Murinjo (© Reuters)
Murinjo (© Reuters)

Buongiorno Italia: Murinjo i Fridkinovi oči u oči! Hvičin tata uplašio Napoli

Vreme čitanja: 6min | pet. 02.06.23. | 12:56

Sari ima 80.000.000 evra za pojačanja

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dva dana posle poraza u finalu Lige Evrope Roma pokušava da pronađe nove tačke oslonca, stubove za budućnost. Prema najavama iz Trigorije do susreta između trenera Žozea Murinja i vlasnika kluba Dana i Rajana Fridkina bi trebalo da dođe danas ili sutra. Posled tog sastanka bi trebalo da bude sve jasnije kada je u pitanju saradnja između dve strane. Murinjo ima seriju zahteva među kojima nisu samo velika pojačanja, već kreiranje tima u kojem će imati 23, 24 fudbalera više ili manje sličnih kvaliteta.

Izabrane vesti

Drugi zahtev Murinja je da bude ustanovljena figura u klubu koja bi bila veza između Murinja i ostatka fudbalskog sveta. Da bi se bilje razumeli, Murinjo želi da ima pored sebe osobu poput Orijalija, legenedarnog veziste Intera i Azura kome je jedan od najvećih italijanksih rokera, i navijač Intera naravno, Lučano Ligabue posvetio svevremeni hit „Una vita da mediano“.

Prognoze gde bi mogao Murinju da nastavi karijeru su kontradiktorne. Jedna škola mišljenja smatra da Portugalac tvrdi pazar sa Fridkinovima, jer želi da mu bude produžen ugovor kako bi imao veću realnu težinu i vlast u Trigoriji. Druga škola mišljenja ne isključuje mogućnost da da dođe čak i do sprazumnog raskida ugovora uz otpremninu za Murinja. Sve je otvoreno i u slučaju odlaska Žozea iz Rome, mogao bi, kao Spaleti, da napravi pauzu u sledećoj sezoni, ali isto tako i da odgovori pozitivno ako stigne ponuda iz nekog od velikih evropskih klubova.

Osim sudbine Murinja pod znakom pitanja je i nekoliko važnih igrača u dresu Đalorosih. Đini Vajnaldum će se vratiti u PSŽ. Holanđanin je imao maleroznu godinu, teška povreda ga je odvojila od terena više od pola godine i nije uspeo da uđe u formu do kraja sezone. Roma nema nameru ni da otkupi njegov ugovor, ni da traži još jednu godinu pozajmice od francuskog kluba.

Za Krisa Smolinga se kaže da je sve utanačeno sa klubom i da je ostala samo formalnost da se stave potpisi na novi ugovor Engleza sa Romom. Najsenzibilnije pitanje se odonsi na Paula Dibalu. Argentinac ima raskidnu klauzulu od 12.000.000 evra koja važi samo za inostranstvo. Međutim, na horizontu nema klubova koji su zainteresovani za Hoju. Ne bi trebalo smetnuti s uma da Dibala prima u Romi blizu 5.000.000 evra i da je van Premijer lige teško naći klubove koji mogu da podnesu tako visoku platu.

Problem argentinskog reprezentativca ostaje sklonost ka povredama i postavlja se legitimno pitanje da li rimskom klubu odgovara da se suoči sa rizikom da kao u ovoj sezoni ne može da računa na jednoj trećini utakmica?

LACIO, KAKO POTROŠITI 80.000.000 EVRA?

Istorija nas uči da Klaudija Lotita ne impresionira plasman u Ligu šampiona Lacija. Nebeskoplavi su dva put stigli do elite i jednom do plej-ofa u 19 godina Lotitove vladavine. U nijednom od tri slučaja gazda kluba nije pojačao kadar igrača i prilagodio ga zahtevima najprestižnijeg klupskog takmičenja.

Navijači Lacija se nadaju da viđeni scenario u prethodne dve decenije neće biti viđen jer se na klupi nalazi Mauricio Sari. Trener koji ima mnogo jači karakter, mnogo već zahteve i tvrđu glavu nego što je to slučaj sa Delijom Rosijom, Stefanom Piolijem i Simoneom Inzagijem.

Sari već ima listu igrača koje želi da vidi već julu na početku priprema u Auroncu Di Kadoreu, tim pre što će Lacio moći da računa na lepotu od 80.000.000 evra i to bez novca od eventualne prodaje Sergeja Milinkovića Savića. Ako bi srpski reprezentativacbio prodat kao i Markos Antonio, pretpostavljeni budžet Lacija bi skočio na 120.000.000 do 130.000.000 evra. Naravno, nikome ne pada na pamet da bi Lotito mogao sav taj novac da uloži u dovođenje novih igrača, ali bi 70.000.000 do 80.000.000 evra moglo da bude potrošeno, tim pre što Milnković Savića nije lako zameniti.

Imena fudbalera koji izlaze ovih dana u optici Lacija nisu kredibilna iz prostog razloga što se nalazimo u interregnumu, Igli Tare još uvek nije otišao a novi sportski direktor nije došao. Oko Formela kruže priče da je Lotito dao odrešene ruke Sariju kad je u pitanju sledećih prelazni rok. Oni koji odlično poznaju vlasnika kluba tvrde da Lotito nikome ne bi dao blanko ček ili odršene ruke, uključujući i najbliže članove porodice.

U svakom slučaju, Lotito i Sari bi trebalo da se vide ovih dana i da naprave listu pojačanja za sledeću sezonu, po uzoru na onu od prošle godine, kada je i došlo do paranja odnosa između Tarea i Sarija pošto je toskanski stručnjak napravio listu bez konsultacija sa dugogodišnjim sportskim direktorom.

LEAO SA „DESETKOM“

 Leao (© Reuters) Leao (© Reuters)

Rafa Leao danas potpisuje ugovor sa Milanom koji će ga vezati za Rosonere do 2028. godine. Raskidna klauzula je fiksirana na 175.000.000 evra, dok će osnovna plata Portugalca biti 5.000.000 evra plus bonusi zahvaljujući kojima će zarađivati između 6.500.000 i 7.000.000 evra.

Novost je da će Rafa u novoj sezoni nositi dres broj „deset“. Brahim Diaz, aktuelni vlasnik prestižnog broja u Milanelu, je na putu povratka u Real Madrid gde bi trebalo da zauzme mesto Asensija. Diaz želi da ostane u Milanu, međutim, italijanski klub ne želi da plati otkup od 25.000.000 evra, eventualno bi mogao da pregovara, ako Real spusti cenu za desetak milona evra.

Milan će protiv Verone na San Siru igrati u novom dresu za sledeću sezonu koji će umesto tankih crveno-crnih linija imati dve „debele“ crvne linije na crvenoj podlozi.

DE LAURENTISOV KASTING ZA KLUPU NAPOLIJA

Napoli i dalje traži novog trenera. Lučano Spaleti je postigao dogovor sa predsednikom kluba Aurelijom De Laurentisom: dobiće platu koja mu sleduje u sledećih godinu dana, pod uslovom da ne preuzme nijedan drugi klub, u tom slučaju će morati da plati penale u visini od 3.000.000 evra.

Seržo Konseisao i Vinčenco Italijano su dva najspominanija imena za klupu šampiona Italije. Iza njih dolaze Tijago Mota i Rafa Benitez. Trener Porta je i dalje u blagoj prednosti nad ostalima mada svi uzimaju sa rezervom takve glasine budući da Vinčenco Italijano igra finale Lige konferencija za pet dana i koncentrisan je na meč sa Vest Hemom u Pragu.

Tijago Mota bi bio lepa i hrabra opklada. Italo-Brazilac je bio veliki igrač, reprezentativac Italije, ima međunarodno iskustvo i veoma dobar utisak je ostavio u Speciji i Bolonji. Rafa Benitez je klasična „podgrejana supa“, gazdama kao što je bio Đani Anjeli se nisu sviđale, ali sa De Laurentisom se nikada ne zna i u odsustvu željenog rešenja ADL bi mogao da ide na sigurno.

Senku na proslavu skudeta koja se priprema za nedelju je bacio taka Hviče Kvarchelije. Stariji Kvarchelija je izjavio da je san njegovog sina da igra za Real Madrid. Ta izjava sama po sebi ne mora mnogo da znači jer je normlano da fudbaleri sanjaju da obuku dres najtrofejnijeg kluba na svetu, ali ostaje neka vrsta alarma.

U međuvremenu Napolij je, za razliku od Viktora Osimena, proglasio Kvarcheliju za igrača koji nije na prodaju. U tom kontekstu u Napulju su spremili novi ugovor za Gruzijca sa duplo većom platom, 2.500.000 evra po sezoni plus premije, i uz produžavanje vernosti do 2028. Što bi rekli u žargonu Italijani; Kvara je blindiran, a svako može da sanja otvorenih očiju šta želi.


tagovi

Žoze MurinjoRomaLacioKlaudio LotitoRafael Leaoac milanAurelio De LaurentisDe LaurentisHviča Kvarachelija

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara