Buongiorno Italia: Vikend kada je Kalčo pao na najniže grane, kriminalci oterali decu sa tribina

Vreme čitanja: 6min | pon. 31.10.22. | 13:55

Blizu 8.000 gledalaca sa plaćenim ulaznicama je isterano sa stadiona jer su pljačkaši, šverceri droge, lopovi, reketaši želeli da odaju poštu kriminalcu koji je 26 godina proveo u zatvoru

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski fudbal je dotakao dno u subotu i nedelju. Hiljade navijača, među kojima dečaci i devojčice koji su ceo dan putovali iz svih delova Italije sa roditeljima da vide svoje ljubimce na delu brutalno je istereno od grupe kriminalaca koja upravlja severnom tribinom San Sira jer je njihov bos Vitorio Bojoki ubijen u sačekuši. Blizu 8.000 gledalaca sa plaćenim ulaznicama je istereno sa stadiona jer su pljačkaši, šverceri droge, lopovi, reketaši želeli da odaju poštu kriminalcu koji je 26 godina proveo u zatvoru na osnovu deset pravosnažnih presuda za organizovani kriminal, šverc droge, reketiranje, otmice, pljačke, nanošenje teških telesnih povreda.

Izabrane vesti

Pred takvim indivduama se predala cela italijanska država, policija, sudstvo, FS Italije i Inter. Koliko su klubovi ostavljeni od države i prepušteni kriminalcima na milost i nemilost govori podatak da niko iz Intera nije smeo da napiše barem jedno saopštenje osude ili izvinjenja pravim navijačima koji troše novac na Inter, a ne zarađuju na njemu, kao kriminalci koji se nalaze na čelu organizovanih navijačkih grupa koje nisu ništa drugo do regrutni centri za buduće kriminalce.

Kriminalci su koristili silu i tukli sve, muškarce, ženu, decu, ko god se usudio da kaže ne ili usprotivio da napusti tribinu. Da cela stvar bude gore sve se to dešavalo pred očima ostatka stadiona na kojem su bili visoki državni i policijski funkcioneri.

I mediji su ignorisali ili prelazili preko celog događaja ne pitajući se šta se dogodilo sve dok na društvenim mrežama nisu počele da se pojavljuju svedočanstva maltretiranih roditelja i normalnih navijača, žrtava divljačkog pira kriminalaca. Tek tada su se probudili državni organi i mediji: prvi su otvorili istragu a drugi počeli da pišu.

Zvuči deprimirajuće da su Inter, FS Italije i čitavo društvo dozvolili da se odaje pošta siledžiji koji se hvalio kako zarađuje 80.000 evra na reketiranju i preprodaji karata za utakmice Intera. Niko da postavi pitanje koje davao Bojokiju za svaku utakmicu Intera na Meaci ili gostovanje 700-800 ulaznica koje su njegovi poslušnici preprodavali? Ili, da li je normalno da svi najbolji igrači Intera imaju fotografiju sa čovekom osuđenim za najteža krivična dela?

Ministar sporta Andrea Abodi je rekao da je nedopustivo to što se dogodilo u Milanu i da će mere biti preduzete. Nije ni prvo a verovatno ni poslednje dato obećanje u tom pravcu. Ne treba zaboraviti da je bivši ministar policije Mateo Salvini i aktuelni potpredsednik vlade prijatelj jednog od okorelih kriminalca i vođe organizovane grupe navijača Milana s kojim se čak i grlio na javnim mestima.

Sve prethodno rečeno bilo bi manje strašno da se događa samo u Interu. Juventusov kop je pod direktnom kontrolom Ndrangete. Mesecima niko nije smeo da sedne ili stane na mesta na južnoj tribini iza gola dok je trajala istraga o umešenosti kalabrijske kriminalne organizacije u poslove Juventusa, pogotovo oko upravljanja tribinom i putovanjima na gostovanja Stare dame.

I sve ostale organizovane navijačke grupe južno od Alpa, od Milanove i Romine do Napolijeve i Lacija su pod kontrolom kriminalaca koje ih koriste kao rasadnik za razbojnike, ali i za medijsko predstavljanje. Mnogo bolje zvuči vođa navijača od definicije kriminalac. Svi to znaju već decenijama i niko ništa ne preduzima.

NI VAR NE MOŽE NIŠTA PROTIV POJEDINIH SUDIJA

Đanluka Manganijelo i Rozario Abiso su poznati italijanskim ljubiteljima fudbala po neshvatljivim greškama koje su pravili u svojoj karijeri. Često su njihovi previdi ili loše procene uticale direktno na rezultate utakmica Serije A, juče to nije bio slučaj, ali ne umanjuje razmere neshvatljivih odluka: žuti karton Sergeju Milinkoviću Saviću i priznat gol Mesijasu.

Svi italijanski mediji su danima pisali o riziku da Milinković preskoči derbi ako dobije žuti karton protiv Salernitane. Zbog toga su mnogi savetovali Mauriciju Sariju da poštedi Sergeja na meču sa Granatama iz Salerna, što je toskanski stručnjak delimično poslušao.

Sinoć smo prisustvovali do sada neviđenoj sceni: fudbaler je dobio žuti karton jer je dobacio loptu svom saigraču i onda spuštajući stopalo na tlo u totalno prirodnoj putanji nagazio protivničkog igrača. Masmilijano Ambrozini nekadašnji kapiten Milana i danas komentator Dazona nije mogao da veruje šta je video na Olimpiku. „Ovo nije bio ni faul a kamoli prekršaj za žuti karton“, rekao je Ambrozini.

Žuti karton Sergeju bi prošao totalno nezapaženo da nije imao specifičnu težinu, suspenziju za meč sa Romom sledeće nedelje, i danas bi se bavili mnogo više propustima Sarija i promašenim šansama Vesina. Međutim, budući da Manganijelo nije mogao da ne zna kakve su posledice javne opomene Milinkoviću, još je teže objasniti ili opravdati njegovu odluku.

Abiso koji se poslavio pre par godina na meču Fjorentina – Inter kada ga je VAR spasao četiri puta a onda je on rešio da „pobedi“ VAR i tvrdoglavo ostao pri odluci da je Danila D‘Ambrozija lopta pogodila u ruku a ne u prsa. To priviđenje, poput pojedinih opažanja Boogorodice u našem komšiluku, je omogućilo Ljubičastima da izbegnu poraz. Međutim, „vidoviti“ Abiso nije video faul Mesijasa nad Bonđornom a svedoci na stadion u Torinu tvrde da je odbio da konsultuje video snimak na savet iz sobe VAR tvrdeći da je video sve.

Srećom po Abisa Torino je pobedio pa je njegova greška ostala u senci očajne igre Leaa i dobrog dela igrača Milana.

INTER OSTAO BEZ LUKAKUA, JUVE BEZ POGBE, ROMA BEZ SPINACOLE

Povrede nastavljaju da desetkuju vodeće timove Serije A. Romelu Lukaku i Pol Pogba su se ponovo povredili i za njih nije samo završen klupski deo 2022. godine nego je doveden ozbiljno u pitanje i nastup na Mundijalu.

Simone Inzagi će morati da se snalazi sa trojom Lautaro, Džeko i Korea dok je Alegri u još većim problemima pošto će Dušan Vlahović sigurno izostati sa meče asa PSŽ-om u Ligi šampiona i pod velikim znakom pitanja je za Inter. Dušan ponovo ima problema sa preponama. U Lećeu je Alegri „izgubio“ do pauze u prvenstvu i Mekenija i mladog Ilinga Juniora, tako je broj povređenih igrača Juvea dostigao čak 12 fudbalera.

Probleme sa povređenim igračima ima i Roma. U ovoj sezoni Murinjovi izabranici su se zaustavili zbog zdravstvenih problema čak 18 puta do kojih su devet posredi bile mišićne povrede. Poslednji u nizu je Leonardo Spinacola koji će se vratiti na teren tek u novoj 2023. godini.

NAPOLI NA DIPLOMSKOM ISPITU NA ENFILDU

Lučano Spaleti ima nameru da izvede najjači sastav Napolija protiv Liverpula i pored toga što ima prolaz u osminu finala u džepu a u subotu ga čeka gostovanje u Bergamu kod Atalante koje je u Empoliju pokazala da je već prevazišla poraz od Lacija i imaće celu nedelju da spremi dvoboj sa Azurima.

Inter je prošle godine pobedio na Enfildu - istina bila je to Pirova pobeda, ispali su iz osmine finale LŠ i izgubili Brozovića što ih je koštalo skudeta – i Napoli ima sve regularne karte da ponovi uspeh Nerazura.

U Napulju shvataju da pobeda nad Liverpulom, iako bi im i poraz od tri gola razlika završio posao da stignu prvi u grupi, ima specifičnu težinu i da je važna za međunarodnu afirmaciju dragulja poput Osimena i Kvarachelije. Takođe, bila bi to i pobeda italijanske verzije Klopovog Liverpula nad originalom, imajući u vidu da mnogi porede Spaletijevu verziju Azura sa Redsima.

Osimen se našao u društvu najboljih strelaca na Starom kontinentu. Od Nigerijca samo Haland, Levandovski i Mbape tresu sa većom frekvencijom protivničke mreže. Norvežaninu treba 57 minuta u proseku za jedan gol, Poljaku 77 minuta, Francuzu 82 a Napolijevom napadaču 91 minut.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara