Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Buongiorno Italia: Vlahovićeva misija – dva puta spasti Juventus

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.02.23. | 13:51

Roma "preveslala" Inter za procente od Zaniola, Lacio očajan posle vođstva...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dušan Vlahović će u sledećih par meseci biti dva put u prilici da spasava Juventus. Prvo svojim golovima i partijama, a zatim novcem koji bi mogao da uđe u kase kluba od od njegove prodaje.

Izabrane vesti

Dva cilja su povezana međusobno i u dobroj meri zavise od raspleta pred nadležnim sudskim i disciplinskim organima. Podsetimo, Juve je kažnjen oduzimanjem bodova zbog manipulacije sa cenama kupoprodaje igrača, dok je mnogo opasniji po budućnost Stare dame proces koji je u toku i tiče se (ne)isplaćene četiri plate fudbalerima tokom pandemije kovida 19 u 2020. godini. U tom procesu Juve rizikuje mnogo ozbiljniju kaznu: ne samo oduzimanje bodova već silazak u Seriju B.

Dakle, s jedne strane Juventusu je potrebno da osvoji Ligu Evrope ili Kup Italije, nadajući se da UEFA neće imati tešku ruku prema klubu, da bi se našao sledeće godine u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Bez golova Dušana Vlahovića taj cilj je praktično neizvodljiv.

Džon Elkan, prvi akcionar Juventusa, već je stavio do znanja da familija Anjeli-Elkan neće ubrizgavati nove sume novca u klubu, uprkos proslavi stogodišnjice kontinuiranog vođenja kluba od strane Anjelijevih ovog leta. U prevodu, Juve će morati, čak i da ne bude kažnjen ispadanjem u Seriju B, da autofinansira sledeći prelazni rok.

Broj igrača na kojima Juve može da zaradi mnogo novca je prilično limitiran, praktično jedini koji mogu da “busterizuju” račun Bjankonera su Dušan Vlahović i Federiko Kjeza.

Imajući u vidu stastav tima Juventua, ali i činjenicu da za Vlahovića ima mnogo više zainteresovanih klubova u inostranstvu, logično je da bude “žrtvovan” zarad finansijskog opstanka kluba.

U Torinu se priča da su u Kontinasi spremni da saslušaju svakog ko bi se pojavio sa ponudom od barem 70.000.000 evra, dok stavljenje na sto 90.000.000 otvara širom vrata za uspešno okončanje pregovora. Takav scenario je prilično realan s obzirom na to da su za Dušana zainteresovani najbolji klubovi Premijer lige.

Idealan scenario za Juventus bi bio da na golovima i asistencijama Dušana Vlahovića stigne do Lige šampiona, zatim da izbegne drastičnu kaznu UEFA u vidu zabrane nastupa u evropskim kup takmičenjima, i zatim da “izglancanog” Vlahovića što skuplje proda u inostranstvu.

Inače, Vlahović je proglašen za najboljeg igrača meča sa Salernitanom. Od svih izveštača nastup srpskog centarfora je ocenjen sa 7,5 ili čak 8,5. Dušan je na stadionu Areki pokazao da je Alegri bio u pravu kada je podvlačio da je ušao u dobar ritam i da je doveo svoju liniju i formu na nivo od pre godinu dana kada je stigao iz Fjorentine. Gol sa bele tačke je ulio dodatno samopouzdanje Vlahoviću što se videlo kroz driblinge, dodavanja, kontrolu lopte, pokušaje udaraca koji su odisali pronađenom samouverenošću.

Filip Kostić je ocenjen sa 6,5 ili 7. Jučerašnji dan će srpsko krilo upamtiti po golu kojim je stigao do broja od 100 pogodaka u kojima je učestvovao, kao strelac ili asistmen. Istina, Filip nije dobro počeo meč, ali je završio prvo poluvreme u velikom stilu sa pogotkom, driblinzima, prodorima i veoma upotrebljivim centaršutevima.

ZANIOLO OTIŠAO, MURINJO ODLAZI, NOVI STADION DOLAZI

Nikolo Zaniolo Nikolo Zaniolo

Nikolo Zaniolo je novi igrač Galatasaraja. Konačni dogovor je sledeći: 16.000.000 Romi plus pet miliona evra kroz bonuse i deset odsto od buduće prodaje. Na taj način je Roma želela da svede na najmanju moguću meru novac koji treba da prosledi Interu (15 odsto) od prodaje Zaniola. Bonusi koji su ubačeni u ugovor su vrlo lako dostižni i sa deset odsto od buduće prodaje Roma bi mogla da zaradi preko 25.000.000 evra od transfera Zaniola. S druge strane u kase Intera će biti uplaćeno samo 15 odsto od 16.000.000, to jest manje od dva i po miliona.

Zaniolo će zarađivati 3.600.000 evra po sezoni plus bonusi, a ugovor predviđa raskidne klauzule koje važe samo za Italiju: sledećeg leta će iznosti 35.000.000, u 2024. godini će sići na 30.000.000, a u 2025. na 25.000.000 evra.

U Italiji se priča nekoliko dana da je Zaniolo već sve dogovorio sa Milanom, naravno pod uslovom da se Rosoneri plasiraju u Ligu šampiona, i da je raskidna klauzula od 35.000.000 suma koju su Rosoneri spremni da plate.

Odlazak Zaniola je rasplamsao i priče o odlasku Žozea Murinja sledećeg leta pošto Portugalac nije zadovoljan pojačanjima i planovima o budućim investicijama u igrački kadar Đalorosih.

Jedan od motiva zašto su Fridkinovi povukli ručnu kada je u pitanje dovođenje novih igrača u Romu je izgradnja novog stadiona. Naime, Roma je juče dobila zeleno svetlo od grada Rima za izgradnju stadiona na novoj lokaciji koja nije problematična kao prethodna i veruje se da bi Vučica mogla da proslavi svojih prvih sto godina na novoj fudbalskoj areni u 2027.

Odobrenje gradskih struktura za izgradnju stadiona je bilo očekivano, ali je novina izjava generalnog direktora Rome Beardija da Fridkinovi neće tražiti partnere za izgradnju stadiona već će sami finansirati njegovu konstrukciju.

NEBESKOPLAVE BOLJKE

Čiro Imobile (©AFP)Čiro Imobile (©AFP)

Brojevi su neumoljivi kada je u pitanju tim Mauricija Sarija. Lacio je izgubio čak 17 bodova u situacijama kada je došao u vođstvo u prvom poluvremenu. Da je zadržao prednost, Nebekoplavi bi imali isti broj bodova kao Napoli, a da su zadržali polovinu bili bi sami na drugom mestu. So na ranu navijača Lacija dodatno stavlja činjenica da su bodovi izgubljeni protiv Sampdorije, Salernitane, Empolija, Verone, Lećea, Fjorentine, klubova koji se nalaze na desnoj strani tabele.

Takođe, rimski klub je u poslednjih sedam kola osvojio samo devet bodova i u dobroj meri je kompromitovao solidan start i pored toga što je i dalje u zoni Lige šampiona, između ostalog i zato što je Juventus penalizovan sa oduzimanjem 15 bodova.

Međutim, nije sve tako crno. Brojevi kažu da Lacio ima sedam bodova više u odnosu na prethodnu godinu posle 21. kola, postigao je više golova, a primio manje u istom periodu.

Sari se našao na udaru kritika zbog toga što koristi vrlo mali broj fudbalera i vrlo često ne iskoristi pet izmena koje ima na raspolaganju. Lacio je tim u Seriji A koji je poslao najmanje igrača na teren, samo 21. Ispred su Inter sa 23 i Napoli i Atalanta sa 24. Podatak koji još više pokazuje rigidnost Sarija je broj izmena, samo 89 u ovoj sezoni. Protiv Verone i pored toga što je Laciju bila potrebna pobeda uveo je u igru u završnici meča samo dvojicu fudbalera, Vesina i Felipea Andersona.

Nove polemike je proizvela Sarijeva odluka da ostavi na klupi Manuela Lacarija protiv Verone. Činilo se da je odnos između beka i trenera izglađen, ali je u poslednjih par nedelja povremeni reprezentativac Italije izgubio mesto startera jer je Sari preferirao Hisaja.

Imobile je zamenjen sredinom drugog poluvremena protiv Verone, ne toliko zbog slabe igre koliko zbog Sarijeve ideje o postepenom povratku kapitena na teren. Na poslednje tri utakmice je stalno povećao minutažu sa 20 na 45 i u ponedeljak na 67 minuta. Protiv Atalante bi trebalo da odigra celu utakmicu.

NA KLUPU OTIŠLO PEDESET MILIONA I TO JE PUN POGODAK

Simeone i Raspadori (©Reuters)Simeone i Raspadori (©Reuters)

Napoli će potrošiti na Čolita Simeonea i Đakoma Raspadorija, kroz pozajmice, otkupe i bonuse, oko 50.000.000 evra. Na prvi pogled bi se reklo ogromna suma za dve rezerve, ali kada se pogleda ekonomija ovog prvenstva i uloga koju su imali napadači pristigli iz Verone i Sasuola, reč je o odličnim poslovinim i sportskim potezima.

Ne osvaja se skudeto bez ozbiljne i dugačke klupe. Simeone i Raspadori su ostali u senci Osimena i Kvarachelije, ali bez njih i njihovih golova i asistencija, Napoli ne bi osvojio prvo mesto u grupnoj fazi Lige šampiona i priliku da igra protiv Ajntrahta iz Frankfurta i ne bi imao ubedljivu prednost na tabeli Serije A.

Jednostavno, u godini kada sve polazi za rukom trojci SpaletiĐuntoliDe Laurentis, čak i dva na prvu loptu neuspešna poteza, su u suštini puni pogotci. Tri gola Simeonea i jedan gol Raspadorija su u Seriji A direktno donele Napoliju osam bodova dok su njih dvojica izneli na svojim leđima prolaz u osminu finala LŠ budući da je Osimen preskočio deo utakmica zbog povrede.


tagovi

Dušan VlahovićBuongiorno ItaliaNikolo ZanioloĐakomo RaspadoriĐovani Simeone

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara