Andre Pjer Žinjak i Rohelio Funes Mori (©AFP)
Andre Pjer Žinjak i Rohelio Funes Mori (©AFP)

Clásico Regiomontano: Ko je bolji napadač – Žinjak VS Funes Mori

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.03.22. | 23:15

Meksiko 1, Klausura: Komšijski klubovi – Tigres i Monterej noćas (02.00) se sastaju u San Nikolasu u derbiju 11. kola. Oba tima su u odličnoj formi. Gosti strepe od francuskog napadača, prvog strelca u elitnoj ligi Sombrerosa

Vreme ja za Clásico Regiomontano, veliki derbi severa Meksika, duel komšijskih klubova, Tigresa i Montereja. Derbi 11. kola Klausure igra se noćas (02.00) na stadionu Universitario u San Nikolasu. Iako je ovo rivalstvo novijeg datuma (Prvi „Klasik severa“ odigran je 13. jula 1974. godine, a bilo je 3:3.), poslednjih godina ovi timovi imali su velikih uspeha, pa je i derbi dobio na popularnosti. Monterej je izgubio primat u zemlji Sombrerosa, ali je prošle sezone osvojio Konkakaf Ligu šampiona.

Tigres je pretprošle godine bio drugi na Svetskom klupskom prvenstvu. Poražen je u finalu od Bajerna. Za najveći meksički derbi se smatra duel Klub Amerike i Čivas Gvadalahare, ali poslednjih godina Clásico Regiomontano je ostvario veći novčani prihod od prodaje karata, imao veći publicitet. Danima se traži karta više za duel u San Nikolasu.

Izabrane vesti

Ovi timovi imaju najskuplje ekipe u ligi, sa igračima čija godišnja primanja premašuju 1.000.000 evra. Najskuplji su Francuzi u redovima Tigrova, Andre Pjer Žinjak i Florijan Tovan. Prva zvezda Montereja je meksički reprezentativac Rohelio Funes Mori, a tu su i Holanđanin Vensan Jensen i Kostarikanac Džoel Kembel.

02.00: (2,15) Tigres (3,25) Monterej (3,60)

Tigres i Monterej trebalo bi da se bore za krunu u ovom šampionatu Meksika. Trenutno je bolji Tigres, koji bi posle ovog meča mogao da bude i lider, u slučaju poraza prvoplasirane Pačuke. Tigrovi su dali najviše golova u ligi, 20 na devet mečeva, a osam je delo prvog strelca lige, francuskog veterana Andrea Pjera Žinjaka. Nekadašnji reprezentativac Galskih petlova i bivši napadač Marselja imao je slabu prošlu godinu, ali ove sezone ja pokazao da nije još za penziju. Nema ni povrede koje su ga poremetile prethodnih sezona, pa sada nemilosrdno trese mreže rivala.

Na poslednjih sedam utakmica Žinjak je postigao makar po gol, dok je Herezu dao dva. Počeo je dobro da igra i letošnja akvizicija iz Marselja, Florijan Tovan. On je prošlu polusezonu, prvu u dresu novog kluba, imao problema s povredama, malo je igrao. Postigao je dva pogotka u poslednja tri kola i pokazao da će biti uzdanica Tigrova u finišu Klausure.

Posle lošeg starta sezone, početkom marta je došlo do smene na kormilu Montereja. Iskusni Havijer Agire, bivši selektor Meksika i trener Leganesa je podneo ostavku, a na njegvo mesto je stigla još jedna legenda fudbala u ovoj zemlji Centralne Amerike. U pitanju je Viktor Vučetić. On je pre Montereja vodio najveće klubove u ovoj državi, a prošlu godinu je bio na klupi Čivas Gvadalahare.

Dosta je šampion Konkakafa uložio u ovaj tim. Stigli su u poslednjh godinu dana golman Esteban Andrada iz Boke, Kolumbijac Duvan Vergara iz Amerike Kali, Sebastijana Vargas iz Mazatlana, uz starosedeoce Rohelija Funesa Morija, Kembela, Jansena, Pizara, Mece… Rezultati nisu bili zadovoljavajući, ali jer Monterej živnuo s Vučetićem na kormilu. Ima tri uzastopna trijumfa, pa je opet u igri za prva četiri mesta koje donose direktan plasman u četvrtfinale plej-ofa šampionata Sombrerosa.

Monterej je primio samo sedam golova u šampionatu, ali je problem realizacija. Meksički reprezentativac Rohelio Funes Mori je samo tri puta pogodio u ovom šampionatu, a Džoel Kembel dva puta. Holanđanin, nekadašnji napadač Totenhema, Vensan Jensen, nije bio standardan kod Agirea, ali sada dobija šansu kod novog trenera.

Tigres u ovom prvenstvu ima dve pobede i po remi i poraz na svom stadionu Universitario u San Nikolasu, dok Monterej imao po trijumf, nerešen ishod i poraz na gostovanjima, uz samo jedan primljeni gol za 270 minuta.

04.00: (1,75) Pačuka (3,50) Kruz Azul (5,10)

Monterej je prošle godine u Aperturi dobio Tigresa sa 2:0 golovima Gonzaleza i Kranevitera. Pre toga je Tigres slavio četiri puta u nizu protiv ljutog rivala. Na četiri prethodne utakmice Montereja i Tigresa bio je tip 2-3. Ukoliko noćas budu dva ili tri gola, kvota u Mozzartu je 1,95.

Podsetimo, posle 17 kola šampionata Meksika igraće se plej-of. Najbolja četiri tima igraće direktno u četvrtfinalu, dok će klubovi od pete do 12. pozicije morati u prvu nokaut fazu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

MEKSIKO 1, KLAUSURA – 11. KOLO

Petak

Keretaro – Atletiko San Luis 2:1 (0:0)

/Sepulveda 61pena, Segueira 77 – Bilbao 68pen/

Subota

Puebla - Santos Laguna 2:2 (0:0)

/Rejes 57, Baragan 74 - Aguire 79, Suarez 80/

23.55: (2,20) Pumas Unam (3,25) Nekaksa (3,45)

Nedelja

02.00: (2,15) Tigres (3,25) Monterej (3,60)

04.00: (1,75) Pačuka (3,50) Kruz Azul (5,10)

23.55: (1,85) Klub Amerika (3,50) Toluka (4,40)

Ponedeljak

02.00: (2,05) Atlas (3,10) Gvadalahara (4,10)

04.00: (3,25) Mazatlan (3,20) Leon (2,30)

04.05: (1,72) Tihuana (3,60) Huarez (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

MeksikoMeksiko 1TigresMonterejAndre-Pjer ŽinjakFlorijan Tovan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara