Fudbaleri Uačipata (©AFP)
Fudbaleri Uačipata (©AFP)

Čile: Stilersi na Sensinijevom putu, Everton na jug po bodove

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.06.21. | 23:10

Uačipato domaćin ekipi iz Vinja del Mara

Ni ovog vikenda čileanski fudbal ne prestaje da se igra, uprkos tome što već uveliko na Zelenom kontinentu traju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ipak zbog predstojeće Kopa Amerike, nacionalni šampionat posle ovog kola odlazi na pauzu dugu gotovo mesec i po dana. Za veći broj ekipa u prvenstvu ovo će biti poslednji susret pre odlaska na odmor, dok će određni klubovi morati da odigraju zaostale utakmice iz prethodnog perioda. To se uglavnom odnosi na učesnike međunarodnih takmičenja, kojima je savez izlazio u susret sa odlaganjem i pomeranjem termina pojedinih mečeva.

Kao jedan od interesantnijih susreta u sklopu 10. kola čileanske Primere izdvaja se onaj između Uačipata i Evertona, dva kluba koja spadaju u grupu od svega njih šest koji su titulu nacionalnog šampiona uspeli da izmeste iz Santijaga, prestonice najizduženije zemlje na kontinentu.

Izabrane vesti

S velikim samopouzdanjem i podignutim moralom ekipa iz Vinje del Mara stiže na meč sa Čeličnim timom, koji je zakazan za noćas (02.30) na stadionu KAP u Talkavanu. Ruleterosi su proteklog vikenda slavili u jednom od najstarijih klasika na tlu Južne Amerike protiv regionalnog rivala Santijago Vonderersa. Ostvarivši tako i drugi trijumf zaredom bez primljenog gola, sastav koji predvodi legendarni Argentinac Roberto Nestor Sensini našao se na sredini tabele sa 12 osvojenih bodova, i sa ozbiljnim tendencijama za napredovanje ka vrhu tabele, od kojeg ga matematički dele tri boda. Po njih su, kako kažu, i doši na jug zemlje.

02.30: (2,70) Uačipato (3,00) Everton (2,65)

Dijametralno suprotna je sadašnjost Uačipata. Ekipa Huana Hosea Luvere nije pobedila na poslednja četiri susreta u domaćem prvenstvu, a računajući sva takmičenja na poslednjih 10 utakmica doživela je čak pet poraza. Da stvar bude još gora, u noćašnji susret Stilersi ulaze iz niza od četiri izgubljena duela, a jedan od njih pretrpeli su od Rosario Sentrala sa ubedljivih 5:0. Taj poraz je značio i direktnu eliminaciju iz Kopa Sudamerikane. Sve ovo prouzrokovalo je da se Čelični nađu u neprijatnoj situaciji i trenutno su sa tek šest osvojenih bodova na deobi pretposlednjeg mesta u šampionatu sa Kurikom, koji je, istina, na poziciji niže zbog lošije gol-razlike, dok se na samom dnu nalaze Santijago Vonderersi sa samo jednim bodom.

Uačipato je prethodnog vikenda gostovao u Antrofagasti, gradu na severu države i istoimenom klubu od koga je doživeo minimalan poraz, a odlučujući pogodak postigao je Arijel Alfonso Uribe već u 6. minutu susreta. Međutim, krajem prvog dela, izabranici Hosea Luvere mogli su da promene dalji tok duela, kada je Kristijan Rohas, inače glavni arbitar na tom meču, dosudio kazneni udarac za gostujuću ekipu. Odgovornost je preuzeo kapiten Klaudijo Sepulveda, koji je, malo je reći krajnje traljavo izveo jedanaesterac. Golman Antrofagaste Hose Gonzales uspeo je da odbrani udarac, odbijajući loptu pravo u noge nesrećnom Sepulvedi, čiji je drugi pokušaj da konačno postigne pogodak prošao još katastrofalnije, prebacivši čitavu konstrukciju gola.

Odgovornost za lošu formu tima iz Talkavana trener je preuzeo na sebe. Luvera je analizirao faktore zbog kojih je njegova ekipa pretposlednja na tabeli.

"To je veoma složena situacija za koju sam ja odgovoran", izjavio je Argentinac.

Pored toga, ocenio je da je jedan od ključnih razloga i taj što klub nije bio spreman da se bori na dva fronta. Kako finansijski, tako i igračkim kadrom, koji je pretrpeo mnoge povrede u prethodne dve nedelje. I za ovaj susret u timu Stilersa neće moći da računaju na čak pet prvotimaca i dvojicu rezervista, a na spisku povređenih između ostalih nalaze se Karlos Lobos, Klaudijo Sepulveda, Alvaro Garido, Elijas Poblete, Maksimilijano Rodrigez, dok je standardni čuvar mreže Gabrijel Kasteljon pozvan za mesto rezervnog golmana nacionalne selekcije, te će tako prostor među stativama pripasti mladom Martinu Pariju (20).

U međuvremenu, na suprotnoj strani, gostujuća ekipa lagano se penje na tabeli, a poslednji pomak ka vrhu sa nova tri boda napravili su u prethodnom kolu kada su savladali Vondererse u jednom od najstarijih derbija u ovom delu sveta, poznatom i kao Klasiko Portenjo. Heroj pobede bio je Kristijan Mendez, pošto je postigao jedini gol na utakmici. Trijumf nad klasičnim rivalom tim Roberta Sensinija stacionirao je na 12. mesto, ali samo samo četiri boda zaostatka za vodećim Audaks Italijanom, i pobedom od mesta koje vodi u Kopa Sudamerikanu.

Bez ikakve sumnje, trijumf je imperativ i jednima i drugima, jer moraju da krenu u potragu za nova tri boda, ali sa totalno različitim težnjama i željama.

Što se tiče međusobnih duela, kroz istoriju čileanskog fudbala u svim takmičarskim nivoima i kupovima, Uačipato i Everton sastali su se ukupno 69 puta. Čelični ubedljivo vode u međusobnim okršajima sa 30 pobeda, naspram 19 koliko je ostvario tim iz Vinja del Mara, dok je 20 dvoboja završeno bez pobednika.

U poslednjih 10 odmeravanja snaga, rezultati su poprilično ujednačeni sa po tri pobede na obe strane i četiri nerešena ishoda. Ipak, treba naglasiti da je u poslednjem duelu, krajem minule sezone, minimalnim rezultatom slavio Everton. To je bila prva pobeda za Ruleterose posle četiri međusobna susreta u kojima nisu uspeli da postignu gol.

ČILE 1 - 10. KOLO

Subota

Kobresal - Union La Kalera u toku

Santijago Vonderers - Universidad Katolika u toku

Palestino - Universidad de Čile u toku

Nedelja

02.30: (2,70) Uačipato (3,00) Everton (2,65)

17.30: (1,95) Union Espanjola (3,45) Antofagasta (3,60)

23.55: (1,88) Kolo Kolo (3,35) La Serena (4,00)

Ponedeljak

02.30: (2,75) Melipilja (2,90) O'Higins (2,70)

Utorak

02.30: (2,55) Nublense (3,10) Audaks Italijano (2,75)

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Čile 1UačipatoJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara