Vukan Savićević (©Reuters)
Vukan Savićević (©Reuters)

Crna Gora, jedina Ex-Yu zemlja bez nastupa na velikom takmičenju

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 09:36

Sokolovi najdalje stigli do baraža za EP

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Podgorice)

Hrvatska je svetska sila u fudbalu, Srbija kaska za njom i gleda može li negde da joj se približi po rezultatima na najvećim takmičenjima.

Izabrane vesti

Slovenija je u velikom padu poslednje vreme, Makedonija je imala zlatno doba u minule tri godine, Bosna i Hercegovina je takođe bila selekcija vredna respekta kada je stigla do Mundijala u Brazilu. Samo je od svih zemalja nastalih iz nekadašnje velike Jugoslavije ostala Crna Gora kao jedina koja nikada do sada nije videla veliko fudbalsko takmičenje.

Makedonija se „odvojila“ od Sokolova pre dve godine, kada je napravila istorijski plasman na Evropsko prvenstvo. Jedna pobeda je delila da ode i u Katar, ali je posle senzacionalnog trijumfa nad Italijom posle Portugalija bila preveliki zalogaj. Slovenija je igrala više puta i na Mundijalu i na šampionatu kontinenta, istina, poslednji put još u Južnoj Africi 2010. godine i od tada je u velikom padu.


BiH je samo jednom bila na velikom takmičenju, na prvenstvu sveta u Brazilu, gde je upisala i jednu pobedu, nad Iranom (3:1) pored poraza od Argentine i Nigerije.

Samo još Crna Gora čeka svoj debitantski nastup bilo na Evropskom, bilo na Svetskom prvenstvu, do kojeg je daleko teže doći. Bili su jednom Hrabri Sokolovi blizu. U kvalifikacijama za EP 2012. godine igrali su baraž sa Češkom. Ipak, preveliki pritisak i ipak veći kvalitet Knedlički odveo je rivala dalje (2:0, 1:0). Od tada Crna Gora nije dolazila u takvu šansu.

----------

Uz sve to, čeka vas i današnji Mozzart izazzov, koji se direktno tiče meča u Podgorici. Iskoristite sjajnu kvotu da dođete do što boljeg plasmana na rang listi i premije od 500.000 dinara. O Mozzart izazzovu možete da se informišete detaljnije klikom OVDE.

----------

U prethodnim kvalifikacijama za EP Sokolovi su završili kao poslednji u grupi sa samo tri boda, dok su u trci za Katar bili četvrti, iza Holandije, Turske i Norveške.

Ipak, dobar vetar je uhvaćen kroz Ligu nacija, gde je osvojeno prvo mesto u grupi pored Azerbejdžana, Kipra i Luksemburga i ostvarena promocija u B klasu ovog takmičenja. Nastavak dobrih igara usledio je u Sofiji, u prvom kolu kvalifikacija za EP, gde je tim Miodraga Radulovića pobedio sa 1:0. A, naravno da su aspiracije i veće od toga.

Možda je ovo, u neku ruku, poslednja šansa za najveće crnogorske asove da izbore plasman na veliko takmičenje. Stefan Savić, komandant odbrane, as Atletika iz Madrida, ima 32 godine, Stevan Jovetić 33, a bez njih dvojice to, ipak, nije isti tim. Crnogorce već sada boli glava kako će sve izgledati kada obojica kažu da je vreme za rastanak sa državnim timom.

Na Mundijal se dosta teže kvalifikovati nego za EP, jer ide direktno samo pobednik grupe. To jedino za Srbiju ne važi, koja ima obrnutu logiku... Ali, za Crnu Goru ovo je možda poslednja velika prilika, sa Savićem i Jovetićem u timu, da napravi istorijski iskorak i pridruži se društvu zemalja koje su igrale na prvenstvu Evrope. Tamo gde su igrale minulih godina i Makedonija, Finska, Island, Škotska, Albanija, Slovačka, Severna Irska, Mađarska, Letonija... Ah, da, nije ni Srbije bilo tamo još pod tim imenom...

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA G

Ponedeljak

20.45: (4,80) Crna Gora (3,45) Srbija (1,80)

20.45: (1,48) Mađarska (4,30) Bugarska (8,50)



tagovi

reprezentacija Crne Gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara