Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Saki tvrdi – Spaleti je od Napolija napravio najbolji Klopov Liverpul

Vreme čitanja: 8min | uto. 18.10.22. | 13:17

Milan “blindira” Rafaeala Leaa, Murinjo specijalista za 1:0...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pršte pohvale na sve strane na račun Lučana Spaletija i njegovog Napolija. Azuri nisu samo hit u Italiji već u čitavoj Evropi. Na 14 utakmica u Seriji A i Ligi šampiona tim iz Napulja je postigao 42 gola a čak 15 fudbalera se upisalo u listu streleca, poslednji u nizu je Huan Žesus. Istovremeno, Napoli je tim koji šutira najviše u okvir gola kako u italijanskom prvenstvu (67 puta) tako i u LŠ (37).

Izabrane vesti

Arigo Saki je konstatovao da Spaletijev Napoli veoma liči na najbolji Liverpul sa pečatom Jirgena Klopa. Ritam, stil igre, kretnje napadača, ubacivanja igrača veznog reda i bekova, činjenica da često vidimo i petoricu igrača Napolija u kaznenom prostoru protivničkog tima, ne računajući kornere i slobodne udarce, govori o snazi i organizovanosti Napolija.

Impresionira fizička pripremljenost, krajnje neuobičajena za italijanske prilike, koja je u sadejstvu sa kvalitetom pojedinaca, od Lobotke i Zjelinskog do Kvarachelije, jednostavno ubitačna za rivale.

Lučano Spaleti maestralno vodi tim i koristi maksimalno sve komparativne prednosti kolektiva koji ima na raspolaganju, a posebno pet izmena. Gotovo na svim utakmicama su rezerve bile te koje su donosile prevagu na terenu ili su stavaljale u sef pobede Napolija.

O atmosferi u Kastel Volturnu mnogo govori i zid zaštite koju su igrači Azura i Spaleti podigli oko Aksela Mereta posle kiksa protiv Bolonje. Ni klupska uprava ni predsednik Aurelio de Laurentis ne sede skrštenih ruku. Već su počeli pretpripremne radnje za povećanje Kvarachelijine plate koja iznosi nešto manje od milion i po evra i ona će biti gotovo utrostručena uz produžetak ugovora do 2028. godine.

Brojevi Gruzina su zapanjujući: na 14 utakmica je postigao sedam golova i podelio osam asistencija. U prevodu, sa Kvarachelijom Napoli u svaki meč ulazi sa rezultatom 1-0 jer Hviča ili jedan da ili jedan namesti.

MILAN STEŽE OBRUČ OKO LEAA

Rafael Leao (©Rojters)Rafael Leao (©Rojters)

Rafael Leao nije bio samo proglašen sinoć za najboljeg igrača Serije A od strane svojih kolega, već je bio i najbolje plasirani fudbaler iz italijanskog šampionata na izboru za Zlatnu loptu (14 mesto, iza njega je Dušan Vlahović bio najbolje plasirani igrač Serije A).

U Milano je stigao Leaov tata, kao i njegovi agenti, s ciljem da postave temelje za budući dugogodišnji dogovor sa Milanom. Portugalac želi da ostane u Milanu i pronađe kompromis sa Rosonerima.

Leao prima 1.500.000 po sezoni. Imajući u vidu da je njegova cena na fudbalskoj pijaci prešla sto miliona evra, reprezentativac luzitanske selekcije bi želeo da zarađuje oko 10.000.000 evra. Paolo Maldini i Riki Masara spremaju ponudu koja bi mogla da bude u grubim crtama sastavljena od fiksnih pet miliona evra kao godišnja plata, još dva miliona evra kroz lako dostižne bonuse, lične i klupske, i preuzimanje obaveze da plate dug Leaa prema Sportingu iz Lisabona, oko 10.000.000 evra. Dakle, ako sve saberemo, stižemo do zaključka da bi četvorogodišnji ugovor Leaa sa Milanom donosio malo manje od 10.000.000 evra, odnosno gotovo koliko traži Portugalac, što je jedan od razloga za optimizam u Milanelu da će posao ući u luku.

Međutim, u Milanu nisu mirni, čak i da potpišu ugovor sa Leaom nije sigurno da će sledećeg leta moći da odole ponudama koje bi mogle da stignu iz Real Madrida, PSŽ-a i engleskih velikih klubova, spremnih da ispišu ček sa devet brojeva.

U međuvremenu, Sefano Pioli najbolji trener Serije A u prošloj sezoni, po izboru svojih kolega, lansirao je još jednog mladog defanzivca. Mladi Malik Tšau koji je došao u Milan u poslednjim satima prelaznog roka na pozajmicu iz Šalkea privukao je pažnju sa dve intervencije koje su u sudijskoj nadoknadi vremena spasila pobedu Rosonera na Bentegodija.

Ako se po jutru dan poznaje, Pioli bi, pošto je regenerisao Kjaera, lansirao Tomorija i Kalulua, mogao da izvuče iz svog cilindra i četvrtog centralnog beka. Milan ima pravo otkupa na Tšaua koji iznosi, sve zajedno, fiksni deo i bonusi, oko sedam miliona evra.

Pioli bi morao nešto da koriguje sa treninzima ili oko raspoređivanja snaga jer je Milan u ovoj sezoni, do sada, imao i ima najveći broj povređenih igrača u Seriji A: čak deset. Na toj listi je na drugom mestu Juventus sa sedmoricom fudbalera koji su završili u boksu.

MURINJO SPECIJALISTA ZA 1:0

Žoze Murinjo (©AFP)Žoze Murinjo (©AFP)

Žoze Murinjo je postao maher za pobede sa minimalnom gol razlikom, odnosno za mečeve u kojima se sa minimalnim naporom ostvaruje maksimum. Protiv Sampdorije je sazrela čak šesta pobeda sa rezultatom 1:0.

Đalorosima je bio dovoljan penal Pelegrinija da odnesu sa Marasija sva tri boda, između ostalog i zato što Deki Stanković još uvek nije uspeo da probudi, organizuje i složi kako treba tim Dorijana.

Kris Smoling je promovisan u “ministra odbrane”, a neki su mu prišili i nadimak “The Wall” koji je bio rezervisan za Valtera Samjuela dok je nosio dres Đalorosih u nezaboravnoj sezoni na početku milenijuma kada je Roma osvojila svoj treći skudeto. Englez je bio jednostavno maestralan, moglo bi se reći, bez bojazni od demantija, da je on ključni igrač Rome.

I jučerašnja partija je pokazala boljke Rome na startu sezone. Murinjo je iznenadio ofanzivnim sastavom, ali to nije doprinelo da se Roma, u golgeterskom smislu, odblokira. Beloti i Ejbraham su igrali na ivici prelazne ocene, baš kao i El Šaravi i Zaniolo.

INTER JE NA PRODAJU I TO ZNAMO VEĆ MESECIMA

Nisu samo mediji u Srbiji “anglocentrični” tako je i u Italiji. Džabe “il Sole 24 ore” već duže vreme piše o nameri Suninga da proda Inter, tek kada je Fajnenšal tajms praktično sintetizovao sve ono što je list italijanskog udruženja industrijalaca pisao tokom prethodnih meseci, to je za ostatak medija u Italiji postala vest za naslovne strane i televizijske dnenvike.

Dakle, pažljivi čitaoci i naše rubrike neće ništa pronaći novo u priči da je Goldman Saks imao mandat da pronađe kupca za Inter, a da je sada angažovana “Raine Group”, poznata po tome da je pronašla kupca za Čelsi, odnosno Toda Bolija.

Nije novina ni da Kinezi traže 1.200.000.000 evra što bi im omogućilo da ostvare profit od pola milijarde, ali i da bi Stiven Žang više voleo da realizuje san svih mešetara: da pronađu manjinskog partnera koji bi uložio novac u klub, a njima ostavio mogućnost da upravljaju klubom.

Ogromna većina navijača bi želela što pre da vidi leđa Kinezima, ali nije rečeno da će se to dogoditi tako brzo kao što bi oni voleli.

Kad već pomenusmo brzinu, Romelu Lukaku se oporavlja mnogo sporije nego što se to očekivalo. Belgijanac će danas imati uvodnu probu na kojoj će se proceniti njegova fizička pripemljenost, odnosno da li može da uđe u krug igrača koji će biti pozvani za meč sa Fjorentinom u Firenci. Čak i ako bude putovao u Toskanu, Lukaku će biti na klupi, a na terenu od prvog minuta bi možda mogli da ga vidimo protiv Viktorije u LŠ.

Dobra vest za Simonea Inzagija je odličan odgovor Hakana Čalhanoglua koji je uspešno zamenio Marcela Brozovića. Istina i Turčin kao i Hrvat na svakoj utakmici pokloni protivnicima jednu – dve, kako ih Italijani zovu u žargonu “krvave lopte”, ali je vrlo dobro ušao u novu ulogu tako da u Apijano Đentileu neće morati da forsiraju povratak Brozovića.

ALEGRI SANJA TRIO: DI MARIJA - VLAHOVIĆ - KJEZA

Masimilijano Alegri (©AFP)Masimilijano Alegri (©AFP)

Federiko Kjeza će najverovatnije biti među pozvanim igračima za meč sa Empolijem, ali će u Toskani biti više kao privilegovani gledalac bez plaćene karte nego ozbiljna alternativa na klupi za Alegrija.

Mnogo je verovatnije da će krilni italijanski napadač osetiti draž meča, posle gotovo godinu dana, protiv Lećea za desetak dana, dok je cilj da bude spreman za meč sa Interom koji će biti jedina teška provera za Bjankonere budući da Lacio bez Čira Imobilea na raspolaganju gubi mnogo na svojoj snazi. Sa Kjezom na raspolaganju, Alegri će imati nekoliko novih rešenja u napadu i praktično će moći da kombinuje nekoliko formacija sa Federikom i Dušanom Vlahovićem.

Idealno bi bilo da Juve igra sa trozupcem Di Marija - Vlahović - Kjeza, ali bi zato bio potreban Pol Pogba na sredini terena u najboljem izdanju kao i Lokateli, Paredes ili Rabio, u vrhunskoj formi.

Juve je izgubio na tri nedelje Glejsona Bremera, mada se u Kotinasi i dalje nadaju da bi Brazilac mogao da bude u pogonu za meč sa Interom. Približava se i povratak Pogbe. Francuz je već viđen da bude u protokolu meča sa Benfikom u Ligi šampiona.

KUP ITALIJE: DE ROSI CILJA ROMU, TORINO IMA LAK ZADATAK

Slučaj je hteo da Danijele De Rosi, novi trener Spala iz Ferare, predvodi tim protiv Đenove na Marasiju u šesnaestini finala Kupa Italije, gde je nagrada, osim prolaza u osminu finala, meč sa Romom na Olimpiku.

Đenova se bori za povratak u Seriju A i nalazi se u pozitivnoj seriji od četiri utakmice bez poraza dok je Džo Takopina odlučio da dovede De Rosija, jer je Spal slabo startovao u šampionatu: samo deset bodova nakon devet kola.

Aleksandar Blesin je ostao na kormilu Đenove i napravio je revoluciju u timu koji je ispao iz Serije A prošlog proleća i već se vide pomaci. De Rosi je debitovao na klupi Spala u prošlom kolu protiv Čitadele sa remijem bez golova.

Meč počinje u 18. časova i oba tima bi trebalo da nastupe sa sastavima krcatim rezrevama i tek par standardnih startera. 

ĐENOVA 4-2-3-1: Semper - Hefti, Bani, Voljako, Čibora - Badelj, Ture - Jagijelo, Portanova, Jeboa - Puškaš

SPAL 3-5-2: Tijam - Peda, Mekarijelo, Fjordalizo - Almiči, Zanelato, Espozito, Valcanija, Čelija - La Mantija, Finoto

Torino je apsolutni favorit protiv Čitadele i pored toga što će Ivan Jurić izvesti rezervni sastav večeras. Jedan od retkih prvotimaca u početnoj postavi će biti Saša Lukić. Slično će biti i sa timom iz Veneta koji će igrati sa gotovo drugim timom plus Danci i Branka, samo zato što su obojica dobili crvene kartone na prethodnom meču u Seriji B sa Spalom.

Pobednik ovog dvoboja će izaći na megdan Milanu u osmini finala.

TORINO 3-4-2-1: Beriša - Zima, Šurs, Bonđorno - Singo, Lukić, Riči, Vojvoda - Sek, Karamo – Pelegri

ČITADELA 4-3-1-2: Manijero - Matioli, Del Fabro, Frare, Feličoli - Kareiro, Danci, Branka - Lores Varela - Tunkara, Embalo



tagovi

Buongiorno ItaliaLučano SpaletiRafael LeaoŽoze MurinjoSuning GrupaHviča Kvarachelija

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara