Alberta kao i Felipea Andersona, Vesina, Marušića, Pedra.


TEO ERNANDEZ VREDI 100.000.000 EVRA

Milan podiže barijeru oko Tea Ernandeza. Francuz je na Bentegodiju protiv Verone briljirao još jednom, ne samo zbog gola, doprinoseći dodatnom porastu vrednosti njegovog igračkog kartona.

Milan želi što pre da produži ugovor koji ističe za dve godine i da se tako obezbedi neprijatnih iznenađenja i novih slučajeva Kesi, Donaruma, Čalhanoglu. U slučaju da Ernandez ne bude želeo da produži ugovor, Rosoneri će iskoristiti momenat i činjenicu da je Teo na nišanu nekoliko najjačih i najbogatijih klubova da napravi licitaciju. Početna cena je 100.000.000 evra. Narvno, u Milanelu su svesni da nije realno da dobiju takvu ponudu, ali žele da pođu iz pozicije jačeg u pregovorima i dostignu cifru između 70.000.000 i 80.000.000 evra.

Među klubovima koji mogu da priušte luksuz anagažovanja najzainteresovaniji je Bajern. Alfonso Dejvis je već igrač Real Madrida i Bavarci moraju da popune prazninu na levom boku, a Ernandez je prvi izbor. Kuriozitet je da je Teov rođeni brat Lukas igrao u Bajernu u prethodne četiri sezone od 2019. do 2023. godine i može dobro da posavetuje svog mlađeg brata.


tagovi

Masimilijano AlegriJuventusLacioKlaudio LotitoTeo Ernandezac milanInterLautaro MartinezFrančesko AćerbiMarkus TiramNapoli

Obaveštavaj me

Inter
Lacio
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara