Naslovne strane Gazete i Korijerea
Naslovne strane Gazete i Korijerea

Buongiorno Italia: Tonalijeva karijera visi o koncu zbog klađenja na crnom tržištu

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.10.23. | 13:13

Stefano Pioli će Luki Joviću dati bar još jednu šansu. Ako ne, tu je uvek Saudijska Arabija, sve popularnija destinacija među fudbalerima Serije A


(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Sandro Tonali ozbljno rizikuje da kompromituje karijeru ako se ispostavi da se na nelegalnim platformama, odnosno crnom tržištu, kladio na utakmice Milana dok je nosio dres Rosonera. Prema važećim pravilima suspenzija za klađenje na fudbalske utakmice za sve registrovane igrače, trenere i zaposlene u fudbalskim klubovima, predviđa mimimalnu suspenziju od tri godine, dok je za klađenje na mečeve tima za koji se nastupa zaprećena kazna od najmanje četiri godine.

Jedini način da se kazna smanji je totalna saradnja uz priznanje krivice. Međutim, iskaz mora da bude u potpunosti u saglasnosti sa rezultatima istrage, u suprotnom nije moguće iskoristiti olakšavajuće okolnosti.

U slučaju Nikole Fađolija je sve, više-manje, jasno. Fudbaler Juventusa je priznao da se kladio, ali da nije stavljao novac na mečeve Bjankonera – istraga je pokazala da je govorio istinu – i dao je sve informacije koje je imao u posedu i koje su se pokazale kao veoma korisne za istragu tužilaca iz Torina. Zahvaljujući toj kooperativnosti Fađoli će najverovatnije moći da dobije olakšice i njegova suspenzija bi mogla da bude drastično manja od tri godine.

Nikolo Zaniolo nastavlja da tvrdi da se nije kladio na fudbalske utakmice, već da je igrao blekdžek na ilegalnim platformama. U slučaju da se potvrde navodi Zaniola sa sportske strane ne bi ništa rizikovao, ali bi sa krivične mogao da prođe sa novčanom kaznom. Naravno, pod uslovom, da klađenje na nelegalnim platformama nije povezano sa pranjem novca ili utajom poreza.

Za razliku od Zaniola, Tonali ne samo da se kladio na fudbalske utakmice već postoji sumnja da je to činio i na mečeve Milana. Tužioci čekaju rezultate kontrole mobilnog telefona i tableta Tonalija, zajedno sa izvodima iz banaka i upotrebe kreditne kartice.

Veliki talenat italijanskog fudbala je spreman da sarađuje sa nadležnim organima i od verodostojnosti njegovih iskaza će zavisiti da li će moći da se osloni na olakšice. Problem Tonalija je što FS Italije ima nameru da u ovoj priči deluje preventivno, u stilu maksime, kazniti jednog da bi edukovao 1000. U prevodu, od Tonalijeve iskrenosti zavisi da li će biti primer za kažnjavanje drugima ili ne.

Istina je da Tonali ima samo 23 godine i da bi u slučaju čak i četvorogodišnje suspenzije mogao da se vrati na teren sa 27 godina. Međutim, to važi za fudbalere u nižim kategorijama, za vrhunski fudbal pauza od četiri godine je „smrtonosna za karijeru“ čak i najvećih talenata.

Ali nije problem samo sa onima koji su se kladili. Drugi tamni oblak koji se nadvija nad klubovima Serije A su fudbaleri koji su znali, a nisu prijavili svoje klupske drugove da se klade na fudbalske utakmice. Pravilnik FS Italije predviđa kaznu od najmanje šest meseci suspenzije za igrače koji su znali, a nisu prijavili druge fudbalere da se klade na utakmice.

Na udaru takvih optužbi se našao Leo Bonuči, pošto je isplivalo na površinu da su u tužilaštvu u Torinu znali još od prošlog proleća za Fađolijev porok i da su ga držali na tzv. merama.

U suštini, za Seriju A je najveća opasnost doslovna primena člana koji sankcioniše tzv. propuštenu prijavu, jer je potencijalno, broj fudbalera, trenera ili rukovodilaca kluba koji su znali, a nisu prijavili.

Podsetimo, u Italiji su veliki društveni problem nelegalne platforme za klađenje imajući u vidu da se procenjuje da obrću na godišnjem nivou 25 milijardi evra.

JOVIĆ ĆE IMATI JOŠ JEDNU ŠANSU

Luka Jović (©AFP)Luka Jović (©AFP)

Luka Jović je bio u Madridu za vikend i iskoristio pauzu koju je Stefano Pioli dao fudbalerima. Trener Rosonera je imao lepe reči za našeg centarfora i pored neubedljivog starta u Milanu.

Jović zna da igra fudbal, zna kako da se kreće pogotovo sa leđima okrenutim golu, ali mora da poboljša značajno intenzitet igre“, aludirao je Pioli na problem koji Jović ima hronično sa fizičkom pripremljenošću.

Imajući u vidu godine Olivijea Žirua i fiziološki pad forme Francuza posle odličnog starta, kao i činjenicu da je Okafor više spoljni nego centralni napadač, Jović je potreban Pioliju, ali ne onaj iz Real Madrida već iz Ajntrahta. Takođe, Žiru će sutra igrati prijateljsku utakmicu sa Škotskom i vratiće se u Milano tek u sredu veče, tako da je vrlo verovatno da Luka, dobije šansu protiv Juventusa. Bila bi to druga uzastopna utakmica koju bi počeo kao starter i pored toga što protiv Đenove nije pružio partiju na nivou koji se od njega očekivao.

U prošlosti se često navodio nedostatak strpljenja i poverenja trenera u Jovića kao razlog što nije uspeo da napravi kvalitativni skok u karijeri. Pioli izgleda da ima i strpljenje i poverenje, dakle sada je samo na Luki, počev od meča sa Juveom na kojem će biti dodatno motivisan jer će na drugoj strani biti Dušan Vlahović.

ODOŠE SVI U ARABIJU?

Čiro Imobile, Romelu Lukaku, Žoze Murinjo… Sve je duža lista igrača i trenera spremnih da ozbiljno razmotre ideju da spakuje kofere i nastave karijeru u Saudijskoj Arabiji.

Imobileov intervju Mesađeru pre dva dana je izazvao šok u Večnom gradu. Postoji nekoliko teorija koje kruže Rimom, ali je najuverljivija ona koja tvrdi da se radi o programiranom potezu predsednika Klaudija Lotita i kapitena Lacija. Naime, Mesađero je list koji, u poslednje vreme, često objavljljuje intimna razmišljanja Lotita i intervju sa Imobileom je bio dogovoren i autorizovan od strane kluba.

Logika je da se ambijent Nebeskoplavih spremi za odlazak još jednog stuba kluba u samo šest meseci: nakon Sergeja Milinkovića-Savića i Imobile bi mogao da krene putem Saudijske Arabije.

Prethodnih dana je isplivalo na površinu i da je Inter bio veoma blizu Imobilea, ali da je predsednik Lotito zacepio cenu koju Nerazuri nisu mogli da plate. Gazda Lacija smatra da Čiro vredi barem 30.000.000 evra i za manju cifru nema nameru da ga pusti. U takvoj konstelaciji jedina solucija su klubovi iz Rijada i Džede.

Ali, nije samo Imobile taj koji bi mogao brzo da napusti Rim. Romelu Lukaku i Žoze Murinjo, gotovo sigurno, napuštaju glavni grad Italije u junu i obojica će se, kako stvari stoje, iskrcati na Arabijsko poluostrvo. Kuriozitet je da su i Murinjo i Lukaku, baš kao i Imobile, prošlog leta odbili basnoslovne ponude, ali su se, izgleda, svi predomislili u roku od par meseci. Zajedno sa njima će najverovatnije krenuti u istu avanturu, barem prema pisanju Gazete delo Sport, i Mohamed Salah, Luka Modrić, Pjotr Žjelinski, Kurt Zuma… Veliki proklamovani ciljevi princa prestolonaslednika Muhameda ibn Salmana su Robert Levandovski, Antoan Grizman i Viktor Osimen.

Ali, ima i onih koji žele da ostanu i za koje su klubovi spremni da naprave korak možda i duži od realnih ekonomskih mogućnosti. Inter i Juventus su započeli seriju pregovora sa ključnim igračima oko produžetaka ugovora. Nerazuri su već započeli razgovore sa menadžerima Lautara Martineza, Federika Dimarka i Henriha Mhitarjana. Sa svom trojicom bi trebalo da se obnove ugovori pre Božića.

Istim putem ide i Juventus koji je pripremio strategiju da produži vernost, pre svega, Dušana Vlahovića, Federika Kjeze i još par igrača.

NIGERIJSKE BOLESTI OSIMENA

Svaki put kad ode u Nigeriju Viktor Osimen se suoči sa serijom problema i po pravilu se povredi. Tako je bilo i ovaj put. Fudbaler Napolija je upleten u ružnu porodičnu priču o dugovima, ucenama i pretnjama, a u Italiju se vratio povređen. Trebalo je još u subotu da bude podvrgnut pregledima kolena zbog kojeg je napustio meč Nigerije sa Saudijskom Arabijom pre kraja, ali se to nije dogodilo. Viktor će tek danas otići na preglede u Napulju i tokom večeri ili sutra ćemo znati koliko je ozbiljna njegova povreda. Najverovatnije ga nećemo videti protiv Verone dok su pod znakom pitanja utakmice sa Union Berlinom i Milanom.

Dobra vest za Napoli je oporavak Rahmanija koji će moći da igra protiv svog bivšeg kluba na Bentegodiju od prvog minuta.


tagovi

Sandro TonaliBuongiorno ItaliaLuka JovićNikolo ZanioloNikolo FađoliViktor OsimenĆiro Imobile

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara