Rafael Leao (Reuters)
Rafael Leao (Reuters)

Buongiorno Italia: Pioli i Konte - može da ostane samo jedan!

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.03.23. | 13:44

Juventus traži golmana, Ćiro imobile stopirao dolazak Čolita Simeonea u Lacio

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Jedanaest godina Milan čeka da stigne do četvrtfinala Lige šampiona. Šef stručnog štaba Totenhema Antonio Konte deset godina nije doveo svoj tim među osam najboljih timova Evrope. Štaviše, to je bio prvi i jedini put kada je bivšem treneru Juvea, Čelsija i Intera, pošlo za rukom da stigne do četvrtfinala LŠ.

Izabrane vesti

Večerašnji duel može da utiče presudno na karijere dvojice trenera. Konte želi da se vrati u Italiju. Priča se o Interu i Romi kao klubovima gde bi mogao da nastavi karijeru, ali nije isključeno da bi i Milan mogao da bude nova destinacija, pogotovo ako večeras izbaci Rosonere a Pioli ne obezbedi plasman u sledeću Ligu šampiona.

Oba tima su prošlog vikenda imali glavu već koncentrisanu na međusobni duel što objašnjava u dobroj meri poraze od Fjorentine i Vulverhemptona. Oko 20 miliona evra koliko garantuje prolaz u sledeću rundu mnogo više su potrebni Milanu nego Totenhemu, ali je pritisak javnosti podjednako veliki na oba tima.

U Milanu su sve oči uprte u Rafu Leaa. Portugalac nije samo najbolji igrač Rosonera nego je i neka vrsta polise: kad on postigne gol, Milan ne gubi. U poslednje dve godine Milan je samo jednom izgubio kada je Rafa zatresao protivničku mrežu. U ovoj sezoni Leao je postigao osam golova a Milan je na tim utakmicama ostvario sedam pobeda i jedan remi. Dakle, ako Leao zatrese mrežu, tako barem statistika ukazuje, šanse da Milan prođe u četrvtfinale će skočiti drastično. Problem je što je Portugalac samo dva puta postigao gol u Ligi šampiona i po pravilu bolje partije pruža u Seriji A nego u Evropi.

Posle Neste i Kapela, još jedan velikan italijanksog kluba, Andrij Ševčenko, je promovisao Leaa kao ključnu figuru za prolazak Milana u četvrtfinale. Pored Leaa, aduti Piolija su Francuzi: Menjan, Kalulu, Ernandez i Žiru. Žiru se oporavio zahvaljujući efikasnoj terapiji i izgleda da visoka temperatura nije ostavila traga na centarforu Milana. Teo Ernandez se vratio u formu i, ne računajući meč sa Fjorentinom, bio je najzaslužniji za niz od četiri pobede Rosonere.

Milan je došao u London u najjačem sastavu s obrzirom na to da Zlatan Ibrahimović nije na listi UEFA. Braim Diaz se oporavio od povrede, ali nije u potpunosti siguran njegov nastup od prvog minuta. Još postoji šansa da vidimo robusniju veznu liniju Miliana sa Tonalijem, Benaserom i Krunićem, mada prvi izbor ostaje Tonali i Krunić iza leđa Diaza. Nije isključeno da se Pioli osloni i na iskustvo Kjera, to jest da se Tšau premesti na klupu večeras.

MILAN 3-4-2-1: Menjan - Kalulu, Tšau (Kjaer), Tomori – Mesijas, Krunić, Tonali, Ernandez – Diaz (Benaser), Leao - Žiru.

JUVE, VETAR NADA POSLE RIMSKOG PADA

Loše raspoloženje u Kontinasi posle poraza od Rome i suspenzija Kena na dva meča (neće moći da igra protiv Sampdorije i Intera) popravile su dve potencijalno odlične vesti koje su izronile juče uveče. Prva je odluka nadležnog suda koja je uvažila zahtev bivših rukovodilaca Juventusa, Partičija i Kerubinija, da federalni organi dostave pismo koje su uputili kontrolnom telu fudbalskih profesionalnih klubova (Covisoc). Reč je o dokumentu koji dokazuje da je federalni sportski sud povredio proceduralna pravila u donošenju odluke o oduzimanju 15 bodova Staroj dami u slučaju tzv. plusvalenci.

 

Druga pozitivna novina je sve veće verovatnoća da će Arkadijuš Milik biti na raspolaganju Maksu Alegriju za meč sa Interom. Povratak Poljaka je fundamentalno važan ne samo zbog suspenzije Kena nego i zbog činjenice da Dušan Vlahović ne prolazi kroz najbolji momenat i nije uspeo da se upiše u listu strelaca na poslednjih pet mečeva.

Vojćeh Ščensni će biti najverovatnije prodat sledećeg leta, delom da bi se popunile kase kluba a delom zbog isticanja ugovora u leto 2024. godine. Kao kandidati za naslednika Poljaka se navode čuvar mreže Empolija Vikario dok je Donaruma san Juventusovih rukovodilaca. Golman italijanske reprezentacije i dalje ne uspeva da se uklopi u ambijent PSŽ-a i rado bi se vratio u Italiju kada bi mu se ukazala prilika. Međutim, jedina šansa da Bjankoneri angažuju Donarumu je pozajmica sa pravom otkupa a to već zavisi od dobre volje kluba u vlasništvu Katara.

Kao alternative se pominju Karneseki, golman Atalante na pozajmici u Kremonezeu i Matija Perin koji bi, eventualno, mogao da bude unapređen u prvog golmana Bjankonera.

SARI I IMOBILE STAVILI VETO NA DOLAZAK SIMEONEA

U Rimu već nekoliko meseci se ponavlja ista priča. Kada Lacio igra dobro i pobeđuje na tapetu je sportski direktor Igli Tare a Mauricio Sari živi na lovorikama. U suprotnom scenariju kada Nebeskoplavi podbace na stubu srama završi Sari a Tare se uzdiže ili se njegova odgovornost za loše rezultate poništava.

Jučerašnji poraz od AZ Alkmara je potvrdio trend. U javnosti su procurele vesti da su prošlog leta Čiro Imobile, podržan od trenera Mauricija Sarija, sprečio dolazak Čolita Simeonea. Po tom scenariju, Igli Tare je sve utanačio sa igračem i Verone oko transfera. Sin Čola Simeonea je prihvatio da bude razerva Imobilea i dao je prednost ponudi Lacija u odnosu na Napolijevu.

Međutim, Imobile i Sari nisu bili za to rešenje. Tu postoje dve škole mišljenja. Prva tvrdi da se Imobile pozvao na nepisani pakt između njega i kluba da ne dovode centarfora koji bi mogao da dovede u pitanje njegovu ulogu neprikosnovenog startera, a da ga je Sari samo podržao u tome. Druga pak podvlači da je Sari izašao sa stavom da se Simeone ne uklapa u njegovu igru i formacijsku postavku, odnosno da mu je potreban drugačiji profil igrača, a da ga je Imobile podržao u tom stavu.

Kako god bilo, vreme je pokazalo da je Lacio napravio veliku grešku. Imobile se već četiri puta povredio u ovoj sezoni i još nije stigao do duple cifre golova u prevenstvu a iza nas je veće dve trećine šampionata. Osim što je preskočio jučerašnji meč, Imobile će morati da izostane i sa derbija sa Romom.

Imobile nema mnogo godina, 33, ali način na koji on interpretira ulogu centarfora je veoma iscrpljujuća i troši velike količine energije, tako će morati da počne da razmišlja o racionalizaciji, kako u njegovoj igri tako i u broji utakmica u sezoni, ako želi da traja duže. Neizbežna posledica takvog pristupa je kupovina centarfora koji je više od alternative, odnosno napadač koji je u suštini starter. Čolito Simeone ima sve te karakteristike i zato se smatra velikom greškom propuštena prilika da se angažuje prošlog leta.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Rafael LeaoĆiro ImobileBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Lacio
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara