Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Može li neko da zaustavi Inter ka drugoj zvezdici?

Vreme čitanja: 10min | sre. 05.01.22. | 14:11

Milanovi navijači opet sumnjaju u Piolijevu sposobnost da se izbori sa pritiskom. Fjorentina preti rimskim velikanima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Asimetrični kalendar, novi talas koronavirusa, ali i Kup Afrike bi mogli da budu presudni za ishod tekućeg italijanskog šampionata. Ne bi bilo iznenađenje, kako se to u Italiji kaže, da se vikendice na moru u Seriji A otvore već u martu, odnosno da u trećem mesecu nove 2022. godine bude rešeno pitanje skudeta a verovatno i tri od četiri učesnika sledeće Lige šampiona.

Izabrane vesti

Na stranu što istorija kaže da jesenji prvak sedam puta od deset osvaja skudeto na kraju sezone, Inter u svakom pogledu deluje kao apsolutni favorit za osvajanje druge uzastopne titule prvaka. Možda čak više zbog slabosti i nedostataka svojih rivala nego zahvaljujući vlastitoj snazi. 

Novinu, i varijabilu, predstavlja Fjorentina. Ako Dušan Vlahović ostane u Firenci i ako se uprava Ljubičastih ne bude mešala u rad trenera Vinčenca Italijana, pogotovo u njegov odnos sa Vlahovićem, jedna od novih “sedam sestara” bi mogle da se nađu i van evropskih takmičenja u sledećoj sezoni. U ovom momentu najviše rizikuju rimski klubovi, ali ni Juve, Atalanta i Napoli nisu sigurni, svako iz svojih razloga.

U trci za opstanak su stvari poprilično jasne. Osim tri poslednjeplasirana tima, Salernitana, Kaljari i Đenova, u vrućoj zoni borbe za opstanak su i dalje Venecija i Specija. Među ovih pet timova se nalaze tri ekipe koje će morati da siđu u niži rang takmičenja.

BORBA ZA SKUDETO

Inter čeka 20. titulu (©Reuters)Inter čeka 20. titulu (©Reuters)

Inter i Milan su veoma retko vodili jedan protiv drugog borbu za skudeto. U 118 šampionata Italije, milanski klubovi su samo šest puta završili na prvom i drugom mestu Serije A. Poslednji put se to dogodilo pre 11 godina. Inter je bio šampion Italije, Evrope i sveta, ali je na kraju prvenstva morao da ustupi, posle pet sezona, šampionski tron gradskom rivalu.

Međutim, sve je različito u odnosu na sezonu 2010/2011, počev od toga da su na klupi Intera sedeli Rafael Benitez, čije vreme je još tada prošlo i Leonardo čije vreme, trenersko, nikada nije došlo. Zlatna Interova generacija je bila na kraju svog puta i preterani sentiment Masima Moratija prema junacima “triplete” je gurnuo Nerazure u tunel iz koga su izašli tek sedam godina kasnije. Danas je Inter tek na početku pobedničkog ciklusa. Da predsednik Kine Si Đinping nije zabranio investiranje kineskim tajkunima u fudbalske klubove u Evropi, već bismo govorili o tome da posle decenije Juventusa, počinje desetleće Intera.

Bepe Marota je u Interu dokazao da je najbolji menadžer na ovdašnjoj fudbalskoj pozornici. Kao i u Juventusu iskusni fudbalski vuk je demonstrirao da zna da potroši koliko treba, da uštedi koliko je korisno i da postavi zdrave temelje za stvaranje velikog tima. Dolazak golmana Andrea Onane i sve izvesnije iskrcavanje Matijasa Gintera sledećeg juna iz Borusije Mehengladbah su uverljivi indikatori da smo tek na početku trijumfalnog ciklusa Intera u Seriji A i da se programira duga vladavina.

Brak između Simonea Inzagija i Intera spada u grupu ljubavi na prvi pogled. Bivši trener Lacija u Apijano Đentileu je pronašao sve ono što mu je nedostajalo prethodnih godina u Formelu. Mlađi Inzagi je od nepoznanice, u veoma kratkom vremenskom periodu, postao dodatna vrednost i garancija Intera.

Igračka kompozicija Intera nije savršena, ali činjenica da je Edin Džeko najslabija karika u startnoj postavi šampiona Italije dovoljno govori o njegovoj snazi. Jedine eventualne Ahilove pete Nerazura su odsustvo pouzdane rezerve za Samira Handanovića i napadački trio Džeko, Aleksis Sančez, Hoakin Korea, kada bi sastavili svu trojicu u jednog igrača dobili bi top fudbalera.

U svakom slučaju Inter je bolje opremljen od svojih takmaca u Seriji A da izdrži udar povreda i kovida-19 zahvaljujući karakteristici većine igrača da igra u različitim ulogama na terenu.

Milan je počeo odličnon sezonu, ali se u poslednjih sedam kola zaustavio osvojivši samo deset bodova. Sa prvim pogrešnim koracima su izronile i stare sumnje u sposobnost Stefana Piolija da izdrži pritisak šampionske trke.

Nema sumnje da je Milan, uz Napoli i Atalantu, platio najveću cenu povreda. Ironija sudbine je da u momentu kada su se svi ključni igrači oporavili od povreda, osim Simona Kjaera za koga je sezona završena, Pioli ne može da računa na Franka Kesija i Ismaela Benasera, angažovanih u nacionalnim selekcijama na Kupu Afrike.

Pogled na kalendar ukazuje da će Milan u dobroj meri definisati svoje ciljeve u ovoj sezoni u prvih pet kola drugog dela sezone. Posle Rome u prvom kolu, Rosoneri igraju sa Juventusom u četvrtom i Interom u petom kolu. Ako budu uspeli da se približe Nerazurima na tabeli do polovine februara put ka skudetu će biti otvoren. U suprotnom, Ibra i njegovi saborci će morati da se do kraja bore za mesto u Ligi šampiona.

BORBA ZA LIGU ŠAMPIONA

Napoli podbacio u poslednjim mečevima (©Reuters)Napoli podbacio u poslednjim mečevima (©Reuters)

U trci za preostala mesta u Ligu šampiona, u kojoj bi mogao da završi i Milan ako ne osvoji bodove protiv Rome, Juvea i Intera u sledećih pet kola, nalaze se Napoli, Atalanta i Juventus. Roma, Fjorentina i Lacio će se boriti za mesta u Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Napoli se nalazi u dramatičnoj situaciji. Povrede, kovid-19, Kup Afrike, slučaj Lorenco Insinje i fama koja prati Lučana Spaletija da se pogubi kada naiđu prvi veliki problemi i prepreke. Azuri su u vertikalnom padu, samo sedam bodova u poslednjih sedam kola, prosek za očuvanje prvoligaškog statusa.

U krugu od mesec i po dana, Napoli je od tima koji je pretendovao na skudeto sišao u uzavreli lonac borbe za mesta u Ligi šampiona, a ako izgubi sutra od Juventusa ( pod uslovom da se meč odigra) biće stavljen pod veliki znak pitanja i plasman u Ligu šampiona.

Spaleti će iz svog stana u Napulju gledati meč sa Juventusom jer je pozitivan na Kovid-19. Pored njegovog pomoćnika Martušela na Alijanc stadionu će sedeti rezervni golman Meret, Petanja i dva klinca Zanoli i Marfela.

Lista odsutnih igrača je fascinantna: Kulibali, Angisa i Unas (Kup Afrike), Lozano, Elmas, Osimen, Malkvi (Kovid-19), Fabijan Ruiz (povreda), Mario Rui (kartoni i Kovid-d19). Šansu da budu na raspolaganju za meč sa Juveom ima samo Fabijan Ruiz.

Velika nepoznanica je Lorenco Insinje koji se tek oporavio od Kovida-19 a sinoć je potpisao ugovor sa Torontom. Kapiten Napolija bi trebalo da osatne do kraja sezone u dresu Napoliju, ali neće biti iznenađenje ako se preseli u Kanadu već u januaru ili ferbuaru kada počinje MLS.

18.45: (2,05) Bešiktaš (3,45) Antalija (3,60)

Svemu tome treba dodati i nategnuti odnos Drisa Mertensa sa Lučanom Spaletijem i Aurelijom De Laurentisom. Belgijancu se nije svidela minutaža i status koji mu je namenio Spaleti, a još manje mu se dopada ponašanje De Laurentisa koji odlaže sastanak na kome bi trebalo da se izjasni da li će Napoli iskoristiti jednostranu klauzulu da produži ugovor Mertensu na godinu dana sledećeg juna.

Sve u svemu, ako bi trebalo da igramo na kartu tima koji bi mogao da doživi krah u sledećih par nedelja i otvori vrata Juventusu ili rimskim klubovima da se ubace u trku za mesta u Ligi šampiona, onda je to Napoli.

Atalanta je pokvarila u poslednja dva kola fantastičan utisak koji je ostavila u prvom delu šampionata. Poraz od Rome, i još više remi sa Đenovom, su stigli kada je trener Đan Pjero Gasperini iamo najveći broj igrača na raspolaganju u ovoj sezoni.

Boginja je uspešno pregrmela havariju u kojoj se našao tim u septembru i oktobru kada je u jednom momentu čak devet igrača bilo van stroja a De Ron je morao da igra u ulozi centralnog beka.

Dolazak Žeremija Boge je signal da familija Perkasi ima nameru da nastavi da ulaže Gasperinijev projekat, to jest da je cilj da se i ove godine, četvrte uzastopne, obezbedi učešće u Ligi šampiona.

Boga je još jedan opklada u Gasperinijevom stilu. Posle serije igrača koje je bukvalno preporodio, od Papua Gomeaza i Josipa Iličića, preko Duvana Zapate, do Marija Pašalića i Toloija, kormilar Atalante veruje da od Boge može da napravi novo ubojito oružje Dee.

Osim Boge, veliko pojačanje za tim iz Bergama će biti povratak krila, Hatebora i Gosensa. Holanđanin i Nemac nisu odirgrali praktično nijednu utakmicu zajedno u ovoj sezoni. Nema sumnje da će sa njima na terenu biti sasvim drugačija muzika i pored toga što je Zapakosta, pogotovo u prvom delu sezona, bio više nego dostojna zamena.

Juventus, više nego bilo koji drugi tim, bi mogao da izađe promenjen u ovom prelaznom roku. Alvaro Morata je praktično na izalznim vratima i od izbora novog centarfora Bjankonera u dobroj meri zavisi dalje i hod Alegrijeve čete u prvenstvu i Ligi šampiona.

Tu je i faktor Dibala. Argentinac još uvek nije potpisao novi ugovor. U međuvremenu se oporavio od povrede, treće u ovoj sezoni. Krhka konstitucija Dibale je isplivala na površinu u poslednje tri sezone. Igrački razvoj Hoje se zaustavi na sezoni 2017/2018 kada je poslednji put postigao preko 20 golova. Jedan od najtežih zadataka Alegrija u drugom delu sezone će biti da regeneriše Dibalu i da ukomponuje napad Bjankonera. 

Moglo bi se reći i da je Juve poprilično malerozan. Alegri je tek ukomponovao odbranu Stare dame i učinio je gotovo neprobojnom a onda su se povredili Bonuči i Danilo dok je Kjelini pozitivan na Kovid-19.

Srednji red ostaje nepoznanica u Juveu i njegova slaba tačka. Međutim, nijedan tim u Seriji A nema tako veliki prostor da napreduje. Ulazimo u godinu Mundijala i od igrača koji su nosioci u svojim reprezentacijama se očekuje maksimum, počev od Federika Kjeze koji je samo na momente opravdao poverenje i spremnost Juventusa da plati 60.000.000 evra njegov transfer iz Fjorentine.

BORBA ZA LIGU EVROPE

U postojećoj konstelaciji samo je jedno mesto u igri za Ligu Evrope za koje će se boriti Roma, Lacio i Fjorentina. Utešna nagrada će biti Liga konferencija dok će jedan od tri rivala morati da se zadovolji samo domaćim takmičenjima u sledećoj fudbalskoj godini.

Roma ima najjači sastav i najiskusnijeg trenera u trci sa Lacijom i Fjorentinom. Lacio može da računa na najboljeg italijanskog strelca Čira Imobilea i najkorisnijeg veznog igrača u Seriji A Sergeja Milinkovića Savića, dok se Ljubičasti uzdaju u Dušana Vlahovića.

Žoze Murinjo je uspeo da isposluje prvo pojačanje Mejtlanda Najlsa i ako mu pođe za rukom da dovede Kamaru iz Marseja ili Griliča iz Hofenhajma, Roma bi mogla da pokuša i da se umeša u trku za mesto u Ligi šampiona.

Na najvažnija dva meča u sezoni, protiv Milana sutra i Juventusa u nedelju, Roma stiže u najjačem sastavu. Prvi put u ovoj sezoni Murinjo će imati i slatke muke da izabere startnu postavu jer će morati da ostavi na klupi Mhitarjana, Pelegrinija ili Zaniola, a dobio je alterantivu za Rikija Karsdorpa.


Jedinu glavobolju u Trigoriji zadaje Kris Smoling koji ne želi da se vakciniše i riskira da ostane van tima. Italijanska vlada će u sledećih par sati usvojiti dekret po kome će fudbaleri moći da igraju samo ako su vakcinisani. Taj dekret bi trebalo da stupi na snagu 1. februra tako da Roma ima vremena da razjasni stvari sa igračem i da posledično povuče poteze s obzirom na to da će fudbalska pijaca biti otvorena do poslednjeg dana januara.

Mauricio Sari je tražio od Klaudija Lotita dva pojačanja, ali ne bilo koja. Toskanski trener pretenduje da dobije dvojicu fudbalera koji mogu odmah da budu bačeni u vatru i da pojačaju od prvog dana konkurenciju u Formelu za stratnu postavu.

Nije rečeno da će Lotito izaći u susret svom treneru. Igrači Lacija se muče, kako je to posvedočio i u intervjuu MOZZART Sportu Sergej Milinković Savić, da apsorbiraju i implementiraju Sarijevu fudbalsku filozofiju. Od brzine adaptacije igrača Nebeskoplavih na zamisli Sarija u dobroj meri zavisi dokle će dobaciti rimski klub u Seriji A i Ligi Evrope.

Slaba tačka Lacija je odbrana. Golmani ne ulivaju poverenje, ni Strakoša ni Rejna, Hisaj je skroman igrač sa limitiranim kvalitetima, Ačerbi se nalazi na silaznoj putanji igračke karijere, Luizu Felipeu ističe ugovor u junu i Brazilac izgleda da kreće putem Stefana De Fraja. Radu, Patrik i Vavro, ako ostane u Formlu, nisu adekvatne zamene.

Fjorentina je Dušan Vlahović. Ambicije toskanskog kluba su direktno vezane za učinak srpskog golgetera. Dovođenje Ikonea iz Lila je još jedan dokaz dobre vere i namera vlasnika kluba Roka Komisa. Trio Niko Gonzales - Vlahović - Ikone je za svako poštovanje i prava je štete što neće trajati više od šest meseci, budući da je svima jasno da će Dušan dići sidro u Firenci u junu. Sve u svemu Fjorentina je veoma dobro strukturisan tim, solidna odbrana, kreativan vezni red, ubojit napad. Ako povrede i Kovid-19 zaobiđu toskanski klub neće biti iznenađenje da završe šampionat i među prvih pet timova u Seriji A.

Vinčenco Italijano je jedan od najperspektivnijih trenera u Seriji A. U pvih šest meseci na klupi Ljubičastih je uverio sve neverne Tome da istorijski uspesi u Speciji nisu bili plod slučajnosti i da će i njemu, kao Dušanu, vrlo brzo Firenca biti “mala i tesna”. Naravno, trener Fjorentine nema Murinjov ili Sarijev kurikulum, ali ima svežinu, snagu i glad za uspesima koje, iz objektivnih razloga, Murinjo i Sari ne mogu više da poseduju.


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara