Italijanska sportka štampa
Italijanska sportka štampa

Buongiorno Italia: Vlahoviću treba više upotrebljivih lopti, Inzagi postrojavao Interove igrače

Vreme čitanja: 6min | sre. 16.03.22. | 13:14

A Renato Sančes menja Kesija u Milanu...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus je u 2022. godini izgubio samo jedan meč, protiv Intera u Superkupu Italije i to u poslednjem minutu drugog produžetka. Na toj činjenici se temelji optimizam u Kontinasi pošto je u međuvremenu redove Stare dame pojačao Dušan Vlahović. Vojćeh Ščesni na golu, Matijs De Liht u odbrani i Vlahović u napadu su kičma nade Bjankonera da mogu da stignu do četvrtine finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Iz najprestižnijeg takmičenja su već izašli asovi poput Kilijana Mbapea, Lea Mesija, Kristijana Ronalda, Erlinga Halanda, što dodatno pojačava svetlost reflektora uperenih na novog predvodnika napada Stare dame.

U Italiji se svi slažu da Maks Alegri mora da pronađe formulu u igri Juventusa koja bi garantovala veći broj upotrebljivih lopti Vlahoviću. U prethodnih devet mečeva koje je Dušan odigrao u dresu Juvea bio je previše izolovan i broj korisnih lopti koje je dobio mogu da se izbroje na prstima jedne ruke.

Darko Kovačević je u intervjuu za Gazetu rekao da Juve može da se osloni na pobednički karakter i mentalitet koji razlikuje srpske sportiste, odnosno da Vlahović pripada lozi Novaka Đokovića i Nikole Jokića. Darko je prognozirao prolaz Juventusa u četvrt finale ali je promovisao svog bivšeg trenera Karla Ančelotija kao favorita za osvajanje LŠ, odnosno Real Madrid.

Podsetimo, Maksu Alegriju je ovo deseta osmina finala u Ligi šampiona i do sada ima skor pet prolaza i četiri ispadanja. Porazi Mančester Junajteda i Ajaksa na domaćem terenu posle remija na prvom meču sa Atletiko Madridom i Benfikom su u Torinu doživljeni kao signal upozorenja da treba preduprediti da Juve treći put zaredom izađe iz Lige šampiona u sudaru sa timom koji je, barem na papiru, slabiji.

U tim Juventusa se vraćaju Paulo Dibala, Đorđo Kjelini i Federiko Bernardeski. Sva trojica će početi meč na klupi, ali je gotovo izvesno da će dobiti šansu u drugom poluvremenu. Leonardo Bonuči i Denis Zakarija su i dalje vans stroja, a njima se pridružio i Aleks Sandro koji je juče morao da napusti trening i nije ni pozvan za večerašnji dvoboj.

Alesandro Del Pjero je juče posetio Kontinasu i večeras će biti na stadionu da bodri Bjankonere protiv španskog kluba u pohodu u četvrt finale LŠ.

MAMMA MIA ONANA!

Andre Onajna (©AFP)Andre Onajna (©AFP)

Navijači Intera koji su gledali sinoć Ajaks protiv Benfike otišli su na spavanje sa brigom više: ako je Andre Onana golman budućnosti za Nerazure možda je bolje odložiti tu budućnost za još neko vreme i potvrditi veterana Samira Handanovića?

U međuvremenu, pronela se vest da je Marcelo Brozović potpisao novi ugovor sa Interom koji ga vezuje za Apijano Đentile, praktično, do kraja karijere. Vest još nije zvanično potvrđena, ali niko ne sumnja da će epilog dugih pregovora biti takav, tim pre što je Marcelo odbio ponudu Real Madrida da od sledećeg leta nosi dres Blankosa. Brozović želi da bude stub tima i preferira da zarađuje malo manje novca, ali da bude u centru projekta kluba za koji igra.

Arturo Vidal je od svog dolaska bio strano telo u timu Intera. Čileanac je neka vrsta cene koju je milanski klub morao da plati plahovitosti i tvrdoglavosti Antonija Kontea. Trener iz Pulje je hteo pošto-poto da angažuje Vidala preteći čak i otkazom. Konte je otišao, a Vidal je ostao i to kao najplaćeniji fudbaler uz Aleksisa Sančeza, još jedan “poklon” Kontea Interu. Intervju koji je Arturo dao jednom južnoameričkom mediju u kojem je kritikovao Nerazure i vezao hvalospeve o Flamengu (svom budućem klubu) je izazvao oštre reakcije uprave kluba i sada je na potezu Simone Inzagi.

Trener Intera je juče prvo imao sastanak sa čelnicima Intera tokom kojeg je objasnio, sa njegove tačke gledište, pad u igri i rezultatima a zatim je “postrojavao” igrače na treningu. Kao što smo čuli hiljadu puta u ovakvim prilikama ponovljene su uobičajene fraze kako fudbaleri moraju da se probude, kako određena ponašanja neće biti tolerisana, da greške, čak ni najmanje, nisu dozvoljene i na kraju su svi dali časnu reč da će dati sve od sebe. Za one sa kratkim pamćenjem, posle pobede nad Liverpulom, se pričalo o postignutnom “paktu za skudeto” između trenera i igrača. Trajao je samo samo pet dana, do gostovanja u Torinu.

Bepe Marota i Pjero Auzilio već rade na renoviranju kompletnog napadačkog odeljenja. U sledećoj godini bi mogao da ostane samo Edin Džeko i to kao četvrti napadač. Kao i Konte i Inzagi se nije pokazao kao dobar savetnik u dovođenju igrača: Hoakin Korea i Kaisedo su totalni promašaji. Hoakin je odigrao tri utakmice na visokom nivou u ovoj sezoni, a o Kaisedu ne treba trošiti reči. Lautaro Martinez će biti prodat ako stigne adekvatna ponuda. Inter će pokušati i da udomi Koreu, ali će to biti veoma teško budući da je potrebno pronaći klub koji bi za njega izdvojio barem 20.000.000 evra. Aleksis Sančez će imati odrešene ruke da napusti Inter bez evra obeštećenja iako mu ugovor ističe 2023. godine.

Pored Skamake - i pored zastoja u pregovorima sa Sasuolom u Interu su prilično sigurni da će Đanluka nositi dres Intera jer su sa njim sve dogovorili - ostaje otvoreno još jedno ili dva mesta, u zavisnosti od prodaje Lautara Martineza. Novo ime u orbiti šampiona Italije je Sebastijan Ale iz Ajaksa. Holandski klub za reprezentativca Obale Slonovače traži 35.000.000 evra. Inter nema nameru da plati traženu cifru, ali nije toliko visoka da ne bi moglo da se pregovara.

MILAN, SAMO IBRA ZNA KAKO SE OSVAJAJU SKUDETI

Zlatan Ibrahimović (©AFP)Zlatan Ibrahimović (©AFP)

U timu Milana samo je Zlatan Ibrahimović osvajao titule šampiona Italije. Štaviše, nema mnogo igrača koji su osvojili naslov prvaka ni u drugim šampionatima. Među njima su dvojica golmana Majk Menjan (Francuska), Ćiprijan Tatarušanu ( Rumunija), Olivije Žiru je bio samo prvak sa Monpeljeom u Francuskoj, kao i Tjemue Bakajoko sa Monakoom dok je Braim Diaz grejući klupu bio prvak Španije i Engleske sa Real Madridom i Mančester Sitijem.

U tom kontekstu se daje značaj povratku Zlatana Ibrahimovića na teren. Od Šveđanina se ne očekuje samo da popravi golgeterski učinak Rosonera nego i da svojim iskustvom nadoknadi deficit koji imaju njegovi saigrači u završnici prvenstva.

Fabio Kapelo, trofejni trener Milana, smatra da će ključni igrači Stefana Piolija u finišu šampionata biti Teo Ernandez, Rafael Leao i Sandro Tonali. Ako oni budu na visini, smatra don Fabio, Milan će biti veoma blizu 19. titule prvaka Italije. Kapelo smatra i da je Pioli u tandemu Pjer KaluluFikajo Tomori pronašao defanzivni dvojac za sledećih nekoliko godina.

U Milanu su se pomirili sa odlaskom Franka Kesija i već uveliko rade na pronalaženju adekvatnih rešenja. Adli iz Bordoa i Pobega iz Torina su već sigurna pojačanja za sledeću sezonu, dok bi šlag na torti za srednji red trebalo da bude Renato Sančes iz Lila. Osim Sančesa iz Lila bi trebalo da stigne i Sven Botman.

MARADONA I NAPOLI

Lučano Spaleti se nekoliko puta u ovoj sezoni javno uzdao u duh Dijega Armanda Maradone ne stadionu koji je nazvan po njemu u Napulju. Sticajem okolnosti Napoli je na tim mečevima izlazio svaki put kratkih rukava. Izgleda da je Dijego imao tih večeri nešto drugo da radi na nebu.

Brojevi kažu da je Napoli, na tabeli učinka kao domaćin, tek na sedmom mestu u Seriji A, takođe su ispali na “Maradoni” od Fjorentine u Kupu Italije, poraz od Spartaka Moskve u grupnoj fazi Lige Evrope se pokazao kao odlučujući za izgubljeno prvo mesto, a onda je stigao i poraz od Barselone u nokaut fazi takmičenja.

Lele Adani smatra da je problem Napolija što na “Maradoni”, po pravilu, postoji velika disproporcija između prikazane igre Azura, stvorenih šansi i osvojenih bodova. Drugim rečima, po Adaniju, Napoliju nedostaje “nemilosrdnost” velikih klubova, samouverenost i činjenica da ne ulivaju dovoljno straha protivničkim klubovima koji, po pravilu, dolaze na Maradonu da ostvare rezultat, poučeni iskustvom drugih.

Bivši igrač Intera i Fjorentine ocenjuje da je Viktor Osimen najvažniji igrač Napolija, ali da će učinak Lorenca Insinjea u poslednjih devet mečeva odlučiti da li će Azuri osvojiti skudeto ili ne.


tagovi

Buongiorno ItaliaZlatan IbrahimovićDušan VlahovićFrank Kesi

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara