(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Osimenov rebus, Bufonov adio, Brozovićev cirkus i Juveova rasprodaja

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.07.23. | 12:35

Gazda Napolija De Laurentis na mukama zbog Nigerijca

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U Seriji A nema mnogo para, ali je toliko zanimljivo da uvek ima „Vilotića“ koji bi da ostanu jer im je bitnija zabava od novca koji im ne može pobeći.

Izabrane vesti

Viktor Osimen je enigma koju će gazda Napolija Aurelio De Laurentis morati da razreši do sledećeg septembra. Trenutno stanje stvari je sledeće: Osimen želi da odigra barem još jednu sezonu za Napoli, De Laurentis želi da mu produži ugovor koji ističe 2025. godine, ali pod svojim uslovima. I tu leži zamka.

Nepisano je pravilo u evropskom fudbalu da gazde klubova daju plate svojim najboljim fudbalerima u proporciji 1 prema 10 u odnosu na vrednost koju im daju. U prevodu, ako De Laurentis ceni Osimena 180.000.000 evra trebalo bi da mu da platu od 18.000.000 evra. Međutim, realna cena Osimena je između 100 i 120 miliona evra. To je cifra koju su spremni da plate najveći evropski klubovi i da daju platu Nigerijcu koja bi bila u rasponu od 10 do 12 miliona evra.

Dakle, De Laurentis da bi dobio pozitivan odgovor Osimena za produžetak ugovora mora da stavi na sto ponudu od barem deset miliona evra po sezoni. Problem je što je De Laurentis ne želi da ide preko šest miliona evra po godini, odnosno da poveća platu za jednu trećinu Nigerijcu budući da sada primi 4.500.000.

Ako Osimen ne produži ugovor, Napoli će biti primoran da ga proda već ovog leta, jer sledećeg ne samo da će cena biti niža (Osimenu će ostati samo godinu dana ugovora) već će postojati i mogućnost da Viktor ode bez evra obeštećenja u leto 2025. godine. Ne bi bio ni prvi ni poslednji igrač koji je vredeo mnogo, a onda je napustio klub bez evra obeštećenja. Budući da De Laurentis nije deo kraljevskih familija iz Persijskog zaliva za njega bi izostanak zarade od prodaje Osimena bio veliki gubitak.

U svojoj karijeri predsednika Napolija De Laurentis je pokazao da zna da proda i kupi velike igrače, odnosno da reinvestira zarađeni novac. Setimo se niza Laveci za Kavanija, Kavani za Iguaina, Iguain za Milika pa za Osimena, jer Poljak nije funkcionisao. Tome treba dodati i prodaju Insinjea za opkladu zvanu Kvarachelija.

Naravno, kako kaže italijanska poslovica “ne ispadnu sve krofne sa rupom”, ali putokazi su više nego jasni: De Laurentis mora da prelomi ili će da proda Osimena i reinvestira novac u novog napadača ili će da ide sa mirom u srcu ka mogućnosti da mu se Viktor izmigolji 2025. godine bez evra obeštećenja ili će da stavi ruku na novčanik i odobri najveću platu u njegovoj fudbalskoj avanturi, štaviše prvu sa sedam cifara.

Osimen na drugoj strani može da bude miran. Čini se da za njega nema loših rešenja. U Napoliju je kao bubreg u loju, ne bi mu bilo loše ni u Minhenu, a ni u Parizu, mada bi on, ako bi mogao da bira, pre izabrao Premijer ligu.

BUFON, VIDIMO SE U NEKOM DRUGOM FILMU

Đanluiđi Bufon je nameran da se oprosti od aktivnog igranja posle gotovo 30 godina provedenih u profesionalnom fudbalu, od novembra 1995. godine kada je debitovao protiv Milana koji je prethodno vezao tri finala Lige šampiona.

Bufon ima još godinu dana ugovora sa Parmom i u prethodnim danima je dobio vrlo unosnu ponudu iz Saudijske Arabije, ali problemi sa zdravljem su takve priroda da upućuju legendarnog čuvara mreže da kaže "dosta". Godine su stigle i Điđija koji je za mnoge najbolji čuver mreže svih vremena u Italiji, za druge najveći golman 21. veka, a za treće prvi golman u idealnoj postavi Juventusa.

Istini za volju, Bufon nije još zvanično ništa saopštio klubu, međutim posle 28 godina u Seriji A i Seriji B, 29 trofeja među kojima i titula prvaka sveta i 45 ugašenih svećica prošlog januara, vreme je za nove izazove, verovatno, posle dužeg i zasluženog odmora.

Za Bufona su vrata otvorena kako u Parmi, gde može da zameni svlačionicu za kancelariju odmah, tako i u Juventusu i nacionalnoj selekciji Italije.

BROZOVIĆEV CIRKUS I LUKAKUOVA TVRDOGLAVOST

Marcelo Brozović se zabavlja silno ovih dana. Taman su svi izbacili naslove o definitivnom dogovoru u trouglu Brozović-Al Nasr-Inter, a hrvatski internacionalac je na društvenim mrežama objavio sličicu cirkusa.

U svakom slučaju, u sledeća 24 sata Brozović bi trebalo da postane igrač Al Nasra i najplaćeniji fudbaler u istoriji hrvatskog fudbala: 30.000.000 evra po sezoni na tri godine.

Romelu Lukaku za razliku od Marcela Brozovića preferira da ostane u Interu za gotovo pet puta manju platu od one koju su mu nudili u Saudijskoj Arabiji. Big Rom je odbio sve ponude i ponovio rukovodiocima Čelsija da 13. jula želi da bude na prvoj prozivci u Apijano Đentileu.

Novina je da je Inter spremio ponudu za Belgijanca: pozajmica sa obaveznim otkupom sledeće godine. Pozajmica bi koštala pet miliona, a otkup 30 miliona plus pet miliona kroz bonuse koji bi dobacili do 40 miliona evra, odnosno cena koja bi Čelsiju omugućila da izbegne tzv. minusvalencu.

Prihvatanje ponude Intera koja će biti i zvanično predstavljena ove nedelje je prilično izvesna. Osim tvdoglavog stava Lukakua, Čelsi bi mogao da bude motivisan željom da kupi Vlahovića od Juventusa. Naime, u dosadašnjem prelaznom roku Plavci su između kupovina i prodaja zaradili 60 miliona evra i sa 40 miliona od Lukakua imali bi akumuliranih 100.000.000 i ne bi trebalo da im bude problem da krenu u napad na Vlahovića.

JUVE: SVI SU NA PRODAJU!

Džon Elkan, vlasnik Juventusa, očekuje od novog sportskog direktora Kristijana Đuntolija da ponovi čudo iz Napolija: da drastično smanji iznos novca koji Juve odvaja za plate igrače i da istovremeno zadrži takmičarsku snagu tima i štaviše da je poboljša.

Juventus je već precrtao plate Di Marije, Kvadrada, Paredesa, što će reći preko 30.000.000 evra bruto iznosa. U Kontinasi nema igrača koji nisu na prodaju, počev od golmana Ščesnija preko kapitena Bonučija i Pogbe do Vlahovića i Kjeze.

Veliki znak pitanja je Pogba. Francuz prima platu od 8.000.000 evra neto i najskuplji je igrač u redovima Bjankonera. Francuz je već počeo da trenira individualno, jer želi da dočeka u savršenoj fizičkoj kondiciji početak priprema. Pogba je svestan da se u sledećih nekoliko meseci odlučuje njegova budućnost: još jedna povreda ili loš start sezone bili bi pogubni za dalju karijeru. Ne treba zaboraviti da Pol ima samo 30 godina.

Osim Pogbe, na listi prioriteta za prodaju ili završetak radnog odnosa u Kontinasi su Ščesni, Aleks Sandro, Artur, Bonuči, Rugani, Zakarija, Mekeni, Vlahović i Kjeza. Pomenuti igrači odnose godišnje blizu 90 miliona evra iz Juventusovog budžeta za plate. Među pomenutim fudbalerima najviše šansi da budu prodati, imajući u vidu broj zainteresovanih klubova u Premijer ligi, su Vlahović i Kjeza.

Italijanski mediji nastavljaju da pišu da je Sergej Milinković-Savić odlučio da pređe u Juventus. Pitanje je samo da li će se to dogoditi ovog ili sledećeg leta.


tagovi

JuventusNapoliInterSerija AĐanluiđi BufonViktor OsimenAurelio De LaurentisDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara