Gol Velbeka (© Reuters)
Gol Velbeka (© Reuters)

Čelsi nije šampionski tim: Brajton se raspucao, Mendi branio sve do nadoknade, Velbek utišao London (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.12.21. | 22:28

Veliki kiks prvaka Evrope – 1:1

Dva velika kiksa dva favorita za titulu i Mančester Sitiju je otvoren put ka odbrani naslova. Pogrešio je Liverpul na gostovanju Lesteru (0:1), odmah za njim Čelsi protiv Brajtona (1:1), s tim što bi proklizavanje prvaka Evrope moglo da bude pogubno, jer ekipa Tomasa Tuhela nijednim gestom u ovom delu sezone ne pokazuje da je spremna za trku sa liderom.

Provukla se minulog vikenda protiv Aston Vile, volšebno vodila u duelu sa ekipom Grema Potera sve do nadoknade kad je rezervista Dani Velbek glavom matirao do tog trenutka svemoćnog Eduarda Mendija, spotakao Plavce i pokazao im kako ih trnovit put čeka u nastavku sezone.

Izabrane vesti

Sve do četvrtka veče Brajton nije dao gol na Stamford bridžu. Šest puta je gostovao i svaki put se vraćao na južnu obalu bez pogotka. Delovalo je da će još jednom, ali je onda levi bek Kukurelja podigao loptu u srce kaznenog prostora, Velbek bio snalažljv između Čalobe i Ridigera i uradio ono što se naslućivalo sve vreme. Ukupno 18 puta šutirali su gosti, pucali iz svih pozicija, tražili način i na kraju zaslužili da savladaju senegalskog golmana. Do nadoknade je bivši član Lila čuvao favorita, branio zicere Mopeju, Bisumi, Mekalisteru, Lamptiju i Lalani. Taman kad se činilo da će njegove parade biti dovoljne za drugi vezani trijumf ukazao se nekadašnji špic Mančester junajteda i Arsenala i rastužio navijače Čelsija, pokazujući da Tuhelova ekipa u ovom zahtevnom delu sezone nema šampionski nerv. A već 2. januara igra sa Liverpulom...

Odbrana Čelsija je opet matirana. Na poslednjih osam premijerligaških utakmica samo je protiv Vulverhemptona u gostima izdžala. Na suprotnom kraju terena uglavnom – strah. Kao da je prvak Evrope izgubio samopouzdanje kako se bliži kraj kalendarske godine. Ima dodirnih tačaka i sa virusom korona koji je nedavno napao svlačionicu, biće da je i do loše kadrovske situacije – Ben Čilvel završio sezonu, Tijago Silva, Timo Verner, Ruben Loftus Čik povređeni, a tokom utakmice iz stroja ispao i Ris Džejms – ali nešto je i do manjka stila, što se videlo pri skoro svakom kontaktu s loptom Kristijana Pulišića i Kaluma Hadsona Odoija.

U takvim okolnostima samo Romelu Lukaku koliko-toliko podseća na fudbalera koji nije zaboravio da daje golove. Njegov trzaj glavom sredinom prvog dela na centaršut Mejsona Maunta iz kornera (niko u Engleskoj na taj način nije češće tresao mreže nego Čelsi) doneo je domaćinu prednost kao naplatu kvalitetne igre do tog trenutka. Posle toga je usledio kolaps. Neshvatljiva bojažljivost, odsustvo kreacije, smisla, čak i jednostavne situacije postale su za domaćina komplikovane kao najteži matemački zadatak.

Brajton je osetio da naspram sebe ima ekipu koja se plaši svoje senke. Napadao je, pucao, pretio i na kraju došao do zasluženog boda.



PREMIJER LIGA – 20. KOLO

Utorak

Kristal Palas - Norič 3:0 (3:0)

/Eduar 8, Mateta 38, Šlup 42/

Sautempton - Totenhem 1:1 (1:1)

/Vord-Praus 25 - Kejn 41/

Votford - Vest Hem 1:4 (1:2)

/Denis 4 - Souček 27, Benrama 29, Nobl 58, Vlašić 90+2/

Lester - Liverpul 1:0 (0:0)

/Lukman 59/

Sreda

Čelsi – Brajton 1:1 (1:0)

/Lukaku 28 – Velbek 90+1/

21.15: (15,0) Brentford (7,00) Mančester Siti (1,22)

Četvrtak

20.30: (1,90) Everton (3,60) Njukasl (4,50)

21.15: (1,40) Mančester Junajted (4,90) Barnli (9,00)

Odloženo

Arsenal – Vulverhempton

Lids – Aston Vila

***Kvote su podložne promenama





tagovi

ČelsiEduard MendiDani Velbek

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara