Ronaldo Luis Nazario de Lima (©AFP)
Ronaldo Luis Nazario de Lima (©AFP)

Četvrt veka od kada je nebeska svetlost pokazala put Ronaldu za slalom kojim je zadivio svet (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.10.21. | 08:53

Bobi Robson zanemeo, Loran Blan se poklonio

Španski gradić Santijago de Kompostela poznat je kao važna destinacija hrišćanskog hodočašća, uz Jerusalim i Rim. Svake godine oko 100.000 vernika dođe u njega peške, na biciklu, magarcu ili konju kako bi se pomolili u katedrali posvećenoj apostolu Jakovu, sagrađenoj na mestu na kom su mu pronađene mošti.

Po dolasku u prestonicu Galicije dobija se potvrda zvana kompostela, koja se dodeljuje na osnovu hodočasničkog pasoša ispunjenog pečatima gradova kroz koje su vernici prethodno prošli.

Izabrane vesti

Legenda kaže da su ostaci Hristovog apostola Jakova otkriveni 813. godine, kada je prateći nebesku svetlost pustinjak po imenu Pelagije pronašao grobnicu u kojoj su bili Jakov i dvojica njegovih učenika.

20,45: (1.15) SRBIJA (9.00) AZERBEJDŽAN (22.0)

Od tada, pa sve do 12. oktobra 1996. godine, gradić Santijago de Kompostela bio je poznat isključivo po katedrali i jednom od najstarijih univerziteta u Evropi (osnovanom 1495. godine).

Novu pažnju ne samo Španaca, pa ni hrišćana, već svih ljudi širom sveta koji vole fudbal - a jasno vam je da je takvih mnogo više - skrenuo je Ronaldo Luis Nazario de Lima. Jednostavnije - Ronaldo. Ili Zuba Ronaldo. Za neke i Pravi Ronaldo, tek da ga neko ne bi pomešao sa Portugalcem Kristijanom Ronaldom, zvezdom današnjeg fudbala.

Fantastični Brazilac imao je tada jedva napunjenih 20 godina. Par meseci ranije stigao je u Barselonu iz PSV Ajndhovena za, u to vreme rekordnih, 15.000.000 evra. Znalo se već o kakvom majstoru se radi, ali te noći je ušao u legendu. Driblinzima koje je izveo za pogodak u 35. minutu (treći u mreži Kompostele), podsetio je domaće navijače na pustinjaka Pelagija. Jer, izgledalo je baš kao da mu nebeska svetlost pokazuje put kojim da izbegava protivničke igrače. I ne samo da ih je izbegavao. Bilo je i povlačenja, šutiranja po nogama, ali Ronaldo nijednog trenutka nije pomišljao da padne.

Na centru terena započeo je svoju misiju sa samo jednim ciljem - da postigne gol. To je i ostvario udarcem desnom nogom, u padu.

Majstorstvo koje je izveo podiglo je publiku na noge, da širom otvorenih vilica aplaudira potezima koje će zauvek pamtiti. Zapanjen je bio i iskusni Bobi Robson. Nagledao se i nadavao golova Englez sa Barsine klupe tokom svoje igračke i trenerske karijere, ali takvom slalomu još nije svedočio. Baš kao ni Loran Blan, jedan od najboljih francuskih štopera, koji je prišao Ronaldu i poklonio mu se.

Barselona je pobedila sa 5:1, a Ronaldo dao dva i namestio dva gola.

Nismo, naravno, zaboravili na slične i, takođe, čuvene slalome Dijega Armanda Maradone protiv Engleske ili Zlatana Ibrahimovića u dresu Ajaksa. Zato u naslovu i piše "jednog od". Šteta što ih u današnjem, defanzivnijem, fudbalu nema baš mnogo.


tagovi

RonaldoBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara