Kavani, Kristensen, Aspilikueta, Onana (©Reuters)
Kavani, Kristensen, Aspilikueta, Onana (©Reuters)

Ćavi traži slobodne mentore za Barsin vrtić, u fokusu Kavani, Aspilikueta, Kristensen i Onana

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.12.21. | 11:09

Katalonci u potrazi za besplatnim igračima

Povratkom Đoana Laporte na mesto predsednika Barselone, Katalonci su se ponovo okrenuli mladim fudbalerima. Za razliku od svog prethodnika Đosepa Bartomeua, koji je trošio ogroman novac na pojačanja - primera radi, kupovine Kutinja, Dembelea i Grizmana plaćeni su šestocifrenim iznosima - Laporta ohrabruje trenere da koriste igrače iz čuvene La Masije.

Subota, 16.15: (1.50) Barselona (4.60) Betis (7.00)

Izabrane vesti

Da taj izvor još nije presušio, iako je u jednom momentu tako delovalo, potvrđuje podatak da su Ronald Kuman i njegov naslednik na klupi Ćavi Ernandez ove sezone koristili najviše igrača do 20 godina u najjačim evropskim ligama. Čak devetoricu.

Možda taj broj ne zvuči impozantno, ali treba imati u vidu da je većina njih imala zapaženu minutažu, a nisu bili samo puki učesnici nekog meča u završnim minutima.

Erik Garsija i Gavi su postali standardni prvotimci. Prvi je sakupio već 1.185 minuta od mogućih 1.800, a drugi 1.069. Prati ih Niko Gonzales sa 787, a jasno je da bi Pedri (310) i Ansu Fati (366) bili takođe standardni da nisu imali probleme sa povredama.

Korišćeni su još Jusuf Demir (286 minuta), Abde Ezalzuli (131), Aleks Balde (115) i Ilaiš Moriba (45). Svi osim Garsije, koji ima 20 godina,i dalje su tinejdžeri.

Ostali u Španiji daleko su od Barselone, piše katalonski Sport i navodi primer Real Madrida u kom Karlo Ančeloti od mladih igrača najviše koristi Rodriga (636 minuta) i Kamavingu (486), ali su njih dvojica daleko od uloge startera u Kraljevskom klubu. Među drugim evropskim velikanima Barsi po ovom ppdatku u tekućoj sezoni parira samo Ajaks sa petoricom igrača do 20 godina u koje trener Erik ten Hag ima veliko ili solidno poverenje (Jurijen Timber, Devajn Renč, Rajan Gravenberh, Kenet Tejlor i Mohamed Darami), a takođe devetoricu klinaca u prvom timu Mančester Sitija koristio je Pep Gvardiola, međutim, uglavom kroz mečeve Liga kupa. Čak sedmoricu u meču trećeg kola protiv niželigaša Vikomba (6:1).

Dugo je Barselona bila prepoznatljiva po igračima iz sopstvenog pogona, ali dok pomenuti mladići ne stasaju, jasno je da će Ćaviju biti potrebni igrači s iskustvom da ih vuku napred. Dovoljno je pogledati tabelu Primere, na kojoj se ekipa sa Kamp Noua nalazi na sedmom mestu sa 13 bodova manje od vodećeg Reala, uz meč manje. Ili tabelu Lige šampiona, u kojoj Katalonci u sredu moraju da savladaju Bajern u Minhenu kako bi prošli u osminu finala.

Svesni da su im potrebna pojačanja, legendarni kapiten i klupsko rukovodstvo pokušaće da već tokom zime privuku neka zvučna imena na severoistok Španije. Doduše, ne odmah, već da ih "rezervišu" za leto kada im isteknu ugovori u trenutnim klubovima. Poznato je da finansijsko stanje nije dobro, pa će stoga Ćavi morati da se uzda u svoj autoritet iz igračkih dana, kao i pregovaračke sposobnosti direktora Matjea Alemanija.

Izdvojiće Katalonci i određeni novac, navodno su spremni da plate za transfer Danija Olma iz Lajpciga ili Artura Kabrala iz Bazela ili Ferana Toresa iz Mančester Sitija ili Entonija Marsijala iz Mančester Junajteda. Pominjao se i Junajtedov Džesi Lingard, Milanov Frenk Kesi, Čelsijev Antonio Ridiger, ali sve je to još na dugom štabu.

Mnogo veće šanse Barselona ima s igračima kojima ističu ugovori, a među njima Mundo Deportivo navodi Cezara Aspilikuetu, Edinsona Kavanija, Andreasa Kristensena i Andrea Onanu.

CEZAR ASPILIKUETA

Najzvučnije ime s ovog spiska je Čelsijev defanzivac, proizvod Osasune koji je preko Olimpik Marselja stigao u London. Aspilikueta je već deset godina u Čelsiju, s kojim je prošle sezone osvojio Ligu šampiona. Kapiten je i ima važnu ulogu u svlačionici, ali pokušaće Ćavi da iskoristi poznanstvo iz igračkih dana, kada su zajedno nastupali za reprezentaciju Španije. Poznato je da Čelsi igračima koji uđu u četvrtu deceniju ne nudi produžetak ugovora na više od godinu dana, a kako iskusni desni bek, po potrebi štoper, ima 32, taj faktor mogao bi da odigra važnu ulogu u pregovorima.

ANDREAS KRISTENSEN

Njegov sedam godina mlađi saigrač u Londonu trenutno je na tankom ledu kod Tomasa Tuhela baš zbog činjenice da ne želi da produži ugovor. Kristensen bi sigurno bio značajno pojačanje za krhu odbranu Barselone, koja ga prati već godinama. Zapao je za oko Kataloncima tokom pozajmice Borusiji Menhengladbah (2015-2017), ali ga je Čelsi vratio na Stamford Bridž. Za razliku od Aspilikuete, s obzirom na godine, Danac je zanimljiv i drugim klubovima, pa ga neće biti lako ubediti da izabere dolazak na Kamp Nou.

EDINSON KAVANI

Pored jače odbrane, Ćavijevom timu neophodan je i ubojitiji napad. Pre svega špic koji redovno daje golove. Trebalo je da to bude Serhio Aguero, ali se prvo povredio, a onda i saznao za zdravstvene probleme zbog kojih je pitanje hoće li uopšte ponovo igrati fudbal. Trenutno ulogu prvog strelca ima Memfis Depaj, ali Holanđanin ne postiže golove toliko često koliko su navijači Blaugrane navikli, pritom i nije klasičan špic.

Iskusni Edinson Kavani mogao bi da popuni tu rupu, mada će Urugvajc po dolasku Ralfa Ranginka na Old Traford verovatno pričekati sa odlukom o odlasku i pokušati da se nametne novom treneru (od leta klupskom savetniku čija će se reč i te kako poštovati ko god da ga nasledi). Kavani je ove sezone odigrao samo osam mečeva i postigao jedan gol. Pretpostavlja se da će narednih dana obaviti razgovore sa nemačkim trenerom, posle čega će biti poznato ostaje li ili odlazi. Ukoliko bude ovo drugo, lako je moguće da se dogodi već na zimu.

ANDRE ONANA

I za kraj, Andre Onana. Kamerunac koji je 2010. kao dečak iz Akademije Samjuel Eto u Evropu došao baš u Barselonu. Pet godina zadržao se u katalonskoj prestonici, ali ga je klub pustio u Ajaks. U Amsterdamu je izrastao u jednog od najboljih golmana današnjice, ali je februara 2021. suspendovan na godinu dana zbog dopinga. Ispostavilo se da je Onana nehotice koristio zabranjenu supstancu, što je UEFA uvažila ali je kaznu samo smanjila sa 12 na devet meseci.

Kamerunac bi u Barseloni prvo imao ulogu zamene za Ter Štegena, ali bi predstavljao ozbiljnu konkurenciju za četiri godine starijeg kolegu, kao i sigurnost među stativama za budućnost. Problem bi, međutim, mogla da predstavlja slutnja Holanđana da se Onana već dogovorio sa Interom da se na leto preseli u Milan.


tagovi

Cezar AspilikuetaAndre Onanaedinson kavaniAndreas KristensenBarselonaĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara