Buskets i Ćavi (Reuters)
Buskets i Ćavi (Reuters)

Buskets pao dva najvažnija testa, Laporta ponavlja akciju "holandski Pit bul"

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.10.22. | 12:06

Tri fudbalera u konkurenciji za januarsko pojačanje Barselone na pozciiji zadnjeg veznog

Sredinom septembra Španijom se prolomio odjek da je Ćavi odluči da ograniči minute na terenu starim drugarima i saborcima Serhiju Busketsu, Đeraru Pikeu i Đordiju Albi. Međutim, ispostavilo se da je duel protiv Elčea koji je Buskets presedeo na klupi usamljeni primer, te je iskusni vižljasti vezista do kraja septembra i u oktobru konstanto bio Barsina prva opcija na poziciji zadnjeg veznog. I šta se dogodilo? Na videlo je počela da izlazi činjenica da vreme gazi Busketsa.

Serijom grešaka protiv Intera u meču koji je Barselona morala da dobije, te još jednim smušenim izdanjem u El Klasiku, Buskets je pao na dva ultimativna testa od starta takmičarske godine. Kada je njegovo decenijsko iskustvo trbalo da dođe do izražaja, njegova sigurnost i mirnoća u rešavanju kriznih situacija da osnaži ekipu, pretvorio se u jednu od najslabijih karika na terenu.

Izabrane vesti

To ne umanjuje sve trofeje u koje je tokom zlatnog doba Barselone utakao ogroman doprinos noseći sredinu terena upravo sa Ćavijem i Andresom Inijestom, ali je svakako pokazatelj da Barselona mora da razmišlja o budućnosti i to vrlo bliskoj. Kako je mesto u nokaut fazi Lige šampiona praktično izgubljeno, Kataloncima ostaje da Primera kao cilj, da ne kažemo moranje. Zato je Đoan Laporta rešen da Ćaviju već u januaru ponudi alternativu za Busketsa.

Ako pitate španskog stručnjaka, najradije bi u igračkom kadru kojim rukovodi video Martina Zubimendija (23) iz Real Sosijedada. Međutim, taj manevar je teško izvodljiv. Klub iz San Sebastijana je pre pet dana zaključao svog defanzivnog vezistu ugovorom do 2027. godine i malo je verovatno da bi ga prodavao na zimu. Pritom, skupa je to vratolomija jer mladi Bask ima izlaznu klauzulu postavljenu na 60.000.000 evra.

Buskets i Toni Kros (Reuters)Buskets i Toni Kros (Reuters)

Istrošila se Barsa poprilično letos nakon što je prodavala TV prava za budućnost i pravo na korišćenje klupskog logoa. Za 153.000.000 evra stigli su Rafinja, Žil Kunde i Robert Levandovski, bez obeštećenja Frenk Kesi i Markos Alonso, ali je mesto zadnjeg veznog ostalo deficitarno. Predsednik kluba Đoan Laporta, naročito posle izvesnog kraha u Ligi šampiona, ne bi smeo da se istrčava sa novim transfer bombama i zato razmišlja o racionalnijim rešenjima, poput onih za kojima je posezao u ranoj fazi svog prvog predsedničkog mandata na Kamp Nou.

Tekla je takmičarske 2003/04 kada je Laportina Barselona pred januarski prelazni rok kuburila na sedmom mestu sa 16 bodova manje od lidera Valensije. A Laporta je spasioca video u Juventusovom Edgaru Davidsu. Stigao je holandski Pit Bul na pozajmicu iz Juventusa i neresušnom energijom razdrmao Barsu koja je prvenstvo završila kao vicešampion istopivši zaostatak za Valensijom na svega pet bodova. U sledećoj sezoni Barsa je gospodarila tabelom, na kraju osvojila titulu. Nije zadržala Davidsa, ali je ponovo na zimu Laporta iz njemu znanih razloga doveo Milanovu legendu Demetrija Albertinija koji nije prečesto igrao. Dakle, voli predsednik Barselone da iskopa i potpiše zadnjeg veznog u sred sezone.

Sada, Barseloni kao i pre skoro 20 godina gori pod nogama, ali ne tako da joj beži vrh tabele, već da joj je neophodan delić za kompletan igrački mozaik koji bi mogao da se do kraja nadmeće i zbaci Kraljevski klub sa trona. Za taj delić kokurišu trojica fudbalera - Vulverhemptonov Ruben Neveš, Čelsijev Žoržinjo i Lesterov Juri Tilemans.

Neveš kojeg zastupa superagent Žorž Mendeš (ugovor do 2024.) već duže vreme želi da napusti Vulvse. Portugalac ga je ponudi Barseloni sa kojom neguje dobre odnose i katalonski klub razmatra opciju pozajmice uz obavezan, ipak nimalo jeftin otkup od 40.000.000 evra u julu 2023. Kada je reč o Tilemansu, Belgijanac je svoje kvalitete demonstirao prethodnih nekoliko sezona u Premijer ligi. Želeli su ga Liverpul, pa Arsenal, Lester ga nije na vreme pustio i kako mu ugor važi još nekih devet meseci, mogao bi da ode za siću. Problem je što Barselona opet ne bi dobila klasičnog zadnjeg, već igrača koji ipak voli da igra malo više unapred.

Barselonin pogodak mogao bi da bude Žoržinjo kojem ugovor takođe ističe 2023. Italo-Brazilac je već odbio prvu ponudu Čelsija za produžetak saradnje. Prethodno je velikan sa Kamp Noua razmišljao i o Ngolu Kanteu. To bi svakako bila najbolja opcija, ali se francuska radilica nedavno povredila i moraće na operaciju zbog koje ga neće biti na terenu bar do februara.

Šta god da se dogodi u januaru, teško da će zaseniti činjenicu da je Barselona letos pogrešila dozvolivši sebi da joj fokus odleprša na najpoželjnije figure na tržištu, toliko da zaboravi da kreće u sezonu sa jednim zadnjim veznim koji gazi 35. godinu života.


tagovi

Serhio BusketsRuben NevesŽoržinjoJuri TilemansBarselonaĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara