Buongiorno Italia: Vlahović najefikasniji milenijalac, nove pohvale za Ilića, Škrinjarov poljubac za titulu

Vreme čitanja: 7min | uto. 09.03.21. | 13:09

Najavljuje se i sudbinski meč za Juventus

(od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Intera protiv Atalante u klasičnom stilu Antonija Kontea glavna je vest u italijanskoj štampi. Osvojena tri boda protiv Dee se vezuju direktno za otvaranje puta ka šampionskoj tituli koju Nerazuri čekaju 11 godina. Veliki prostor dobija i revanš meč osmine finala Lige šampiona Juventusa protiv Porta. Sve nade Bjankonera se vezuju za Kristijana Ronalda budući da je na 81. utakmici nokaut faze LŠ postigao 67 golova. Gazeta je napravila analizu učinka fudbalera rođenih u novom milenijumu: Vlahović igra najviše i postiže najviše golova a Ilić je najmlađi strelac u ovoj sezoni dok je Kuluševski najbolje ocenjeni milenijalac.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Veoma važna pobeda Intera nad Atalantom u trci za skudeto je zauzela centralni deo naslovnice. U prvom planu je strelac pobedonosnog gola Milan Škrinjar iznad čije fotografije grmi naslov: ”Poljubac za skudeto”. Uz naglašavanje da se beg Intera nastavlja i da su Nerazuri zabeležili sedmu uzastopnu pobedu protiv Atalante, Gazeta dodaje da je Konteovom timu bio dovoljan jedan udarac u okvir gola za tri osvojena boda. “Konteov zid izdržao u velikom stilu, Handanović bio odlučujući”, ističu se zasluge kapitena Intera.

“Inter se vratio na +6”, naslov je izveštaja sa utakmice uz konstataciju da je Konte napravio veliki skok ka šampionskoj tituli. U tekstu se kaže da je Atalanta igrala bolje i da je bila mnogo konstruktivnija dok se Inter branio. “Konteova komparativna prednost je što je uspeo da nauči svoj tim da se brani i da ne gubi koncentraciju čak ni u najkritičnijim momentima”, naglašava Gazeta.

Za najboljeg igrača meča je proglašen Đimsiti koji je neutralisao Lukakua i dobio je visoku ocenu 7,5 dok je najgori na terenu bio Arturo Vidal koji je u sudaru sa Frojlerom pokazao da ga je vreme pregazilo i da je nepovratno na zalasku svoje karijere. “Mlitav, spor, svaki put kada bi ga Frojler pritisnuo gubio je 'krvave' lopte i kompas. Jedina slaba karika u timu Intera sve dok nije napustio teren”, objasnila je neprelaznu ocenu za Vidala Gazeta.

“Lica Đavola: Kesi je super, mišići i golovi. Vredi 5.000.000 i Milan želi da ga blindira. Ibra predano radi na povratku i produžetak ugovora je nadohvat ruke”, izveštava list da će dvojica najboljih igrača Rosonera, uz golmana Donarumu, u ovoj sezoni dobiti vrlo brzu ponudu da produže saradnju sa klubom.

Gazeta piše i da će Stefano Pioli imati na raspolaganju Tonalija, Ernandeza i Rebića za meč sa Mančester Junajtdom u Ligi Evrope a da će Mandžukić pokušati da bude spreman za meč sa Napolijem u prvenstvu.

“Juve, vodim te među zvezde”, obećanje je Kristijana Ronalda koje se prenosi ispod zaglavlja. U podnaslovu se citiraju reči Andree Pirla da će večerašnji dvoboj sa Portom biti Ronaldova partija. Takođe se podseća da je Juventusu dovojlna i pobeda od 1:0 za prolaz u četvrtinu finala LŠ.

Na unutrašnjim stranama se naglašava da je meč sa Portom “biti ili ne biti” za Juventus, odnosno ključni meč sezone. Gazeta nabraja pet motiva zašto je prolaz u četvrtinu finala LŠ fundamentalno važan za Juve. Prvi razlog je što su Bjankoneri u poslednja dva izdanja Lige šampiona ispali od slabijih rivala, Ajaksa i Liona, i da ovaj put moraju da pobede kako bi otvorili vrata Evrope. Drugi motiv je Kristijano Ronaldo, još jedan neuspeh u Ligi šampiona bi doveo u pitanje ostanak Portugalca u Juventusu. Sledi želja senatora, Bufona, Kjelinija i Bonučija da osvoje trofej koji im nedostaje da završe fantastične karijere. Četvrta karta je budućnost Andree Pirla, uspešna debitantska sezona u Ligi šampiona bi bila najbolji dokaz da je predsednik Anjeli dobio opkladu kada je zaigrao na maestra. I peti razlog je možda i najvažniji: novac. U vremenima kada nema priliva novca od prodaje ulaznica i svih ostalih prihoda koji gravitiraju oko stadiona i marektinga, novac od Lige šampiona je fundamentalan. Juve od prolaza u sledeću rundu inkasira 10.500.000 evra, ako prođe u polufinale dodatnih 12.000.000 evra, dok bi finale obezbedilo još 15.000.000 evra. Trijumf u Ligi šampiona bi stavio šlag na tortu sa 19.000.000 evra. Kad sve saberete, Juventus bi od osvajanja LŠ inkasirao 56.500.000 evra.

“Gulamova drama, prokleta kolena, treća povreda u četiri godine, sezona završena”, svedoči Gazeta o još jednoj maleroznoj epizodi beka Napolija kome su povrede ligamenata kolena praktično upropastile karijeru.

“Generacija 2000. Mladi, a već su top igrači: Od Vlahovića do Ilića, tako klinci osvajaju Seriju A”, piše Gazeta da centarfor Fjorentine ima najviše minuta i postignutih golova od igrača rođenih u novom milenijumu. Najbolje ocenjeni igrač među milenijalcima je Kuluševski dok je Ilić najmlađi igrač koji je postigao gol u Seriji A u ovoj sezoni. Pored pomenute trojice igrača istakli su se i Damsgard iz Sampdorije i Singo iz Torina.

CORRIERE DELLO SPORT

“Rimska braća”, ističe Korijere da su italijanski fubdaleri preuzeli sudbinu Rome u svoje ruke i da trener Paulo Fonseka najviše računa na njih u završnici sezone. “Od Pelegrinija do Mančinija i Spinacole: oni su vođe na terenu i u svlačionici. Fonseka se uzda u Italijane u pohodu na četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona”, dodaje list. U podnaslovu se kaže da će protiv Šahtjora na Olimpiku igrati Mančini, Spinacola, Kristante, Pelegrini i El Šaravi.

Na unutrašnjim stranama Korijere najavljuje da će pregovori sa menadžerima kapitena Lorenca Pelegrinija biti brzo okončani i da će ugovor biti produžen od 2026. godine.

“Lotito pobesneo, ispostrojavao tim i Inzagija”, svedoči Korijere da je predsednik kluba imao odvojene razgovore sa trenerom i fudbalerima i da je eksplicitno tražio od njih da promene ploču pod hitno i da već protiv Krotonea želi da vidi revolucionarne promene.

Rimski dnevnik najavljuje i veliko spremanje u Laciju sledećeg leta i dovođenje novih pojačanja i zahvaljivanje igračima koji nisu na nivou ambicija Nebeskoplavih, ili su već duboko zašli u četvrtu deceniju života. U tekstu se aludira i da bi mogli da pričamo o revoluciju u Laciju u slučaju da bude prodat Sergej Milinković Savić za sumu koju traži predsednik Lotito.

“Škrinjar gol, Inter stavio ruke na skudeto”, piše Korijere o pobedi milanskog kluba nad Atalantom u poslednjoj utakmici 26. kola. U redakcijskom komentaru sa naslovom “Sa noktima i zubima” se hvali borbenost, predanost, požrtvovanost i spremnost igrača Intera da prihvate svaki zadatak i sugestiju koju im da Antonio Konte. Očigledno je to bila tajna uspeha Nerazura u ovoj sezoni, navodi Korijere.

“Pirlo: Kao da igramo finale”, prenosi se izjava trenera Juventusa pred revanš meč Lige šampiona sa Portom. Kao i Gazeta i Korijere insistira da će ovo veče biti Ronaldovo. Dodaje se i Pirlova izjava da je poštedeo Ronalda protiv Lacija kako bi protiv Portoa bio u top formi. List podseća i da u Ligi šampiona niko ne postiže toliko golova kao Ronaldo, pogotovo u nokaut fazi: 81 utakmica 67 golova. Praktično se sa Ronaldom polazi od 1-0.

TUTTOSPORT

“Juve, finale je sada”, poziva torinski dnevnik fudbalere Stare dame u boj protiv Portoa predstavljajući revanš meč osmine finala LŠ kao presudan za sezonu Bjankonera. Na unutrašnjim stranama se prenosi izvjava Pirla da je večerašnji duel presudan za Juve u Ligi šampiona, ali da nije za njegovu karijeru u Kontinasi. U redakcijskom komentaru pod naslovom “Vrednost Maestra” list staje uz trenera Juventusa i ocenjuje da je u svojoj debitantskoj sezoni Pirlo dobio veoma zahtevan zadatak da restaurira tim Juventusa i otvori novi ciklus.

Prema navodima Tutosporta Juve će se večeras pojaviti na terenu u formaciji 4-4-2: Ščešnji - Kvadrado, Bonuči, Kjelini, Aleks Sandro - Kjeza, Artur, Rabio, Remzi - Morata, Ronaldo.

“Dea igrala, Inter pobedio i odmakao”, opis je u najkraćem poslednjeg meča 26. kola Serije A u kome je Konteov tim osvojio tri važna boda zahvaljujući golu Milana Škrinjara.

Na unutrašnjim stranama se navodi da je Atalanta blistala na San Siru, ali da je na kraju slavio Inter. “Škrinjar kaznio Boginju u odličnoj formi”, naslov je izvštaja sa meča. U drugom tekstu se kaže da nije samo vlasništvo kinesko u Interu već i odbrambeni zid: “Kineski je i Veliki zid u odbrani Intera”. Tutosport podseća da je Inter u poslednjih sedam mečeva u kojima je zabeležio svih sedam pobeda primio samo dva gola. Navode se i reči golmana Nerazura Samira Handanovića koji je priznao da je njegov tim patio protiv Atalante, kao i da je pozitivna strana ispadanja iz evropskih takmičenja mogućnost da se trenira više tokom nedelje i da budu spremniji za mečeve u prvenstvu.

“Milan u ritmu skudeta na gostovanjima”, predstavlja Tutosport statistiku Rosonera na gostujućim stadionima koja je u totalnoj kontradikciji sa učinkom na San Siru. Ako bi se igralo samo u gostima Milan bi bio šampion Italije bez problema, dok bi gledajući samo utakmice na San Siru jedva ušao u Ligu Evrope.

“Torino izračunao, zbog grešaka sudija izgubljeno 12 bodova”, naslov je teksta u kome se analiziraju previdi i propusti arbitara na štetu Granata. Podseća se da je Torino pretrpeo osam kolosalnih sudijskih grešaka koji su favorizovali protivnike.

U drugom tekstu se izveštava da Lineti više nije pozitivan na koronavirus dok su Beloti, Bremer, Enkulu i Singo i dalje pozitivni.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Dušan VlahovićIvan IlićKristijano RonaldoMilan ŠkrinijarAndrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara