Buongirono Italia: Menjan ključni faktor borbe za "skudeto", doneo Milanu čak 23 boda

Vreme čitanja: 6min | pon. 02.05.22. | 13:16

Francuski čuvar mreže se ispostavo kao fantastična investicija Rosonera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Majk Menjan je po računicama italijanskih fudbalskih statističara direktno doneo Milanu 23 boda u ovoj sezoni, gotovo trećinu. Nijedan drugi igrač Rosonera ni približno nije zaslužan za lidersku poziciju na tabeli, počev od Leaa koji je juče, konačno, stigao do dvocifrenog broja golova.

Izabrane vesti

Paradoks da je Inter tim,koji je postigao najviše golova i primio najmanje u Seriji A, a Milan je na čelu tabele se objašnjava učinkom francuskog čuvara mreže. Jučerašnja utakmica sa Fjorentinom je najbolji primer: volšebna parada Menjana, odgovor na udarac glavom Kabrala, i par minuta kasnije početnička greška čuvara mreže Fjorentine Teračana je omogućila Milanu da stigne do tri zlata vredna boda. Sa razmenjenim golmanima sa San Sira bi Fjorentina a ne Milan otišla kući pevajući.

Francuski golman se pokazao kao fantastična investicija. Menjan će za četiri godine koštati, sve sa transferom iz Lila (iznosio oko 13 miliona evra) i bruto platom, malo manje od 30 miliona evra (zahvaljujući dekretu-zakonu o kome smo pisali juče Menjanova bruto plata iznosi 3.670.000 evra iako prima neto 2.800.000). Điđo Donaruma bi košato Rosonere, da su zadovoljili njegove ekonomske apetite, malo više od 70 miliona evra.

Dakle, i pored toga što je Donaruma otišao bez evra obeštećenja u PSŽ, Milan je dobio odličnog golmana, ako ne boljeg a onda na nivou Điđa. I to nije sve, Milan je uštedeo oko 40.000.000, cena jednog izuzetno perspektivnog napadača. Savršen posao Paola Maldinija i Rikija Masare. Toliko pogođen da bi na kraju mogli da budu nagrađeni i skudetom što bi sakrilo veliki propust uprave Milana koja u januaru nije adekvatno pojačala igrački park Piolija, pogotovo u napadu.

Takođe, za razliku od Menjana, golmani direktnih konkurenata za skudeto su doprineli da se njihovi timovi nađu u nezavidnoj situaciji. Handanović, a posebno Radu protiv Bolonje, nisu bili besprekorni, naprotiv. Kapiten Intera je počeo da oseća godina i nije više garancija koja je bio mada i dalje ima svoje sjajne momente. Ospina i Meret su napravili nekoliko kikseva koji su skupo koštali Napoli, baš kao i Ščesni, posebno na startu prvenstva kada je direktno koštao Juve šest bodova. Dodajte te bodove na postojeće Bjakonera i videćete da bi bili u trci za skudeto.

Osim Menjana, tajna uspeha Milana je Stefano Pioli. Trener Milana je izrastao u velikog stručnjaka. Sam Pioli priznaje da je prelomni momenat u njegovoj karijeri i životu bio prerani odlazak sa životne pozornice Davidea Astorija. Taj šok je uticao na Piolija da život, ali i posao sagledava iz nove perspektive.

Do Milana Pioli je bio etiketiran kao trener koji dobro počinje u novim klubovima, ali kako vreme prolazi ili čim naiđu prvi porazi i krize ne uspeva da pronađe izlaz iz tunela. Tragična epizoda u Fjorentini je naučila Piolija da se suoči i prebrodi sve prepreke. Zvuči srceparajuće, ali u suštini to jeste: u svakom trenerskom uspehu Piolija u pozadini stoji lik Davidea Astorija.

BORBA ZA TITULU I FATALNA VERONA

Kako se bude bližio meč Verona-Milan sve će se češće pričati o “fatal Veroni”. Ljubitelji Dostojevskog, pogotovo među navijačima Intera, ponavljaće kao mantru da sve ono što se dogodi dvaput mora da se dogodi i treći put. A Milan je dva puta izgubio skudeto na Bentegodiju u Veroni, 1973. godine i 1990. godine kada je i nastala kovanica “fatal Verona”.

Pre gotovo 50 godina Milan je došao u grad Romea i Julije sa bodom prednosti u odnosu na Juve i Lacio. Đaniju Rivreri i drugovima, samo što su osvojili Kup Kupova, pobeda je garantovala siguran skudeto bez obzira na rezultate Lacija i Juventusa. Rosoneri su izgubili na Bentegodiju 5-3, Lacio od Napolija 1-0 a Juve je golom Kukuredua, tri minuta pre kraja, pobedio Romu i osvojio naslov prvaka.

Pre 32 godine istorija se ponovila u pretposlednjem kolu. Milan i Napoli imaju isti broj bodova. Đavoli sa holandskom trojkom, Gulit, Rajkard, Van Basten, i Maradonin Napoli imaju isti broj bodova. Milan igra na Bentegodiju a Napoli na Dal’Ari protiv Bolonje. Arbitar Rozario Lo Belo je delio crvene kartone kao bombone Rosonerima, Saki, Kostakurta, Rajkard i Van Basten su izbačeni sa terena, golgeter Milana u znak protesta skida dres i napušta teren u majici na bretele. Verona preokreće rezultat i izlazi kao pobednik rezultatom 2-1 dok Napoli bez problema sređuje Bolonju sa 4-2 i osvaja skudeto.

Međutim, Verona nije jedina “nagazna mina “ za Milan do kraja prvenstvene trke. Vrlo je verovatno da će Atalanta biti i dalje u trci za peto mesto za dve nedelje a činjenica da se meč igra na San Siru nije pozitivna okolnost za domaćina već za goste budući da Boginja igra, već godinama, mnogo bolje na gostovanjima nego na Gevis stadionu.

I utakmica sa Sasuolom nosi određene zamke za Milan. Pokojni patron Sasuola Đorđo Skvinci je bio veliki navijač Milana, dugogodišnji prijatelj Silvija Berluskonija i član uprave Rosonera. Njegovi potomci nisu tako vezani za Rosonere, ali simpatije postoje. Ali, aktuelni generalni direktor i alfa i omega kluba Đovani Karnevali slovi za veoma bliskog prijatelja Bepea Marote, tako da će pristup meču igrača Sasuola među kojima ima nekoliko koji su na meti dva milanska kluba velika nepoznanica.

S druge strane Inter ima prilično lagan kalandar: Empoli, Kaljari, Sampdorija. Čak i meč sa Kaljarijem bi mogao da bude manje dramatičan budući da će Sardi sledećeg vikenda igrati neku vrstu majstorice sa Salernitanom na Arekiju za opstanak u Seriji A.

MURINJO “ZAPALIO” VEČNI GRAD

Nije potrebno mnogo da se podigne temperatura u odnosima navijača Rome i Lacija. Žoze Murinjo je mag komunikacije i njegov specijalitet je kreiranje, uslovno rečeno, haosa. U takvom okruženju Portugalac se oseća kao riba u vodi, jer onda može da zbije redove u svom timu na maksimi: sami protiv svih i svega.

Murinjova opaska da je Lacio pobedio Speciju golom iz ofsajda - izrečena bez povoda, nikoga nije pitao a ni aludirao na gol Ačerbija - bila je kao zapaljena šibica u buretu baruta.

Dva rimska tima imaju isti broj bodova i vode bitku za peto mesto na tabeli koje ne garantuje samo plasman u Ligu Evrope već donosi privilegiju da se izbegnu kvalifikacije za drugu evropsko takmičenje po snazi, zatim donosi više novca od televizijskih prava (par miliona) i prestiž da se završi prvenstvo ispred gradskog rivala.

Lacio je, kao što se očekivalo, presavio tabak i objavio saopštenje navodeći sudijske greške na štetu Nebeskoplavih, uključujući i u mečevima protiv Rome. Klub Klaudija Lotita nije propustio priliku da optuži Murinja i Romu da su opsednuti Lacijom i da zloupotrebljavaju medije kako bi sebe prikazali kao žrtve i skrenuli pažnju sa rezultatskih neuspeha i privilegija.

Roma, istini za volju, ima i padobran za plasman u Ligu Evrope jer osim prvenstva ima otvoren put da stigne do tog takmičenja i preko Lige konferencija. Narvavno ako prođe Lester u četvrtak i zatim osvoji trofej u Tirani krajem maja.

BORBA ZA OPSTANAK

Davide Nikola u ovoj nedelji može da sruši mit o najčudovišnijem opstanku u Seriji A u sudaru sa trenerom koji ga je ostvario, Valterom Macarrijem. Pre 15 godina Macari je spasao Ređinu ispadanja iz Serije A uprkos minusu od 11 bodova zbog učešća kalabrijskog kluba u Kalčopoliju. Ako Nikola bude spasao Salernitanu, to će biti veći podvig od onog sa Krotoneom, Đenovom i Torinom, biće u ravni sa Macarijevim iz sezone 2006/2007.

Pobeda Sampdorije nad Đenovom je razrešila nedoumice oko drugog tima koji će u Seriju B pored Venecije. Grifone jeste na tri boda od Kaljarija na tabeli, ali imajući u vidu da u sledeća tri kola igra sa Juventusom, Napolijem i Bolonjom teško je poverovati da može da osvoji dovoljno bodova da ugrozi Sarde ili da spreči lansiranu Salernitanu ka luci spasa.

Odluka o trećem putniku u Seriju B će biti iskovana u dobroj meri sledećeg vikenda kada ukrste koplja na Arekiju Salernitana i Kaljari. Kampanjske Granate imaju veću priliku protiv Venecije za tri dana nego večeras u sudaru sa Atalantom, da se zakače na kvoti 28 bodova sa direktnim rivalom u borbi za prvoligaški status. Specija i Sampdorija moraju da budu oprezne, barem bod il dva u poslednjim kolima bi bio više nego dobrodošao da se izbegne drama u poslednjih 90 minuta šampionata.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara