Frančesko Ačerbi (Reuters)
Frančesko Ačerbi (Reuters)

Buongiorno Italia: Romin “seksgejt” i stari advokatski trik u Interu

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.03.24. | 13:47

Interov defanzivac tvrdi da nije uvredio Žesusa nazivajući ga „crnčugom“ (negro), već da mu je rekao „ti faccio nero“ što bi na srpskom značilo „oplaviću te“

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Odavno pauza u prvenstvu zbog reprezentativnih obaveza nije bila tako turbulentna u Italiji. Praktično, četiri najveća italijanska kluba su se našla u vihoru vrlo ozbiljnih afera od rasizma, seksizma i diskriminacije do navodnih fiktivnih prodaja i pitanja vlasništva.

Izabrane vesti

U pitanju su Inter, Roma, Milan i Juventus.

Inter se našao u vihoru optužbi Žuana Žesusa na račun Frančeska Ačerbija za rasizam. Roma mora da se brani od optužbi za diskriminaciju, odnosno neravnopravni i nepravedni tretman osoblja u odnosu na fudbalere. Milanovi vlasnici moraju da dokažu da su zaista obavili realnu kupopradaju kluba sa fondom Eliot. Juventus je u iščekvianju kako će se završiti saga sa tužbom Margerite Anjeli, ćerke advokata Đanija Anjelija i mame Džona Elkana, koja je osporila testament svog oca i samim tim poziciju svog sina.

Ačerbi je u velikom problemu: iskusni fudbaler ozbiljno rizikuje da se njegova karijera završi neslavno, odnosno sa velikom mrljom. Interov defanzivac se bez konsultacija sa klubom odlučio sa svojim personalnim advokatom za liniju odbrane. Činjenica da posle jučerašnjeg sastanka generalnog direktora Bepa Marote, Ačerbija i njegovog advokata, nije izdato saopštenje ili neka druga vrsta komunikacije kluba je poprilično indikativno.

Italijanski defanzivac nastavlja da tvrdi da nije uvredio Žesusa nazivajući ga „crnčugom“ (negro), već da mu je rekao „ti faccio nero“ što bi na srpskom značilo „oplaviću te“, bukvalni prevod bi bio „ocrniću te“ ali on na srpskom ima sasvim drugo značenje.

Stariji i odlični poznavaoci Serije A bi mogli da se sete čuvenog slučaja Đuzepea Bergomija. Bivši kapiten Intera je na utakmici sa Udinezeom, iznerviran odlukama pomoćnog sudije koji je dizao zastavicu sve vreme protiv Nerazura, uzviknuo: “bastardo” (kopile)!

Tadašnji vragolasti Interov advokat Pepino Prisko je došao na ideju da brani Bergomija sa tvrdnjom da on nije rekao „bastardo“ nego „ora basta“ (dosta bre) i da je to ponovio tri puta „ora basta, ora basta, ora basta“ i da se zato sudiji učinilo da je čuo „bastardo“.

Čini se da Ačerbijev advokat želi da primeni sličnu odbrambenu taktiku menjajući smisao i značenje izgovorenih reči Interovog defanzivca. Međutim, kako se stvari odvijaju Ačerbi ne samo da bi mogao da dobije minimalnu kaznu za rasističke uvrede na terenu (deset utakmica) već bi ta sankcija mogla da bude mnogo ozbiljnija i šira.

Naime, pravila ne predviđaju mogućnost nagodbe za slučajeve u kojima se optužena strana krivi za rasizam. Dakle, Ačerbi može da bude samo oslobođen ili da bude suspendovan od deset utakmica do čak dve godine zabrane igranja. Kako god bilo, Ačerbi ne samo što je stavio na kocku završnicu prvenstva, već i odlazak na Evropsko prvenstvo i ostanak u Interu.

Imajući u vidu da su Nerazuri pioniri i barjaktari borbe protiv rasizma u Seriji A i svih drugih diskriminacija teško je poverovati da bi Ačerbi mogao da ostane do kraja ugovora ako bude osuđen.

SEKSGEJT U ROMI

Rim, već danima, potresa priča o ukradenom video zapisu seksualnog odnosa dvoje zaposlenih u Romi koji je ukrao a zatim podelio sa saigračima fudbaler iz podmlatka Đalorosih. U ambijentu svi znamo o kojem se igraču radi, ali budući da je bio maloletan kada je počinio krivično delo ne možemo da objavimo njegovo ime.

Naravno, Roma nije odgovorna za neodgovorni potez svog mladog fudbalera, ali je poprilično dovela u pitanje svoj ugled jer su otkaz dobili dvoje zaposlenih, žrtve krivičnog dela krađe privatne svojine i neovlašćenog deljenje privatnog snimka, dok je fudbaler nastavio, bez ikakvih problema i sankcija, da igra za Romu.

Prema svedočanstvu devojke koja je trostruka žrtva – iz njenog telefona je ukraden video snimak, u javnosti su protiv njene volje završili njeni intimni snimci i na kraju je dobila i otkaz – pre dve godine je dotični mladi igrač Rome pod izgovorom da mu se telefon ispraznio, pozajmio telefon od devojke da pozove svog menadžera. Dobronamernost i predusretljivost žrtve je zloupotrebljena budući da je mladić iskoristio priliku da vršlja po njenom telefonu i da pronađe video koji je sam sebi poslao, a zatim ga je podelio sa svojim drugovima.

Prethodno rukovodstvo Rome je saznalo za slučaj i uspelo je da zataška sve. Prema informacijama koje su procurele iz kluba, momak je priznao svoj kriminalni čin i navodno se pokajao i isplakao.

Činilo se da je sve prošlo bez problema. Međutim, u novembru, video zapis ponovo počinje da kruži u Trigoriji a zatim i van Trigorije. Postoje indicije da su i igrači prvog tima Rome delili pomenuti hard video. Ako to bude dokazano oni rizikuju ozbijne zatvorske kazne koje će biti pretvorene u uslovne budući da niko od njih nije osuđivan prethodno za krivična dela.

U međuvremenu, rukovodeća struktura u Romi se promenila. Došla je na čelo kluba Lina Suloku. Grkinja je po svom dolasku krenula u ozbiljnu rekonstrukciju kluba i otkaz su dobile na desetine osoba zaposlenih u klubu. Među njima su se našli i dvoje protagonista hard filma.

Roma se okliznula na motivaciji otkaza devojci i kasnijim saopštenjima u kojima je kao opravdani razlog za prestanak radnog odnosa aludirala ne postojanje video zapisa zbog kojeg je prisustvo devojke u Trigoriji postalo problematično jer je bila u svakodnevnom kontatku sa fudbalerima (devojka je radila u klupskom restoranu u Trigoriji).

Rimski klub je zatim pokušao da se brani navodnim kršnjem prvila o odnosima na radnom mestu pošto se, navodno, na video zapisu čuje kada devojka traži od momka koji se nalazi iznad nje u hijerarhiji kluba, da joj pomogne da se zaposli za stalno u Romi (tada je radila sa ugovorom na određeno vreme). Takođe, budući da je priča dobila veliku medijsku pažnju jer je u prvom momentu prikazana kao „revenge porn“ i diskriminacija žena na radnom mestu, Roma je precizirala da su oboje protagonista privatnog snimka dobili otkaz istog dana.

Na taj način, Roma je otvorila drugi front, različit tretman fudbalera koji naprave krivično delo (Roma pokušala da ga zataška i nije ga prijavila nadležnim organima) i zaposlenih koji se ogreše o radnu disciplinu i pravila ponašanja firme. Drugim rečima, da je Roma prijavila i suspendovala dotičnog fudbalera, njeno ponašanje bi bilo besprekorno, ali nije. Štaviše, Roma nijednim gestom nije osudila kriminalno ponašenje svog igrača.

Ceo slučaj nije završio pred regularnim pravosudnim organima već je i federalni sportski tužilac otvorio slučaj. Devojka je već dala svoj iskaz a ovih dana će i drugi akteri ove priče biti ispitani. Mladi fudbaler nije bio suspendovan od Rome, ali sada rizikuje da bude zaustavljen od strane nadležnih sportskih pravosudnih organa zbog kršenja pravila o poštenom i odgovornom ponašanju.

Roma se i dodatno obrukala izlazeći sa sopštenjem da neko, ne imenujući ko, želi da destabilizuje klub u delikatnoj fazi sezone. Banalno i izlizano opravdanje za odnos prema zaposlenima, drakonski prema žrtvama i zaposlenima, a popustljiv i protekcionističkim prema fudbalerima. Ne bi bilo opravdano ni da se radi o novom Maradoni ili Mesiju, a usput rečeno, ne radi se.


tagovi

Buongiorno ItaliaFrančesko Aćerbirasizam

Obaveštavaj me

Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara