Paulo Dibala (©Reuters)
Paulo Dibala (©Reuters)

Buongiorno Italia: Zašto je Juve u zoni ispadanja?

Vreme čitanja: 8min | uto. 21.09.21. | 13:21

U Napulju rastu apetiti. Roma i Lacio imaju slične probleme

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Troše se stotine stranica i sati televizijskih i radio programa na objašnjavanje razloga zašto se Juventus našao na 18. mestu Serije A posle četiri kola, sa mršava dva boda. Masimilijano Alegri je vraćen u Kontinasu da se ne bi dogodilo upravo ovo kroz šta prolazi Juventus na startu sezone. Međutim, sad je jasno da nije bio samo problem Mauricio Sari ili Andrea Pirlo, kao što nije mogao da bude smetnja Kristijano Ronaldo. Nije bio prepreka ni Bepe Marota, kao ni Fabio Paratiči, a ni novo rukovodstvo sa starim predsednikom Andreom Anjelijem i nezamenljivim Pavelom Nedvedom.

Izabrane vesti

Stvar je mnogo jednstavnija nego što se misli. Ciklusi se, koliko god bili dugi i uspešni, završavaju i ako se ne pogodi momenat za radikalnu promenu i otvaranje novog kruga, čeka vas tiha i duga negativna deklinacija. To je čista fiziologija, važi u životu, važi u sportu.

Zona ispadanja nije ekskluzivna posledica Alegrijevog rada u prethodnih par meseci, Ščensnijevih kikseva protiv Udinezea i Napolija, lošeg dana protiv Empolija ili nedostatka sreće protiv Milana.

U Juventusu su još pre tri godine, kada su odlučili da zamene prvo Bepea Marotu, a zatim i Maksa Alegrija, osetili da je vreme za promene. Njihova nesreća je u tome da su gotovo sve izmene i potezi bili pogrešni ili neblagovremeni, uključujući izbor trenera (Sari, Pirlo, Alegri) do izbora igrača i novca izdvojenog za plaćanje transfera, plata i provizija sve alavijim menadžerima.

Ekonomska situacija u Juventusu je i dalje alarmantna uprkos Eksorovoj (porodična kompanija Anjelijevih koja kontroliše čitavu njihovu poslovnu imperiju) finansijskoj injekciji od 400.000.000 evra. Prošla sezona je završena sa 210.000.000 evra gubitka i ako bi se Stara dama našla izvan Lige šampiona u sledećoj sezoni to bi bio ekonomski udarac od koga se ne bi oporavila dugo vremena. Nepovoljna okolnost je i što predsednik Andrea Anjeli mora da ide da traži novac od svog sestrića Džona Elkana za spasavanje kluba. Jedan od motiva zašto je Anjeli toliko insistirao na Superligi je upravo želja da obezbedi samofinansiranje Juvea, odnosno da ne mora da ide da „prosi“ novac od svog sina svoje starije sestre od strica Margerite Anjeli.

I ovi bi hteli da igraju u Juveu“, bila je sarkastična opaska Maksa Alegrija posle meča sa Milanom. To što pomenuta fraza može da se odnosi na mlade igrače Juventusa (Kuluševski, Kjeza i Kin) li na Vojćeha Ščensnija, Adrijena Rabioa i Manuela Lokatelija koji su dozvolili da im Ante Rebić zabije gol kao školarcima, već dovoljno govori o stanju u Juventusu.

Istini za volju, deo odgovornosti nosi i Alegri. Nije odlika velikih trenera da svaljuju direktno ili indirektno krivicu za loše rezultate na igrače. Alegri je nekada važio za majstora u vođenju utakmica, odnosno za kapacitet da dobro i pravoremeno čita tok utakmica i da ih koriguje izmenama. U nedelju se dogodilo upravo suprotno, Alegri umalo nije izgubio utakmicu zbog zamena koje je izvrštio, odatle i njegov bes i zajedljive izjave prema igračima koji su ga izneverili.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Juve je potrpošio preko 200.000.000 evra za četvoricu igrača koji su bili na klupi pored Alegrija u nedelju veče: Matijs De Liht, Federiko Kjeza, Dejan Kuluševski i Mojze Kin. Neshvatljivo i neoporostivo za tim sa velikim ambicijama i neodrživo sa ekonomske tačke gledišta: ko može sebi da dozvoli, bez ozbiljnih posledica, da zarobi 200.000.000 evra za igrače koji greju klupu.

De Liht ne uspeva da se izbori za status startera u najvažnijim mečevima, Leonardo Bonuči i Đorđo Kjelini i dalje, i pored poodmaklih godina, su u prednosti nad Holanđaninom. Kjeza je žrtva traženja adekvatne formacije. U nijednu od, do sada probanih, se ne uklapa kako bi Alegri želeo. Kuluševski je kao riba izvan vode u Juventusu. Od vrhunskog talenta, kakav je bio u Parmi, u Kontinasi se transformisao u dimnu zavesu samog sebe. Povratnik u redove Juvea Kin, barem na početku, potvrđuje sve motive zbog kojih ga je Juve pre dve godine pustio u „beli svet“. Njima možemo da dodamo i Lokatelija, nije odmah ušao u mehanizme igre Juvea kako su se nadali u Kontinasi i biće mu potrebno vremena da se prilagodi.

Aron Remzi i Rabio su od igača koji su bili projektovani kao dodatna vrednost Juvea, dovedeni bez evra obeštećenja, postali rebusi. Na terenu nisu doprineli rastu kvaliteta igre a uneli su „zlu krv“ sa astronomskim platama koje ne odgovaraju njihovim sposobnostima i učinku.

Kao što nikad ne ide sve po dobru, tako se ne kotrlja uvek sve po zlu. Paulo Dibala i Alvaro Morata funkcionišu, demonstriraju potencijal i ulivaju veru u bolje dana Juvea. Huan Kvadrado je konstanta, Bonuči uz sve svoje mane ostaje stub tima, iskustvo Kjelinija je dragoceno. Ščesni je verovatno ispucao veći deo kvote kikseva za ovu sezonu.

Takođe, u celoj priči, kao pozitivni signal može da se uzme i odluka Paula Dibale da ostane da spava u Juventusovom hotelu sa ostalim igračima koji su tu smešteni privremeno: snažan izraz želje za stvaranjem kohezije unutar tima.

Koletaralna dobit očajnog starta za Juve je skidanje bremena favorita za osvajanje skudeta. Za Alegrija i njegove fudbalere će biti mnogo lakše da hodaju kroz sezonu bez opterećenja obaveza da vrate trobojni štit na dresove Juvea sa mnogo realnijim i lakše dostižnim ciljom: plasman u Ligu šampiona.

NAPOLI

Napoli je raspucana mašinerija: čak devet različitih fudbalera se upisalo u listu strelaca na prethodnih pet mečeva u Seriji A i Ligi Evrope što dovoljno govori o snazi tima i bogatstvu izbora koje ima na raspolaganju trener Lučano Spaleti.

Nije slučajno da su najbolji igrači Napolija na startu sezone, ne računajući Viktora Osimena, igrači koji su čitavo leto bili na pragu izlaznih vrata Kastel Volturna: Kalidu Kulibali, Fabijano Ruiz i Lorenco Insinje.

Spaleti je, izgleda, pronašao svoju dimenziju u Napulju. Toskanski stručnjak je prvi posle svog zemljaka Sarija kome je pošlo za rukom da veže četiri pobede na startu prvenstva. Podsetimo Sari je pre četiri godine nanizao osam uzastopnih pobeda, tako da je Spaleti na polovini posla.

Prvo mesto na tabeli i dva boda prednosti nad timovima iz Milana i čak deset u odnosu na Juve su dovoljni motivi da se u gradu podno Vezuva rasplamsaju snovi i ambicije. Napoli nije bio na čelu Serije A 1.297 dana i imajući u vidu raspored u sledeća dva kola trebalo bi i da ostane na vrhu.

Za razliku od pomenutog Sarija koji tvrdogalvo insistira na formaciji 4-3-3 u Laciju, Spaleti mudro prilagođava različite postavke u zavisnosti od igrača na raspolaganju, nihove forme i protivnika. Druga važna poruka je stigla od kapitena Insinjea. Lorenco je posle meča pozvao saigrače i navijače da ostanu umereni, čvrsto sa nogama na zemlji i da slede Spaletija koji uspeva da iz svakog igrača izvuče najviše moguće.

Naravno, ostaje kao nepredvidiva varijabila gazda kluba Aurelio de Laurentis. Što ga budemo manje videli ili čuli u javnosti to će šanse Napolija da napravi podvig na koji se čeka više od 30 godina rasti.

MILAN

Gazeta delo sport je danas nabraojala osam motiva zašto je Milan na startu sezone najozbiljniji kandidat u trci za titulu prvaka Italije. Mudrost Stefana Piolija koji je korak po korak zidao i konstruisao kolektiv i sada uživa u plodovima svog rada. Karakter Sandra Tonalija: mladi italijanski fudbaler je prihvatio i smanjenje plate da bio ostao u Milanu i postao njegov lider. Iznenađenje je golman Majk Menjan koji je imao težak zadatak da zameni Đanluiđija Donarumu i već je uverio sve da je odličan izbor. Potvrda je Fikajo Tomori, najskuplje plaćen igrač ovog leta Milana, opravadava svaki od 28.000.00 evra utrošenih za njegov otkup. Sazrevanje Rafaela Leaa na levom krilu je evidentno: Portugalac i dalje ima dijametralno suprotne periode igre, ali je napredak vidljiv golim okom. Maštovitost Brahima Dijaza je učinila bezbolnim odlazak Hakan Čalhanoglua: igrač na dvogodišnjoj pozajmici iz Real Madrida je uzeo „desetku“ i igra kao prava „desetka“. Ubojitost Rebića: hrvatski napadač igra u vrhunskoj formi, namešta golove, trese mreže, proigrava saigrače, podiže baricentar tima. Dugačka klupa: Milan je bez polovine standardnih startera osvojio bod i nadigrao Juve u drugom poluvremenu okrzuvši sa Kaluluom, takođe rezervom, pobedu.

LACIO – ROMA

Do derbija ima da se igra još jedno kolo, Đalorosi igraju protiv Udinezea na Olimpiku, a Nebeksoplavi gostuju na stadionu Torina. Oba tima „ližu rane“ posle razočaravajućeg vikenda i suočavaju se se sličnim problemima: odbrane su im prilično porozne, a vezni red ne pruža dovoljno jaku zaštitu poslednjoj defanzivnoj liniji.

Rui Patrisio je napravio najviše parada i ima najveći broj odbranjenih udaraca protivničkih igrača: dobra vest za Portugalca, loša za Romu i Žoze Murinja. Kormilar Rome priprema izmene u odbrani pošto su mu ruke na sredini terena vezane budući da nema zadovoljavajuće alternative za Žordana Veretua i Brajana Kristantea. Protiv Udinezea će igrati sa Krisom Smolingom u ulozi centralnog beka sa Đanlukom Mančinijem dok će Rožer Ibanjez biti ponovo isproban na poziciji levog beka, pošto je Matijas Vinja povređen, a Rikardo Kalafjori ne uliva veliko poverenje Murinju. Kaže se i da bi Nikolo Zaniolo mogao da preskoči meč sa timom iz Frijulija, ali ne zato što je izgubio status startera ili po kazni, već zato što u Trigoriji žele da ga odmore, odnosno svežeg i ornog za derbi u nedelju.

U Formelu su primetili da su svih šest golova u Seriji A primili iz kontranapada i gotovo uvek po istom scenariju: igrači veznog reda uhvaćeni u raskoraku ili na pogrešnim mestima i defanzivci ostavljeni sami sa brojčano nadmoćnijim protivnicima. Jedno od rešenja bi mogao da bude Danilo Kataldi. Vezista ponikao u redovima Nebeskoplavih bi mogao konačno da dobije pravu šansu na koju čeka godinama. Protiv Torina bi trebalo da bude starter kako bi omogućio Lukašu Lejvi da se oporavi i akumulira snagu za derbi sa Romom u nedelju.

Inače, Mauricio Sari se nada da će mu danas biti smanjena suspenzija na jedan meč i da će moći da vodi tim protiv Torina u četvrtak veče.

Ulaznice za derbi u nedelju su već sve rasprodate budući da samo polovina Olimpika može da bude popunjena u skladu sa pravilima italijanske vlade o preventivnom delovanju protiv širenja pandemije kovida-19.


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Milan
Roma
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara