Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Classico Mineiro, predstava koja se igra više od jednog veka

Vreme čitanja: 7min | sub. 20.04.24. | 22:53

Atletiko Mineiro u velikom derbiju dočekuje Kruzeiro, u sklopu 3. kola brazilske Serije A

Opšte je poznato da se pripadnost jednom fudbalskom klubu u Brazilu poistovećuje sa religijom, a neretko se smatra i uzvišenije od iste. Sa druge strane, važno je istaći da ova zemlja ima sve razmere zasebnog kontinenta. O tome svedoči i podatak da savezna država Minas Žerais je samo nešto manja površinski od Španije i Portugalije zajedno, dakle gotovo kao čitavo Pirinejsko poluostrvo u Evropi, sa populacijom nešto većom od 21.000.000 stanovnika. Izuzetaka je retko u svetu, dok u Brazilu tome ne daju ni mogućnost slučaja. Najpopularniji sport u ovoj regiji, naravno da je fudbal, a glavno takmičenje je državno prvenstvo, šampionat Mineiro, osnovan još 1915. godine. Čak i sa stvaranjem nacionalnog takmičenja 1959, tadašnjeg Kupa Brazila, savezna prvenstva bila su kvalifikacione instance za veliku nacionalnu smotru sve do 1988. godine, kada je sistem ispadanja i napredovanja počeo da se koristi, formiranjem četiri nacionalne divizije, Serije A, B, C i D.

Izuzev Sao Paula i Rio de Žaneira, državama i gradovima gde obitavaju čak osam od ukupno 12 ovdašnjih velikana, i gde se svaki njihov međusoban duel kategoriše klasikom, Minas Žerais ima tek dva istaknuta kluba. Naravno, to su i dva najtrofejnija tima kako u saveznoj državi, tako i na globalnom nivou. Nagađanju prostora nema, to su Atletiko Mineiro i Kruzeiro, dva entiteta koja kreiraju sopstvenu predstavu koja se iz godine u godinu, već više od jednog veka igra pod nazivom Classico Mineiro.

Izabrane vesti

Šta znači Klasiko Mineiro? U Brazilu postoje dve široko rasprostranjene konvencije o imenovanju derbija. Prvi je da se meč nazove Klasiko, gde je Ks kvalifikant za meč, kao što je Classico dos Milhoes (između Flamenga i Vaska). Drugi je da spojite prvih nekoliko slova imena svakog kluba u novu reč, kao što je Fla-Flu (Flamengo i Fluminense). Klasiko Mineiro preuzima prvu vrstu konvencije, iako sa prilično dosadnim značenjem, jer Mineiro samo aludira na derbi koji se igra u državi Minas Žerais.

Ko su Atletiko i Kruzeiro?

Prvobitno nazvan Fudbalski klub Atletiko Mineiro, danas Klub Atletiko Mineiro osnovan je 25. marta 1908. godine od strane grupe studenata srednje klase. Klub je brzo postigao uspeh, pobedivši na prvom zvaničnom fudbalskom turniru u istoriji Minas Žeraisa 1914. godine. Sledeće godine osnovan je Šampionat Mineiro, a Atletiko je odmah osvojio svoju prvu istinski izražajnu titulu. Trenutno je Atletiko rekorder sa 49 titula u svojim redovima. Od tridesetih godina prošlog veka, klub je usvojio Petla kao svoju maskotu i simbol, a klub se često naziva Galo. Na nacionalnom i međunarodnom nivou, Atletiko se često prepoznaje pod punim imenom Atletiko Mineiro, iz očiglednih razloga. U ovoj oblasti, klub je takođe prilično uspešan, osvojivši dva puta brazilsku Seriju A, 1971. i 2021. godine, kao i jedan Kup Brazila 2014. godine, dok sa kontinentalne scene poseduje pehar Kopa Libertadores iz 2013. godine.

02.00: (1,90) Atletiko Mineiro (3,40) Kruzeiro (4,30)

Sa druge strane, nalazi se Kruzeiro, koji je osnovan 1921. godine pod nazivom Sosijedad Esportiva Palestra Italija kao klub za italijanske imigrante koji žive u Belo Orizonteu. Ime i kreacija inspirisani su postojanjem Societa Sportiva Palestra Italia u gradu Sao Paulo, današnji Palmeiras. Godine 1942. zbog Drugog svetskog rata, oba kluba su bila prinuđena da promene imena i boje, zbog učešća Italije na strani sila Osovine. Ekipa iz Belo Orizontea odlučila je da preuzme ime Kruzeiro, u znak poštovanja prema zvezdanom sazvežđu Južnog krsta, Cruzeiro do Sul na portugalskom, kao i da zameni crvenu i zelenu za sadašnju plavu boju. Kruzeiro je najuspešniji klub iz Minas Žeraisa na nacionalnom nivou, pošto je osvojio četiri brazilske Serije A, 1966, 2003, 2013. i 2014. godine, kao i četiri Kupa Brazila 1993, 1996, 2000. i 2003. godine, dok u vitrinama poseduje i dva pehara Kopa Libertadores iz 1976. i 1997. godine.

Šta je započelo rivalstvo? Posle pobede u prvom izdanju šampionata Mineiro, Atletiko je pet puta bio vicešampion, dok je njihov tada najveći rival Amerika osvojila deset uzastopnih titula. Posle ovoga, Atletiko je započeo nešto što je izgledalo kao nova dinastija fudbala, pobeđujući uzastopno u sezonama 1926. i 1927. godine, da bi im snove ponovo osujetio novajlija Palestra Italia, koja je ostvarila tri vezane titule.

Uprkos ovoj početnoj frustraciji, rivalstvo Atletika i Kruzeira počelo bi da se zahuktava tek 1956. godine, gde su se klubovi suočili u finalu saveznog prvenstva, koje se odigralo tek naredne 1957. godine. Posle dva nerešenog meča, zakazan je i treći meč, međutim, Kruzeiro je državnom sistemu sportskog pravosuđa prosledio žalbu u kojoj je naveo naveo da je Atletiko igrao sa neregularnim igračem, i kao takvi bi trebalo da budu diskvalifikovani, ali su odbijeni. Timovi su odigrali finalni meč i Atletiko je pobedio sa 1:0, čime je proglašen za šampiona. Dve godine kasnije, Kruzeiro je ponovo pokrenuo tužbu protiv Atletika, ovog puta na nacionalnom nivou, i pobedio. Pitanje je prosleđeno Državnom fudbalskom savezu, zvanom FMF, koji je odlučio da dodeli titulu za oba kluba kako bi se izbegli veći sukobi. Naravno da je ovakav postupak izazvao kontra efekat, koji je evoluirao u najveće rivalstvo u Minas Žeraisu.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Atletiko i Kruzeiro imaju različite statistike o tome koliko je utakmica odigrano između njih dvojice, ali se obojica slažu da je bilo 131 nerešen ishod i da je Atletiko pobedio više od Kruzeira. Prema Atletiku, bilo je 495 okršaja, dok Kruzeiro tvrdi brojku od 476. Kruzeirova statistika takođe ukazuje na manju razliku od Atletika, od samo 19 pobeda, dok Atletiko tvrdi razliku od 34 pobede.

Do danas najposećeniji Klasiko Mineiro bila utakmica sa preko 123.000 ljudi, iz 1969. godine, odigrana u šampionatu Mineiro. Čak četiri puta, obaj Klasiko je okupio preko 110.000 ljudi na stadionu Mineirao, i sve u saveznom prvenstvu. Malo je verovatno da će se ovaj broj povećati ili približno ponoviti, jer Mineirao posle rekonstrukcije za Svetsko prvenstvo 2014. godine, može da primi samo 62.000 gledalaca.

I Atletiko i Kruzeiro tvrde da imaju više pristalica od drugih, a ujedno sebe smatraju Time do Povo, iliti Narodnim klubom u Minas Žeraisu. Uprkos njihovoj popularnosti, nijedan klub nema svoj stadion, pri čemu oba iznajmljuju državni stadion Mineirao, dok Atletiko iznajmljuje i Amerikin stadion Independensija za većinu svojih utakmica. Atletiko i Kruzeiro zajedno drže četvrtinu trofeja brazilske u nacionalnim nadmetanjima, što Minas Žerais čini trećom najuspešnijom državom u Brazilu, posle Sao Paula i Rio de Žaneira, ali je izjednačen sa Rio Grande do Sulom.

Noćas (02:00) u reprizi finala šampionata Mineiro, gde je Atletiko pobedio ukupnim rezultatom 5:3 i osvojio peto uzastopno prvenstvo i izolovao se kao najveći pobednik u istoriji turnira, ovoga puta duel će se odigrati u trećem kolu Serije A, čime će se dva tima koja su još uvek neporažena u takmičenju suočiti licem u lice.

Međutim, Petlovi teže da ostvare svoju prvu pobedu, imajući u vidu da su razočarali svoje navijače sakupivši tek dva boda iz isto tako dva uzastopna remija u početnim rundama. Njihov debitantski meč bio je težak izazov protiv Korintijansa, u Neo Kimika Areni. Štaviše, učinak tima iz Minas Žeraisa bio je ometen zbog isključenja Batalje tokom nadoknade prvog poluvremena. Ipak, uprkos poteškoćama, Atletiko je uspeo da ostvari barem remi bez golova.

Posle toga, tim je ušao na teren sa najvećim favorizovanjem kola kada je ugostio Krisijumu u Areni MRV i tom prilikom došao do vođstva. Međutim, Atletiko nije uspeo da zadrži svoju prednost do kraja susreta, kada je drugom poluvremenu primio gol za 1:1, doživevši još jedan remi u takmičenju, ovog puta pred svojim navijačima.

Na poslednjih pet zvaničnih mečeva u svim takmičenjima, tim Gabrijela Milita zabeležio je tri pobede i dva remija, pobedivši Rosario Sentral, Kruzeiro i Karakas, pored remija sa Korintijansom i Krisijumom. Trenutno se klub nalazi u srednjoj zoni nacionalne elite, gde zauzima 14. mesto na tabeli sa dva osvojena boda. Igrajući kao domaći, na Areni MRV, Atletikov nedavni učinak beleži šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz u poslednjih deset odigranih mečeva.

A na strani posetilaca je ekipa Kruzeira, koja zauzvrat želi da se osveti za poraz u finalu saveznog prvenstva i stiže žedna osvete sa očekivanjem da će savladati svog najvećeg rivala. U poslednjem kolu, Raposa se suočio sa Fortalezom, na Areni Kastelao, u Seari, u veoma izbalansiranom meču i završio je nerešenim rezultatom 1:1. Pre toga, plavo-beli tim je već debitovao pobedom od 3:2 protiv Botafoga, potvrdivši kontrolu terena u svoju korist, u Belo Orizonteu.

Ipak, zabeležena je samo jedna pobeda, uz tri remija i poraz u poslednjih pet zvanično odigranih utakmica u sezoni, pobedivši Botafogo, remizirajući sa Universidad Katolikom, Alijansom i takođe sa Fortalezom, pored poraza od samog Atletiko Mineira. Trenutno je klub na petom mestu na tabeli brazilskog šampionata Serije A, sa četiri osvojena boda, dva manje od lidera. Kao gost, ekipa Kruzeira zabeležila je nedavni učinak sa četiri pobede, pet nerešenih ishoda samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

BRAZIL 1 - 3. KOLO

Subota

Fluminense - Vasko U TOKU

23.30: (2,30) RB Bragantino (3,25) Korintijans (3,25)

23.30: (1,75) Gremio (3,50) Kujaba (5,00)

Nedelja

02.00: (1,90) Atletiko Mineiro (3,40) Kruzeiro (4,30)

21.00: (2,00) Atletiko PR (3,40) Internasional (3,90)

21.00: (2,45) Palmeiras (3,25) Flamengo (2,95)

21.00: (2,55) Vitorija (3,20) Baija (2,85)

23.30: (3,00) Atletiko GO (3,15) Sao Paulo (2,50)

23.30: (1,80) Botafogo (3,50) Žuventud (4,70)

Odloženo

Krisijuma - Fortaleza

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1Atletiko MineiroKruzeiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara