Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Clásico Nacional Hondureño

Vreme čitanja: 6min | čet. 14.01.21. | 23:29

Bitka za titulu u finalu plej-ofa šampionata Hondurasa: Olimpija i Maraton 10. put u direktnom obračunu odlučiće o peharu najboljeg tima u ovoj državi Centralne Amerike

Zvanično telo Profesionalne lige i Fudbalski savez Hondurasa, odredili su, u najmanju ruku, veoma čudan sistem takmičenja za format Apertura 2020. godine, koji je startovao 26. septembra protekle godine. Zbog pandemije virusa korona, koristio izmenjeni format. Prva faza sa 18 kola, koliko bi trebalo da ima u dvokružnom sistemu od 10 klubova na jedinstvenoj tabeli, skraćena je na 14 kola i podeljena u dve grupe sa po pet ekipa u svakoj, pri trokružnom sistemu odigravanja. Prvoplasirani iz obe grupe bili su direktni učesnici polufinala, a timovi koji su zauzeli drugo i treće mesto kroz dodatnu fazu eliminacionog tipa, dolazili su do polufinala.

Paralelno, dok su se drugoplasirane i trećeplasirane ekipe sukobljavale za prolazak u narednu fazu, prvaci dveju grupa, Olimpija i Maraton, odigrali su dva susreta, u izdvojenoj fazi za prvoplasirane, iz kojih je ekipa Zelenih čudovišta izašla kao uspešnija, ukupnim rezultatom 3:2 (3:1,0:1).

Izabrane vesti

U nastavku takmičenja, Maraton je u polufinalu izgubio od Montagve sa 4:1, dok je Olimpija savladala Vidu sa 3:0, pa je tako u finalu, po 253. put odigran Klasiko Kapitalino, u kom su Lavovi slavili sa 3:1. Međutim, samo finale, u ovom slučaju imalo je ulogu polufinala, jer se po njegovom okončanju, aktivira pobednik iz onog izdvojenog dela za prvoplasirane, pa su se tako u velikom finalu, ponovo našli Olimpija i Maraton. Da je kojim slučajem tim iz prestonice trijumfovao u izdvojenoj fazi, kao što je to učinio kroz eliminacionu fazu, direktno bi bio proglašen za prvaka Aperture. Zahvaljujući ovom čudnom sistemu takmičenja, ponovo ćemo gledati sukob Olimpije i Maratona, koji se popularno naziva Clásico Nacional Hondureño – Nacionalni klasik Hondurasa.

Pogled na stadionu Olimpije u Tegusigalpi (©Shutterstock)Pogled na stadionu Olimpije u Tegusigalpi (©Shutterstock)

Ekipa iz San Pedra smatra se favoritom (petak, 02.00), ne samo zbog pobede nad istim rivalom krajem prošle godine, već i time što je imala više vremena za odmor pošto je eliminisana u polufinalu, za razliku od Olimpije koja je protekle nedelje, kroz gradski derbi sa Montagvom, tražila put ka velikom finalu. Fudbalski savez je kao krajnji rok za proglašenje prvaka Apertura, odredio 17. januar, tako da će se u naredna tri dana odigrati oba susreta. Olimpija će igrati sa većim opterećenjem, jer su samo pre tri dana odigrali drugi susret sa Montagvom, ali to ne umanjuje želju za osvajanjem 32. krune u klupskoj istoriji. S druge strane Maraton, predvođen Hektorom Vargasom, koji je kormilo kluba preuzeo 2017. godine, težiće drugom naslovu šampiona u svom dosadašnjem mandatu, a 10 u istoriji kluba.

Pomenuli smo da se susret ovih klubova smatra Nacionalnim klasikom. Međutim, pojedini se ne slažu sa ovom konstatacijom. Zašto baš ovaj susret nosi epitet nacionalnog? Zašto to nije susret između Olimpije i Montagve, koji u suštini i jeste najveći u državi, ali ima epitet gradskog rivalstva. Prošle su godine, i čini se da ovoj debati nema kraja.

Povodom ovog pitanja, koje se postavlja, sada već više od dve decenije, novinar Marsial Ksatruč objavio je:

"Klasik je igra sa istorijom, ali ne sa istorijom od 10 ili 15 godina. Nijedna istorija ne pokriva više od jedne generacija. Usudio bih se da kažem i više od dve. Kada mi sin kaže - idemo na Klasik, to bi trebalo da ima potpuno isto zančenje, kao kad bi mi moj otac to rekao. Klasik je sukob tradicionalnih rivala. Timovi koji se od početka svog nastanka i tokom života smatraju prirodnim neprijateljima. To je veoma poseban događaj, koji uglavnom premašuje okvire turnira u kojem je zastupljen. Klasik je bitka, to je strast koja prevazilazi okvire sporta".

Fudbaleri Olimpije su bili šampioni KONKAKAF Lige šampiona 2017. godine (©Reuters)Fudbaleri Olimpije su bili šampioni KONKAKAF Lige šampiona 2017. godine (©Reuters)

Ako se baziramo na ovoj izjavi o Nacionalnom klasiku u Hondurasu, očigledno je da bismo se na kraju odlučili za susret između Olimpije i Maratona. Istorija ukazuje da je prvi honduraški klasik bio upravo između ova dva kluba. Oni predstavljaju dva različita grada i igraju veoma zanimljive i impulsivne utakmice još od 1928. godine. Olimpija je u to vreme bila šampion Centralne zone i glavnog grada Tegusigalpe, dok je Maraton bio prvak severnog regiona i grada San Pedro Suli.

U seriji od tri meča, Lavovi su izašli kao uspešniji sa 2:1 u pobedama, a posle ovog rezultata, započelo je rivalstvo između ove dve ekipe. Okršaj poprima “nacionalni” pridev više iz razloga geografskog pitanja, na onoj već čuvenoj relaciji prestonica-provincija, nego zbog samog fudbalskog rivalstva. Upravo zbog toga pojedini fudbalski fanatici, među kojima veći deo čine pristalice Montagve, osporavaju klasik između Olimpije i Maratona, pozivajući se na činjenicu da je tim iz San Pedra imao samo dve titule u svojoj istoriji do početka ovog milenijuma, dok su oni kao drugi tim iz prestonice već imali 14 prišivenih zvezda.

Nacionalni klasik bio je, i ostaće onaj između Olimpije i Maratona, jer ipak su to dve ekipe sa istorijskim rivalstvom, možda ne tako velikim kao u Klasiko Kapitalinu, ali opet najstarijim u državi, i dele velike uspehe nacionalnog fudbala. To je zvaničan stav Fudbalske asocijacije Hondurasa.

Honatan Paz u duelu sa Ruidijazom iz Sijetla (©AFP)Honatan Paz u duelu sa Ruidijazom iz Sijetla (©AFP)

Do danas, Klasiko Hondurenjo igrao se 246 puta, od kojih Olimpija ubedljivo vodi u broju pobeda sa 114, naspram Maratonovih 65 trijumfa, dok je 67 puta susret završen bez pobednika. Takođe, Lavovi su uspešniji i u pogledu trofeja, gde u svojim vitrinama poseduju 31 titulu državnog šampiona, dva pehara KONKAKAF Lige šampiona, namenjenih kontinentalnom šampionu, kao i tri nacionalna kupa, što ih čini najtrofejnijim klubom u Hondurasu. S druge strane, Maraton je četvrti po uspešnosti sa devet naslova šampiona, dva Kupa i jednim Superkupom, dok je na internacionalnoj sceni jedini zapaženiji uspeh imao 1995. godine u KONKAKAF Ligi šampiona, kada su završili kao treći.

U direktnim okršajima za titulu nacionalnog prvaka sukobili su se devet puta, iz kojih je takođe Olimpija izašala kao uspešnija, osvojivši titule u šest navrata. Prvi put bilo je to u sezoni 1987/88 kada se dvomeč prelomio u drugom susretu na Olimpijskom stadionu Metropolitano u San Pedru, gde je Olimpija slavila sa 1:0 golom Huana Karlosa Espinoze u 86. minutu. Za Lavove, to je bila deveta titula, dok su Zelena čudovišta ostala na dva šampionska naslova iz 1980 i 1986 godine.

U sezoni 2004/05 za format Apertura, posle više od 25 godina, ponovo su se susreli u odlučujućem okršaju za nacionalnu titulu. U prvom susretu odigranom 12. decembra u San Pedru, Maraton je slavio sa 3:2, dok je u revanšu sedam dana posle Olimpija triumfovala sa 1:0. Pri ukupnom rezultatu od 3:3, susret je otišao u produžetke, gde je pobedu za Čudovišta obezbedio, urugvajski internacionalac Edgardo Damijan Simović, golovima u 95. i 102 minutu. Bila je to peta titula za Maraton.

Poslednji put kada se sudbina prvenstva odlučivala u duelima ovih klubova, bilo je to u format Apertura za sezonu 2019/20. Finalna faza nije sadržala eliminacione runde, već se ogledala u jednoj grupi od pet prvoplasiranih ekipa iz ligaškog dela takmičenja. U poslednjem četvrtom kolu Olimpija je ubedljivo porazila Maraton sa 4:0, i tako 31. put postala šampion Hondurasa.

Na poslednjih 10 susreta, računajući sva takmičenja, samo jednom je bilo nerešeno, i to još 12 avgusta 2019. godine. Lavovi su u tom period ostvarili čak sedam pobeda, dok je Maraton to učinio tek dva puta, od toga poslednju izvojevanu pobedu zabeležio je 23. decembra protekle godine, u već pomenutom ligaškom okršaju.

HONDURAS, APERTURA – FINALE PLEJ-OFA (PRVI MEČ)

Petak

02.00: (1,48) Olimpija (4,00) Maraton (6,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

maratonFK MaratonHonduras 1HondurasOlimpija Honduras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara