Lorenco Insinje (©Reuters)
Lorenco Insinje (©Reuters)

Čista moć Gatuzove bande, četiri gola za poluvreme i potpuna blamaža Fjorentine (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.01.21. | 14:11

Lorenco Insinje i drugari pregazili Violu - 6:0 (4:0)

Ako je neko mislio unapred da otpiše Napoli iz trke za Skudeto - gadno se prevario! Možda nema kontinuitet, ali ovaj Napoli ima dušu i igra spektakularan fudbal kada poželi. Najbolji dokaz toga je demonstracija čiste moći bande Đenara Gatuza na stadionu "Dijego Armando Maradona" protiv razmontirane Fjorentine za najubedljiviju pobedu u istoriji duela protiv tima iz Toskane - 6:0 (4:0).

Šta je samo uradio Napoli rivalu sa severa za samo jedno poluvreme! Ni Gatuzo nije mogao da veruje kada je na semaforu video da stoji rezultat 4:0. Još jednom se samo pokazalo koliko je psihološki momenat u Fjorentini loš, jer je ekipa Ćezara Prandelija još jednom načisto potonuo kada je primio brz gol. Gatuzo je u meč ušao sa idejom da što pre obezbedi trijumf kako bi se nosioci igre odmorili za predstojeće finale Superkupa Italije protiv Juventusa u sredu na stadionu Mapej u Ređo Emiliji. Umesto toga dobio je pravu rapsodiju i meč kakav se u Kampaniji ne pamti, što mu je samo omogućilo da iskoristi svih pet izmena i omogući onima koji bi trebalo da nose tim u pohod na novi trofej da se malo više odmore.

Izabrane vesti

Ne pamti se odavno ni ovakva blamaža Fjorentine. U danima kada se sve više priča o odlasku prvog čoveka Roka Komiza zbog toga što su mu gradske i državne vlasti onemogućile da sruši ili bar preuredi stadion Artemio Franki i izgradi potpuno novi, moderni kompleks, ceo klub moraće dobro da se zapita kuda sve ovo vodi. Fjorentina je ponovo mnogo bliža zoni ispadanja, nego evropskih takmičenja uprkos svim težnjama da se pod vođstvom Prandelija vrati klubu stari sjaj. Odbrana koja u svojim redovima ima jednog od najtraženijih štopera Evrope Nikolu Milenkovića, ali i cenjenog golmana Bartolomeja Drongovskog jednostavno ne sme sebi da dozvoli da protivnici izrešetaju mrežu na ovakav način!

Napoli je danas imao i malo sreće na svojoj strani, pošto je od sedam udaraca u okvir gola čak šest lopti završilo u mreži! Sve je praktično bilo rešeno u rasponu od 40 minuta, kada je Napoli napunio mrežu gostiju do vrha. Uništenje Ljubičastih počelo je u režiji Andree Petanje koji je namestio prva dva gola na utakmici. Prvo za kapitena Insinjea tek što je igrače dva tima probio prvi znoj, onda i Dijega Demea u 35. minutu.

Potez utakmice ipak je napravio Insinje u akciji kod trećeg gola. Potpuno ni iz čega je omaleni ofanzivac Napolija izvukao asistenciju tako što je promešao kompletnu odbranu Fjorentine i pošto se našao u dobroj poziciji uputio teledirigovanu asistenciju za Čakija Lozana u praktično jedinoj mogućoj putanji koja je garantovala opasnost po Drongovskog. Brzonogi krilni napadač je pogodio metu, a u toj situaciji doživeo i povredu kolena koja je na momenat izgledala ozbiljno, ali je ipak sve bilo u redu sa Meksikancem.

Ako je akcija u režiji Insinjea i Lozana bila lepa zbog asistencije, onda je Pjotr Zjelinski bio autor najlepšeg pogotka u solo izvedbi. Bukvalno je Poljak bio za nijansu brži od sudijske pištaljke pošto je dobio upotrebljivu loptu od Marija Ruija, a onda je uputio neodbranjiv udarac koji se od leve stative odbio u mrežu. Na semaforu je stajalo 4:0, a Gatuzo je u šoku posmatrao dešavanja na terenu.

Dešavanja na terenu definitivno nisu odavala utisak da se Fjorentini sprema istorijska katastrofa. Naprotiv, Viola je u napadačkom delu bila sasvim korektna, u prvom poluvremenu imala je svojih šansi, a da nije bilo nepremostivog zida u vidu Kalidua Kulibalija srpski napadač Dušan Vlahović sigurno bi se bar jednom upisao u listu strelaca. Snažni Senegalac je na početku drugog poluvremena “skinuo“ Vlahovićev udarac gotovo sa gol linije posle akrobatske intervencije, a to je samo bila najava petog gola na utakmici. Postigao je Insinje koji je zaslužio ovaj het-trik, mada zasluge za kazneni udarac idu na račun Tjemuea Bakajoka koji je lukavo izvukao kontakt od Kastrovilija, pa je glavni arbitar Danijele Ćifi pokazao na belu tačku bez da su se gostujući fudbaleri mnogo bunili.

Bakajoko je sebe nagradio asistencijom za pogodak Matea Politana u 89. minutu za konačnih 6:0, a zanimljivo je da je glavni sudija meča svirao kraj bez sekunda nadoknade. Realno, nije ni bilo potrebe...

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

Lacio - Roma 3:0 (2:0)

/Imobile 14, Alberto 23, 67/

Subota

Bolonja - Verona 1:0 (1:0)

/Orsolini 19pen/

Torino - Specija 0:0

Sampdorija - Udineze 2:1 (0:0)

/Kandreva 67pen, Toregrosa 81 - De Paul 55/

Nedelja

Napoli - Fjorentina 6:0 (4:0)

/Insinje 5, 72 penal, Deme 36, Lozano 38, Zjelinski 45, Politano 89/

15.00: (2,70) Krotone (3,25) Benevento (2,65)

15.00: (1,75) Sasuolo (3,60) Parma (4,90)

18.00: (1,30) Atalanta (5,70) Đenova (9,00)

20.45: (2,65) Inter (3,20) Juventus (2,75)

Ponedeljak

20.45: (5,10) Kaljari (4,00) Milan (1,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Lorenco InsinjeDijego DemeIrving LozanoPjotr Zjelinski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara