Lautaro Akosta i Hesus Datolo (©AFP)
Lautaro Akosta i Hesus Datolo (©AFP)

Clásico del Sur: Bitka za prevlast u južnom delu Buenos Ajresa

Vreme čitanja: 7min | ned. 16.07.23. | 21:50

Argentina 1: Duel Lanusa i Banfilda uvek je nešto više od fudbala (23.55). Domaćin je u padu forme, ali i dalje se bori za mesto u Kopa Libertadoresu, dok zeleno-beli traže luku spasa

Brojna predgrađa Buenos Ajresa, koja danas formiraju širi pojam ove južnoameričke prestonice poznat pod pojomom Gran area, podeljena su na tri zone - Severnu, Zapadnu i Južnu. U čitavu ovu regiju spada i zaseban grad La Plata, formirajući tako jednu celinu koja pokriva preko 3.300 kvadratnih metara i koja je dom za približno 14 miliona stanovnika.

Pored toga grad Buenos Ajres je i mesto prebivališta za 80 profesionalnih fudbalskih klubova, koji svoje nastupe imaju od najjačeg ranga takmičenja, pa sve do Primere D Metropolitano. Svaki od njih, baš svaki, ima gotovo urođen, a pojedini i godinam stečen animozitet, koji se u ovom delu sveta popularno oslovljava Klasik.

Izabrane vesti

Temelji ovakvih rivalstava uglavnom sežu u prirodu društvenog staleža, geografske blizine obeležene susedstvom i tradicijom koja se iz njega razvija. Veliki broj njih postoji i održava se i preko jednog veka, ali postoje i oni koji su se kao rivali prepoznali tek u poslednjih nekoliko decenija, ili su bar zvanično njihovi susreti tada počeli da se smatraju Klasikom, iako su tendencije da u to izraste, postojale gotovo od samog nastanka istih. Upravo jedno takvo neprijateljstvu, koje možemo slobodno da oslovimo i kao najmlađe u široj gradskoj zoni, razvilo se između Lanusa i Banfilda.

23.55: (2,05) Lanus (3,15) Banfild (4,10)

Partido, iliti grad - ali opet, ne sa takvim statusom i ovlašćenjima - pod imenom Lomas de Zamora, nalazi se u južnoj zoni Buenos Ajresa, a kao jedan bario, odnosno četvrt, izdvaja se Banfild. Udaljen gotovo 15 kilometara od autonomnog centra prestonice, sa preko 223.000 stanovnika najnaseljeniji je kvart u ovom okrugu. Uz njegovu istočnu granicu pružaju se dva naselja pod nazivom Lanus Este i Lanus Oeste, koji sa još nekolicinom kvartovima čine jedan drugi partido, poznatiji kao Lanus. Obe četvrti u južnoj zoni dobro su poznate i u svetu argentinskog fudbala, najviše po tome što predstavljaju dom za dva istoimena kluba. Banfild i Lanus, nekada dobri prijatelji, danas zakleti protivnici, formiraju jedno od najžešćih rivalstava današnjice, poznatijeg pod imenom Clásico Del Sur, iliti Južni klasiko.

Njihovo intenzivno rivalstvo počelo je da se oblikuje sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada su obe institucije svoje nastupe imale u okviru Druge divizije, a zbog samog perioda nastanka, rivalstvo se smatra jednim od najmlađih u zemlji. Antipatija među njima se do te mere povećala da je danas Južni klasiko drugi najveći derbi u ovom delu prestonice, odmah iza derbija između Rasinga i Independijentea, poznatijeg kao Klasiko Aveljanede.

Barem u ranim danima, El Taladro i Granate bili su najbolje komšije. Umesto međusobno, što je danas slučaj, tih godina svoje najveće rivale videli su u klubovima poput Los Andesa za Banfild i Taljeres iz susedne Remedios Eskalada, koji je predstavljao ljutog neprijelja Lanusu. Iako se njihov prvi nezvaničan susret završio pravim prijateljskim razulatatom 1:1, kako su vremena prolazila, srčani odnosi između njih postepeno su se gasili, a njihova sve veća nenaklonjenost pokazala se kao uzajamna. Ipak, prijateljski odnosi zadržali su se sve do kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

Prvi duel, mada još nekategorizovan kao Klasik, u profesionalnoj eri odigrao se na neutralnom terenu Taljeresa u Remedios Eskaladi, u septembru 1940. godine. Banfild je posebno upamtio ovaj susret, jer je u njemu trijumfovao sa ubedljivih 5:0, rezultatom koji se između ovih klubova neće ponoviti u narednih gotovo 70 godina. El Granate je na osvetu morao da čeka sve do maja 1954. godine. Ponoseći se osnovom tima koja je tih godina dobila nadimak The Harlem Globetrotters u čast istoimenog slavnog američkog košarkaškog tima, Lanus je savladao Banfild sa ubedljivih 4:0, u sezoni koju će obeležiti drugi pad Bušilica u nižu kategoriju.

Obe kluba su tokom osamdesetih igrali u novoformiranoj Nasional B ligi, što je tada, a i danas, predstavlja drugi rang takmičenja na nivou Argentine. Stara rivalstva sa Los Andesom i Taljeresom polako su jenjavala, a od te decenije varnice novog rivalstva počelu su sve više da pršte, preteći da stvore ozbiljan požar u već ionako destabilizovanim južnim krajevima grada. Tokom kasnih osamdesetih i početkom devedesetih, zajednički počinju da se izdižu iz mora osrednjih klubova. U najači rang takmičenja prvi se vratio Lanus 1992, a godinu dana kasnije stigao je i Banfild. Brzim rastom bara brava navijačkih grupa, protkanim pojedinim naslovima u lokalnoj štampi, rivalstvo je sve više dobijalo na značaju, kada je i zvanično počelo da se smatra Klasikom.

Do danas Južni klasiko igrao se ukupno 122 puta. Uspešniji u ovim okršajima je Banfild, koji je ostvario 46 pobeda, naspram Lanusovih 40, dok je 35 puta susret okončan bez pobednika. Iako Bušilice vode u međusobnim susretima, ipak u opštoj statistici Granate su danas uspešniji klub, sa dve titule nacionalnog prvaka, Apertura 2007 i 2016. kada su u finalu Lige ubedljivo savladale San Lorenco. Pored toga, u vitrinama Lanusa nalaze se i dva internacionalna pehara, u suštini namenjena osvajaču istog takmičenja, nekada Kopa KONMEBOL (1996), danas Kopa Sudamerikani koju su ponovo osvojili 2013. godine. S druge strane, Banfildov trofeja pripada titula Aperture 2009 i Kup Časti, kao zvaničan nacionalni kup iz daleke 1920. godine.

Kako nikada pre okršaju ovih timova nisu direktno odlučivali o trofejima, u tom poglednu ni noćašnji obračun neće umnogome promeniti dosadašnju sliku ovog rivalstva. Ipak, retko se dešavalalo da akteri ovog animoziteta ulaze u Klasik sa potpuno različitim raspoloženjima i očekivanjima. Dok se sa jedne strane Lanus bori za mesto u narednom izdanju Kopa Libertadores, s druge strane Banfild pokušava na sve moguće načine da poboljša koeficijent učinka i izbegne ispadanje u niži rang.

02.30: (1,65) Argentinos Juniors (3,60) Kolon Santa Fe (6,00)

Bez mogućnosti da računaju na Raula Loaizu, Kanale Domingeza i Belmontea, koji su povređeni, Lanus u ovaj meč ulazi sa blagom ulogom favorita, jer se Franka Kudelke bori poen po poen za mesto u Kopa Libertadores. Međutim, Lanus je vezao dva nedavna posrtaja zbog kojih je izgubio dobar broj bodova i deo samopouzdanja koje je imao do tada. U prošlom kolu ekipa je remizirala 2:2 sa Defensom i Hustisijom, u gostima, u direktnom obračunu za zonu pristupa ka Libertadoresu. Rezultat ih je ostavio na petom mestu u argentinskoj ligi, sa do sada osvojenim 41 bodom, imajući samo dva manje od San Lorenca, koji trenutno zauzima treće i poslednje mesto koje direktno vodi u sledeće izdanje najeminentnijeg klupskog kontinentalnog takmičenja.

U prethodnih pet mečeva zabeležene su dve pobede, dva remija i jedan poraz. Pobede su ostvarene protiv su Platensea i Taljeresa, izjednačili se sa Union Santa Feom i Defensom, pored poraza od Velez Sarsfilda. Na domaćem terenu, na stadionu Nestor Diaz Perez, Lanus je ostvario sedam pobeda, remi i dva poraza u poslednjih 10 utakmica.

Na drugoj strani je ekipa Banfilda, koja zauzvrat nije izgubila tri kola uzastopno i uspela je još malo da odahne ka svom glavnom cilju, a to je da izbegne ispadanje u argentinsku drugu ligu. U prošlom kolu, tim je remizirao u meču bez golova sa Arsenalom, inače poslednjeplasiranim u takmičenju, ali je rezultat poslužio da barem održi trenutnu udaljenost između njih. Banfild je trenutno na skromnoj 26. poziciji na tabeli, sa 25 osvojenih bodova do sada, sedam iznad Arsenala, koji drži poslednje mesto u prvenstvu.

02.30: (2,45) Sentral Kordoba (3,05) Independijente (3,15)

U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležene su tri pobede, remi i poraz. U ovom period, sastav Havijera Sanginetija uspeo je da slavi protiv Argentino de Merla, Argentinos Juniorsa i Tigrea, pored toga što su remizirao sa Arsenalom iz Sarandija i izgubilo od Belgrana. Kao gost, Banfild je zabeležio dve pobede, dva remija i šest poraza u poslednjih deset mečeva.

Poslednji Južni klaisko koji se odigrao u septembru prošle godine na stadionu Florensio Sola završen je pobedom gostujućeg tima. Što se tiče poslednjeg okršaja na stadionu Nestor Dijaz Perez iliti čuvenoj La Fortalesi, takođe je završen pobedom gostiju. Šta više, Lanus je poslednji put uspeo da savlada Banfilda na svom terenu još 2017. godine, a u međuvremenu je zabeležio po dva poraza i isto toliko remija.

ARGENTINA 1 – 25. KOLO

Subota

Godoj Kruz – Defensa i Hustisija 2:2 (0:0)

/Konečni 47, Rodrigez 69 – Tonji 62, Kaseres 90+5/

Sarmijento – Velez 1:1 (0:0)

/Monako 90+10pen – Hara 90+12/

Urakan – Taljeres Kordoba 0:1 (0:0)

/Romero 85/

Union Santa Fe – Platense 0:0

Rasing Klub – Rosario Sentral 1:1 (1:1)

/Piovi 22 - Veliz 37/

River Plejt - Estudijantes 3:1 (3:0)

/Beltran 2, De la Kruz 18, Barko 31 – Mendez 67/

Nedelja

Belgrano - San Lorenco 0:1 (0:1)

/Maroni 31/

Himnasija la Plata - Boka Juniors u toku

23.55: (2,05) Lanus (3,15) Banfild (4,10)

Ponedeljak

02.30: (1,65) Argentinos Juniors (3,60) Kolon Santa Fe (6,00)

02.30: (2,45) Sentral Kordoba (3,05) Independijente (3,15)

23.00: (3,00) Arsenal Sarandi (3,00) Instituto (2,60)

23.00: (2,05) Tigre (3,30) Barakas Sentral (2,80)

Utorak

01.30: (2,05) Njuels Old Bojs (3,15) Atletiko Tukuman (4,10)

***Kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaArgentina 1ArgentinaBanfildLanus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara