(©Reuters)
(©Reuters)

Češka gledala „Povratak otpisanih“: Partizanov herojski odgovor posle užasnih 45 minuta

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 20:38

Crno-beli uzeli bod protiv Slovackog – 3:3

Kaže jevrejska izreka da je najgore imati pa nemati. A, Partizan večeras u Češkoj nije imao ništa, pa došao na spektakularan način do svega, a onda na kraju ostao – sa polovinom. I teško je oceniti da li bi trebalo čaša da mu bude polu puna ili polu prazna, jer odavno nije odigrao utakmicu sa takvim ekstremnim promenama i igre i rezultata.

Bio je Partizan 45 minuta vreća za udaranje u Češkoj, tim koji ništa na terenu ne ume, gubio je dva razlike, imao igrača manje, niko mu nije dao ni trunku šansi da može do bilo čega pozitivnog na startu Lige konferencije. A, onda u drugom delu – rapsodija. Parni valjak na raketni pogon! Od 0:2 došao je do 3:2, ali na kraju nije izdržao opsadu svog gola i primio je pogodak za konačnih 3:3 (2:0). S tim što je posle primljenog gola imao kolosalnu šansu – prečku – Rikarda Gomeša da dođe do pobede.

Izabrane vesti

Pričalo se ranije o mečevima koji bi mogli, da su dobijeni, da budu prekretnica u sezoni za Partizan. E, ovaj je taj! Ako ovako izboren bod, na zaista junački način, ne podigne samopouzdanje crno-belima do neba, onda ništa neće. Jer, ni mnogo jači ne uspevaju za 45 minuta da se izvuku iz takvog bunara, da sa igračem manje, od poluvremena bez šuta na gol protivnika i dva gola zaostatka, dođu do ivice trijumfa.

Sledećeg četvrtak već u Humsku dolazi Nica i biće to prilika za Partizan da napadne Francuze, pojuri bodove koji bi ga ozbiljno digli u trci za evropsko proleće. Ali, za taj uspeh moraće, ipak, da odigra dosta bolje nego večeras u Češkoj. Pogotovo u odnosu na prikazano u prvom poluvremenu. Jer, tih 45 minuta je bilo jedno od najgorih izdanja Partizana na evropskoj sceni u novijoj istoriji kluba. Nije bilo ne šuta, nego ni pogleda ka golu protivnika. A, sve što je mogao da uradi protiv sebe, Parni valjak je uradio.

Tri godine bruji cela crno-bela javnost da odbrana Partizana očajno brani prekid i nabačene visoke lopte sa strane. I ništa se na tom planu nije promenilo. Naprimao se Parni valjak golova na taj način na brojnim velikim utakmicama. Možda to neki nisu umeli da vide, ali stručni štab Slovackog i te kako jeste. Bombardovali su Česi šesnaesterac Partizana centaršutevima sa strane i razneli odbranu crno-belih, koju je toliko pojela panika da više ni jednostavne, čiste situacije nije umela da reši. I tako su igrali domaći od početka do kraja. I kada su vodili i kada su jurili rezultat. Ništa drugo u repertoaru nisu imali. U pravu je bio Petrić, kao neka engleska drugoligaška ekipa. Samo što odbrana Partizana u prvom poluvremenu nije uspela tome da se suprotstavi.

Samo pet minuta je prošlo kada je Slovacko povelo. Prosula se odbrana Partizana kao rasparani džemper, ostao je Kalabiška sam i usamljen na ivici šesnaesterca, odakle je rutinski pogodio sam ćošak Popovićevog gola – 1:0.

Pet minuta kasnije je Marković uspeo da u poslednjem trenutku izblokira Holcera, a u 20. minutu je već bilo 2:0. Još jednom je zadnja linija Partizana preuzela ulogu statiste i gledaoca kako lopta pada „iz vazduha“ na peterac, prvi put je sreća namignula, jer je Hofman pogodio stativu, ali je Kalabiška sam kao duh stajao na drugoj stativi i odbitak smestio u gol.

Za potpuni raspad pobrinuo se Kristijan Belić. Momak koji je i pre ovog meča imao nebaždarene startove, koji očigledno ne ume da se kontroliše kada startuje na loptu, otvorenim đonom je pokosio zglob češkog fudbalera i to na 30 metara od gola Slovackog (!?) i dobio direktan crveni karton.

Partizan i do tada nije ni „pogledao“ ka golu protivnika, a tek kada je ostao sa igračem manje više se ništa nije pitao na terenu. Šta je moglo onda da se promeni u drugom poluvremenu. Ispostavilo se – sve!

Kao da je neki drugi tim izašao na teren. Kuražan, odlučan, rešen da pokaže zube i brojčano oslabljen. Samo što je igra krenula, Dijabate je postigao gol na odbitak sa ivice šesnaesterca. Raspalilo je to crno-bele, dok je Slovackom ušla voda u uši.

Za tili čas eto i drugog gola! Ponovo Dijabate. Sve sam, uz pomoć defanzivca Slovackog, kojeg je lopta pogodila leđa, promenila smer i završila u mreži. Apsolutni juriš finiširan je u 62. minutu, kada je Rikardo volejom zaparao mrežu Čeha – 3:2! Kakav preokret!

Krenuo je domaćin potom na sve ili ništa, pogurao je Partizan pred njegov gol. Sa igračem manje teško je braniti se, ali opet je jedna „kokoška“, odbitak, posle duge lopte, završio iza leđa Popovića – 3:3.

Mogao je Partizan i posle toga do pobede: Dijabate je još jednom napravio pometnju, odložio loptu do Rikarda, koji je pogodio prečku. Šteta... Možda je kada se sve sabere, sve poravna, izvuče neki prosek i presek, podela bodova najrealniji ishod, ali mogao je Parni valjak da upiše epsku pobedu, koja bi našla mesto u klupskoj antologiji po načinu na koji je izboren preokret.

LIGA KONFERENCIJE, GRUPA D, PRVO KOLO

SLOVACKO – PARTIZAN 3:3 (2:0)

/Kalabiška 5, 20, Kozak 83 - Dijabate 47, 52, Rikardo 62/

Stadion: Gradski

Sudija: Rob Harvi (Irska)

Žuti karton: Kozak, Hofman, Doski (Slovacko), Natho, Saničanin, Urošević (Partizan)

Crveni karton: Kristijan Belić (Partizan) u 22. minutu

SLOVACKO (4-4-2): Ngujen – Rajnberk (od 76. Rajnberk), Hofman, Kadlec, Kalabiška – Petržela (od 87. Šašinka), Daniček (od 77. Kohut), Havlik, Holcer – Kozak (od 65. Sinijavski), Mihalik (od 65. Večeta).

PARTIZAN (3-5-2): Popović – Marković, Vujačić, Saničanin – Živković (od 46. Andrade), Traore, Natho (od 73. Filipović), Belić, Urošević – Dijabate, Rikardo.


tagovi

FK PartizanSlovackoLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara