Detalj sa meča TSC - Partizan (© Star sport)
Detalj sa meča TSC - Partizan (© Star sport)

Četverac u trci za Ligu šampiona: Drugoplasiranom sve povlastice, Partizan u podređenom položaju

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.04.23. | 10:30

Crno-beli u prethodnih pet kola osvojili samo četiri boda i ispustili sve privilegije koje nose drugo i treće mesto

Ulog veći nego ikad nagoveštavao je pred početak aktuelne sezone da bi trka za mesta u vrhu Mozzart Bet Superlige mogla da bude najzanimljivija dosad. Dve karte za Ligu šampiona, od kojih ona namenjena šampionu podrazumeva direktan plasman u grupnu fazu, ali i pet internacionalnih viza ukupno, bili su povod da klubovi u senci večitih ozbiljnije shvate zadatak. Odlična izdanja TSC-a i Čukaričkog ispostavila su se nedovoljnim da ugroze pohod Crvene zvezde ka šestoj uzastopnoj tituli, ali su u jednoj od najskromnijih sezona Partizana donela potpuno neizvesnu i ujednačenu trku za drugo mesto.

Oscilacije crno-belih, promene trenera i nekoliko rezultatskih kriza uticalo je da se oproste od titule dva meseca pre završnih bitaka, međutim osim nove sezone u nizu bez trofeja u Humskoj su suočeni sa opasnošću da im ni drugo mesto, koje im je godinama pripadalo, ne izgleda blizu.

Izabrane vesti

Pomenuti ključ vrata koja vode u kvalifikacije za Ligu šampiona iz današnje perspektive najbliži je TSC-u koji je iskoristio loše rezultate Partizana u prolećnem delu sezone, te izabranici Žarka Lazetića poslednja dva izazova pred plej-of dočekuju kao prvi pratioci lidera, sa 58 bodova. Treća pozicija posle 28 kola u vlasništvu je Čukaričkog koji ima dva boda manje, dok je Partizan sa 54 boda na četvrtoj poziciji.

Poredak konkurenata mogao bi da se promeni pred podelu superligaškog društva na dve grupe te je još neizvesno se koje će pozicije rivali dočekati završnu fazu takmičenja, ali uz bodovnu prednost TSC-u u korist ide i raspored s obzirom na to da će u narednom kolu dočekati Vojvodinu, a potom gostovati Voždovcu. Istovremeno, Brđani će u potragu za novim bodovima krenuti u Ivanjici, dok ih posle utakmice sa Javorom očekuje susret na domaćem terenu sa Partizanom. Crno-beli pre dolaska na Banovo brdo pokušaće da poprave učinak u još jednom gradskom derbiju, protiv Voždovca u Humskoj.

Kada je u pitanju forma najmanje razloga za optimizam ima tim Igora Duljaja, u prethodnih pet kola osvojio je samo četiri boda i po tom segmentu bolji je samo od dve Mladosti, lučanske i novosadske. Partizan je uz gol razliku 6:6 u prethodnih mesec dana bodovni saldo uvećao samo remijem sa Kolubarom (1:1) i pobedom nad Lučancima (3:0), dok je poraze u večitom derbiju i od Radnika i Vojvodine platio činjenicom da gleda u leđa još dvema ekipama, uz Crvenu zvezdu.

Istovremeno, TSC i Čukarički su pretrpeli po samo jedan poraz (Topolčani od Crvena zvezde, a Brđani od Vojvodine) i tako pretekli crno-bele kojima posle dobrih rezultata Vojvodine ni četvrto mesto nije zagarantovano. Lale, iako u bodovono najlošijoj poziciji, pokazale su novo lice u prethodnim sedmicama, posebno savladavši Čukarički i Partizan, direktne konkurente za Evropu, te su dva kola pre preseka Novosađani četiri kola iza crno-belih.

Plasman pre početka plej-ofa važan je i zbog rasporeda u poslednjih sedam kola jer će drugoplasirani tim (po aktuelnom rasporedu TSC) u 32. i 33. kolu biti domaćin trećeplasiranom i četvrtoplasiranom, dok će četvrti tim Superlige posle 30. kola u završnici sezone gostovati i jednom i drugom konkurentu.

U slučaju da dva tima završe aktuelnu fazu takmičenja sa istim brojem bodova o poretku će odlučivati učinak u međusobnim duelima, a ukoliko i po tom segmentu budu izjednačeni plasman će biti određen na osnovu gol razlike. Poredak će, osim zbog rasporeda, biti važan i zbog eventualnog slučaja da dva tima posle 37. kola imaju isti broj bodova. Onda će kao boljeplasirani završiti tim koji je sa više pozicije ušao u plej-of.

RASPORED TSC-A, ČUKARIČKOG, PARTIZANA I VOJVODINE U 29. I 30. KOLU

29. KOLO

TSC - Vojvodina

Javor - Čukarički

Partizan - Voždovac

30. KOLO

Voždovac - TSC

Čukarički - Partizan

Vojvodina - Novi Pazar

RSPORED U PLEJ-OFU

31.kolo: 1-2, 3-4, 5-6, 7-8

32.kolo: 4-1, 2-3, 6-7, 8-5

33.kolo: 1-3, 5-7, 2-4, 6-8

34.kolo: 7-1, 3-5, 8-2, 4-6

35.kolo: 1-5, 4-8, 2-7, 3-6

36.kolo: 8-1, 5-4, 6-2, 7-3

37.kolo: 1-6, 2-5, 3-8, 4-7



tagovi

TSC Bačka TopolaČukaričkiFK PartizanFK Vojvodina

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara