Buongiorno Italia: Serija A kraljica golova u Evropi, Anjeli založio ime porodice za svetlu budućnost Juvea

Vreme čitanja: 7min | uto. 28.09.21. | 13:15

Komiso odlučan u nameri da zadrži Vlahovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Zvuči neverovatno, ali budući da brojevi nisu mišljenje, zaključak je samo jedan: U Italiji se igra najefikasniji fudbal u Evropi. Poredeći broj golova u pet najjačih liga Starog kontinenta, u Seriji A se ubedljivo najviše tresu mreže. Na Apeninskom poluostrvu se postižu 3,23 gola po utakmici, u Bundesligi malo manje od tri, 2,98. Sledi francuski šampionat sa 2,95 golova po meču. U prebogatoj Premijer ligi se beleži 2,63 gola po susretu a u španskoj Ligi tek 2,37, gotovo gol manje po utakmici u odnosu na Seriju A.

Izabrane vesti

Međutim, treba će mnogo više od golova da bi se fudbal spasao u budućnosti. Predsednik Juventusa Andrea Anjeli ponovo je uključio alarm podsećajući u pismu upućenom akcionistima Juvetnusa da najvažnija sporedna stvar gubi bitku za tzv. generaciju Z (mladi rođeni u novom milenijumu) i da zabrinjavajuće mali broj dečaka i devojčica gleda i igra fudbal. Drugim rečima, ako se nešto ne promeni radikalno, fudbal će u roku od 20-30 godina, izgubiti pridev najvažnija, i ostaće samo sporedna stvar.

JUVENTUS: GARANTUJE FAMILIJA ANJELI 

Andrea Anjeli je poslao pismo akcionarima Juvea u kojima im je garantovao svojom familijom da će Bjankoneri ostati u vrhu italijanskog i evropskog fudbala. Predsednik kluba je podvukao da pobednički ciklus Juvea nije gotov, naprotiv - počinje novi. Jedan od signala novog rađanja bi moglo da bude dovođenje Điđa Donarume koji se već pokajao izborom Pariza pošto greje klupu i gleda Navasa između stativa PSŽ-a. Verovatno samo roditelji Kostarikanca i argentinski trener Početino na ovom svetu veruju da je Navas bolji golman od Donarume. U svakom slučaju, Mino Rajola je već krenuo u akciju i već u januaru bi moglo da bude velikih iznenađanja. 

Dobre vesti su stigle za Juventus: Dibala će biti spreman za Romu i Inter posle oktobarske pauze. Povreda Argentninca nije tako ozbiljna kako se strahovala i on će morati da odsustvuje dve najviše tri nedelje sa terena. Više zabranjava povreda Morate. Španac će zbog povrede mišića morati da odsustvuje sa terena najmanje četiri nedelje što znači da neće preskočiti samo mečeve sa Torinom i Romom već i najverovatnije sa Interom. 

Maks Alegri će protiv Čelsija, u odsustvu Dibale, morati da se vrati na formaciju 4-4-2 sa Kinom i Kjezom u špicu napada. Rabio je i dalje pod znakom pitanja, tako da ostaje otvoreno pitanje ko će igrati na levom boku vezne linije. 

MILAN: GUBICI PREPOLOVLJENI 

Rosoneri ne briljiraju samo na terenu. Gubici su i dalje veliki, 96.400.000 u prethodnoj godini, ali ako se uporede sa pretprošlom 194.000.000 evra, jasno je da “terapija” familije Singer, odnosno fonda Eliot, počinje da daje svoje pozitivne efekte i kada su u pitanju poslovne knjige. 

Milan večeras očekuje veoma važan okršaj sa Atletiko Madridom, praktično poslednji voz za osminu finala Lige šampiona. Pioli i njegovi izabranici ne smeju da izgube ako žele da gaje nadu da mogu da prezime u Evropi koja se računa. Raspoloženje u Milanelu su popravili oporavci pojedinih fubdalera, pre svih Kjera ali i Flroencija koji postaje alternativa ili rešenje više u slučaju nužde. 

Trener Pioli je jasno stavio do znanja da je večeras potreban drugačiji Milan od onog koji smo videli protiv Specije. U samom timu će biti par izmena. Kjer se vraća u odbranu, par na sredini terena će činiti Kesi i Tonalil, a Salemakers, Diaz i Leao će igrati iza leđa Rebića. Žiru i dalje oseća bol u leđima, istina nešto manjeg intenziteta, pa će ga Pioli, ako zatreba, ubaciti tek u drugom polovremenu u vatru. 

INTER: INZAGI U KIJEVU SA KRILIMA

Novinari koji prate Inter već nekoliko nedelja najavljuju Dumfrajsa i Perišića od prvog minuta u mečevima Nerazura, međutim Simone Inzagi ih je svaki put demantovao stavljajući Darmjana na desnom boku ili Dimarka na levom boku. Doktrina bivšeg trenera Lacija kaže da se igra sa jednim ofanzivnim spoljnim veznim i jednim više defanzivnim nego napadački orijentisanim “petim” igračom srednjeg reda. U prevodu, Dumfrajs i Perišić istovremeno na terenu, od prvog sudijskog zvižduka, bi značili revolucionarnu promenu. Možda se i dogodi u Kijevu, imajući u vidu da Inter u 180 minuta duplog dvoboja sa Šahtjorom prošle godine, sve sa Lukakuom i Hakimijem, nije zatresao mrežu Ukrajinaca. 

Ako je suditi po učinku na meču sa Atalantu, ali i prethodnim, logična bi bila zamena Čalhanoglua sa Vesinom. Urugvajac ne samo da garantuje centimetre, kilometre i čvrstinu koju nema Turčin, već oslobađa prostor Bareli da se razmaše. Reprezentativac Italije je treći asistent u pet najjači liga sa pet dodavanja iz kojih su rođeni golovi. Samo su Pogba (sedam asistencija) i Benzema (šest asistencija) više puta asistirali od njega. 

Sa Pacifika nastavaljaju da stižu zabrinjavajuće vesti. Sud u Hongkongu je ovlastio poverioce Suninga da zaplene imovinu vlasnika Intera u inostranstvu u vrednosti od 250.000.000 evra. U milanskom klubu su mirni jer tvrde da su oni obezbeđeni činjenicom da je fond “Oaktree” već poverilac Suninga  u Interu i da Amerikanci imaju pravo prečeg naplaćivanja. Bepe Marota i Alesandro Antonelo su pravovremenim i ciljanim potezima obezbedili sredstva za funkcionisanje kluba u ovoj sezoni dok budućnost ostaje i dalje poprilično maglovita. 

AFRIČKO SRCE I KIČMA NAPOLIJA 

Afrički trio Kulibali - Anguisa - Osimen koji pojedini nazivaju kičmom a drugi srcem Napolija su tajna fantastičnog starta sezone tima Lučana Spaletija. Reprezentativci Senegala, Kameruna i Nigerije su najzaslužniji za šest uzastopnih pobeda, dopadljivu igru i superiornost na terenu. Kulibali igra kao u najboljim danima kada je jegova cena dostigla vrtoglavu sumu od 100.000.000 evra. Anguisa se uklopio van svih očekivanja pokazujući da  i u Premijer ligi mogu da pogreše sa procenama igrača dok je Osimen delicija, ne samo Napolija već i čitave Serije A. 

Legendarni Bruno Đordano, Maradonin saigrač iz slavnih vremena, stavlja Osimena rame uz rame sa Halandom i Mbapeom. “Napoli je u Viktoru dobio napadača za sledećih deset godina”. 

Ali, koje uvek sreću kvari, u ovom slučaju se odnosi na Kup Afrike. Napoli će u januaru, kada se bude lomila sezona, biti i bez kičme i bez srca pošto će sva trojica biti na kontinentalnoj smotri. Istina, Spaleti ima alternative, Rahmani i Manolas mogu da odmene na par mečeva Kulibalija, Deme i Lobotka su na nivou Anguise dok bi Mertens i po potrebi Petanja trebalo da ublaže odsustvo Osimena

ROMA NARPRAVILA DOSIJE O SUDIJAMA

Žoze Murinjo ne oprašta sudijske greške na račun Rome i u tome ima podršku kluba. Naime, sa zvanične adrese u Trigoriji će biti upućeno pismo sa detaljno objašnjenim odlukama ili procenama arbitara na štetu Đalorosih. Posebno se naglašavaju žuti kartoni na prethodnim utakmicama koji su uslovili igru fudbelara Rome, crveni karton Pelgriniju protiv Udinezea i serija, navodnih, grešaka na derbiju u nedelju. Najavljuje se i da će rimski klub tražiti sastanak sa vrhom FS Italije i sa šefom arbitara Đanlukom Rokijem

U međuvremenu počinju da se pojavljuju i prve kritike na račun Murinja. Portugalski stručnjak bukvalno igra sa 14 igrača uprkos činjenici da ima više od 30 fudbalera na raspolaganju. Upotreba Vinje koji je bio rovit i koji je odradio samo jedan trening sa saigračima pre derbija je indikativan. Očigledno, i nespremni Vinja je u očima Murinja pouzdaniji od Kalafjorija. Možda je Mu u pravu, ali je derbi pokazao nešto sasvim drugo.

Bivši trener Intera je u nekoliko navrata podvlačio da mu nedostaje jedan ili dva elemnta u timu, aludirajući na izostanak kupovine veznog igrača i beka. Vlada uverenje da je Murinjovo insistiranje na malom broju igrača poruka Tijagu Pintu i Fridkinovima da je u januaru potrebno pojačati park igrača, odnosno uraditi ono što nije tokom leta. 

Nikolo Zaniolo može da odahne, barem se tako čini, zbog vulgarnog gesta na kraju meča sa Lacijom. Izgleda da će reprezentativac Italije biti samo novčano kažnjen, to jest neće biti suspendovan i Murinjo će moći da računa na njega već protiv Empolija. 

PET POTEZA ZA SARIJA ZA TRIJUMF LACIJA 

Danas su procurele priče o potezima Mauricija Sarija koje su doprinele da se Nebeskoplavi preporode na derbiju i budu dijametralno suprotna ekipa u odnosu na onu koju smo videli protiv Milana, Galatasaraja, Kaljarija i Torina. Po pisanju italijanske štampe toskanski stručnjak je postavio novih pet stubova u izgradnji svog tima. Prvi je bio zahtev igračima da u derbiju ne igraju samo na nož već i iz zabave, da skinu prašinu sa dečačke zadovoljštine igranja važnih utakmica. Drugi potez je bio davanje slobode Luisu Albertu u kreiranju igre Lacija i dozvole Sergeju Milinkoviću Saviću da bude više ofanzivan i da se ubacuje sa većom frekvencijom u napadačke akcije, što je nagrađeno golom srpskog fudbalera. Treće naređenje je bilo odustajanje od visokog presinga pod uslovom da tim ostane kompaktan, po mogućstvu u 20 metara. Četvrti zahtev je bila preciznija pas igra, bez rizika i peti je bio unapređenje Imobilea u režisera napada Lacija što je i rezultiralo sa dve asistencije za golove Pedra i Felipea Andersona

KOMISO DAJE DVA MILIONA VLAHOVIĆEVOM OKRUŽENJU 

Predsednik Roko Komiso je spremio čak i dva miliona evra za ljude iz najbližeg okruženja Dušana Vlahovića s ciljem da se potpiše produžetak ugovora do 2025. godine. Takođe, Fjorentina je smanjila produžetak ugovora na samo dve godine kako bi ubedila srpskog centarfora da stavi potpis na novi ugovor. Predviđeno je i da se plata Vlahovića, sa bonusima, približi brojci od pet miliona evra.

Izgleda da je kamen spoticanja između uprave Ljubičastih i menadžera Vlahovića visina raskidne klauzule. Toskanski klub insistira da ona iznosi između 70 i 80 miliona evra dok Dušanovi agenti pretenduju da ona bude ispod 60 miliona. 

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaAndrea AnjeliDušan VlahovićŽoze MurinjoMasimilijano Alegri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara