Tijago Silva i Geret Bejl (©Starsport)
Tijago Silva i Geret Bejl (©Starsport)

Čelsi skida krunu u Madridu, na "ceremoniji" se očekuje i Geret Bejl

Vreme čitanja: 6min | uto. 12.04.22. | 09:59

Real u revanšu četvrtfinala Lige šampiona dočekuje aktuelnog prvaka s prednošću od 3:1

BBC – MSN era i jedna od najblistavijih decenija Primere su prošlost. Ali dok se Barselona bori sa smenom generacija i Ligom Evrope, Real Madrid je prvi na tabeli španskog prvenstva i jednom nogom u polufinalu Lige šampiona prvenstveno zahvaljujući oprobanim starim majstorima.

Jer ostali recepti se uglavnom nisu pokazali kao uspešni. Prosek golova Realovih napadača je od 2017/2018, poslednje Ronaldove sezone u Madridu kada je iznosio 2,03 pogotka po ligaškoj utakmici, tek sada uspeo da dostigne slične cifre (2,08). Put je bio dug, bolan i skup. Kraljevski klub je potrošio oko 350.000.000 evra na kolekciju napadača (Vinisijus, Marijano, Brahim, Jović, Rodrigo, Renijer i Azar) koji su svi zajedno, od svog dolaska pa do sada, ukupno postigli 40 golova.

Izabrane vesti

Kada je "C" otišao u Juventus, ostala su dva naslednika. U to vreme svi su verovali da će dirigentsku palicu preuzeti Geret Bejl. Benzema je bio privatno nepredvidiv i neukrotiv i to je uticalo na njegove igračke uspone i padove. Uz Kristijana je žrtvovao golgeterski učinak, pa je ponekad delovalo da je nebitan. Iz sezone u sezonu se šuškalo kako bi ubrzo mogao da ode. Međutim, četiri godine nakon završetka Ronaldove ere, popularni "Mačak" je najzaslužniji za plasman Reala u Primeri i Ligi šampiona. A koliko je važan, odlično smo videli u nesrećnoj utakmici protiv Barselone.

"Tačno je da zavisimo od toga kako igra Benzema, tu nema šta da se krije", izjavio je Ančeloti.

"I veoma sam srećan što zavisimo od toga kako igra Benzema", dodao je italijanski stručnjak.

21.00: (2.60) Real Madrid (3.40) Čelsi (2.85)

Pred dodelu poslednje Zlatne lopte mnogi su tražili da mu se uruči ovaj trofej. Ipak, dobitnik je bio Mesi, a iznenadilo je to što je Karim ostao tek na četvrtom mestu, iza Levandovskog i Žoržinja. Sigurno mu nije pomogla osuda u "slučaju Valbuena" zbog ucenjivanja reprezentativnog kolege zbog čega je, podsetimo, četiri godine bio proteran iz francuske reprezentacije.

Sada u Francuskoj, kao što smo mogli videti na Instagramu, poneko već glasa za njega i na izborima za predsednika države. Kako onda ne bi za Zlatnu loptu.

Ronaldov odlazak i Zidan na klupi Reala su dva faktora koja su dozvolila da njegov talenat jednostavno eksplodira. U prvoj godini posle Kristijana, Benzema je postigao 30 golova u 53 susreta, zatim 2019/2020 – 27 u 48; 2020/2021 – 30 pogodaka u 46 utakmica, i konačno, u ovoj poslednjoj sezoni trese protivničku mrežu svaka 83 minuta. 

Godinama je živeo u Kristijanovoj senci i to mu nije teško padalo.

"Imali smo raketu – Bejla i golgetera – Kristijana. Ja sam bio veza između njih dvojice, deo slagalice neophodan da bi sve funkcionisalo“, izjavio je jednom Benzema o tom periodu.

Murinjo se sigurno mnogo puta pokajao zbog rečenice: "Ako nemaš psa, povedi mačka u lov". Mačak je postao tigar. Preciznosti je dodao snagu, zahvaljujući dugogodišnjim specifičnim fizičkim pripremama, Ančelotijeva postavka mu je dala više prostora da se iskaže, a njegovo šesto čulo da na prvu loptu pronađe prostor između stativa i prečke je oštrije nego ikada. A tome se dodaje i zrelost koja ga je očigledno usmerila na pravi put, kao i hrabrost da povuče tim kada je to bilo potrebno. BBC (Benzema-Bejl-Kristijano) je možda istorija, ali tridesečetverogodišnji Karim još nije rekao poslednju reč.

Naravno, kao i sve priče, i ova ima svog antijunaka. U 74. minutu subotnje utakmice protiv Hetafea Ančeloti pravi izmenu Benzema - Bejl. Ovacije za Francuza i zvižduci za Velšanina od strane Realove publike koja ga nije videla 773 dana. I prezirni osmeh na Bejlovom licu. Od trenutka kada je u septembru 2013. kao bomba prelaznog roka sleteo u Real, do pred kraj svoje karijere u Madridu, uspeo je da u jednakoj meri zadivi i razbesni navijače. I do današnjeg dana ga za sve to nije ni najmanje briga.

Geret Bejl je trenutno najbolje plaćeni fudbaler u Španiji i deveti na svetu. Čovek kom je posvećen naslov: "Vels, golf, pa Real, tim redom” je već godinama na meti medija jer takvo nepoštovanje prema Kraljevskom klubu do sada nije viđeno. Uspesi tima ga ne interesuju, na utakmice ne dolazi ako ne mora, i ispunjava samo neophodne obaveze, i to samo da bi neumoljivo naplatio sve do poslednjeg centa svog ogromnog honorara.

Ipak, ne može se reći da Real nije amortizovao Velšanina. Prve četiri sezone bio je odlučujući igrač, sa 68 golova i 44 asistencije u 154 susreta i jedanaest titula od kojih tri Lige šampiona. Zvali su ga amajlija za finala jer se pojavljivao uvek kada je to bilo najpotrebnije. Nakon toga, po Ronaldovom odlasku, prećutno mu je dodeljena dirigentska palica. Ali ni sa Lopetegijem, ni sa Solarijem nije uspeo da se pokaže, a Zidanov povratak ga je zakopao duboko pod zemlju.

I tu počinje nadjačavanje. Nije dozvolio da ga prodaju, pristao je samo na jednogodišnje ustupanje Totenhemu, gde je posle dobrog početka takođe počeo da "zabušava", zatim se vratio, i, premda je Ančeloti pokušao da ga uskrsne, nove povrede, stvarne i izmišljene, ponovo su ga mesecima odstranile sa terena. U ovoj sezoni ušao je u igru na pet utakmica i postigao je jedan pogodak. Skoro četiri meseca bio je povređen.

Sasvim je drugačije kada Bejl igra za svoju reprezentaciju. Nasmejan, motivisan i naizgled u odličnoj formi. San mu je da kvalifikuje Vels za Mundijal u Kataru, gde bi učestvovao prvi put od davne 1958. godine. Na poslednjoj kvalifikacionoj utakmici protiv Austrije, samo tri dana nakon što zbog "smetnji" nije nastupio u El Klasiku, sa dva gola je briljirao u nacionalnom sastavu. "Bejl je vrhunski svetski fudbaler, iako uporno odbija da to pokaže u klubu koji ga plaća", navodi španski dnevnik 20 Minutos.

Geret Bejl i Karim Benzema (foto: Reuters)Geret Bejl i Karim Benzema (foto: Reuters)

Ančeloti se sada već polako oprašta od junaka kijevskog finala. A čak i njegov polemični menadžer, Džonatan Barnet, malo je spustio loptu. Obojica navode da je Bejl zaslužio da bude lepo ispraćen i da želi da završi svoju karijeru u Realu prijateljski. To je, navodno, zatražio i sam Florentino Perez. Kazemiro je na jučerašnjoj pres konferenciji izjavio: "Zviždati igraču kao što je Bejl znači zviždati istoriji ovog kluba".

Uz to, ako se vratimo na El Klasiko, jasno je da Luka Modrić nije u stanju da igra lažnu devetku i da ostali napadači kubure sa povredama, a pritom i nisu adekvatna zamena kada Benzema nije tu. Po svemu sudeći, u narednim mesecima ćemo imati priliku da češće viđamo kako zločesti "B" ulazi na teren umesto dobrog "B"... I to je sve što je ostalo od ubojitog trozupca.

Jasno je da Geret Bejl još uvek zna da igra vrhunski fudbal. Pitanje je samo da li to želi. U protivnom, ne sumnjamo da će predsednik Karim naći snagu i energiju da izdrži ovu sezonu sam u kaznenom prostoru, briljantno kao i uvek.

Novu priliku da nadogradi dosadašnjih 290 minuta u igri ove sezone Velšanin će imati večeras protiv Čelsija. Jasno, ne očekuje se u startnoj postavi, ali ukoliko Madriđani uspešno budu koračali ka polufinalu, mogao bi Ančeloti da ga pošalje na teren tokom drugog poluvremena značajno ranije nego što je 84. minut kada je na Stamford Bridžu zamenio Benzemu. Lepih 3:1 doneo je Real iz Londona, a s obzirom na viđeno u prvom meču veliko je pitanje može li Čelsi da unese neizvesnost u borbi za polufinale.

Benzemin het-trik značajno je približio Madriđane narednoj fazi, ali je pogodak Kaija Haverca ostavio kakvu-takvu nadu Plavcima, koji su u Madrid došli bez povređenog Romelua Lukakua, a pominje se da bi posle dva gola Sautemptonu u pobedi 6:0 mesto u napadu umesto Kristijana Pulišića od starta mogao da dobije Timo Verner. Svakako će Tomas Tuhel napraviti promenu u zadnjoj liniji, pošto je i sam rekao da je pogrešio izborom Andreasa Kristensena, koji je imao velike probleme da zaustavi prodore Vinisijusa, Umesto Danca u odbranu će se spustiti Cezar Aspilikueta, a vezni red biće dopunjen verovatno Markosom Alonsom.

LIGA ŠAMPIONA, REVANŠ ČETVRTFINALA

REAL MADRID – ČELSI, 21.00, prvi meč 3:1

Madrid.

Santijago Bernabeu.

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa – Karvahal, Naćo, Alaba, Mendi – Modrić, Kazemiro, Kros – Valverde, Benzema, Vinisijus

Čelsi (3-4-3): Mendi – Aspilikueta, Silva, Ridiger – Džejms, Kante, Kovačić, Alonso – Maut, Haverc, Verner

LIGA ŠAMPIONA, REVANŠI ČETVRTFINALA

Utorak

21.00: (2.60) Real Madrid (3.40) Čelsi (2.85) /prvi meč 3:1/

21.00: (1.30) Bajern Minhen (6.25) Viljareal (10.0) /prvi meč 0:1/

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Real MadridKarim BenzemaGeret BejlČelsiLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara