Čudo u Firenci: Bazel vratio vreme na 2013. godinu! Miriše na prvo evropsko finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.05.23. | 23:03

Viola vodila ali na kraju Bazel slavio golom u nadoknadi (2:1), Vest Hem okrenuo protiv Alkmara (2.1)

Bio je svojevremeno Bazel prava mala sila u Ligi šampiona. Znao je jedan od najvećih švajcarskih klubova na Sent Jakob Parku da „ubije“ velikane, pobedi Mančester junajted, stigne do polufinala Liga Evrope (2013. godine). Usledile su potom godine stagnacije, čak i neke blamantne eliminacije u letnjim mesecima, poput one protiv bugarskog CSKA.

Ali Švajcarci kao da su resetovali vreme i vratili se u prethodnu deceniju. I pre ove večeri Bazel je bio apsolutni hit Lige Konferencija, a tek posle pravog malog čuda na Artemio Frankiju 2:1). Sigurno je da će u Bazelu živeti pod jako viskim naponom narednih dana, čekajući revanš protiv italijanskog predstavnika. Bazel je prosto pokazao ove večeri da je neuništiv, i da je stasala nova generacija igrača predvođena Dijufom koja se nikada ne predaje. I ne brenuje velika imena. Ne obazire se na negativan rezultar, jer kako objasniti drugačije preokret u režiji petoplasiranog tima švajcarskog prvenstva zaključno sa pobedonosnim pogotkom Zekija Amdunija.

Izabrane vesti

Ljubičasti su zaslužili pobedu, ali je Bazel pokazao da je satkan od ozbiljnog materijala. Nije dozvolio domaćinu veliki broj šansi, nije klonuo duhom ni posle vodećeg pogotka Kabrala. Nekadašnji napadač Bazela najbolje se snašao u gužvi posle kornera i asistencije Kvarte. Nije želeo da slavi pogodak protiv bivšeg kluba.

Bio je Kabral raspložen, ali nije imao adekvatnu podršku. Odlučio se Vičenco Italijano da na klupi ostavi Luku Jovića, nije bilo u protokolu ni suspendovanog Nikole Milenkovića. Delovala je u jednom trenutku utakmica na Artemio Frankiju kao jednosmerna ulica, čak se stekao utisak da Ljubičasti rutinski odrađuju posao.

Međutim, Bazel, koji se mnogo puta ove sezone vraćao iz mrtvih, pokazao je da ume da bude strpljiv. I sačeka šansu. Kao onu iz 71. minuta. Tada je Džaka sjajnim pasom i proigravanjem doprineo da pukne presing Fjorentine na polovini Bazela. Imao je ispred sebe mnogo prostora Endi Dijuf. Delovalo je da francuski tinejdžer sebičan, da ima vremena da odigra pas na stranu. Odlučio se Dijuf za udarac i uradio to na perfektan način. Ništa tu nije mogao Teračano.

Morao je Italijano da ubaci Luku Jovića, ali Bazel se nije orjentisano samo na defanzivu. Osetio je krv na kopačkama favorita, i da je Fiorentina nestpljiva. Posle skraćenog kornera i očajne reakcije odbrane domaćina, pogodio je Amdouni. Za totalnu euforiju među navijačima Bazela.

Vest Hem se pošteno namučio protiv Az Alkmara – 2:1. Videlo se i u Londonu da ovogodišnji rezultati holandskog tima nisu slučajnost, da njihova ekipa ima glavu i rep. Imao je Az Alkmar i vođstvo posle od 41. minutu. Bila je to školska kontra gostiju, završena preciznim udarcem Rejindersa...

Ko zna šta bi se sve desilo u domu Ćekićara, da u drugom poluvremenu nije pogrešio čuvar mreže gostiju Metju Rajan. Bez potrebe, kada napadač Vest Hema više nije imao kontrolu, udario je u glavu Antonija. Precizan sa bele tačke bio je Benrama.

Bio je to uvod u preokret i pogodak Antonija, ali čini se da AZ Alkmar nije rekao poslednju reč.

LIGA KONFERENCIJE – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Fjorentina - Bazel 1:2 (1:0)

/Kabral 25 - Dijuf 71, Amdouni 90+2/

Vest Hem - AZ Alkmar 2:1 (0:1)

/Benrama 67 pen, Antonio 77 - Rajnders 41/


tagovi

BazelLuka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara