Sergej Milinković Savić (© AFP)
Sergej Milinković Savić (© AFP)

CAPUT MUNDI: Završne ocene Srba u Seriji A

Vreme čitanja: 6min | pet. 07.08.20. | 08:48

Sergej garancija, Lazović strela, Bleki, Maksa i Đuričić u usponu, Kolarov novom ulogom produžava karijeru

(Od dopisnika MOZZART Sport iz Rim)

Zavesa sa spustila na Seriju A prošlog vikenda, kao i u poslednje dve sezone, Sergej Milinković Savić je bio naš najbolji igrač na Apeninskom poluostrvu. Vezista Lacija je i pored nešto povučenije uloge u timu, sa mnogo više defanzivnih zadataka, postigao sedam golova, nametnuvši se kao ključni igrač Nebeskoplavih, uz Čira Imobilea.

Izabrane vesti

Kolarov je postigao takođe sedam golova, kao i prošle godine. Romin defanzivac je igrao odlično sve dok godine nisu počele da ostavljaju trag i na njemu. U finišu sezone sa novom ulogom je pronašao sebe. Veliko ohrabrenje za selektora Ljubišu Tumbakovića predstavlja vidan napredak u igri Darka Lazovića, Blekija Milenkovića, Nikole Maksimovića i Filipa Đuričića. Dušan Vlahovič i Saša Lukić nisu opravdali nade, na bazi prikazanih igara iz prethodne sezone, da će „razbiti“ u tek završenoj, ali i jedan i drugi su mladi, tako da ima vremena za popravni.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ 7,5

Sergej je i ove sezone bio naš najbolji igrač u Seriji A i najefikasniji sa sedam golova. Srpski reprezentativac je dodatno napredovao u tek završenom prvenstvu i definitivno je ušao u grupu od deset najboljih veznih igrača na svetu. U izboru mnogobrojnih medija i italijanskih komentatora Sergej je uvršten i u idealni tim Serije A.

Do ove sezone Milinkoviću se zameralo da na velikim i odlučujućim utakmicama ne igra na nivou, odnosno da je igrač za mečeve druge i treće kategorije. Sergej je na terenu demantovao kritičare, protiv Juventusa, Intera i Atalante, pre pauze zbog pandemije virusa korona bio je najbolji i odlučujući igrač. Takođe, postoji matamatička preciznost: kad Milinković igra dobro, Lacio ne gubi nikad.

DARKO LAZOVIĆ 7

Super Lazović i srpska strela, dva su nadimka koje su italijanski mediji prišili srpskom krilnom igraču koji je bio jedan od najzaslužnijih za fantastičnu sezonu Verone. Čačanin je odigrao svih 38 utakmica u šampionatu, istina jednom je ušao u igru sa klupe.

Darko je postigao tri gola, dok je barem deset golova Verone bilo direktno ili indirektno njegova zasluga. Trener Verone Jurić je apsolutno pogodio premeštajući definitivno Lazovića na levi bok terena što omogućava sprskom fudbaleru mnogo širi dijapazon delovanja i nepredvidivosti za protivničke odbrane. Može se slobodno reći da je ovo bila najbolja sezona Lazovića u Seriji A.

NIKOLA MILENKOVIĆ 7

Nikola Milenković (© AFP)Nikola Milenković (© AFP)

Defanzivac Fjorentine je završio sezonu u velikom stilu ukrasivši je sa pet golova. Bleki je ušao u krug najboljih strelaca među defanzivcima ne samo Serije A, već i pet najjačih evropskih liga. Ruku na srce, Milenković je u jednom delu sezone igrao promenljivo, odnosno u periodu kada je Fjorentina propuštala vodu na sve strane ni Nikola nije mogao sve sam. Čim se tim stabilizovao došla je do izražaja pouzdanost i sigurnost srpskog defanzivca. Nije slučajno da su Ljubičasti u nastavku prvenstva imali najbolju odbranu koja je primila najmanji broj golova.

Bleki je pokazao da pripada i ne tako velikoj grupi fudbalera koja jednako dobro igra i u odbrambenoj liniji sa tri kao i sa četiri defanzivca. Takođe, Milenković je odigrao 36 od 38 utakmica i bio je jedan od najstandardnijih prvotimaca Ljubičastih. Možda je kucnuo čas da Milenković napravi kvalitativan skok u karijere prelaskom u veći klub do Fjorentine.

ALEKSANDAR KOLAROV 6,5

Kapiten srpske reprezentacije imao je tzv. sendvič sezonu: počeo je odlično, onda je imao veliki pad, izgubio je mesto prvotimca, da bi se sa promenom foramcijske postavke u 3-4-2-1 vratio među startere u novoj ulozi u liniji sa tri defanzivca. Kao i u prošloj godini Kolarov je postigao sedam golova, uglavnom u prvom delu sezone.

Godine su stigle i Kolarova, više ne može da pokriva na visokom nivou čitav levi bok, kao što je to činio godinama tokom cele sezone. Promena formacije Fonseke bi mogla da produži značajno karijeru našeg reprezentativca budući da u novoj ulozi postaje dodatna vrednost za Romu.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ 6,5

Defanzivac Napolija je pronašao dimenziju sa Rinom Gatuzom na klupi Azura i posato prvi izbor za defanzivni bedem kluba iz Napulja. Posle veoma neubedljivog početka sezona sa Karlom Ančelotijem i velikog broja klupa, Maksimović je zaradio poverenje novog kormilara i uzvratio je odličnim igrama. Na račun Nikole ide dobar deo zasluga za osvojen Kup Italije, u polufinalu je zaustavio napadače Intera, a u finalu Kristijana Ronalda. U završnici šampionata postao je standardni prvotimac, čak u Gatuzovoj hijerarhiji, ispred Manolasa i u istoj ravni sa Kulibalijem. Šteta što se Maksimović povredio i što zbog toga rizikuje da preskoči meč sa Barselonom, odnosno da presedi na klupi.

Maksimović je odigrao 22 meča i postigao je i jedan gol, drugi u njegovoj italijanskoj karijeri. Eksponencijalni napredak Nikole u ovoj sezoni omogućio je predsedniku Napolija Aureliju de Laurentisu da mirne duše proda Kulibalija ako mu neko zakuca na vrata sa 80.000.000 evra.

FILIP ĐURIČIĆ 6,5

Filip Đuričić (© AFP)Filip Đuričić (© AFP)

Đuričić je odigrao najbolju sezonu otkako je stigao na Apeninsko poluostrvo. Kao Lazović sa Jurićem i Filip ima poseban odnos sa svojim trenerom De Zerbijem koji ga je želeo u Beneventu i zatim ga doveo i u Sasuolo. Đuričić je u ovoj sezoni krenuo kao dizel, nije uspeo da se izbori za mesto startera i slabo šta mu je polazilo za rukom, objektivno u tom periodu nije zasluživao ni prelaznu šesticu. Drugi deo sezone bio je za 7,5, ne samo zato što je postigao pet golova i podelio nekoliko asistencija, to mu nije polazilo za nogom još iz holandskih dana kada je nosio dres Herenvena, već zato što je bila milina gledati ga kako pleše s loptom protiv najboljih italijanskih klubova.

DUŠAN VLAHOVIĆ 6

Prelazna ocena za Vlahovića je više za njegovo zalaganje, borbenost koju pokazuje na terenu i koju je demonstrirao i u borbi protiv Covid-19. Objektivno, od Dušana smo očekivali više u ovoj sezoni. Ne može se reći da mu treneri Viole nisu pružili priliku: na 13 utakmica je bio starter a ušao je još 17 puta u igru u drugom poluvremenu. Dušan je postigao samo šest golova, malo za centarfora njegovog potencijala. Pokazivao je često i preteranu nervozu, naravno prouzrokovanu velikom željom da pokaže sve kvalitete, tako da je u ovoj sezoni prvi put zaradio i crveni karton.

SAŠA LUKIĆ 6

Očekivalo se više od Saše Lukića, pogotovo što je prethodna sezona obećavala da će fudbaler Torina izrasti u veoma dobrog veznog igrača. Saša je imao malo problema i sa povredama tokom sezone što je svakako doprinelo da njegov potencijal ne dođe do izražaja. Sa novim trenerom Markom Đamapaolom Lukić će imati novu priliku.

IVAN RADOVANOVIĆ 6

Radovanović je zbog teške povrede morao da preskoči praktično polovinu šampionata. Do povrede srpski vezni igrač je bio jedan od najpouzdanijih fudbalera na sredini terena Đenove, garantujući kvalitet, kvantitet i iskustvo senatora koji je odigrao više od 250 utakmica u Seriji A.

BORIS RADUNOVIĆ 6

Ivan Jurić je pružio šansu Borisu Radunoviću u poslednje tri utakmice Verone u Seriji A. Boris se oporavio tokom ove sezone od teške povrede koju je imao u Kremonezeu. Budući da je Silvstri produžio ugovor sa Veronom bilo bi mudro sa Radunovićeve strane da potraži novi klub gde bi imao veću minutažu a po mogućstvu i status startera.

NENAD TOMOVIĆ 5,5

Tomović kao i njegov Spal nisu imali sezonu za pamćenje. Tim iz Ferare je ispao a Nenad je odigrao tek par utakmica u prvenstvu na kojima je zaradio prelaznu ocenu.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Željko PantelićCaput MundiSergej Milinković SavićNikola MaksimovićAleksandar KolarovFilip ĐuričićNikola MilenkovićDarko LazovićSaša LukićDušan VlahovićNenad TomovićIvan Radovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara