Zoran Krneta (Screenshot - Youtube.com)
Zoran Krneta (Screenshot - Youtube.com)

Čedo srpskog sportskog radnika Zorana Krnete nastavlja uspon u MLS ligi

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.05.22. | 23:15

Šarlot igra debitantsku sezonu u elitnom rangu američkog fudbala, a velike zasluge za uspon klub iz Severne Karoline idu na račun bivšeg košarkaša beogradskog Radničkog i London Tauersa

Dugo se fudbal nije igrao u Šarlotu. Pokušavao je godinama da se izbori za mesto u MLS. Konstatno je odbijan. Onda je milijarder Dejvid Teper postao vlasnik NFL tima Karolina Pantersa u julu 2018. godine i odmah izrazio želju i za stvaranje tima u elitnom rangu američkog fudbala. Projekat je stavio u ruke Toma Glika, svojevremeno glavnog operativca Mančester Sitija, koji je učestvovao i u stvaranju Njujork Sitija. Posle brojnih sastanaka, obećanja da će se renovirati stadion i stvoriti sve potrebne uslove za igranje fudbala, Teper je isterao svoje. U decembru 2019. godine Šarlotu je obećano mesto u MLS, a u tekućoj sezoni je fudbalski klub iz Severne Karoline i debitovao.

Početak nije posebno slavan, ali za jednog debitanta sasvim pristojan. Tim predvođen mladin špankim stručnjakom Migel Anhel Rodrigezom posle 13 odigranih mečeva zauzima osmo mesto sa 16 osvojenih bodova.

Izabrane vesti

Velike zasluge za stvaranje novog člana MLS zajednice idu i na račun jednog Srbina. Bivšeg košarkaša beogradskog Radničkog i London Tauersa, dugogodišnjeg fudbalskog radnika Zorana Krnete. On je još pre dve i po godine, na samom startu projekta, postavljen na mesto sportskog direktora.

Krneta je svojevremeno posredovao u transferu Branislava Ivanovića u Čelsi iz moskovske Lokomotive, a pominje se njegovo učešće i u transferima brojnih poznatih fudbalera iz naših krajeva. Bio je i posrednik između igrača iz engleske Premijer lige i srpske doktorke Marijane Kovačević, koja je specijalnim tretmanima lečila sportiste od povreda.

"Tačno je da je Lampard bio u Beogradu na tretmanu kod lekarke Marijane Kovačević. Videli smo se preksinoć ovde u Londonu, na humanitarnoj večeri koju je organizovao centarfor Čelzija Didije Drogba za prikupljanje sredstava za izgradnju bolnice u njegovoj domovini Obali Slonovače. Što se tiče moje uloge u svemu tome, ne bih je preuveličavao, iako se piše da sam nekakv glavni organizator ili posrednik. Naravno, odranije sam upoznat s Marijaninim radom, a poznajem i većinu igrača iz Engleske koji su bili kod nje", pričao je Krneta u intervjuu za Politiku još 2009. godine.

Veliki deo života proveo je u Londonu. Posle igranja za najpoznatiji engleski klub, osnovao je London junajted i brzo ga uzdigao do najvišeg ranga na Ostrvu. Posle uspešnog angažmana na Londonskoj berzi, koristeći kontakte u svetu finansija, počeo je da se uključuje u poslove oko fudbala. Tako je sa engleskim partnerom Semom Stejpltonom osnovao i agenciju "Star menadžment sajnings", sa kancelarijama u prestonici Engleske i Mančesteru. Pomogao im je i bivši fudbaler Vojvodine Uroš Predić, a kancelarije su potom otvorili i u Lokerenu i Bratislavi. Bavio se transferima igrača, ali i drugim fudbalskim poslovima, pisala je Politika.

Uspeo je u Šarlotu da stvori sasvim respektabilnu ekipu, koju predode dva poljska internacionalca i jedna talentovani Ekvadorac. Iz PAOK-a je angažovao napadača Karola Sviderskog za 4.550.000 evra, iz engleskog Derbija doveo Kamila Jožvijaka za 2.360.000 evra. Velike nade u klubu polažu i u zadnjeg veznog Đordija Alsivara koji je stigao iz ekvadorskog LDU Kita. Sviderski se sa četiri gola i dve asistencije već izuzetno isplaćuje, a sve veći doprinos očekuje se i od Jožvijaka i Alsivara.

Verovatno i najpoznatije ime u klubu je bivši šampion Premijer lige Kristijan Fuhs. Bivši defanzivac Lestera i reprezentativac Austrije je kapiten Šarlota

Kristijan Fuhs u dresu Šarlota (©AFP)Kristijan Fuhs u dresu Šarlota (©AFP)

U razgovoru sa lokalnim medijima Krneta je otkrio da je zadovoljan kako se prva sezona odvija.

"Tabela nikad ne laže, tako da smo na mestu na kojem treba da budemo iz više razloga. Iz nekih mečeva smo zaslužili više, ali za nas je najvažnije da ostanemo u plej-of trci i borimo se", rekao je Zoran Krneta.

Planira u julu da dovede Čelsi na Bank of Amerika stadion i očekuje pune tribine.

"Uvek smo hteli najbolje igrače da dovodimo u Šarlot. Mislim da bi bilo sjajno za naše navijače da vide svoje ljubimce protiv jednog od najvećih evropskih timova".

Šarlotov doma otvoren je za gotovo 75.000 navijača. Na istom stadionu nastupaju i Karolina Pantersi, a na debiju u MLS ligi tribine su primile 74.479 ljudi. Rekordna poseta u elitnog rangu američkog fudbala.

Utisak je da projekat u Šarlotu vrtoglavo napreduje. Uslovi za stvaranje vrhunskog MLS tima su tu. Zoran Krneta je dobro posložio kockice i opravdao poverenje najbogatijeg vlasnika u NFL i MLS ligama (Teperovo bogatstvo se procenjuje na 12.000.000.000 dolara).

Večeras će fudbaleri tima iz Severne Karoline biti na velikom ispitu. Gostuju na Lumen Fildu u Sijetlu protiv aktuelnog osvajača KONKAKAF Lige šampiona. Saundersi su veliki favorit, ali su platili cenu igranja na dva fronta, pa su na razočaravajućoj 13. poziciji zapadne konferencije (13 bodova posle 11 kola).

MLS

Nedelja

23.55: (1,90) LA Galaksi (3,60) Ostin (4,00)

Ponedeljak

03.30: (1,60) Sijetl (3,80) Šarlot (6,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

MLS ligaFK ŠarlotSijetl SaundersZoran Krneta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara